Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Huszársaláta

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. március 22. csütörtök, 21:55 | 17 hozzászólás

Mivel az olvasók egy jelentős része teljesen komolyan gondolja a dolgot, amikor a receptjeinkre kattint, illő, hogy rögtön az elején leszögezzem: a címben szereplő étel nagy valószínűséggel nem létezik.

Na de pont erről szól a cikk.

Kicsit rossz szájízzel kezdek hozzá, tekintve, hogy a hollandokon fogok élcelődni, akiket pedig nagyon szeretek. Egyszer régen valaki nemes egyszerűséggel kockafejeknek nevezte őket a jelenlétemben, amivel sok szempontból igaza volt, ám nem csökkenthette vele a lelkesedésemet.

A hollandok a szívem egyik csücskében laknak, tartós bérletben. Egy darabig az országukban éltem, tanultam és dolgoztam, sokszor találkoztam velük utazás közben is, és az élményeim rendkívül kedvezőek. A legtöbb holland két és fél méter magas, tök egészséges, a várható élettartama 170 év körül van, vidám, udvarias, minden ismert nyelven beszél, valamint pozitív értelemben internacionalista.

És legfőként megbízható. A hollandok becsületessége a magyar viszonyok ismeretében egészen káprázatos. A márkanév rám gyakorolt hatása akkora, hogy például utazásaim során pusztán a nemzetiségük ismeretében gyakorlatilag bármit hajlandó vagyok rábízni egy hollandra. Eddig még sose csalódtam bennük.

(Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol Ali törzsolvasónk egy önkéntelen, extrapiramidális pályáról vezényelt mozdulattal a hozzászóló ablakhoz görget, hogy ebben a vonatkozásban is előhozakodjon az ő finnjeivel. És előre igazat is adok neki.)

Na de a huszársaláta.

Az elmúlt napok során egy rövid szabadság keretében holland barátaimat is meglátogattuk, és náluk a kezembe akadt az Albert Heijn szupermarket gasztronómiai magazinja. Ez az áruházlánc nem kispályás; itthoni hasonlattal úgy tudjuk elképzelni, hogy összeadjuk a jobb minőségű magyarországi áruházak, mondjuk a Cora, a Match, a Rotschild és a Kaisers összes boltját. Szóval ők a vezetők, ráadásul nem alulról támadják a piacot.

A kiadványuk ezúttal nemzetközi csemegék receptjeit adta közre, persze az áruházban beszerezhető alapanyagokkal. Barátaim nagy büszkén elújságolták, hogy magyar étel is szerepel a gyűjteményben, amitől énbennem azonnal virágba szökkent a büszkeség. Na lássuk azt a magyar receptet! Lecsó? Rakott krumpli? Netán csak nem gulyás?

Huszársaláta.

Lefagyott a mosoly az arcomról. Az meg micsoda? Odalapoztunk a kérdéses oldalra, ahol a következő látványfotó fogadott:

Huszársaláta

A sokk első pillanataiban csak annyit tudtam kinyögni, hogy ránézésre ez az étel egyáltalán nem ismert Magyarországon, de legalább előttem bizonyosan nem. A kísérőszöveg elolvasása és a hozzávalók tanulmányozása során egyre erősödött bennem a gyanú. A huszárok történelmi szerepének laza ecsetkezelésű bemutatása után elősorolták a szükséges alapanyagokat, és közöttük ott figyelt a kapribogyó is.

HuszársalátaKönnyen lehet, hogy nektek jobb gyerekszobátok volt, mint nekem, mindenesetre jómagam - ha jól emlékszem - felnőtt fejjel láttam először közelről kapribogyót, pedig a huszároknál valamivel fiatalabb vagyok. Mosolygásra ingerelt a gondolat, hogy marcona bajszú harcosaink mindig magukkal cipeltek belőle egy kis üvegnyit, hogy alkalmas pillanatban a salátájukra szórhassák, és a szintén maguknál tartott majonézzel elkeverhessék.

No meg egyáltalán: saláta?! Kénytelen voltam elmondani az elképedő holland házigazdáimnak, hogy az igaz történelmi magyar ember, pláne rendes férfi, a salátát csak valami rendes főétel mellé, kiegészítésnek tudta elképzelni; ha pedig valaki főételként próbálkozott volna vele, azt el se vitték volna katonának.

Ekkor vettem észre a fényképen a matrjoska babát. Mégis mit gondolnak ezek?! Hirtelen felindulásomban szerettem volna a fotóra firkálni a Továrisi konyec feliratú plakát skiccét, de eltekintettem ettől. Halkan tudomásul vettem, hogy a jelek szerint semmi gond: teljesen rendben van, ha az itteni legnagyobb áruházlánc szakírója ennyit tud egy másik EU-tagállamról.

Azért szorgosan megörökítettem a bizonyítékokat, hogy elétek tárhassam őket, no meg jól jönnek majd, ha a kormányunk végre komolyan vesz valamit ebben az életben, és az ügy kapcsán külügyminiszteri jegyzéket intéz ezekhez a tudatlan gátépítőkhöz.

Mi több, egy életem, egy halálom, gyorsan ide-tartalmifordítom én a receptet is, hogy az idegenszívűek titokban akár meg is próbálkozhassanak vele:

1. Főzd a krumplit sós vízben, fedő alatt, kb. 20 percig. Hagyd kihűlni, hámozd meg és vágd kockákra.
2. Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, és párold benne a marhahúst 6-8 percig nagy lángon. Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal. Főzd a zöldborsót lobogó vízben 1-2 percig. Vágd az almát kis kockákra, és locsold meg citromlével, hogy ne színeződjön el.
3. A krumplit keverd össze majonézzel és a zöldborsóval, a marhahússal, az almával, valamint a kapribogyó és a petrezselyem felével. Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal. Keverd hozzá a kapribogyó és a petrezselyem másik felét, és azonnal tálald.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

Dr. Minorka, 2007. március 22. csütörtök, 23:31 (#)

Nagyon jó!!!:))

3

Dr. Minorka, 2007. március 22. csütörtök, 23:33 (#)

ILetve ugyanonnan:
Russische salade

Een vergelijkbare salade is in andere landen bekend als Russische Salade. In tegenstelling tot de huzarensalade hoort bij de Russische salade wel gekookt ei. Deze salade is ook wel bekend als Russisch ei.

4

eMM, 2007. március 23. péntek, 05:16 (#)

Hát a recept alapján szvsz jó kemény lesz a marhhahús.Dehát a huszároknak jó a foguk..)
Ez még kozáksalátának se menne el, valahogy őket se igazán tudom elképzelni kapribogyóval.

5

Ali, 2007. március 23. péntek, 08:20 (#)

1. :P

2. Igen, a finnek is rendes emberek, de a másik posthoz már linkeltem a beszámolómat. :) (Bezzeg a japán utam megírásába mindig beletörik a szamurájkardom...)

3. Azért is érdekes a fentiekben leírt fogalmatlanság, mert a hollandok az átkos alatt is rendesen járták lakókocsikkal a keleti részeket, nemcsak nálunk forultak elő, de a Ceausescu által uralt területeken is.

4. Kicsit még döbbenthetted volna barátaidat, hiszen az irodalmunkban is jelentősek az utalások arra, hogy igazából magyar férfi húst hússal eszik (és hagymát hagymával, mint közismert :) ).

5. Nem akarom égetni magam, hogy mennyi minden kint alapnak számító dolgot csak felnőtt koromban ismertem meg és nem csak ételekről van szó. Sőt a lista még mindig erősen hiányos...

6. Nem fogok eljutni a 12. pontig, úgyhogy most ennyi. :)

6

Ali, 2007. március 23. péntek, 08:24 (#)

PS1: Vazze, rájöttem! A képen látható saláta piros, fehér, zöld összetevőkből van! Aaaaarrgh...

PS2: A magyar étel a szalonna, a kolbász, a hurka. Lassan ugyan eltűnnek az igazi vidéki piaci falatozók, de tanulmányútnak egyszer érdekes. :)

PS3: PS3 cikket még írhatna NagyGa1. :D

7

Dr. Minorka, 2007. március 23. péntek, 12:22 (#)

Khm, a hollandok az orosz hússalátát hívják huszársalátának.

8

katmandu, 2007. március 23. péntek, 12:29 (#)

Ez lenne az orosz hússaláta?
Akkor végre tudjuk, mit szolgált fel Rakhmár oázisban, a Grand Hotel nevű kocsmában Brigeron Pittmannek, Thorze-nak és Francisnek :)

9

Penálen, 2007. március 23. péntek, 12:51 (#)

Csak érintőlegesen ON, de egyik kedvenc hungaro-gasztro-történetemet muszáj:

Ismerős neten összehaverkodott egy austrál skaccal közös hobbi okán. Annyira összerázódtak, hogy magyar skac nyáron meglátogatta az új havert. Reptérről egyenesen egy kajáldába vitte a házigazda, út közben nem győzte előre reklámozni, hogy ilyet még biztosan nem evett magyar főhősünk, ilyet még ő se evett máshol, de valami elemi, stb...
Gyomorsavtermelés beindul, végre megérkeznek, házigazda rendel, pár perc múlva ki is hoznak - köbö 5 db normál, közönséges palacsintát.

Csokitöltelékkel...

(UI: másik ismerős ezen történet hallatán előadott egy másik sajátot, ebben őt kínálták meg Skóciában egy rendkívül rita finomsággal: gyümölcsből készült Whiskyvel. A haver nagyon élvezte a cseresznyepálinkát :)))

10

Adi, 2007. március 23. péntek, 16:14 (#)

Én hallottam olyat, hogy a hollandok munkáltatónak - nálunk - nem túl korrektek, sőt. Van valakinek itt ezzel kapcsolatban tapasztalata?

11

Author Profile Page ervin, 2007. március 23. péntek, 17:28 (#)

Adi,

Most, hogy mondod, a holland tulajdonban álló bankok és biztosítók hazai fiókjainak tájáról én is hallottam már ilyen híreket, több ott dolgozótól is - de tényleg csak hallottam, semmilyen személyes tapasztalatom nincs az ügyben, nem ismerem a másik oldal érveit, így az infóm nem jobb a pletykaszintnél.

12

eMM, 2007. március 24. szombat, 00:52 (#)

8. katmandu!
Á dehogy ez nem az igazi, hisz ebben nincs is alig használt lámpabél.:)

13

mszmpkb, 2007. március 24. szombat, 17:02 (#)

azért valszeg a franciák is meglepődnének egy magyar "franciasalátán" (úgyismint salade russe)

14

Adi, 2007. március 24. szombat, 18:03 (#)

Ervin: köszi. Azért kérdeztem én is, mert hasonlóan pletykaszinten hallottam csak. :)

15

phzs, 2007. március 30. péntek, 20:50 (#)

Ervin!
Egyszer sem futottál bele az Albert Heijn-ben az előrecsomagolt huszársalátába? Az annyival súlyosabb, hogy a krumpli pépesítve van benne. Büféasztalon meg előszeretettel képeznek dombot belőle. Szörnyen gusztustalan. Egyébként a hollandokról írt minden szavaddal egyetértek.
Én a blogomon éppen néhány napja elmélkedtem a holland konyháról:
http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/2007/03/20/Holland_konyha/#comments
Lehetne még folytatni a sort, például a krokettel, de a hollandokat tényleg nem a kajájukért szeretjük.

16

Author Profile Page ervin, 2007. március 30. péntek, 21:42 (#)

phzs, nem, még nem találkoztam vele, de a leírásod alapján ez így is van jól. :)

17

kalinic784, 2018. január 25. csütörtök, 19:19 (#)

Nice)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork