Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Különleges tea

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. május 15. kedd, 18:47 | 12 hozzászólás

Valószínűleg bennetek is megfogant már a gondolat, hogy a "különleges tea" kategóriában fogalmazott termékek vajon mitől oly különlegesek. Legalább egy konkrét esetben már van ötletünk.

Tekintsük meg az alábbi különleges tea csomagolását, majd elmélkedjünk egy kicsit az olvasottak kapcsán:

Tea

1. Honnan származik a termék?

A magyar felirat szerint Danjeerling hegyeiből, amely hegyek tulajdonképpen a Himalája lejtői, ahol 6000 láb magasságban már semmi más nem nő, csak ez a tea. Kőrösi Csoma Sándor emlékére tekintettel nem kéne megbocsátanunk Darjeeling elírását, de elnézőek vagyunk. A 6000 láb pedig kb. 1800 méter, ami egyesek számára bizonyosan szédítő magasság, de azért általában akad még ott élet a teán túl is.

Hogy mindehhez az egészhez pedig hogyan jön Shangri-La, aminek végképp semmi köze a környékhez, azt el se kezdtük kutatni.

2. Hány filter van a csomagban?

Itt a magyar felirat már nem bezavar, hanem épp ellenkezőleg: segítségünkre van. Az eredeti doboz szerint ugyanis 20 filter van belül, vagyis 25 - a magyar a 25 pártjára áll. Logikailag van még egy olyan megoldás is, hogy 25 filter van a dobozban, amiből 20 természetes és nem fehérített, a többi viszont mesterségesen fehérített. Aztán a kényesebb, bio-orientált fogyasztó találja meg azt az öt kakukktojást, ha tudja. Durva.

3. Mennyi a tea nettó össztömege?

50 g. Akarom mondani 40 g. Nem tudjuk mire vélni a 20%-os csökkenést. A magyar felirat talán azt veszi figyelembe, hogy a tealevelek tovább száradnak, amíg elérnek hozzánk. Vagy esetleg előzékenyen előre levonták annak az 5 nem természetes filternek a tömegét, amelyet az igényesebb fogyasztók úgyis ki fognak dobni?

4. Kicsoda Tony Bennett?

Végezetül arra voltam kíváncsi, hogy kicsoda Tony Bennett, és miért nézi el, hogy ilyesmiket művelnek a nevét viselő cégben? A gyors guglizás csak megerősítette az első megérzésemet: valakik kerestek egy jól hangzó angol nevet - amely történetesen egybeesik egy híres amerikai énekesével -, aztán elnevezték úgy a céget, hogy az külföldibbnek és ezért hitelesebbnek tűnjön.

Tony BennettAzután elkattogtam a terméket forgalmazó cég weboldalára, és ott meglepődtem. Maga Tony Bennett aláírása figyel a címoldalon. Mégsem humbug az elnevezés? Annyi mindenesetre azonnal kiderült, hogy nem az énekes úriemberről van szó, a két aláírás ugyanis merőben különbözik, amint az egymás mellé téve azonnal látható.

A célszerű megoldást választva gyorsan kérdést intéztem a cég információs munkatársának e-mailjére, ám lapzártánkig nem érkezett válasz. Amennyiben az illetékesek később meggondolják magukat, a tőlük kapott információval frissítjük a cikket.

(Tipp: dmiki)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Dr. Minorka, 2007. május 15. kedd, 20:00 (#)

Az első képen látható az eredeti gyártó (vagy dobozoló) neve:
Clipper Teas Ltd.
http://www.tea.co.uk/businessdirectory.php?mode=alpha&let=C#biz_1
és
http://www.clipper-teas.com/

A Shangri-La az ő teájuk:
http://www.clipper-teas.com/cgi-bin/ct.exe/custom?s=0&f=2027&ddi=MORE_INFO&t1=shopS&t2=t1&a=1&b=0&st=0&h=0&u=0&z=0&aP=0

2

Author Profile Page ervin, 2007. május 15. kedd, 20:30 (#)

Dr. Minorka, ez mind így van, de melyik kérdést válaszolja meg?

3

robi, 2007. május 15. kedd, 20:43 (#)

Claire Bennett apukája már nem papírban utazik?

4

nyelv-ész, 2007. május 15. kedd, 21:20 (#)

Nekem ebből egyértelművé vált, hogy Darjeeling Anglia legmagasabb teatermő vidéke.

Meg hogy 1800 méteren már csak a tea terem, semmi más. A múltkori kiruccanásom a Grossglockner Hochalpenstrasse 2500 méteres magasságaiba is megerősítette ebbéli elméletemet: mást sem láttam, csak teát.
Sok-sok fenyőfa alakú teafát.

5

Author Profile Page ervin, 2007. május 15. kedd, 21:36 (#)

robi, nem figyelsz: az a bennet család egy t-vel írja a nevét :)

6

Dr. Minorka, 2007. május 15. kedd, 21:47 (#)

Erre a kérdésre: Honnan származik ez a termék?
"A fine Nepalese tea with a light woody and slightly smoky taste."
AZ egész régióban minden országban vannak vidékek, amelyek rutinosan azt állítják magukról, hogy Shangri-La náluk van, túristákat csalogatandó.
Darjeeling:"Nepalese tea is very similar to tea from Darjeeling, for which it may be mistaken as the main plantations are located very close to Darjeeling, India." 2. számú marketing fogás.
Másrészt némely kérdést célszerűbb feltenni az eredeti gyártónál, mert ő írta el a csomagoláson a darabszámot.
Kis guglizás után nekem úgy tűnik, hogy ez egy cseh cég, amelynek a tulajdonosa egy bizonyos varázslatos Anthony David Bennett
http://www.tonybennett.cz/index.php?okno=kontakty
Áááá, hogy szórakoztatóbb legyen ugyanennek a teának a cseh oldala, tibeti teának titulálja. A képen 25 darab van írva, mellette a leírásban 20 darab.
http://www.tonybennett.cz/index.php?okno=infoproduct&id=380.

7

Author Profile Page mami, 2007. május 15. kedd, 22:18 (#)

(Előrebocsátom, hogy hardcore teázó vagyok, a legelvetemültebb fajtából és elég súlyos összegeket költök minőségi cuccokra.)
Szóval az van, hogy filteres teáknál nemhogy a minőségi, de még a különleges jelző is nagyon gyanúsan cseng. A filteres kiszerelés a teázás virslije meg párizsija, ne szépítsük, üdítő kivételektől eltekintve itt ipari hulladékokkal állunk szemben (érdemes egyszer-kétszer felboncolni egy ilyen kis papírtasakot, majd a tartalmát szembesíteni a teáról élő elképzeléseinkkel).
Szinte már csak hab a tortán a fenti bakihalmaz, ha valami korrekt cég korrektül feliratozott terméke lenne is, nem sokat segítene a dolgon. Persze azért ha elismerem, ha mindenképp filteres, akkor inkább a Twi...ngs, mint ez.

8

sdd, 2007. május 17. csütörtök, 14:12 (#)

mami, azert az omlesztett teaban is lehet neha(!) talalni erdekesseget (kavics, madartoll, fold, csont...), igaz, azt legalabb ki tudod valogatni...

9

Author Profile Page mami, 2007. május 17. csütörtök, 15:31 (#)

Ez a beszerzési forrástól függ. Megbízható, korrekt kereskedőnél kell vásárolni, akkor szinte kizárt, hogy ilyen szemetet kapj.

10

névtelen, 2007. október 3. szerda, 15:28 (#)

Lehet hogy én nem vagyok elég figyelmes és kitartó mert nem olvastam el az egész honlapot csak már nagyon unom mertsehol sem találom hogy mi köze van Kőrösi Csoma Sándornah a teához.Kérlek segítsetek!Előre is köszönöm!

11

Author Profile Page stsmork, 2007. október 3. szerda, 15:35 (#)

Szerintem a teához semmi, Darjeelinghez annyi, hogy Kőrösi ott van eltemetve.

12

névtelen, 2007. október 3. szerda, 16:52 (#)

Nagyon szépen köszönöm.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork