Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53923 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Csészényi kávézó

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. március 5. hétfő, 07:08 | 12 hozzászólás

Csészényi kávézóCsészényi néven leginkább a Széchenyi utcában lenne érdemes kávézót nyitni, bár lehet, hogy ez a hatalmas poén csak a kecskerím-rajongókat hozná lázba. A mi egységünk ezzel szemben a Krisztina körúton található, ám a helye nem kevésbé legendás.

Ebben a házban élt és alkotott ugyanis a Rill dinasztia. Órások és ékszerészek voltak ezek a derék emberek, de erről pesze nekem fogalmam sem volt, amíg el nem látogattunk ebbe a nosztalgiára és kedves múltba révedésre sokat adó üzletbe.

A falakon régi kávédarálók, a pulton vicces régi információs tábla, egykori képek, tartódobozok, feliratok. Mi persze a kávéért jöttünk, de az ablakon besütő délutáni gyenge napfényben nem tudjuk nem elismerni, hogy ilyen helyből sokkal több kéne ebben a városban. Meg a többi városban is, ahol nincsen.

Csészényi kávézóCsészényi kávézóA szokásos kezdő gyakorlat a macchiato. Finom, de a habréteg itt is egy kicsit vastag, teljesen eltakarja a kávét. Vajon ki tudná megmondani, hogy a magyar kávézókban miért félnek attól, hogy csak egy kis foltnyi tejhabot tegyenek az eszpresszóra? És hogyan lehetne rábeszélni őket, hogy adják föl félelmeiket? Ha így hirtelen visszagondolok, akkor következetesen korrekt macchiatót mifelénk továbbra is csak a Factoryban kapni, ami nagy kár, mert az a hely az utóbbi időben mintha kissé lepusztulóban lenne.

Na de Csészényi. Kerül még egy konyakos kávé is, adjunk az érzésnek, illetve később egy cappuccino és abszurd módon egy tea. Süteménymustra címén egy kreatívan kiszerelt Rákóczi túrós és almáspite érkezik az asztalunkhoz, egyik sem vall szégyent.

Nyugi van, látszólag jómódú, de nem hivalkodó polgárok érkeznek, üldögélnek, beszélgetnek, olvasgatnak, majd távoznak. A három szintesre kialakított hely egyszerre tágas és kuckós hangulatú. A személyzettel nem nagyon találkozunk, ami nem akkora baj, mert amikor szükség van rájuk, előteremnek.

Nem tudom, hogy hét közben nem túl hangos-e a hely a forgalomtól, mi hétvégén jártunk ott, akkor kiválóan el lehet ott időzni. Autó nélkül nem mindenhonnan könnyű megközelíteni, de azért nem is akkora feladat. Szívesen ajánlom a figyelmetekbe.

Értékelés (0-7): 6. Tartsatok szőrszálhasogatónak, de egy ilyen klassz hely nem lehet tökéletes, amíg nem csinál rendes, foltos macchiatót.

Update: a croissant kicsi és reménytelen. Mázlijuk van, hogy ez csak a második látogatás alkalmával, azaz a cikk megírása után, derült ki, és lusta vagyok újraszámolni a pontokat.

Csészényi kávézó
Budapest, Krisztina krt. 34.
Nyitva: hétköznap 8-22, hétvégén 10-20
Tel: 212-6571

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Prof, 2007. március 5. hétfő, 09:45 (#)

Azért van kapcsolat Széchenyihez, ha nem is túl közeli... Srégen szemben áll egy templom, melynek falán tábla hirdeti, hogy itt esküdött örök hűséget, na ki, persze, hogy Széchenyi :-).
Egyébként örvendetes, hogy nyílt itt egy kávézó, mert én amióta az eszem tudom, zárva volt a Rill család órás üzlete.

2

hedgehodgy, 2007. március 5. hétfő, 19:57 (#)

Szia

éppen pénteken voltunk mi is ott. Fantasztikus hely! éppen most készültem írni róla.

3

sanna, 2007. március 5. hétfő, 22:27 (#)

Ha kevesen vannak, az egyik legjobb hely a környéken. Közel van, többször is jártunk ott. Talán fontos néhány olvasónak: az egész hely nemdohányzó, aki kávé-cigi menüre számít, az csalódhat. Süti sajna nincs elvitelre. Zene: nem hangos, illik a sok kávédarálóhoz (ma pl. nem is hallottam egy taktust sem). A sok pici asztal elég közel van egymáshoz, úh. hardcore üzleti tervek megbeszélésére nem alkalmas. A 6-os részemről a helyszűke miatt lenne. Viszont itt dolgozik az egyik kedvenc pincérem.

4

Myreille, 2007. március 6. kedd, 13:16 (#)

Nem néztem utána az archívumban, de ha még nem jártatok ott és éppen Esztergom fele vinne utatok, akkor a Központi Kávéházat érdemes megpróbálni, az itallap pedig "kötelező olvasmány".

5

edina, 2007. március 11. vasárnap, 19:50 (#)

Én hiányoltam az írásból a kávézó címét, weboldalát -- nem mintha olyan borzasztóan nehéz lenne megtalálni.

6

Author Profile Page ervin, 2007. március 11. vasárnap, 21:35 (#)

edina,

igazad van, köszönöm, ezennel pótoltam a hiányzó információt.

7

october, 2007. szeptember 22. szombat, 16:46 (#)

Barátosnémmal már nagyon régóta tervezzük, hogy ellátogatunk oda... most, hogy olvasom a kritikát róla, csak még jobban megjött hozzá a kedvem! Nagyon érdekes ez a Rill dinasztiás dolog, eddig nem is tudtam. Annyi kis apró titka lehet még Csészényinek! Most már csakazértis elmegyünk!!

8

Anna, 2007. november 23. péntek, 14:07 (#)

A Csészényi Kávézó szerintem nagyon jó hely a Krisztina térnél! Kedves Nővérem dolgozik ott,de ha nem ott dolgozna azt a helyett akkor is nagyon hangulatosnak,szépnek tartanám!
Kellemes hétvégét!

9

haacsee, 2007. december 11. kedd, 22:27 (#)

Ma este sikerült kipróbálni a helyet (thx Ervin ;) Tényleg nagyon kellemes a hangulata, amihez biztosan hozzátesz a jó értelemben vett "válogatott" közönség. Az árak a színvonalhoz mérten teljesen rendben vannak, abszolút értelemben a közepesnél valamivel drágábbak. Kávéból nagyon sok fajta van, és nagyon finomak (a Zsazsa nagyon ajánlott!). Forró csokiból közepesen széles a választék, és közepesen _jók_ is (de e téren nálam nagyon magas a mérce :) Teákból ahhoz mérten elég sok fajta van, hogy nem teázó a hely - és állítólag finomak is. A kiszolgálás egy picit (de nem zavaróan) lassúcska volt, de amúgy hibátlan és kellően közvetlen is. A hangulatot még egyszer kiemelném, mert az mindent visz: igazi meghitt, békebeli, de nem öreges - tökéletes alap ahhoz, hogy ki lehessen szakadni a város rohanásából egy jó beszélgetésre.

10

quas, 2009. december 11. péntek, 20:56 (#)

Sanna, ki a kedvenc pincéred? A szakállas, a Norbi?
Én tegnap voltam először a Csészényiben, noha már harmadik éve járok a vele szemben lévő suliba...
De a pincér, Norbi nagyon jó fej volt, össze is haverkodtunk.
Maga a hely tényleg nagyon hangulatos. Teából nagyon sokféle van, most például alkalomhoz illően karácsonyi fűszerezésű is van. Csak ajánlani tudom.

11

Sandor Nemeth, 2009. december 30. szerda, 10:55 (#)

Sziasztok,

en ide jarok rendszeresen (nem csoda, elvegre par hazzal odebb dolgozom), es tenyleg nagyon jo a hely hangulata, a pincerek tenyleg nagyon jok, mind a ketten a kedvenc pincereim koze tartoznak :) Es hat a kavejuk, az valami fenomenalis .. Eros, telt izvilagu, zamatos .. egyszeruen imadom :)

Udv,
Sanyi

12

Móni, 2010. január 29. péntek, 08:03 (#)

Kevés helyet szeretek,de a Csészényi köztük van.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork