Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Főzőiskola a Kashmir étteremben

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. november 23. péntek, 13:38

Egy thai verzión nemrég estem túl; viszont kíváncsi voltam egy-két indiai trükkre is, úgyhogy befizettük magunkat régi barátunkhoz, Allen Diwanhoz a Kashmir étterembe.

Kashmir főzőiskola

Tulajdonképpen egyetlen problémám volt ezzel a főzőiskolával: az, hogy ez nem főzőiskola, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy én képzeltem és reméltem. Ha a valós oktatással akarok párhuzamot állítani, akkor a thai főzősulim amolyan műhelygyakorlat volt, ott küzdöttünk mindannyian a wokok mellett. Ezzel szemben Allen verziója az egyetemi előadásokhoz hasonlít: a prof kint áll a táblánál és mesél, a diákok pedig ülnek és hallgatják.

Kashmir főzőiskolaEzen a definíciós különbségen érdemes már előre túlesni, mert aki úgy megy oda, hogy tudja, mire számítson, az nem fog csalódni. Utólag láttam egyébként, hogy az étterem magyar nyelvű honlapján teljesen korrekt módon főzőbemutatónak is hívják a rendezvényt.

Allen az a kicsit megszállott típusú vendéglátó, aki ügyel a részletekre, ez meglátszott ezen az estén is. Szépen megterített bemutatóasztal várt bennünket, a két segítőjével gördülékenyen készítették a szemünk előtt a fogásokat, és olyan alapanyagokat használtak, amelyek beszerzése az indiai konyha itteni rajongóit sem fogja a kétségbeesésbe kergetni.

Kashmir főzőiskolaNekem tetszik az a fajta, fúziós konyha felé mutató irány, amelyet a Kashmir képvisel. Ha egyszer a világ minden részén csinálnak klassz élelmiszereket, akkor miért ne lehetne időnként keverni őket? A saját kedvenc példám erre a tejföl. Megértem, hogy Délkelet-Ázsiában a legtöbben nem tudják fogyasztani a tejet és a tejfölt, meg persze hűtve tárolni sem, ezért nem is használják őket. Nekünk viszont zseniális tejfölünk van, miért ne lehetne egyszer-egyszer azzal krémesíteni a curryt? Érdemes kipróbálni, ha jól csinálja az ember, még a thaiok is csettintenek (csak szólni kell nekik, nehogy sokat egyenek belőle).

Vissza Indiához: a főzőbemutató ételsora tartalmazott levest, előételt és salátát, főételt, végül desszertet. Ezeknek a receptjeit e-mailben ígérték a szervezők, és ha megengedik, akkor a Kispadon is közzé fogom tenni őket.

Az est végén pedig Allen megkérdezte, hogy tetszettek-e a zenék, amelyeket a fogások közötti kóstolószünetekben hallottunk. Mondtuk, hogy igen, erre megkaptuk őket egy saját készítésű mix CD formájában, igényesen nyomott felületű lemezen.

Mondom, ügyel a részletekre.

(Kép: phototiglis, photoblog.hu)

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork