Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Csalogány 26

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2007. szeptember 30. vasárnap, 19:24 | 14 hozzászólás

Régi tartozás, vagy legalábbis hatalmas kiváncsiság, mert helyet ennyire egyöntetűen még nem dicsértek nekem soha. Annyi halasztás után múlt pénteken végre összejött a Csalogány 26, megosztanám akkor röviden, mi mit tapasztaltunk.

Belépéskor rögtön két meglepetés: bár fel voltunk készülve valami hasonlóra, a terem mégis erősen zsúfoltan van összerakva, gondolom igyekeznek minél többet kihozni a helyből a tulajok. Sajnos mi is egy másik pár intim szférájába ülünk, az első negyedóra kínos feszengéssel telik.

A menü már felfele javít: semmi lapozgatás, az ételek két oldalon elférnek, plusz a napi ajánlat a táblán, imádom. Megrögzött véleményem ugyanis, hogy kizárt, hogy egy konyha 8-10 oldalnyi ételt képes legyen bármilyen évszakban hasonló színvonalon produkálni. Bocsánat: hasonlóan jó színvonalon. Argentin bélszint választok, mert napok óta megmagyarázhatatlanul vágyom egy kis zöldbabra, ami a szakács szerint is nyilván kiváló párosítás a félig átsült marhával.

(fotó: bp.underground.hu)

Pompás döntés! Az átsütés tökéletes, a hús széle picit barna, belül még rózsaszín, a leve isteni, és kis vékony fleur de sel darabokkal sózhatta a szakács, ami olyan intenzíven olvad a szájban, hogy muszáj lehunynom a szemem. Megkóstolom Nathalie törkölyös káposztás mangalicáját, amihez még egy kis szarvasgombás tört krumpli is dukált: fennséges. A hús omlósan puha, a külseje mégis szinte ropogós, a káposzta zseniális, tényleg, abbahagyom, mert kifogyok a jelzőkből.

Egy újabb apró negatívummal térünk vissza a földre: bár a házi kenyérről rögtön Franciaország ugrik be, sajnos a kosár nem marad az asztalon, hanem szaladgál körbe vele néha a pincér, mint egy identitászavaros Piroska. Áttérünk inkább a desszertre, nem is kérünk étlapot, mert már a főétel előtt tudtuk, hogy az a nagyon csokisnak igért torta lesz, amit ananásszal öntöttek nyakon... és ami megérkezésekor okoz sajnos egy kis csalódást. Értem én, hogy nouvelle cuisine, de egy 2x2x3 centis teasert ne nevezzünk süteménynek. Az ananászszósz teljesen rendben van, de a torta még csak nem is olyan nagyon intenzív, a Krizia meggyes-csokis süteménye például több kört ráverne.

Megyünk is, ketten egy üveg borral, némi aperitívvel összesen 13.000 forintot fizettünk - kártyával! A főételek hihetetlenül jók voltak, de a desszert, a kenyereskosár és a zsúfolt terem botlásai miatt nem adhatok maximumot.

Értékelés (0-7): 6, de mindenképpen visszamegyünk még.

UPDATE / ervin: a sok és mindkét irányban helyenként szélsőséges kritika felkeltette az érdeklődésünket, de csak most sikerült eljutnunk az étterembe. A tapasztalataink röviden:

Pozitív

- Az ételek. Én nagyon meg voltam elégedve mindennel, amit rendeltem (zsályás-füstölt halas gnocchi és hízott kacsa mája, desszertnek chibous krém). A kenyér zseniális. Igazi jó vendéglő-élményem volt: finom dolgokat ettem, amelyeket otthon soha nem is próbálnék megcsinálni, de ha mégis, akkor nem sikerülne.

- A bor. A főpincér által ajánlott bor (Weninger Frettner Cuvée, 2004) nagyon eltalálta az ízlésemet és jól ment a kacsához is.

- A főpincér. Legalábbis azt gondolom, ő volt az. Na, ő tényleg rokonszenves volt, és sokat javított az amúgy is profi, de valahogy mégsem túl kedvünkre való kiszolgáláson.

- Ugyan önmagában nem érték, de mi teljesen normálisnak találtuk az asztalok elhelyezését, szemben eszpeéékkel és más kritikusokkal, akik klausztrofób élményről számoltak be, úgyhogy a negatív várakozásokhoz képest kellemesen meglepődtünk. Lehet, hogy azóta ritkították a sorokat, illetve az is közrejátszhatott, hogy ezúttal nem voltak sokan.

- A "konyhatévé". Nagy képernyőn, élő közvetítésen lehet figyelni a váróban, ahogy a konyhában az utolsó simításokat végzik a felszolgálni szánt ételeken. Teljesen jó az ötlet, szinte webkettes a technofób magyar éttermi világban.

Csalogány 26 ételek

Csalogány 26 ételek

Csalogány 26 ételek

(fotó: phototiglis és photoblog.hu)


Negatív

- Az ételek. Valahogy úgy alakult, hogy Kinga gnocchit evett gnocchival, és nem volt meghatva egyik kísérlettől sem. Sőt, neki a desszert se jött be, aminek én külön örültem.

- Nem a külcsín fogja eladni a helyet. Ugyan Portugáliában több szakasztott ugyanilyen kinézetű vendéglőben jártunk eszpeével, és kivétel nélkül mindegyik jó volt, azért itthon más hangulata van ugyanannak. Ami ott egyszerűnek és otthonosnak tűnt, itt valahogy semmilyennek hatott. Nem tudom megmondani, mi az oka.

- A kiszolgálás nekünk túl távolságtartó és időnként kicsit szerencsétlen volt, egészen odáig, amíg a főpincérnek látszó úriember vett kezelésbe minket. Többször nem értettük, mint mondanak, olyan halkan beszélt a személyzet némely tagja, néha nem akkor jöttek, amikor kellett volna, az eszpee által említett kenyereskosár-megoldás tényleg béna, illetve, ahogy Kinga mondta: "miért kell nekem bizalmaskodva suttogni a pincérrel arról, hogy hol a vécé?"

- A weboldal. Ahogy az összes reménytelen flashes oldal készítőjének, a Csalogányosoknak is azt kívánom, hogy egyszer üljenek a pesti dugóban, miközben egy étterembe igyekeznek, és próbálják mobiltelefonjukon a hely weboldaláról leolvasni a telefonszámot, hogy udvariasan jelezni tudják a késést - de website helyett csak egy olyan üzenetet kapjanak, amely a flash-kliens frissítésére kéri őket. Akkor talán megértik, hogy egy szolgáltató egységnek információval is ki kell szolgálnia a vendégeit, és ezért ezerszer fontosabb, hogy el lehessen olvasni az információt, mint hogy egy kés alakú egérkurzorral hadonászhassak a grafikus oldalakon.

Értékelés (0-7): a teljes élmény nálam 5 és 6 között, de az is igaz, hogy kettőnk közül én éreztem jobban magam, és csak én gondolom úgy, hogy föltétlenül vissza fogok még menni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Penálen, 2007. szeptember 30. vasárnap, 22:34 (#)

"nos mi is egy másik pár intim szférájába ülünk, az első negyedóra kínos feszengéssel telik."

Na, én a rendelésig már el sem jutottam volna, ennél a pontnál mondtam volna, hogy viszlát.

De jó, hogy legalább a kaja kárpótolt titeket.

2

gastrogaleri, 2007. október 1. hétfő, 08:49 (#)

kedves Kispad! a két főétel és egy desszert került, a borral és aperitivvel 13e-be?
kedves Penálen! a bistro hangulat már csak ilyen, asztalok egymás mellett, vendégek válltól vállig. aki levegősebbet akr, az inkább étterembe látogasson.

3

Author Profile Page eszpee, 2007. október 1. hétfő, 08:51 (#)

gastrogaleri, mindenből kettő volt, egyébként stimmel.

4

Penálen, 2007. október 1. hétfő, 11:08 (#)

gastrogaleri,

persze, igazad van, ez csak amolyan én-közlés volt :)

5

ant, 2007. október 1. hétfő, 22:57 (#)

A sotet oldal:
http://homar.blog.hu/2007/09/17/minosithetetlen_bunkoskodas_a_csalogany_

7

Author Profile Page eszpee, 2007. október 3. szerda, 15:03 (#)

carlos, bár nem teljesen ontopic, azért köszi, én gondolkoztam, hogy lehetne idehozni, de így akkor nem kellett. jó kis interjú volt.

8

Author Profile Page ervin, 2007. november 14. szerda, 21:16 (#)

Mi is voltunk, kép és szöveg a cikk végéhez tűzve.

9

Author Profile Page eszpee, 2007. november 14. szerda, 23:14 (#)

Nagyon jó, hogy mondtad a weboldalt! Tragédia!

10

Kinga, 2007. november 16. péntek, 11:03 (#)

Hogyan csinálhatunk jó gnocchit:
http://www.videojug.com/film/how-to-make-gnocchi
Érdemes megnézni. :)
Inspiráló.

11

Tamas, 2008. január 10. csütörtök, 14:02 (#)

Úgy látszik jól főznek itt (tegnap jártam arra, bocs telefon kép)
http://tamas.terray.hu/kepek/misc/csalogany26_spoon.jpg

12

Author Profile Page ervin, 2008. január 10. csütörtök, 14:52 (#)

Szép találat! :)

13

Tamas, 2008. január 10. csütörtök, 18:14 (#)

kösz. Szakacs ismerős szerint nem véletlen, hogy ott eszik emberünk, mert nagy a különbség a két műintézmény között a csalogány javára (látta belülről).

14

MaDii, 2008. augusztus 22. péntek, 12:46 (#)

Kellemes hely, fantasztikus konyha, kiváló kiszolgálás.. csak az a 20% túlszámlázás nem kellett volna, hogy a végén rontsa az összképet. A felét sikerült kiszúrni még helyben a másikat csak otthon. Az egész milliő alapján eszembe sem jut, hogy azt gondoljon bármi szándékosság is lett volna benne, de azért kicsit zavaró így utólag...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork