Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Spárga lazaccal vagy fordítva

sic cikke a Bilagit rovatból, 2007. február 7. szerda, 23:50 | 6 hozzászólás

Ami engem illet, mikor rám jut a háziasszony szerepe, egy étel megítélésében fontos szempont a ráfordított energia és idő. Ez nem egy külön mérce, egyesek a berendezést, felszolgálást számitják be éttermeknél, én pedig a ráfordított munkát ételeknél, hivjuk mindjàrt pepecs skálának, amin a 0 pont nagyon kevés elfoglaltágot, a 7 több órás munkát, figyelemet, sok piszkos edényt és elszúrási lehetőséget jelent. Egy magas pepecs értékű étel ha csak alig ízletesebb egy kevés pepecsűnél, számomra egyszerűen nem éri meg.

Vannak vendégek akiknél kimondatlanul de érezhetoen a bibelodés mennyiség megitélése ugyancsak szempont, de a pozitiv véglete az enyémnek az ellentéte. Tehàt kulon orom az olyan étel ami ezt a skàlàt megkavarja.
A következő recept olyan hatást kelt mintha sok gonddal készültem volna, pedig öt perc alatt össze lehet rakni, pepecs étréke közel van a nullához:

Hozzávalók:


  • kisméretű fehér spárga konzervben

  • füstölt lazac

  • mascarpone (kàbé 300g 8 tekercshez)

  • parmezán

Lecsepegtetem a spárgát, és egy szelet lazacba belegöngyölítek néhány szálat. Mivel személyenként tálalom előételnek, egyszemélyes tálakba két tekercset teszek, de ez csak részletkérdés, az egész egymás mellett egy sütőtálban is jól néz ki. Rákenek a tekercsenként két kanál mascarpone-t és megszórom parmezánnal (ez utobbi lemaradhat). 210 fokon húsz percre otthagyom a sütőben, nem egy kényes étel, ha kicsit többet sül az sem teszi tönkre, akkor kész mikor a mascarpone teljesen megolvadt. Alacsonyabb hőfokon vagy túl hosszas sutésnél a spárga kiengedi egy kicsit a levét, de a küllembe és az ízbe ez nem játszik bele, tehát az étel gyakorlatilag elronthatatlan. Ha a sütés előtt több óràval készited elő akkor érdemes a spárgát hosszasabban lecsepegtetni, másképp ugyanúgy kiadja a levét.

A lazac elég erősen sózott és áthatja az egészet, felesegesnek tartom más fűszer bevetését ám variáns lehet roquefort vagy egy kéksajt belemorzsolásával is feldobni a mascarpone szószt, bár inkább csak akkor ha a lazac füstölése nem túl erős, másképp igen sós lesz az étel.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Author Profile Page ervin, 2007. február 8. csütörtök, 00:34 (#)

már a hozzávalóknál eldöntöttem, hogy kipróbálom, pedig nem is vagyok oda a spárgáért. :)

2

methan, 2007. február 8. csütörtök, 19:30 (#)

igen, csábítóan rövid a lista.

3

Penálen, 2007. február 8. csütörtök, 23:12 (#)

Ez egy jó kis férfiétel elronthatatlan :)))

A mascarpone 2 kis-, vagy nagykanál tekercsenként? Gondolom, az előbbi, de, mondom, hím vagyok :)

A pepecs-skálát pedig azonnal bevezetni!!!

4

methan, 2007. február 15. csütörtök, 21:22 (#)

kipróbáltuk és kiváló. szerintem a nagyon vékonyra szelt lazac nagyon sok krémsajttal és parmezánnal kombináció vezet az üdvösséghez.

5

eMM, 2007. március 14. szerda, 10:56 (#)

Lehet hogy én vagyok a sötét, de mi a manó az a mascarpone és hol lehet kapni?
A spárgát ismerem, ugye az az amin a sonkák lógnak a spájzban?:)

6

Dr. Minorka, 2007. március 14. szerda, 11:00 (#)

A spárgát maszkarponéval szokták bekenni, hogy a legyeket elhessegessék a sonkától...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork