Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Denver: macskagasztronómia

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. április 1. vasárnap, 15:11 | 13 hozzászólás

(eszpee paródiája 2007. április 1-én)

denver1Feleim, véletlenül se gondoljatok az olasz konyha egy nézőpont szerint csak városi legendákban létező, vagy nagyon is konkrét, de érthető okokból félve titkolt vadhajtására. Nem, a macska most nem tárgyiasult formában lesz vizsgálódásunk középpontja – neki főzünk ugyanis, nem pedig őt. Vágjunk is bele üstöllést!

Előzmény: macskatesztek

A tesztes kitérő előtt ott hagytuk abba még decemberben macskaügyi vizsgálódásainkat, hogy megállapítottuk, intelligens macskánknak már nincs szüksége vadászatra a táplálékszerzéshez.

Egyszerűen csak be kell jönni a hidegből, a karmokat kitolni, és a négy jeges tappanccsal elkezdeni szteppelni az édesdeden alvó konyhai személyzet mezítelen hátán. A hatás garantált.

Ó, gondtalan, régi szép idők, ó, naív, felhőtlen ifjúság! Hol van már a félálomban megosztott banános kávé egyszerűsége, a konzervnyitással letudott étkeztetési rítus magától értetődőségének evidenciája?! Bizony, drága macskás olvasókák, ti már valószínűleg sejtitek, amivel mi csak nemrég szembesültünk: együttélésünk új szintre emelkedett - Denver már nem eszik meg bármit, amit kap. De még mennyire nem.

Eleinte azt hittük, valami baja van. Már az asztalunkról is csak megszokásból csente el a legjobb falatokat, kedvenc méregdrága tápjait fanyalogva majszolta, és folyamatos - utólag már világosan értelmezhető - szemrehányással meredt ránk közben. Az egyértelmű diagnózishoz az adta meg a végső lökést, amikor Denver az alsó polcon tárolt szakácskönyvekből hármat beleborított a vizes táljába. Nincs mit tenni, életünk főszereplője több figyelmet követel, jöjjön hát egy átlagos négyfogásos ebéd útmutatója, hátha sorstársaink hasznára válik.

Előétel: egéraszpik

Csirkéből főzzünk sűrű levet, majd a szokásos módon készítsünk kocsonyaalapot. Tölteléknek a lefőzött hús darabjait használhatjuk, az előkészített egérforma szemeinek pedig két borsó kiváló étvágygerjesztő. Snidlingből készítsünk bajszot is, hiányát Denver lesajnáló pillantásokkal díjazná.

Tejleves

Kis hagymával, vajjal, cukorral, pár szelet mandulával és fél liter tejjel levest főzünk, amihez a szokásos tésztafélék helyett apróra tört száraztáp-croutonokat kínálunk. Nagyon pontosan kell ügyelni a crouton-leves arány helyes megválasztására, fontos, hogy az utolsó falatnak is tökéletes állaga legyen, a szétázott vagy kőkemény darabok főbenjáró bűnnek minősülnek, és többórás engeszteléssel tehetőek csak jóvá.

Főétel: zöldséges whiskaspüré

Friss idényzöldségeket (lassan jön be az olcsó cukkíni és a padlizsán, a répa általában jó, de használhatunk kis mennyiségben karfiolt vagy brokkolit, esetleg spárgát is) puhára párolunk, majd hozzáadjuk a fellazított konzervet. Lassú tűzön kis tejjel folyamatos kevergetés mellett főzzük, majd krumplinyomóval pürésítjük - Denver nem szereti a délelőtti szunyókálás közben a konyharobot hangját. Ha elkészült, igyekezzünk valamilyen kreatív alakba rendezni az ételt - az „egyiptomi szfinx”, az „egér a Marson” és a „Frakk kedvenc fotelje” kompozíciók szinte mindig működnek -, amit egyenletesen szórt parmezánreszelékkel díszítsünk. A kész kompozíción előmelegített sütőben pár perc alatt szépen megbarnul a sajt.

denver2

Desszert: joghurtcseppek mozgásban

Kibélelünk alufóliával két kis salátástálat, majd egy darabban kivesszük a kapott alu-félgömböket. Ezt kis gyakorlás után prímán össze tudjuk majd illeszteni egy darab gömbbé. Az összerakásnál fennmaradó részekből formáljunk kampót, és ennél fogva vékony főzőcérna segítségével akasszuk fel a kapott labdát kényelmes fejmagasságban (természetesen macskánk kényelmes fejmagasságában). Kis porcukorral és friss vanília magjaival keverjünk el lágy házijoghurtot, és lúdtollecset segítségével egyenletes pöttyökkel preckeljük be az alufólialabdát. Az elfogyasztáshoz szükséges kis testmozgás lesz macskánk étkezést záró kávéja, így frissen tudja majd belevetni magát a délután rá váró teendői közé.

denver3
(Képek: photoblog.hu)

Következik: macskageek

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Ali, 2007. április 1. vasárnap, 15:26 (#)

DENVEEEER!!!!!!!!!!!!

2

Ali, 2007. április 1. vasárnap, 15:48 (#)

Azért elgondolkodtatott ez a cikk, mint ami Denver istenné emelkedésének újabb mérföldköveként értékelhető, a mind alázatosabb, önérzetüktől immár teljesen megfosztott hívők egyikének beszámolója formájában. :D

3

sbodi, 2007. április 1. vasárnap, 21:25 (#)

Ha gyereketek születik, a bébipépek készítése ehhez képest már semmiség! :)

4

mf, 2007. április 2. hétfő, 09:03 (#)

Közismert tény, hogy nem az ember tartja a macskát, hanem a macska az embert (én személy szerint 6 évig voltam érintett az ügyben), de _soha_, egyetlen egyszer sem föztem neki (igaz, én magamnak se nagyon főzök). Szvsz a macska akkor lesz válogatós, ha lehetősége van rá, és mivel az esze igencsak megvan hozzá, ezt maximálisan ki is használja. Az én rendszerem alapja napi egyszeri főétkezés, ami este, lefekvés előtt történik, elnehezült hassal nagyságrenddel kevesebb randalírozásra, ergo jóval nyugodtabb éjszakára lehet számítani (a macska alapvetően éjszakai állat ugyebár), reggel elég egy fél marék macskakeksz. Nálam az "eszi-nem eszi nem kap mást" egész jól bevált, de vszleg ennek az volt az előfeltétele, hogy következetesen végigvittem. Válsághelyzetek megoldására az olajos hal konzervból kicsurgó olaj mindent visz, amire ráöntöttem, azt tuti megette, még akkor is, ha előtte fél napig csak kerülgette, cserébe az üres dobozt a kinti kukába kellett tenni, mert ellenkező esetben a benti tételes átvizsgáláson esett át, pedig nem egy egyszerűen hozzáférhető helyen volt... Az élet egy játszma! :)

5

mf, 2007. április 2. hétfő, 21:27 (#)

ha senki többet, akkor kérném a 3havi Denver előfizetést a nagymamám címére postázni

6

nyelv-ész, 2007. április 2. hétfő, 22:29 (#)

A mi két macskánk kb. egyéves korban kezdte a finnyáskodást. Mindezt alig kéthetes kemény offenzívával sikerült felőrölni, azóta kiépült a feltételes reflex: ha kajaosztás van, akkor bizony ott kell lenni, és amit odatesznek, azt meg kell enni.

Módszer 1:
Minden reggel percre pontosan ugyanazt a macskaeledelt tálalod (ügyelj rá, hogy a macska is jelen legyen, és ne épp a szomszéd háztetőn szemezzen a galambokkal.) Elfogyasztásához kb 10 perc szükséges. A tálalástól számított 15. percben az ételt eltvolítod, függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől.
Másnap reggel ugyanolyan ételt tálalsz, hasonló időintervallummal. Mindezt addig, amíg a macska el nem éri a 8 perces normaidőt.

Módszer 2:
Nem ízlik a macskaeledel? Unottan turkálunk a parizerdarabok között? Sebaj!
A macska is csak olyan intelligens, mint a kutya, ha kajáról van szó. Aminek halszaga van, az hal. Aminek egérszaga van, az egér. Ha tehát a három napja kerülgetett whiskas szárazeledelbe "véletlenül" beleesik egy darab szardínia, akkor mindjárt az ehető kategóriába kerül.

7

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 3. kedd, 07:41 (#)

Nyelvész / mf: és barátnőtök veletek lakik-e?

8

Ali, 2007. április 3. kedd, 10:05 (#)

A Denver cikket kinyomtattam öregbetűs méretben és elvittem a nagymamához. Most nyomtathatom ki az összes többi Denveres cikket is. :) Offline Kispad olvasó is van. :)

9

gargoyle, 2007. április 3. kedd, 11:21 (#)

nagyga1: baratnot is lehet igy trenirozni? :D

10

nyelv-ész, 2007. április 3. kedd, 11:21 (#)

NagyGa, a barátnőm már le akart számolni a macskákkal, csak az én módszeres nevelésem hatására maradhattak meg a ház körül.

11

Author Profile Page NagyGa1, 2007. április 3. kedd, 11:26 (#)

gargoyle: nekem mondod? ;)

nyelvész: hja, az mindent megmagyaráz. Megnézném a módszert egy macskaimádó barátnővel... :)

12

nyelv-ész, 2007. április 3. kedd, 11:42 (#)

Egy macskaimádó barátnő kábé egész nap udvarolna a macskáknak, hogy kegyeskedjenek elfogadni az ételt. Így nekem nem lenne vele gondom.
Jelenleg viszont az én kreativitásom a macskák túlélésének záloga...

13

gargoyle, 2007. április 3. kedd, 11:49 (#)

es minek alcazod a macskat a tulelese erdekeben amit baratno is megtur? ikea katalogusnak? :D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork