Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53852 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sonkába tekert fetás csirke

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2007. június 19. kedd, 22:40 | 13 hozzászólás

Fetás csirkeHa kifognám egyszer az aranyhalat, első kívánságom az lenne, hogy Clare Gordon-Smith hívjon meg magához vacsorára és főzzön nekem valami finomat. Nem valami Nigella-féle celebritásra kell gondolni, Clare Gordon-Smith nevét még az amúgy rendkívül tájékozott wikipédia sem ismeri, és én se hallottam volna róla soha az életben, ha úgy jó tíz évvel ezelőtt egy múzeum szuvenírboltjában nézelődve rá nem akadok – ráadásul leértékelve – a Flavoring with Olive Oil című könyvére.

Rengeteg szakácskönyvünk van, a zöméből jó, ha egy receptet próbáltam ki. Féltucatnyi azon könyvek száma, amelyekből két-három, esetleg több receptet is megfőztem már, és három olyan könyv van, amelyek egyfajta konyhai bibliaként funkcionálnak, olyan gyakran forgatom őket. Ezek közül is a Flavoring with Olive Oil az első, amelyet igazából ki sem nyitottam már évek óta, fejből tudom már a receptjeit. Az évek során itt-ott változtattam rajtuk egy kicsit, más alapanyagokat, más arányokat, más főzési módszereket használok, a kulináris evolúció természete szerint. A most következő recept is Clare Gordon-Smith könyvéből indult, és sorszori próbálgatásra vette fel a mostani formáját, így igazából most már nem is tudom, hogy ez még az ő recepjte-e vagy már az enyém. Kell hozzá:

- 4 db tanyasi csirkemell filé
- 1 csomag "békebeli" füstölt sonka (másmilyen is jó, nekem ez vált be)
- 150 g eredeti görög feta (az, amelyiket a Kaisersben lehet kapni)
- friss rozmaring
- kapribogyó gyümölcs (Úgy néz ki, mintha túlméretezett kapribogyó lenne, és hosszú szára van. A Kulinárisz boltban lehet kapni, de vettem már máshol is.)
- kimagozott zöld olajbogyó, karikára vágva
- extraszűz olívaolaj
- két citrom leve

Kezdésnek mossuk meg a csirkemelleket, vágjuk fel kb. három egyenlő darabra és klopfoljuk ki mutatóujjnyi vastagságúra. Erre az egész machinációra nagyrész azért van szükség, mert a tanyasi csirke húsát sokkal nehezebb puhára sütni-főzni, mint nagyüzemi testvéreiét. Ha ez utóbbival van dolgunk, akkor klopfolni se nagyon kell, és a sütési idő is lehet rövidebb.

Vágjuk fel ezután a feta sajtot kb. kisujjnyi szeletekre és tekerjük be egy-egy ilyen szeletet felét a kiklopfolt húsokba. A feltekert húst göngyüljük be egy szelet békebeli füstölt sonkába, a göngyölegeket helyezzük szépen egymás mellé egy tűzálló tálba.

Amikor megtelt a tál, pakoljuk a tetejére a friss rozmaringot (szárítottal is lehet próbálkozni télvíz idején, de a friss annyival intenzívebb ízt ad, hogy megéri a fáradtságot a beszerzése), a kapribogyó-gyümölcsöket és a karikára vágott olajbogyókat. Mindezt öntsük nyakon a két citrom kifacsart levének és az extraszűz olívaolajnak fele-fele arányú keverékével, takarjuk le alufóliával és vágjuk be a sütőbe.

Ilyenkor szokott eszembe jutni, hogy elfelejtettem bekapcsoni a sütőt, pedig a receptek kivétel nélkül „előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 percig”-et szoktak előírni, így az idők folyamán kikísérleteztem a hideg sütő esetén érvényes értéket is: ezt az ételt légkeverős sütőben pontosan egy óra húsz percig kell sütni, ha tanyasi csirkét használtunk, és kb. 50 percig, ha közönségeset. Ha minden jól ment, akkor ezt látjuk, ha a sütési idő elteltével levesszük az alufóliát:

20070619_tekert_csirke_3.jpg

Clare Gordon-Smith szerint sütés közben le se kell takarni az edényt, de akkor elpárolog alóla a lé, azért pedig nagy kár lenne. Az eredeti recept egyébként ricotta sajtot használt feta helyett, de ebből mindig csak a gond volt, mert folyton megmaradt egy fél doboz ricotta, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Aztán egyszer úgy kezdtem hozzá a főzéshez, hogy nem volt otthon ricotta és egyéb híján fetával töltöttem meg a tekercseket, és kiderült, hogy így sokkal finomabb lesz, mint az eredeti, mert a fetának sokkal markánsabb íze van, mint a ricottának, és ez a sütés közben összekeveredik a füstölt sonka ízével. Azóta ez a „tuti tipp” receptünk. Ha finnyás vendégek jönnek hozzánk, ezt szoktuk készíteni nekik, mindenki megelégedésére.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Author Profile Page ervin, 2007. június 19. kedd, 22:46 (#)

Rendben, én pedig akkor már most szólok, hogy legközelebb finnyás vendégek leszünk.

2

methan, 2007. június 20. szerda, 06:46 (#)

melyik a másik kettő a háromból? és a maradék három a hatból?

3

Author Profile Page stsmork, 2007. június 20. szerda, 08:43 (#)

A másik kettő:

http://kispad.hu/bilagit/200310/marokkoi-lencseleves.html
http://kispad.hu/bilagit/200607/kecskesajtos-ize.html

A maradék három:

http://kispad.hu/bilagit/200309/nigel-slater.html

http://www.amazon.co.uk/Readers-Digest-Great-Recipes-Health/dp/0276421043

A hatodikkal bizonytalan vagyok, valószínűleg ez lesz az, de még elég új a könyv és nem volt ideje annyira megvetnie a lábát a könyvespolcomon, mint az előző ötnek:

http://www.amazon.co.uk/Jamies-Dinners-Jamie-Oliver/dp/0718146867/ref=pd_bowtega_1/202-2578430-3890203?ie=UTF8&s=books&qid=1182321419&sr=1-1


4

Deansdale, 2007. június 20. szerda, 09:32 (#)

Anyám... Imádnám ezt a kaját, de mire eljutok odáig, hogy megsüssem... (Főleg vidéki lévén... Kapribogyógyümölcs?! A "sima" bogyót ismerem, de ilyet...?!)
Ennél csak egyszer ütött nagyobbat rám receptleírás, Aranyviktor kolléga az index fórumon (ha jól emlékszem). Olyan érzékletesen írta le még a friss kenyér illatát is, hogy szinte éreztem az ízeket, illatokat :)

ui. bocs a sok pontért... :)

5

Author Profile Page stsmork, 2007. június 20. szerda, 10:49 (#)

Deansdale, csinálhatod sima kapribogyóval, sőt kapribogyók nélkül is, ez a lényegen nem változtat. A többi hozzávalót sajnos nem lehet kispórolni, de ezek viszonylag könnyen beszerezhetők.

6

lmork, 2007. június 20. szerda, 12:48 (#)

Na most én megcsináltam TELJESEN kapribogyó nélkül, és úgy is nagyon finom lett, emiatt fölösleges stresszelni :-)

7

sic, 2007. június 21. csütörtök, 18:23 (#)

Mmmmm. Es most képzeljunk hozzà egy koretet... Ràadàsul elég egyszerunek és gyorsnak tunik azzal a nyilvànvalo elonnyel hogy nem kell felugràlni az asztaltol mikozben készul, koszonom, kovetkezo vendégjàràsnàl bevetem.

8

Betty, 2007. június 28. csütörtök, 10:33 (#)

Nah ez nekem nagyon tetszik!Ma este meglepiből ezt csinálom a páromnak!köszönöm az ötletet!további sikeres konyhában tüsténkedést:)

9

nana, 2007. július 9. hétfő, 13:06 (#)

[ spam, törölve - eszpee ]

10

cybear, 2007. november 16. péntek, 10:40 (#)

Tegnap ugy felbosszantottam magam a munkahelyemen, h hazarohantam es megcsinaltam a csirket! :) Kapribogyo nelkul es rozmaring helyett friss kakukkfuvel. Duh elparolgott, kaja kivalo lett. Es a le nagyon fontos!!!

11

Zsolt, 2008. december 26. péntek, 02:51 (#)

Van valakinek ötlete arra, hogy milyen plusz alkatrészt tegyek ebbe bele, hogy az se szaladjon ki tőle a világból, aki amúgy a hústól igen? Tehát: csirke marad, sonka marad, feta marad, stb. ÉS kéne még mellé valami növényi cucc, ami ízben is harmonizál (vagy legalábbis nem lóg ki nagyon).
Minden ötletért hálás leszek, minél gyorsabban jön, annál hálásabb :-)

12

Author Profile Page ervin, 2008. december 26. péntek, 09:43 (#)

Zsolt, ha az illető tényleg menekül a húsok elől, akkor csirkét és sonkát (pláne együtt, egy ételben) nem fog megenni, akármivel fűszerezed. Ha mégis, akkor nem is igazi vega, csak tetteti.

Ezt előrebocsátva, a hús aromáját általában édessel vagy erőssel tudod úgy, ahogy "semlegesíteni" - mármint szerintem. A sonka miatt az édes nem annyira játszik, marad az erős. Ergo chillit neki. Sokat. De vigyázz, az már egy másik étel lesz, igazából nem is tudom, hogy mi, és élek a gyanúperrel, hogy nem annyira jó, mint a kollégám eredeti receptje.

13

Zsolt, 2008. december 26. péntek, 13:11 (#)

Ehh, félreérthető voltam.
A delikvens nem "hardcore" vega, csak kerüli a húst. Következésképp nem fűszert keresek, hanem valami "nagyobb" zöldséget, amivel a kaját *kiegészítve* neki is ízlene.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork