Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Caprese

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2007. augusztus 28. kedd, 08:54 | 12 hozzászólás

Olajos flaskaVan néhány tárgy a konyhánkban, amelyekről felbukkanásuk előtt el se tudtam volna képzelni, hogy ugyan mire használhatnám őket, azóta pedig azt nem értem, hogy eddig hogyan voltam meg nélkülük. Így jártam az ikeás fokhagymapréssel (fokhagymaprésem volt korábban is, de az műanyagból készült és egy hónap alatt teljesen tönkrement), most pedig a képen látható olajos flaskával. Caprese készítésénél úgyszólván nélkülözhetetlen!

A caprese készítését emlékeim szerint Chili és Vanilia precízen kitárgyalta már valahol, de sehogyan sem találom (valószínűleg a Magyar Narancsban olvastam, és ez a rovat nem szerepel az online kiadásban), ezért most egy hevenyészett útmutató következik: Szerezz valahonnan friss, nagyon érett, de mégis kemény paradicsomot. A bolti verziók szóba se jöhetnek, legjobb a piacon próbálkozni, vagy még jobb a saját kertben termett változat. Kell még friss bazsalikom (szárított nem jó!), extraszűz olívaolaj, mozzarella sajt, citromlé, só és bors. A paradicsomot egy éles kés segítségével vágd vékony karikákra és rakosgasd őket szépen egymás mellé egy tányérra. Sózd meg, borsozd meg, locsold meg extraszűz olívaolajjal, csepegtess rá pár csepp citromlevet és díszítsd ki friss bazsalikomlevelekkel a tetejét. A felszeletelt mozzarella sajtot kifelejtettem a leírásból - ezt egyébként többnyire az elkészítés során is elhagyom.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

hkristof, 2007. augusztus 28. kedd, 09:46 (#)

Finom ez szárított bazsalikommal is, persze friss levelekkel jobb. A citrom és a bors az enyémből eddig hiányzott. Meghoztad a kedvem, este kipróbálom így ahogy leírod.

2

Zuzu, 2007. augusztus 28. kedd, 09:49 (#)

Én teszek egy kevés szárított bazsalikomot is a friss mellé.

3

Penálen, 2007. augusztus 28. kedd, 13:02 (#)

Volt nemrég a TV Paprikán egy műsor, minő meglepetés, főztek benne :) Nekik is volt egy ilyen olajkiöntőjük, szépen használta is a séf - már, amikor rajta volt a kamera. Mert többször lehetett látni, amikor a másik faszi volt a fókuszban (mostanában divat ez a ketten-főznek-egyszerre típusú főzősműsor), akkor a mi séfünk suttyomban biza a felső, széles lukon át öntötte az olajat, ott, ahol, gondolom, elvileg beleönteni kell :))) És vagy háromszor lehetett látni, szal valszín nem véletlen csinálta :D

4

csaba.holman, 2007. augusztus 28. kedd, 14:01 (#)

meg elfer azon egy kis balsamico is - najo, nem tul szep, de finom:)

5

Dolce vita, 2007. augusztus 28. kedd, 20:12 (#)

Citromot és borsot még sosem láttam capresén. A szárított bazsalikom ízének sztem semmi köze a bazsalikom ízhez. Nekem kifejezetten egy kellemetlen ízű, gyomorforgató vmi lesz belőle, ha megszárad. Ha nincs friss ajánkom helyette a genovai pestót vagy fagyasztott bazsalikomot

6

eszti, 2007. augusztus 28. kedd, 21:01 (#)

Szerintem a narancsos cikkek is szerepelnek online is, csak mindig egy kicsit később teszi fel azokat. Szerintem.

7

Orosz Péter, 2007. augusztus 30. csütörtök, 14:39 (#)

Haha, már az első mondat után vigyorogtam. Ugyanis a múltkor kaptam az anyámtól egy ilyen edényt, eredeileg csak azért, hogy a görög Ph.D.-hallgatójától kapott házi olívaolajból adjon (súlyosan a legjobb olaj, amivel valaha találkoztam, talán a nagykanállal fogyasztás miatt is fogyott el olyan gyorsan), aztán rájöttem, hogy mennyivel kellemesebb kancsóból önteni az olajat, mint üvegből.

A kancsó egyébként a legpompásabb giccs, olajbogyók vannak ráfestve + alájuk írva, hogy Arte Oliva. Nem kell gondolkozni!

Capresében viszont pár hónapja remixeltem a kötelező alapanyagok mellé kettő darab ecetes ceruzapaprikát meg némi száraz sonkát. A paprikából három az igazi, mert úgy még jobban lehet aszimmetrikusan rendezni, de a lényeg: ain't never going back. A múltkor le is fényképeztem, más okból:

http://kzamm.com/temp/konkret_so.jpg

8

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 13:42 (#)

A citrom - olaj- so - bors kombinàciot én alap salàtaontetnek ismerem, gondolom azzal variàltàtok ossze.

Nekem tetszik hogy mindenki variàl valamit egy recept elsajàtitàsànal, én Provence-i fuszerkeverékkel gazdagitom :)

A beszerzés szempontjàbol nekem finom mozarellàt (egyes bolti verziók szóba se jöhetnek) talàlni sokkal nehezebb volt mint valodi paradicsomot.

9

erzsébet, 2007. szeptember 4. kedd, 20:04 (#)

Na látod hogy gasztróbol 0 0 0 0 vagy mit keres a citrom lé meg bla bla bla a capresen!!!! Tanulj tino ökör lesz belőled

10

methan, 2007. szeptember 4. kedd, 21:06 (#)

erzsébet, te a jelek szerint már igen sokat tanultál.

11

ősi homár magyarnaracs, 2007. szeptember 11. kedd, 15:50 (#)

http://kispad.hu/bilagit/200608/jovanotti-is-megnyalna-a-tiz-ujjat.html
hehe

12

Norbi, 2008. március 31. hétfő, 23:34 (#)

Igen, a caprese egyik legkényesebb pontja a mozzarella . Csakis a krémes-lágy bivalymozzarella.
A hiper-szuperekben kapható papírízűt vétek megvenni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork