Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Vapiano

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. augusztus 31. péntek, 12:53 | 33 hozzászólás

Újszerű, érdekes olasz gyorsétterem, kártyás elszámolórendszerrel, bőséges kínálattal, tagadhatatlan stílussal. Már csak az kéne, hogy a főztjük is finom legyen, hát nézzük meg őket.

Nos, nálunk elbukták az első tesztet.

Vapiano

Úgy döntöttünk, hogy az alapoknál kezdjük. Aztán, ha a Carbonarát meg a rákos-répás tésztát meggyőzően abszolválják, akkor szívesen jövünk vissza bonyolultabb fogásokért is. De mindkettő meglehetősen középszerűre sikeredett, elannyira, hogy nem is fogom elemezgetni őket. Másrészt viszont a kávé finom, az étterem pedig tényleg "trendy", ahogy a honlapján ezt magáról állítja.

Ugyanakkor lehet, hogy nem ártana, ha szakácsok főznének. Kérdésünkre a pult mögött ételt készítő lány azt felelte, hogy ők nem azok. Gondolom, betanulták a szükséges recepteket, lehet, hogy egy gyorsétteremtől nem is lehet elvárni, hogy szakemberek dolgozzanak benne.

Mindenesetre, ha jó tésztát akartok enni, akkor inkább a Pastamiát ajánlom - pont annyival kevésbé trendy, amennyivel finomabb, és rendszeres, kőkemény tesztjeink szerint töretlenül állja a sarat.

Értékelés (0-7): 3.

Kitekintés: Dolce Vita is járt náluk, és a miénktől eltérő következtetésekre jutott. Menü, elérhetőség az étterem honlapján (www nélkül vicces oldalra dob a cím).

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

Penálen, 2007. augusztus 31. péntek, 19:55 (#)

Asszony szólt, hogy szóljak: ez Németországban már régi dolog, csak hozzánk jutottak el most.

De neki bejött :)

2

Penálen, 2007. augusztus 31. péntek, 19:56 (#)

Pontosítás (hogy kapjak vacsit :) : neki a kinti jött be, az itthoniban még nem volt :)

3

Ízbolygó, 2007. szeptember 1. szombat, 21:37 (#)

Ez az étterem oldaláról származik a Karrier menüpont alatt lehet megtalálni:

"Új típusú étteremláncuk első, Budapesten nyitó 250 fős zászlóshajójára keresünk fiatalos hölgyeket/urakat, akik szeretnek sütni-főzni, szeretnek direkt módon kapcsolatot építeni, és kedvük van egy dinamikus csapatban a közös célokért dolgozni. Teljes körű továbbképzést és hivatalos ügyinézést kínálunk. Gasztronómiai előélet nem feltétel, de segíthet. A fényképes önélatrajzokat a karrier@vapiano.hu e-mail címre várjuk.

A következő munkakörökbe keresünk munkatársakat:

étteremvezető
szakács*
pizzaszakács
leszedő
mosogató
előkészítő

(*képzettség nem szükséges)"

A szakácsoknak pont nem szükséges képzettséggel rendelkezniük. Még nem tudom, ez vicces, avagy szomorú... Ezek után szavazzak bizalmat nekik?!

4

Penálen, 2007. szeptember 2. vasárnap, 00:06 (#)

Ez azért durva. Nem kicsit. Nagyon.

5

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 13:27 (#)

#4 - Penàlen szerintem egy vérbeli szakàcs elsirja magàt ha grammra pontosan ugyanazt a receptet kell produkàlnia mint a német és szakiknak, ugyanakkkor egy minimàlis készség kell a munkàhoz hogy tul nagy hulyeséget ne csinàljon és hajrà.
Mi durva ebben? Szamomra az volna durva ha egy Bocuse-t vagy Ducasse-t bezàrnànak egy gyorsétterem menuvilàgàba.

6

Penálen, 2007. szeptember 2. vasárnap, 16:11 (#)

Úgy látszik, más a tűréshatárunk. Nálam egy étteremben alap, hogy szalács főzi az ételt, nálad ezek szerint nem. Nincs ebben semmi, nem csak szakácsok tudnak jól főzni.

7

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 18:06 (#)

Egy franchise mukodési elve nem csak az hogy hogy néz ki és mit kinàl, hanem hajszàl pontosan ki van szàmolva a ROI egyesével ugyanugy az osszes ételre mint m2-re stb. Az hogy a gondosan kiagyalt osszerakott receptkék véghezviteléhez neked szakàcs kell az nem a valos izlelokészségeddel kapcsolatos. Szerinted Mekiben is szakàcsok dobjàk osze kajàt, vagy ott màr talàn mégsem?

Amugy a franciaorszàgi McDo-k szakàcsa (1 db receptkitalàlo, a tobbi analytikus konyvelo) gyakorlatilag egy tobbszoros pàncélszekrény jelleggel védett helyen kotyvaszt.

8

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 18:09 (#)

Nekifutok ennek az utolso mondatnak még, elnézést, igy elég rosszul néz ki.

9

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 18:14 (#)

Amugy a franciaorszàgi McDo-knak osszevissza van egy szakàcsa, akinek a kotyvaszto helye egy tobbszoros ajtaju nagy méretu pàncélszekrényre hasonlit.

Ez se szép, de most ennyi telik.

10

Penálen, 2007. szeptember 2. vasárnap, 19:31 (#)

sic,
nem várom el, hogy a McDonaldsban szakács csinálja a hambit, viszont nálam a McDonalds nem is tartozik az éttermek közé.

Mondom, más a tűréshatárunk. Van ez így.

11

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 20:27 (#)

:DD Valoban, ritkàn sikoltozok "Hàt ez turhetetlent" és nem vàrok el tobbet a pénzemért mint amennyit megér, igy ritkàn ér olyas meglepetés hogy bizonyos jellegu helyeken a szakàcsnak nem muszàj szaképzettnek lennie.

12

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 20:28 (#)

Grrr ... szakképzettnek

13

Penálen, 2007. szeptember 2. vasárnap, 22:29 (#)

sic,
kezd érdekelni: te mely munkásemberektől várod el határozottan, hogy szakképzettek legyenek? Tleg érdekel.

14

sic, 2007. szeptember 2. vasárnap, 23:16 (#)

#13 - Penàlen, forditva kozelitem meg a kérdést: ott vàrok el szakképzettet ahol a szakképzetlen nem elég.
- Elsosorban: az elobbi dràgàbb, és az utobbi konnyedébben cseréheto, lévén:
- érdekem hogy olyan rendszert létesitsek ahol az alapveto feladatok, illetve a némileg bonyolultabbak is letisztultak annyira hogy leiràsuk és elvégzésuk ne igényeljen képzettséget. Ahol tudàs van dontés is van, még ha nagyon alacsony szinten is, ezzel egyutt hibalehetoség, egyéni sajàtossàgok, teljesités, miegyéb managementje és pepecs. Voltaképpen mindig visszatérunk a jo oreg halszàlka modellhez, a diszfunkciok és hibalehetoségek redukàlàsàba ez is beletartozik.
Tehàt: attol fugg hogy a kompetencia hol és hogy van strukturàlva, van rà sok eltéro példa de ez màr tényleg eloffolàs.

15

Author Profile Page ervin, 2007. szeptember 2. vasárnap, 23:22 (#)

Penálen, egyébként ha elmész a Vapianoba, látni fogod, hogy neked az is McDonalds.

16

Penálen, 2007. szeptember 3. hétfő, 13:55 (#)

Akkor lehet, hogy jobb, ha nem is megyek? :)

17

Penálen, 2007. szeptember 3. hétfő, 13:57 (#)

sic,
konkrét foglalkozásokat mondanál? Mert elméletben tök egyet lehet érteni azzal, amit mondasz, de én arra lennék kíváncsi, hogy gyakorlatilag mely iparosoknál fontos nálad a szakképzettség.

18

sic, 2007. szeptember 3. hétfő, 19:06 (#)

Penàlen, izé, orulok hogy kezd érdekelni, euh, el is olvastad amit irtam? Az alapjàn gyanakszom hogy nem, hogy miutàn kifejtegetem hogy az én szempontombol a kérdésed miért nem helytàllo, echte ugyanazt megkérdezed, décourageant.

Nem voltam tul off, konkrét példànak itt van az amirol az elejérol szo van: egy olyan helyen ahol milliméter pontosan meg vannak szabva a receptek, a szakàcsnak annyi a dolga hogy a màr jol kialakitott rutint ismételgesse akkor nam vàrok el képzettséget, és pont az az ilyen helyek egyik lényege hogy bàrki is a "szakàcs" (szerepet betolto egyén) pontosan ugyanazt kapom az orszàg (europa, akàrmi) bàrmelyik szegletében. Viszont ha nem egy kidolgozott franchise menuben vàlogatok hanem sajàt étlapu vendégloben rendelek, akkor elvàrom hogy a tournedos Rossini pont annyira legyen sult amennyire kértem (ami hozzàértést igényel), de ezen kivul lepjenek meg, azaz szakképzett embert igénylo ételekre szàmitok. Tehàt (csak ismétlem magam) nem szakteruletektol fugg, hanem attol hogy a kompetencia hogy van strukturàlva, pontosan le van irva a pàr lépéses feladat ahol csak ossze kell kutyulni a direkt a hàlozatnak legyàrtott dolgokat, vagy egy (esetleg kissebb csapatnyi) ember kompetenciàjàrol van szo, aki a szerint foz hogy mi ihlette meg a piacon.

Nem feltétlenul csak a "sorozat gyàrtott" versus egyedi kategoriàkra gondolok, teljesen màs teruleteken, pl az épitészeknél làttam eltérést, a képzettség màshogy oszlik el, ugy tudom Magyarorszàgon nem kell kulonosebb szaktudàs ahhoz hogy komuvesmunkàs legyen valaki, Franciaorszàgban pedig az épitészeknek inkàbb "muvészi" képzettséguk van, igy a komuves szakik ingatjàk a fejuket és szolnak hogy rajzolja ujra mert nem lesz az igy jo ha belekerul az oszop a lépcso kozepébe, ilyesmik.

Ennél jobban nem tudom elmagyaràzni, és ha nem is érted (mert esetleg nem voltam értheto) kérlek ne frusztràlj azzal hogy ujra megkérdezed ugyanazt, épp egy othonapos kutyàt gyozkodok arrol hogy ne boritson fel oromében mikor hazaérek, és hiàba ismétlem hogy nem szabad, olyan mintha nem mondtam volna semmit.

19

Penálen, 2007. szeptember 3. hétfő, 19:11 (#)

nyelv-ész,
megpróbánád, csakis az én funkcionális analfabéta lelkem kedvéért - ezúttal csak a szakmaneveket leírni?

Hálás köszönetem.

20

nyelv-ész, 2007. szeptember 4. kedd, 14:02 (#)

???

21

Penálen, 2007. szeptember 4. kedd, 14:41 (#)

Ennél érthetőbben nem tom megfogalmazni, ha nem érted, akkor sztem hagyjuk ennyiben.

22

nyelv-ész, 2007. szeptember 4. kedd, 14:58 (#)

Penálen, én ehhez a cikkhez nem szóltam hozzá, tehát fogalmam sincs, miféle szakmaneveket vársz tőlem a funkcionális analfabetizmusod visszaszorítása érdekében :-))

23

Penálen, 2007. szeptember 4. kedd, 15:04 (#)

Ugyanmá, mindig is tudtuk, hogy sic is te vagy :)

Másképp fogalmazva: a funkcionális analfabétizmusom ott nyilvánult meg, hogy ezt: "Sic" úgy olvastam: "nyelv-ész". Még jobban átfogalmazva: elbsztm. Legjobban átfogalmazva: nem kicsit. Nagyon.

Bocsánat.

24

nyelv-ész, 2007. szeptember 4. kedd, 15:20 (#)

Hát ezzel majd sic-nél kell elszámolnod...

25

erzsébet, 2007. szeptember 4. kedd, 20:19 (#)

NEM OLASZ ÉTTEREM

26

sic, 2007. szeptember 6. csütörtök, 00:45 (#)

#23-24 Izé, engem is meglep egy kicsit, elgondolkodtato :)

#19 Penàlen: Nem szabad! Nem szabad! Nem szabad! Assis! Nem szabad! Nem szabad!

27

Penálen, 2007. szeptember 20. csütörtök, 23:11 (#)

Kipróbáltuk.

Miután a tésztás sor kerek 5 perc alatt egyetlen embernyit sem haladt és köbö a hatodikak voltunk a sorban, úgy döntöttünk, hogy a tésztánkon lévő nyereségtől megfosztjuk őket. Az édességes/italos pult viszont üres volt, úgyhogy asszonnyal azt választottuk, míg a társaság két másik tagja elszánt küzdelembe kezdett a tésztáért/pizzáért.

Biztos, hogy nem megyünk vissza egy darabig, mert minek sorban állni, ha nem muszáj...

Viszont a cspkitorta, illetve az a dél-afrikai rosé (elfelejtettem a nevét, vmi pinotage) makulátlan.

Lecsengés: kifelé menet a fizetéskor tőlünk - és sok más vendégtől - pár méterre, a pult mögött az egyik munkatárs a másiknak, félhangosan, de jól érthetően:

- Megmondtam a kis köcsögnek, hogy ne basztasson minket a műszak alatt, hogy szopja le a faszomat a kis buzi.

Köszönjük.

28

deKata, 2007. december 16. vasárnap, 19:08 (#)

az epres mascarpone eddig mindig finom volt, a pasta es a pizza viszont lutri, egyszer jo, egyszer nem

29

peter, 2008. január 3. csütörtök, 14:08 (#)

Végre leteszteltem. A paradicsom szószos spenótos ravioli kitünő volt. A sonkás gombás articsókás pizza ropogos vékony és finom volt, talán több szószt rakhatnának alá. Szóval nekem bejött talán tanulnak a szakácsok. Pozitív hogy tök nagy így nem gond leülni. Tény drágább mint a burger :)

30

Médea, 2008. február 8. péntek, 21:28 (#)

Nem olasz étterem!

31

komi, 2009. január 21. szerda, 13:57 (#)

Érdekes eddig akárhányszor voltam mindig király volt.
Mondjuk mindig ugyanahoz az emberhez állok tésztázni.
Van egy nagydarab,szakállas,fültágítós srác, ahoz áljatok ha finomat akartok enni.Kedves beszélget ha normális vagy és iszonyatosan türelmes.egy negatívum van benne,ha nem köszönsz akor vége a kedveségnek.

32

ksny, 2009. április 28. kedd, 16:45 (#)

dolgoztam a vapianoban és senkinek nem ajánlom,hogy oda menjen enni..dolgozni meg végképp ne! lehúzás az egész.. és sokszor nem túl frissek az alapanyagok.. mi minden nap ott ehettünk, és nem egyszer volt hasmenés.. már bocs :)

33

SaraEscape, 2017. július 31. hétfő, 13:13 (#)

cool image)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork