Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53852 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Maradékkonyha: tésztasaláta hallal, maradékokból

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. július 27. péntek, 10:59 | 29 hozzászólás

Tésztasaláta hallalÚgy érzem, hogy a Kispadon közölt, kiváló receptjeink között aránytalanul kevés képviseli a kulináriumnak azt az ágát, amely pedig fontos szerepet játszik minden családban, ahol főznek.

Formális társaságban reziduális konyhaművészet néven hivatkozhatunk erre az iskolára, amelynek lényege az, hogy abból dobunk össze valamit, amit épp otthon találunk a hűtőben vagy a spájzban. Egy ilyen recept következik.

Kutass föl a spájzban egy megbontott csomag tésztát. A képen látható farfalle nem követelmény, de - ha rám hallgatsz - lehetőleg tojás nélküli tészta legyen. Minimális olajjal és sóval felforralt vízben tedd föl főni. Mivel tésztát csak frissen fogyasztunk, mostantól számítva nagyjából 8 perced van az étel többi részének elkészítésére, úgyhogy innentől egyszerre több párhuzamos feladatod lesz.

Végy elő egy serpenyőt, melegítsd elő, majd dobj bele egy darabka vajat, és önts hozzá egy kis olajat. Amíg ezek összeolvadnak, hipp-hopp, apríts föl egy hagymát, majd kotord bele a serpenyőbe, és futtasd meg a vaj-olaj kombón.

Tésztasaláta hallal

Bonts föl egy sprotni- vagy szardíniakonzervet, vagy vedd elő a hűtőből a maradékot (amelyet természetesen nem az eredeti fémkonténerben helyeztél be a hűtőbe, ugye?). Óvatosan, nehogy megtörd a haltesteket, tedd bele őket a hagymás olajba, és innentől a tűz ügyes szabályozásával és finom keveréssel süsd át őket úgy, hogy a halak lehetőleg továbbra is egyben maradjanak.

Egy erre alkalmas bögrében vagy tálban keverd össze a hűtőből előbányászott, de még fogyasztható pestokrémet és tejfölt, és a masszához még adj hozzá egy kis tökmagolajat.

Nagyjából egyszerre készül el a tészta a lábasban, a hal-hagyma a serpenyőben, meg te a szósz kevergetésével. A tésztát szűrd le, a halakat óvatosan vedd ki a serpenyőből, majd a lábasban keverd össze a serpenyőben maradt hagymát és zsiradékot a lecsöpögtetett tésztával, és add hozzá a pestokrémet.

Tésztasaláta hallal

Merd ki a tésztát egy tányérra, reszelj rá némi maradék sajtot - öreg és aromás sajtok előnyben, de a parmezán ide egy kicsit túl domináns lenne -, és ha akarod, takard le egy fedővel a tányért, hogy a sajt ráolvadjon egy kicsit. Ezzel egyébként időt nyersz arra is, hogy további maradékokat bányássz elő a hűtőből - szárított paradicsom, újhagyma, stb. -, majd ezeket is felvagdoshatod, és a tészta tetejére helyezheted. Végül pozicionáld a csúcson az egészben megőrzött halakat, és kész is a mű. Ráadásul megspóroltad egy csomó finomság kidobását, úgyhogy megérdemelten kívánhatsz magadnak jó étvágyat!

Hozzávalók - ami otthon akad, hiszen ez a lényeg; a cikkbéli változathoz pedig:

  • tészta
  • vaj, és egy kis olaj
  • hagyma
  • szardínia vagy sprotni (konzerv)
  • pestokrém
  • tejföl
  • tökmagolaj
  • reszelhető sajt
  • egyéb effektek: szárított apradicsom, újhagyma, stb.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (29)

1

zhaoman, 2007. július 27. péntek, 11:47 (#)

tipikusan olyan dolgokat soroltál fel, ami van a hűtőnkben...

Egyébként tetszik a recept!

2

Author Profile Page eszpee, 2007. július 27. péntek, 13:23 (#)

a tejföl nekem kicsit elüt, de egyébként zseniális.

zhaoman, az "egyébként" szó használatát nem értem! :)

3

Penálen, 2007. július 27. péntek, 13:29 (#)

Mindig nagyra becsültem a maradékkonyha képviselőit, úgyhogy remek, remek!

4

Penálen, 2007. július 27. péntek, 13:34 (#)

(Azt azért vegyük jegyzőkönyvbe, hogy sztem a tojásnélküli tészta az köbö olyan, mint az alkoholmentes sör, vagy a kakaómentes csoki...)

5

Penálen, 2007. július 27. péntek, 13:35 (#)

Utolsó kérdés: tudja vki,miért olyan szemérmetlenül, mocsok, bicskanyitogató módon drága a szárított paradicsom? Szeretem, de ha egyszer köbö az arannyal egyező árban adják...

6

sic, 2007. július 27. péntek, 13:50 (#)

#5 Penàlen, nem tudom mit értesz a bicskàsan dràga alatt, de szàmolgatàshoz kezdjuk ott hogy egy kilo szàritott paradicsomhoz hàny kilo friss kell, a friss àra, és akkor még nem tortént vele semmi, fel se szeletelodott, fuszerezodott stb.
Nekem 17,60€-ért adjàk kilojàt, te mennyiért szerzel aranyat?

7

Penálen, 2007. július 27. péntek, 13:57 (#)

Mennyi kell? :DDD

Természetesen nem végeztem beható elemzéseket, de azért egy köbö fél kilós kiszerelésért úgy durván 1000 forintot elkérni... Nemtom, most átlagban mennyi a paradicsom kilója, illetve, hogy mennyi paradicsomból mennyi szárított paradicsoomot lehet csinálni, ha Tleg ennyire jön ki, akkor meg is adtad a választ a kérdésemre :)

UI: hosszú a link, meg lényegtelen is, de most találtam: Colavita "napon szárított" paradicsom, 500 gramm, 2940 forint :))) Persze, tudom jól, hopgy ez extrém kategória, nem a normál szint.

8

Penálen, 2007. július 27. péntek, 14:00 (#)

(Úbazz... Ugyanott, Calvi szárított par. 190 gramm 1878 forint. Ez majdnem 10 ezer/kiló... Finom lehet :)

A csattanó: alatta: "Vásárlói vélemények: még senki nem nyilvánított véleményt a termékről." Vajh miért? :DDD

9

sic, 2007. július 27. péntek, 14:06 (#)

#7 Tudtam én hogy tudunk egy kist bizniszt csinàlni!

Amugy az eladolàny szerint a kornyéken csak én vagyok ràkattanva (e fogyasztàsom miatt emlékezett ràm), és megprobàlok rendszeresen annyit venni hogy ne dereferàljàk. Ez egyszer màr megtortént, és gyanitom hogy annyiszor és olyan sokaktol kérdeztem a boltban hogy mikor lesz megint, hogy azt hitték jelentos piaca van és lett ujra, tehàt most igyekszem egyedul egy nagy piac lenni.

10

Pocakos, 2007. július 27. péntek, 14:18 (#)

A "maradék" szóra/cimre kaptam fel a fejem! Nekem erről az "ételmaradék" ugrott be elsőre. Ezért igen kíváncsian olvastam.... ;-) - és csalódtam. ;-))))
Megjegyzem nagyanyám volt ennek a mestere, igaz ő nem "maradék"-ból főzött, hanem mindent felhasznált. Például a gyúrt tészta vagy a főtt krumpli levéből lett a foghagymás vagy rántott leves. Azaz semmi sem veszett el, csak átalakult. Ma "recycling"-nak hivnák. ;-) - talán, de semmiképpen nem maradéknak.

11

sic, 2007. július 27. péntek, 14:35 (#)

Atyàm a nagy horgàsz valami ritka nem finom hallal kényeztetett bennunket, ràadàsul arra az idoszakra esett tizévenkénti horgàszszerencséje, szoval ritka nagy mennyiségeket hozott, és ugye a tengertol amit elveszunk fel kell hasznàlni, azaz meg kell enni. Eloszor barbecuen probàltuk, utàna vajban megsutve, majd a maradék maradékàt krumplival salàtàban, és még mindig volt belole, anyàm elnézegette és megkérdezte mit szolnék egy halas quiche-hez, akkor szoltam neki hogy pikkelyt novesztek ha megprobàlja. (A quiche tipikusan a maradék felhasznàlo recept)

12

Author Profile Page ervin, 2007. július 27. péntek, 14:41 (#)

Pocakos, de hát én pont annak hívom. És ma van. Nem értelek. :)

13

Author Profile Page ervin, 2007. július 27. péntek, 14:46 (#)

eszpee (2), ebben nem tudok ellenvéleményt mondani, mert a tejfölhasználati szokásaim indokolhatatlanok. :)

őszinte meggyőződésem, hogy a tejföl gyakorlatilag mindenhez jó, ha nem figyelek oda, még a lekváros kenyeret is megtámogatom vele.

14

Pocakos, 2007. július 27. péntek, 14:56 (#)

"...Nem értelek..." (ervin)
Én sem! - nagyon röstellem, hogy fokhagyma helyett foghagymát írtam. Még szerencse, hogy nem hajhagymát. ;-)
Viszont a Google-ban utána néztem:
A multimédiás Kislexikon (a Pallas Nagylexikonra hivatkozva!) "G"-vel írja:
http://www.kislexikon.hu/foghagyma.html
A Wiki pedig "K"-val!:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma
Igaz, megjegyzi, hogy "G"-vel írva: NÉPIES. Eszerint én is, meg a Pallas Nagylexikon is "népies". ;-)))

15

zhaoman, 2007. július 27. péntek, 14:59 (#)

#2 eszpee: "egyébként": szivesen kipróbálnám ervin receptjét, csak nekem nincsnennek ilyen hozzávalóim. (Ez egyéni probléma. Másrészt én fogalmaztam pongyolán! Bocsi!)

16

Author Profile Page eszpee, 2007. július 27. péntek, 15:24 (#)

ervin, lehet, hogy mindenhez jó, de kell-e? hah! :)

zhaoman, vicceltem.

17

Author Profile Page ervin, 2007. július 27. péntek, 15:52 (#)

(16) - dehogy kell. viszont lehet! és nekem az elég. :)

18

nyelv-ész, 2007. július 27. péntek, 17:12 (#)

Tészta hallal?
Hal tésztával?

...forog a gyomrom...

19

Penálen, 2007. július 27. péntek, 21:24 (#)

Pocakos,

te honnan szerzel foghagymát? És melyik nép konyhaművészetében szerepel ez alapanyagként? :)

20

Penálen, 2007. július 27. péntek, 21:40 (#)

Én is röstellem magam, hogy nem olvastalak, végig, Pocakos.

Bocsánat.

21

Penálen, 2007. július 28. szombat, 01:04 (#)

Na, ervin, Denver hogy fogadta? :D

22

Penálen, 2007. július 28. szombat, 01:12 (#)

Yeeah, ervin, tejföl rulez!!!

Asszem, megemlíthetjük H. I. szomszédegykori véletlen találmányát, a krumplis tésztát tejföllel, amit azóta szinte mindenki megkedvelt, aki látta, hogy így eszem :)

Egyszer, még régebben egy haveri dumapartibaan poénból megemlítettem a tejfölös mákos tésztát, mint űber-elrettentő víziót, mirekiderült, hogy az egyik ottlévő vmelyik rokona úgy eszi, és imádja...

Tleg, ezek a sajátos étkezési szokások lehet, hogy jó téma lennének egy posthoz, nem?

És erről jut eszembe: megszűnt a vendégmunkás-rovat?

23

Author Profile Page ervin, 2007. július 28. szombat, 09:11 (#)

Penálen (22),

Denvernek nem jutot, épp nemvolt idahaza, mire megjött, elfogyott a cucc.

Meg is meg nem is, írni fogunk róla.

24

#suidroot, 2007. július 29. vasárnap, 00:04 (#)

Tanúsítom, hogy ez a kaja hét sör elfogyasztása után is elkészíthető - sőt mitöbb, finom :).

25

Penálen, 2007. július 29. vasárnap, 13:30 (#)

Hát, 7 sör után sok minden finom, ami előtte még nem az :DDD

26

erzsébet, 2007. szeptember 4. kedd, 20:17 (#)

Azthiszem ez az utolsó hogy nézlek benneteket és kritizálok remélem valaki közületek el is olvassa .A lényag remélem nem ebből a szarból éltek minden hibás minden téves tehát az info is amit az emberek felé nyujtotok.ha mégebből hasznotok is van Olaszországban ezt truffa-nak hivják ami csalást jelent és büntethető.De azért jó szórakozást .És ha engem akartok kritizálni termékeim sok étteremben jelen vannak mindenhol másképp főzik de az én éttermemben ami a PECCATI DI GOLA a férjem főzi .Várom aszemélyes találkozást a két szerkesztővel remélem megkerestek.

27

nyelv-ész, 2007. szeptember 4. kedd, 20:28 (#)

Nekem ez új. Tényleg hasznotok van abból, hogy megkritizáljátok az éttermeket, vagy súlyos elmezavarral állunk szemben?

28

methan, 2007. szeptember 4. kedd, 20:54 (#)

nyelv-ész, ez a post nem étteremkritika. szerintem elmezavar. vagy tudatmódosító.

29

gargoyle, 2007. szeptember 5. szerda, 13:56 (#)

vagy rossz posthoz irta veletlen es mittomen vapiano hivo. de meg akkor is eszre kene venni hogy a _kritika_ mufaja tartalmazza azt is hogy a kritikusnak nem tetszik a dolog.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork