Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Baraka étterem

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. július 24. kedd, 21:14 | 30 hozzászólás

BarakaVan az az árszínvonal, amelynél az ember nem szívesen kockáztat meg egy referenciák nélküli étteremlátogatást. Mivel azonban a saját ismerőseink közül csak egy elhanyagolható kisebbség hallott erről a helyről, és még egyikük sem járt ott, legendás közszolgálati lelkesedésünk arra sarkallt, hogy mi vállaljuk fel ezt a vizitet a Kispad olvasóinak kedvéért. A Kinga napot választottuk ürügynek.

Az Andrássy úti környék diplomatanegyedében található egység honlapja ugyan szintén áldozatul esett a fölösleges flashezésnek, de legalább nem PDF-en letölthető a menü, és a weboldal kialakítása igényes. Ugyanez az igényesség élőben is megfigyelhető, a külcsín minden általunk megmustrált elemére kiterjed, az elittapétától a névjegykártyáig.

Baraka

Az ígéretes első benyomást követően az étterem rögtön a második lépésben el is bukja a 7-es osztályzatot. Nálam (ezidáig) két olyan körülmény van, amely automatikusan kizárja a maximális értékelés lehetőségét: ha egy elegánsabb helyen nem lehet kártyával fizetni, és ha a borravalót ("szervizdíjat") ők maguk hozzáadják a számlához. A Baraka az utóbbi hibát követi el.

Kis technikai háttérinformáció: ezek a bűnök nem pontlevonással járnak, hanem utólagos korrekciót indokolnak. Tehát ha egy étterem amúgy 6-ost kapna tőlem, akkor nem adok neki ezért 5-öst; viszont ha esetleg kiérdemelné a 7-est, ezek miatt akkor sem kaphat 6-osnál jobbat.

Nézzük az étlapot. Viszonylag rövid a nyári étlap listája, ami rendben is van, jobban szeretem, ha egy helyen kevés fogást csinálnak remekül, mint ha egy kötetnyit közepesen. A ház-ajándéka előételnél kellemetlen meglepetés, hogy teljesen sima fehér kenyeret hoznak ki ugyanannyira sima vajjal, bár utána gyorsan javítanak egy tényleg érdekes, lazacba tekert kecskesajt-falatkával.

Baraka

Kinga a Szt.Jakab kagylóból készült háromféle előétel kombinációját választja (3800 Ft), én egy currys-rákos spenótlevessel indítok (2600 Ft). A kagylóból az egyik variáció egyikünknek se tetszik, a többi rendben van. A levest annyira túlméretezett tányérban hozzák ki, hogy megfordítva elmenne kalapnak az epsomi derbyn.

Főételként vörössügért (5200 Ft) és borjúízelítőt (6200 Ft) kérünk. A hal korrekt, jól illeszkedik a köretekhez és a kecskesajthoz. A borjúvariációk mindegyike érdekes, némelyike kifejezetten finom. A végén összesen egy desszertet bírunk még a magunkévá tenni, a csokoládé vulkán (1600 Ft) egyértelműen kitűnő.

Baraka

A személyzet teljesítménye méltó az árszínvonalhoz. Mindig ott vannak, amikor kell, nem zavarnak, amikor nem kell. Alig észrevehető színpadias elemek tarkítják a kiszolgálást, de nem bulvárosítják el, csak elegánsabbá teszik. A zene hangereje megfelelő, a választék a jazzstandardektől a Nordic Lounge-ig terjed. A belső tér kialakítása elegáns, bár a honlap látványfotóihoz képest csalódást kelt, hogy a valóságban szinte teljesen sötét van odabent (ez sajnos meglátszik a mobiltelefonnal készített képek minőségén is, elnézést kérek érte).

A hely ajánlható exkluzív titkos randevúk helyszínéül, hiszen az adagokba nem kell beleroskadni, és az étteremmel egybeépítve egy szálloda is várja a kuncsaftokat, ráadásul ottjártunkkor alig voltak vendégek, tehát nem kell attól tartani, hogy felismerik az embert. Sőt, miután erre más helyek kapcsán rákérdeztetek, megnéztem a toalettet is, és megállja a helyét.

Nincs tehát gond a Barakával, szépen hozzák, ami ezen a szinten elvárható, mégsem kapnak hatost érte (a hetes ugye szóba sem kerülhet). Ilyen árak mellett én ugyanis elvárom, hogy valamivel, legalább egyetlen dologgal, elvarázsoljon a hely. Legyen eszméletlen jó a konyha. Legyenek szupermodellek a pincérnők. Legyen utánozhatatlan a hangulat. Mittudomén. Csak legyen valami. De itt ilyesmiben nem volt részünk, ezért ugyan nem bántuk meg, hogy egyszer elmentünk, de nem is fogunk visszavágyni, mint némelyik másik drága étterembe.

Értékelés (0-7): egyhangú 5.

Baraka étterem
1063 Budapest, Andrássy út 111.
Telefon: 06-1-483-1355

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (30)

1

Author Profile Page eszpee, 2007. július 24. kedd, 21:55 (#)

Fú, de jó, hogy leteszteltétek, köszi, én akkor ezt megúsztam. :)

2

gargoyle, 2007. július 25. szerda, 01:47 (#)

egyetertek :D jol hangzik a leiras, de ezt szinte barmely andrassyn lakozo etterem tudja. asszem kihagyom, a klassz ennel harmad ennyi arakon klasszabbnak tunik (:

3

wice, 2007. július 25. szerda, 07:51 (#)

nem ertem, mi a baj a szervizdijjal, sokkal tisztabb ügy, mint a borravalo (nem neked kell elore kitalalnod, h ha monnyuk tiz szazalekot adsz, akkor kedvesen megkoszoni, v esetleg pofakat vag miatta), raadasul meg adoznak is utana. a borravalo egy nagy kocsogseg.

4

pulm, 2007. július 25. szerda, 10:37 (#)


szerintem kicsit ciki ha egy étteremkritikánál 38 sorbol 6 foglalkozik az ételekkel :O és hogy
"rendben van" "korrekt" "érdekes" höhö

5

bede, 2007. július 25. szerda, 10:42 (#)

Az uj Barakaban meg nem voltam, csak a regiben, amibol most Segal lett. Az akkor nagyon-nagyon-nagyon jo volt. Es voltam a Segalban is, ami szerintem tartotta a szinvonalat, en annal jobbat meg nem ettem Pesten. Aki volt a Segal - Lou Lou - Baraka harmas mindegyikeben, attol mind azt hallottam, hogy ez a sorrend koztuk.

A szervizdijban viszont abszolut nincs igazad. Ugy tudom nemreg valtozott valami a torvenyi szabalyozasban, es ezert jobb ez a konstrukcio az ettermeknek. Es neked is jobb, hiszen igy nem kell azon agyalnod, hogy mennyit kene meg ratenned a szamlara, hiszen semennyit.

Es egy tipp:
http://www.csalogany26.hu/

6

freak, 2007. július 25. szerda, 11:10 (#)

bede, wice: szerintem ervin arra utal, hogy ha jo a kaja/kiszolgalas, akkor esetleg tobbet jattolnal, ha nem, akkor meg kevesebbet. Na, ezt a lehetoseget veszi el toled a szamlaba epitett szervizdij. En szivesen nyilvanitom igy ki tetszesemet/nemtetszesemet etteremben (inkabb, mint szoban).

7

Author Profile Page ervin, 2007. július 25. szerda, 11:56 (#)

nem meglepő módon freakkel értek egyet a borravaló ügyben. :)

továbbá van egy másik gondolatom is ezzel kapcsolatban. a szervizdíjként formalizált borravaló lehet, hogy adószempontból kellemesebb (bár nem hangzol teljesen biztosnak), csakhogy én nem tisztán vagy kevésbé tisztán adózni járok étterembe. Számomra a szervizdíj egyszerű áremelés, mégpedig a burkoltabb, és ezért sunyibb típusból. Hiába tüntetik föl ugyanis a lap alján, az ember szeme továbbra is az ételek árát látja, és nem adogat hozzá gondolatban 12 %-ot. akkor már emeljék meg az ételek árát, ne két lépésben kopasszanak meg.

azt abszolút értem, hogy wicének ez a tisztább rendszer, akkor vele nem értek egyet.

8

wice, 2007. július 25. szerda, 12:34 (#)

ervin: az a helyzet, h a szervizdij is olyan, mint barmi mas: nem szoktal hozza, ezert idegesit. ha meg eddig mindenhol be lett volna epitve, es egyszercsak elkezdik megszuntetni, viszont a pincerek meg varakozva allnak, h akkor most mennyi jattot adsz, akkor meg attol volnal ideges.

egyebkent en az ettermekrol ugy mondok velemenyt, h ha bejott, akkor maskor is megyek, ha meg nem, akkor tobbe a kozelebe se dugom az orrom. ezen nem valtoztat, h kotelezo-e a borravalo v ram van bizva. persze ilyen arfekvesu helyeken, ha esetleg szar a kiszolgalas, eleg kellemetlen, h muszaj azt a 12 szazalekot hozzaadni. viszont pont ezert valszleg a tulajdonos rohadtul odafigyel a pincerekre, nehogy elriassza a vendegeket.

9

Author Profile Page ervin, 2007. július 25. szerda, 13:18 (#)

wice, nem egészen így van szerintem, mondok egy példát. eleget voltam amerikában ahhoz, hogy tudjam, a feltüntetett árak nem tartalmazzák az adókat, ezért nem tudom egyszerűen kiszámolni, hogy a végén a kasszánál pontosan mennyit is kell majd fizetnem. tehát ismerem és megszoktam, hogy ott ez van, mégis idegesít, mert azt gondolom, hogy ez egy alapjában surmó rendszer. ugyanez a véleményem a kötelező szervizdíjról is.

abban persze igazad van, hogy ha soha nem ismertem volna más rendszert, akkor lehet, hogy nem idegesítene ennyire, de hát az meg annyira általános kijelentés, hogy szinte minden helyzetben el lehetne mondani, ergo nincs sok értelme.

10

pelogi, 2007. július 25. szerda, 15:02 (#)

A borravaló=vélemény. A Te/Vendég értékelése a helyről, mindenről.

12% = blog, kommentelés lehetősége nélkül.

11

sic, 2007. július 25. szerda, 16:52 (#)

Szerintem attol fugg.
Ez a "magam biràlom el mennyit jattolok" szàmomra addig érv, mig plussz osszegekrol van szo. Ugy tudom sokan a borravalobol élnek, és az alapfizetésuk egy elég szimbolikus osszeg, miért dolgoznànak ingyen egy fukar kliens esetében?

#9 - Ervin, nekem is az US forgalmi ado jutott eszembe példaként, szerintem gyorsan bele lehet ràzodni, sot, néhol teljesen praktikus mert utàna csak meg kell duplàzni ahhoz hogy a borravalo is benne legyen :)

Talàn attol idegesit amiért eleinte enegem is zavart; gyerekként megszoktam hogy fejben elore és pontosan kiszàmolom mennyit kell fizetnem mert ha nem szolok hogy "néni, tévedni tetszett" àtver a kasszàsnéni. El kell a nénit felejteni, és elfogadni hogy van ahol a legtobb kasszàsnéni nem dob àt, és a fizetendo oszeget csak ugy megsaccolja az ember.

12

Author Profile Page eszpee, 2007. július 25. szerda, 17:37 (#)

Akkor én is. Fizetéskor nem érdekel:

- a fizetett össze adóügyi hatása
- a pincér keresete
- mennyire jó ez az étteremnek
- stb.

Örülök viszont, hogy van egy kényelmes és általánosan értelmezhető módszer arra, hogy kifejezzem tetszésemet. Negatív irányba is simán kifejezhetem, mert ha egy 12.946 forintos számlát 13.000-rel rendezek, akkor az nyilván nem volt egy jó vacsora. Ugyanakkor simán felmegyek 10% fölé is, ha valami kiemelkedő volt. Ha pofákat vág kis borravalóra, vágjon, többet már úgyse találkozunk.

De talán a legjobb megoldás mindkét tábornak a "nyugati" módszer, ahol magától értetődően hozzák vissza a pontos visszajárót, amiből annyit hagysz ott az asztalon távozáskor, amennyi jólesik, ha akarsz.

13

Penálen, 2007. július 25. szerda, 19:37 (#)

Ervin,

azt írod:

"Nálam (ezidáig) két olyan körülmény van, amely automatikusan kizárja a maximális értékelés lehetőségét: ha egy elegánsabb helyen nem lehet kártyával fizetni, és ha a borravalót ("szervizdíjat") ők maguk hozzáadják a számlához."

Magyarán, ha a pincér, mondjuk, holt részeg, vagy koszos a tányyér, netán kegyetlenül szar a kaja, esetleg két napot kell rá várni, attól még lehet 7 pontos a hely, ha nem lehet kártyával fizetni, akkor viszont nem? Hmmm, érdekes :)

14

Penálen, 2007. július 25. szerda, 19:42 (#)

Pulm (#4)

"szerintem kicsit ciki ha egy étteremkritikánál 38 sorbol 6 foglalkozik az ételekkel"

Miért, ez étterem-, nem ételkritika.

Sztem minden rendben ezzel.

Gr0

15

tekatana, 2007. július 26. csütörtök, 01:20 (#)

+ 1 a borravalónak. wice, a szervízdíj a köcsögség, mert azt fizeted ha akarod, ha nem. és az nem semennyi, ugye - akinek ez jött ki, annál valami hiba csúszott a matekba. (lehet persze, hogy sok embernél ez ilyen kötelezőnek érzett dolog, és feszengve bár, de akkor is otthagy x%, ha elégedetlen...)

16

Author Profile Page ervin, 2007. július 26. csütörtök, 08:52 (#)

Penálen (13), poénnak jó, de kicsit szofisztikáltabban közelítsd meg a kérdést. Az általad említett esetek a kritika tartalmi részét képezik, míg az általam említett két körülmény inkább adalék. A külön bekezdésben, amelyet róluk írtam, elmagyarázom, hogy más módon is veszem őket figyelembe.

Ha a kaja nem jön meg, vagy tökéletesen rossz, akkor az nem a 7-est tiltja le utólag, hanem direktben 0 pontot eredményez.

Nyilván fogalmazhattam volna kristálytisztán, mea culpa, de azért csak megérted, hogy mit mondok, ha úgy döntesz, hogy fogod.

17

Penálen, 2007. július 26. csütörtök, 12:41 (#)

Ervin,
természetsen csak poénnak szántam, de amit itt fölöttem írsz, az azért, lássuk be, nagyon gyenge magyarázat volt :)

18

Author Profile Page ervin, 2007. július 26. csütörtök, 14:26 (#)

teljesen komolyan mondtam pedig.

19

sic, 2007. július 26. csütörtök, 15:21 (#)

#12- eszpee
Ha borondoset utazok akkor megnézem hogy az adott orszàgban mi a szokàs borravalo szempontjàbol, és ennek hàtterében pedig gyakran a kereset van.
A "nyugati" modszer detto ugyanerre alapul, a pincérnek van fizetése, és a példàd kis osszegeknél igaz, amikor nem kàrtyàval fizetsz.

Nem àllitottam hogy el kell mélyedj a vendéglo konyvelésében ahelyett hogy egy rendeset ennél, ezek szerint nem értetted meg a mondanivalom, nyilvàn rosszul fogalmaztam, ujrakezdem:
A kajàért nem magam gyalogoltam el a konyhàba, nem én szedtem le az asztalt, miegyéb, tehàt van egy alapszolgàltatàs a pincér részérol, ezért jo esetben jàr neki egy alapfizetés amibol kifizeti a lakbérét, stb. Mikor Magyarorszàgon jattolok, feltételezem hogy ezt a minimàl alapot nem kapja meg, ez 5-10% kozt van szàmomra. Ha pedig ezzel egyutt jo a kiszolgàlàs, akkor 10-20% kozt teszek le valamit, attol is fugg milyen àrfekvésu a hely, illetve mekkora a szàmlàm, ha a kàvém àrànak a 4 szeresét hagyom ott mert a kutyàm kapott vizet anélkul hogy kértem volna, az nyilvàn nem szàzalékolhato.
Tehàt az, hogy hogy foz a szakàcs, milyen napom van, szimpatikus e nekem, erre a munkàra van e teremtve, stb, ez jàtsszon bele abba hogy mennyit keres, ezzel egyet értek, de én, teljesen perso, azt àllitom hogy részukrol van egy minimum, tehàt részemrol is van. Szàmomra az ingyen munka az egyik legszornyubb dolog.

Amugy Magyarorszàgon még soha nem volt igazàn csapnivalo kiszolgàlàsban részem, sot.

@tekatana Az hogy hagyok egy % az nem feszengés kérdése, olyan helyre nem megyek ahol kényelmetlenul érezném magam.

20

Author Profile Page eszpee, 2007. július 26. csütörtök, 15:47 (#)

sic, értelek, csak nagyon határozottan nem értek egyet veled. de megpróbálom én is mégegyszer: ha a pincérek úgy kénytelenek dolgozni, hogy egy minimál alapot sem kapnak meg a borravaló nélkül, akkor ez engem felháborít, annyira, hogy nem veszek részt benne, nem járulok hozzá a rendszer fennmaradásához - tehát nem borravalózok. Mármint ezért, azért persze továbbra is, amit fent írtam.

21

sic, 2007. július 26. csütörtök, 16:06 (#)

Szerintem egyszeruen az ingyen munkàhoz jàrulsz hozzà azzal hogy nem fizetsz.

Ha tényleg zavarna a rendszer vagy el se mennél vendéglobe, vagy ha mindenki jattolnà a minimumot, elobb utobb felmerulne a tulajban hogy jobban megérné fixet adni.

22

Author Profile Page eszpee, 2007. július 26. csütörtök, 16:41 (#)

pont te járulsz hozzá azzal, hogy jattolsz! ha senki nem jattolna, akkor merülne fel a tulajban, hogy jó lenne alapfizetést emelni, mert az összes pincér elmenne mondjuk péknek.

23

Penálen, 2007. július 26. csütörtök, 17:01 (#)

Nagyszerű, akkor adhatunk a péknek is borravalót??? :)

24

tekatana, 2007. július 26. csütörtök, 22:49 (#)

sic, silány kiszolgálás esetén szerintem nem teljesült a minimum, ugrott a jatt is (illetve még hatásosabb tud lenni eszpee visszajárós példája).
tegyük hozzá, hogy a borravalót több helyen szépen begyűjti a tulaj és csak egy részét osztja szét a pincérek között. ezt is illene feltüntetni, mert ilyen helyen még az se érdekelne, hogy majd összetörte magát, ha pl. a kaja rémgyenge volt, mivel magát az éttermet díjazom vele.

25

sic, 2007. július 27. péntek, 10:55 (#)

#22 - eszpee
Ez a matematikai gondolkodàson alapulo elméletben igaz. Gyakorlatban pedig mindig van rosszabb, olcsobb, kiszolgàltatottabb, képzetlenebb, stb.
Es "niveler vers le bas" = lefelé egyenliteni? mindig konnyebb, a cehet pedig a kozosség àllja nem egyéni, tehàt valoban ez a gyakoribb eset.

#24 - tekatana, félreértelmezed a minimàlt. Arrol beszélek pont, hogy van egy szint amihez nincs jelzo, az a minimum. Utàna van a nagyon rosz, silàny, kifogàsolhato, stb skàla a csodàlatosig bezàrolag. En azt àllitom hogy az ingyen munka szégyen, még akkor is ha rossz, sot csak romlik a szint tole; de jo minositésnél is csak arrol van szo hogy emberek mikor eléd teszik a tànyért azt gondoljàk hogy egy szar szakàcs miatt épp ingyen dolgoznak neked.
Szerinted és eszpee szerint jon a piac és elintézi, meg a villanykortét is kicseréli, szerintem meg mint egyén kozunk van a dolgok menetéhez, ugyanezért a takaritonénit sem dolgoztatom fusiban, stb.

Ezért àllitottam hogy àltalàban megnézem mi az adott orszàgban a szokàs, hozzàigazitom magam, abba pedig (ahogy eszpee) nem màszok bele éttermenként hogy mit csinàl a tulaj.

26

Author Profile Page ervin, 2007. július 27. péntek, 11:29 (#)

sic, ha jól látom, leegyszerűsítve abban áll a különbség közöttetek, hogy eszpee meg tekatana (meg egyébként ervin) szerint a pincér tevékenysége, a tányérok asztalhoz és onnan elhordása, stb. benne foglaltatik az ételek árában, szerinted pedig nem.

Jól értem az álláspontodat?

Én annak örülök, ha - nem, igazából azt várom el, hogy - az éttermek úgy kalkulálják, hogy az ételek-italok árában minden benne legyen. Tőlem idegen az a felfogás, hogy egyszer fizetek az ételért, egyszer meg a kiszolgálásért - hiszen ilyen alapon miért nem fizettetik ki külön a mosogatás meg a takarítás díját is ? Szerintem pontosan ugyanannyira jogos lenne, azok a munkások se keresnek jobban, mint a pincérek.

A csak a pincérnek, önkéntes alapon adott borravaló persze ugyanígy nem díjaz mindenkit, de én se látok a piacnál jobb rendszert arra, hogy ezt a mindenképp "igazságtalan" helyzetet kezelje. (Én például mint piaci szereplő ezért igyekszem elkerülni azokat a helyeket, ahol felszámolják a szervizdíjat.)

27

sic, 2007. július 27. péntek, 12:54 (#)

Ervin rosszul érted mert àltalànositasz, pedig én azzal kezdtem, hogy "attol fugg", két eset van.

Ha egy olyan orszàgban vagyok ahol a pincérnek jàr egy minimàl fizetés, és a borravalo a kiszolgàlàs dijazàsa, akkor egyet értek, ezt az esetet emlitette eszpee mint "nyugati" modszert. Nem errol volt szo, hanem arrol az esetrol ahol nincs vagy csak jelképes a fix fizetés, azaz egy ember munkàja nincs benne az àrakban.
Mivel "service" ha nem tetszett, vagy smucig valaki, nem lehet visszavenni tole, mig ha a plusz forgalmi ado fizetése zavar, akkor csak visszapakoltatjàk veled az àrut a polcra. Azt pedig tudom elore hogy usque hàny % teszek rà az àrakra, màr csak attol hogy melyik orszàgban vagyok, vagy ahol elofordul gyakran mindkét eset, ki van irva az étlapra hogy "sevice not included" avagy ràszàmolnak 8% ok, de attol még jattolhatok, ilyesmik, nem maradok informàlatlan.

28

Author Profile Page ervin, 2007. július 27. péntek, 13:06 (#)

sic, asszem, akkor most értem, köszi. magyarország egyébként ebből a szempontból nem amerika, tehát a pincér nem a borravalóból él nulla fizetés mellett, legalábbis mintha nem ez lenne a köztudatban. odakint tudom, hogy ez dívik, ha ott vagyok, én is leszurkolom a hazai szemmel nézve elképesztő, lókupec szintű borravalót.

a felszámolt szervizdíj viszont mindenhol idegesít. :)

29

sic, 2007. július 27. péntek, 13:42 (#)

Ervin, te meg ràvilàgitottàl hol voltam én félrevezeto, amikor azt mondtam attol fugg melyik orszàgban, a példàk kozt valoban gyakran amerikàra gondoltam. Nem tudom pontosan hogy van ez Magyarorszàgon, én abbol indultam ki hogy jelképesen vannak fizetve, de kevés a tapasztalatom, kvàzi ugyanazokra a helyekre jàrok évente 3-4szer, mindig mindenhol kedvesek, a taxisoforok is kedvesek, szoval fel se merul bennem hogy ne dijazzam tisztes borravaloval.

30

medium rare, 2007. szeptember 20. csütörtök, 18:53 (#)

szerintem nagyon jó étterem, a parajleves a kókusszal és a rákkal fenomenális kompozíció, főleg ha egy korty furmintot is kóstolsz hozzá. A borjút is kóstoltam, 4 féle husi, máj stb, 5 féle köret, kiemelném a párolt pofát a zellerpürével és a szüzet a valami úton módon porított dijoni mustárral. desszertnek kókuszos parfét ettem, finom volt. Én jobban szeretem a Baraka konyháját mint a Segalt, a LouLou meg sztem túlmisztifikált és horror árú. Ajálom még a Pávát és a Le Bourbont is. Na pá


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork