Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ráspi

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2008. január 25. péntek, 15:11 | 27 hozzászólás

Talán még emlékeztek a soproni utunkra, hát annak nagyjából ez volt a nagybetűs Úti Célja. Nagyon sok helyről hallottunk már nagyon jó híreket a Ráspiról, muszáj volt felkerülnie a "mielőtt elköltözünk" listára. Előrelátóan nem szivattuk a társaság egyik tagját sem a sofőrszereppel, hanem áttaxiztunk Sopronból, és ezt őszintén ajánljuk bárkinek: az útirányonkénti 3000 forint simán veri az üdítőitallal vígasztalódást.

Ráspi

Érkezés után kis megszeppenés az eszcájgot látván: durván ezüstnek tűnő evőeszközök, dögnehéz réztányér, kristálypohár, nem vagyunk mi ehhez szokva, na. A második meglepődés már kicsit döbbenés is: csúcsgasztronómia ide vagy oda, egy nagymenüért 18 000 forintot én nem tudok nyugodt szívvel kifizetni. Meg még nyugtalannal se.

Azért leküzdjük a felemás érzést, inkább étlapról választunk, részemről vargányakrémlevest, mangalicaszüzet, és a ház borából egy 2005-ös Kékfrankost. Az érkezik először, és annyira megtetszik, hogy már számolgatjuk is, hány üveggel viszünk majd belőle haza, mire megjön egy kedves kis kóstoló: könnyű szarvasgomba- és törpörtyű-krém, házilag sütött kenyérrel.

A szarvasgombával kezdek, ami azonnal átteleportál egy olyan helyre, aminek az egyszerű szavakkal történő leírására én bizony képtelen vagyok. Olyan intenzív, mindent elsöprően részletes gombaíz, amit még sosem éreztem, és azonnal tudatosul is bennem, hogy egyhamar nem fogok megint. A töpörtyű ehhez képest egyszerűen csak tökéletes, a jól ismert íz a szokatlan állaggal még picit játékos is, pillanatok alatt elfogy.

Ráspi

A vargányaleves nehéz helyzetből indul az előételek után, de nagyon becsületesen állja a sarat: a tetején egy kis apró tejhabbal szinte egy bögre kávéra emlékeztet, pont eléggé krémes, kiváló. A mangalica is nagyon rendben van. A megszokott éttermekhez képest teljesen más mezőnyben játszik a hússzeletek alá aprított kis káposzta, gyönyörű harmóniában a jelzés értékű tepsis krumplikkal, de már nem nagyon érezzük azt, amit az elején a szarvasgombakrémnél.

Ráspi

A desszert újabb fénypont: nagyon sűrű chuao csokis sütemény, tökéletesen eltalált arányokkal, szóhoz sem jutunk.

Értékelés (0-7): 7, bár nem végig egyenletesen, de azért a szarvasgombás krémért nagyon sok mindent hajlandó vagyok megbocsájtani.

ervin: Ezúttal eszpee elmondott mindent, ugyanazt ettük, a pontozással is egyetértek, úgyhogy csak apróságokat tudok hozzátenni.

RáspiNagyon érdekes az egység belseje: mintha nem is étteremben járnánk. Inkább egy jómódú nagymama hatalmas, régi, kényelmes házába csöppen az ember, a hangulat kifejezetten nem szokványos, de az első perc megszeppenése után nagyon tetszett.

Az ételek nem verték le a gondolatainkban már jóelőre nagyon magasra tett lécet, az pedig a Ráspi titka, hogy mindannyiunknak pont a nem is rendelt előétel, a szarvasgombás krém íze marad ott örökre a nyelvén.

Az ott-tartózkodás élvezeti értékét ugyan nem csökkenti, amúgy viszont szerintem nem méltó a helyhez a kicsit barkácsjellegű weboldal. Igaz, amikor ezt írom, épp semmi nem elérhető, csak egy tiltó üzenet - de hátha ez pozitív változást vetít előre, talán épp most dolgoznak az új website véglegesítésén.

Minden fantasztikum ellenére úgy gondolom, hogy az a valószínűbb: nem fogok visszatérni hozzájuk. Nemcsak a távolság mondatja ezt velem, és valahogy nem is bánom a dolgot. Van az a hely, amit egyszer az életben ki kell próbálni, ha lehet; viszont ha bejön, akkor a Murphy-törvény értelmében nem kell megismételni a sikeres kísérletet.

Talán nem lesz igazam, de a Ráspi nekem ilyennek tűnt.

Ráspi
Fertőrákos, Fő u. 78.
Négyen borravalóval 38 000 forintot fizettünk három fogásért, egy üveg borral, kis töménnyel.

(Képek: Kinga)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (27)

1

Author Profile Page ststofi, 2008. január 26. szombat, 00:47 (#)

Nagy örömmel olvastam a kritikátokat, mivel a hely engem is magával ragadott annak idején. Elmenni újra oda én sem mertem azóta, mivel (szégyen-nem szégyen) nem volt még alkalmam más, ilyen színvonalú vendéglátóhelyet felkeresni Magyarországon és nem volt szívem másodszor esetleg csalódottabban távozni.
Egy szó mint száz (remélem nem ez lesz az utolsó közös étteremtesztetek), azt kell mondjam méltó ideiglenes lezárás. :P

2

pulmonata, 2008. január 28. hétfő, 09:14 (#)

végre valakit egy étteremben is lenyűgözött a szarvasgomba :)
mert sajnos gyakran elrontják

3

Polimer, 2008. január 30. szerda, 21:29 (#)

Az igazság az, hogy Horváth József (Ráspi), már nem sok időt tölt az étteremben. Az alkalmazottai pedig a főnök úr "fura" mentalitása miatt igencsak szedett-vedett társaság! Ebböl egyenessen következik, hogy valószínüleg csak a köszöntő falatkák voltak az Ő érdemei.
Éppen ezért ha majd egyszer megtalálja az Ő igazi Sou Chefjét érdemes lesz ide még be nézni!

[reklám eltávolítva - ervin]

4

Author Profile Page ervin, 2008. január 30. szerda, 21:49 (#)

Polimer, ha már nem átallod fizetés nélkül reklámozni magad, akkor lehetne benned legalább annyi, hogy valami vonzó kedvezményt is felajánlj a Kispad olvasóinak.

Nos?

5

Polimer, 2008. január 30. szerda, 22:26 (#)

Ha már ennyire anti reklám ellenessek vagytok akkor felajánlom a szerkesztőségnek az ingyen étel fogyasztást!! Persze csak ha pozitív lesz a kritika ;)

6

Dr. Minorka, 2008. január 30. szerda, 23:50 (#)

Khm, ez az antireklám ellenes egy eléggé talányos kifejezés...:)

7

Author Profile Page ervin, 2008. január 31. csütörtök, 00:07 (#)

Polimer, nem megvesztegetésre és nem a szerkesztőségre gondoltam. De értem a választ, a reklámot eltávolítom.

8

ranttau, 2008. március 10. hétfő, 21:17 (#)

Sziasztok! én a ráspiban 3 alkalommal voltam. 2 alkalommal fenomenális volt a kaja, 1 alkalommal picit csalódtam! De szerintem kiváló a hely!

9

Barbara, 2008. március 26. szerda, 22:18 (#)

Nemsokkal a megnyitás után jártam először Ráspinál, le is voltam/voltunk nyűgözve. Aztán még vagy 2x voltunk, leginkább a szarvasgombás libamáj fogott meg. DE. Nekem valahogy minden nagyon sós volt, legutoljára már úgy is mentünk oda, hogy előre szóltunk, vigyázzanak a sóval a vacsorámnál. :-)))
Ráspi nagyon kedves volt mindannyiszor, mindig tervezzük, hogy megint megyünk, csak mostanában kicsit messze kerültünk Soprontól.
Örülök, hogy olvashattam az étterméről nálatok!

10

Á. Henrietta, 2008. április 2. szerda, 09:51 (#)

Kedves Polimer!

Én 8 nyáron keresztül dolgoztam a főnök úr "fura" mentalitása ellenére a Ráspiban. Én a fura szó helyett a maximalistát alkalmaznám. nekem személyes konfliktusom sosem volt vele. ha valamit nem a megfelelő formában és minőségben csinltam bizony megkaptam érte a beosztásom, amit úgy érzek jogos volt...
A szedett-vedett társaságról meg annyit, hogy a jelöltek 90%ban nem ütötték meg a mércét... (Ja, és nem vagyok szakképzett felszolgáló... volt/van, hogy visszatérő vendégek érdeklődtek/érdeklődnek utánam...)
Sajnos sokan mondanak negatív dolgokat Horváth Józsefről, anélkül, hogy személyesen is ismernék... én csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni

üdv, Henrietta

11

mzperx, 2008. október 7. kedd, 21:52 (#)

Hát én is voltam, előljáróban annyit, hogy fenomenális. Nálam mindenképpen üti a most divatos Csalogány, Olimpia, Onyx, Segal vonalat. Persze ehhez Ráspi mester személyes jelenléte is sokat hozzátett, de menjünk csak szép sorjában...
Már a töpörtyűkrémnél zokogtam, sajnos nekünk a szarvasgomba krémből nem jutott, helyette nagyszerű vajjal és finom házi kenyérrel kezdtünk.
Libamáj terrine szarvasgombával - sokat ettem Franciaországban, ilyen összehasonlításban is kiemelkedő, pláne a hozzáadott meggy sorbet-val kombinálva.
Pityókakrém leves szarvasgombával és érett sonkával - önmagában tökéletes, ebben a sorban azonban szóra sem érdemes
Borjúmirigy friss rókagombával - mint megtudtam ez a nyakban lévő csecsemőmirigy, embereknek is van. Itthon lehetetlen hozzájutni, nem pepecselnek vele a vágóhídon. Állaga a májé, kinézete inkább a velőé, íze fennséges, én nem tudtam más belsőséghez hasonlítani. Körbeadtuk annak is aki nem vállalta be, megbánták...
Sült borjúpofahús friss szarvasgombával - fantasztikus állagú falatok, a borjúmirigy barnamártása visszaköszön (2x8 óráig készül, 10 literhez kb. 100,000 Ft-nyi nyersanyag kell..), többen kicsit sósnak találták, de dobogós. Lenne...
Ha nem lett volna Chuao csokoládészuflé... Itt már mindenki készen volt az ámulattól, a hozzáadott Édes leánykával együtt elmondhatatlanul jó volt.
Néhány adalék Ráspiról:
- ebbe a házba született, szülei itt laktak
- a berendezés jó részét saját kezével faragta ("itt semmi nem IKEA" - és tényleg, még gyereketető sem
-nem lehet nem észrevenni a szemében a megszállottságot, jó értelemben vett őrült és mindenképpen inkább művész mint szakács és borász
- saját megfogalmazása szerint pár éve lejött a Mátrixról, azóta nem követ senkit sem a borászatban, sem a főzésben, csak a saját maga által diktált harmóniát keresi
- vendégek kb. fele magyar, utóbbi pár évben kezdtek el jönni, korábban inkább a sógorok jöttek
- komoly nemzetközi sajtója van
- a honlap nem érdekli, mindig van fontosabb dolga, már 3 kedves vendég ajánlotta fel, hogy megcsinálja, el is kezdik, de sosem fejezik be. Mivel a borok elkelnek, az étterembe jönnek a vendégek, szükségét nem érzi.
- Állandóan feljelentik a környék éttermei és borászai, nagyon megrommlott velük a viszony. Tény, hogy Józsi nem tesz lakatott a szájára, és ő kémiának értékel számos olyan dolgot amit a bortörvény amúgy megenged (több mint 3000 engedélyezett "vegyszer"-t használhatnak Mo-on a borászok
- a borpince gyűjteménye nagyon brutális, mivel Józsit mások már nem érdeklik (talán csak Szepsy), ezért piti áron megválik amúgy komoly boroktól, lehet licitálni..

Összességében mindenképpen 7-es, én visszamegyek. Nem olcsó, de nálam az étel árérték aránya rendben van, a borok drágák, de értem a kínálat és kereslet törvényeit. Egyik momentum az volt, hogy az új Máté cuvee (2006-os) áráról van Józsi fejében egy nagyon magas eladási ár, azt mondta, ha ennyiér nem veszik meg, akkor megissza a barátaival. Ha nem ő lenne, nagyképűségnek gondolnám, tőle 3 óra együttlét után simán elfogadom és elhiszem, hogy megteszi.

Jóétvágyat!

12

Author Profile Page eszpee, 2008. október 7. kedd, 22:04 (#)

mzperx, köszi a beszámolót!

13

stet, 2009. június 22. hétfő, 13:38 (#)

Elnézést kérek minden Ráspi rajongótól, de csalódtam.

Az első benyomás jó, kényelmesen leülhet az ember, gyorsan jönnek a kis kóstolók, finomak, érdekesek, de … a halászlé egyszerűen csak sós, valami fekete ázalékok úszkálnak benne, mintha kozma lenne, de íze alapján nem kozmás.
A báránycsülök szárazabb a kelleténél, kissé sós, (birka)-íze hosszú ideig visszaköszön, a dödölle inkább törtkrumpli kissé megpirítva. Lehet, hogy Sopron környékén így készítik, de én Vasmegyében nőttem fel.
A kávé átlagos.
A teríték szép, a felszolgálás udvarias, szakszerű, a kenyér jóízű.
Bort az autó miatt nem rendelhettem, hoztam néhány üveggel, majd meglátjuk.
A szerkesztőnek: ha túl negatív voltam, ne tegyék be a hozzászólást. Lehet, hogy csak az elvárásom volt nagy.


14

Author Profile Page eszpee, 2009. június 22. hétfő, 13:45 (#)

stet, abszolút helye van a negatív kritikának, árnyalja a képet.

érdekes, én egy hete ettem életemben először báránycsülköt (nem a ráspiban), és nekem is kicsit száraznak tűnt először, de aztán arra jutottam, hogy valószínűleg csak a klasszik disznócsülökből fakadó előitéleteim miatt, mert egyébként nagyon finom volt. a jellegzetes bárányíz meg tényleg erősebb, mint a bordánál, aki nem szereti, az vigyázzon vele.

15

Author Profile Page ervin, 2009. június 22. hétfő, 13:48 (#)

stet, hát általában nem irigylem azt, aki egy vasi embert akar dödöllével elkápráztatni. ;)

16

stet, 2009. június 22. hétfő, 14:53 (#)


Gyorsan rátaláltunk a magyar konyha egyik gyengéjére: a száraznak nem a zsíros az ellenpárja, hanem a zaftos (lédús). A báránycsülök gyors pirítás után, megfelelően fűszerezett lében (fokhagyma, rozmaring, vörösbor elengedhetetlen)szép lassan sütve, puha lesz és összehasonlíthatatlanul dús ízei vannak. Az sütéskor keletkezett "húsfond" pedig, kevés hideg vajjal montírozva, nem maradhat el tálaláskor. Nem receptet szeretnék adni, van elég a könyvekben és az interneten is. A dödölléről csak annyit, hogy ha szinte csak burgonyából van és belekeverik a dinsztelt hagymát, ahelyett, hogy megforgatnák benne, akkor az hagymás tört krumpli.

17

Author Profile Page eszpee, 2009. június 22. hétfő, 15:19 (#)

stet, szerintem pont így tálalták nekem, fokhagymás lével fazékban, mégis száraznak tűnt, de csak az elején, amit tényleg az előítéleteknek tudtam be.

18

soma, 2009. augusztus 11. kedd, 00:59 (#)

Már két ismerőstől hallottunk jókat a Ráspi pincéről, így mi is ellátogattunk asszonypajtással a hétvégén Fertőrákosra, de nem az étteremről maradtak meg a szép emlékek.
Választottunk két alap fogást (fogas, csirkemellcsíkok), no szarvasgomba és 28 ezer forintos menü, lehet hogy ez volt a gond ;) Mivel nem voltunk különösebben éhesek a kaja mennyiségével nem volt gond, az íze is rendben volt, a kiszolgálás is OK, a kerthelységre viszont ráférne egy kis renoválás, legalább a padokat újra lakkoznám mert eléggé kifogott már rajtuk az idő. A borok is ott voltak a szeren ízügyileg, de a Leánykában úszkált némi üledék. Oda se neki, hazavittünk 3 üveget hogy később is emlékezzünk az eseményre. Ráspival sajnos nem sikerült beszélgetni, de így legalább kicsit kívülállóként szemlélhettük az eseményeket.
Párom kicsit elszomorodott, amikor megtudta, hogy a konyhából kilépő nem igazán túlöltözött illető a házigazda. Picit kiábrándultan, de azért mégsem elégedetlenül tértünk haza ezen a szép estén szállásunkra.
Itt véget is érne történetem, ha másnap nem a strand melletti büfésoron éppen a régi balatoni időket idéző hekkünket fogyasztva meg nem áll mellettünk egy navarra, amelyből felháborodott Ráspi úr pattan ki. A nagy hangzavarra akaratlanul is figyelmesek lettünk, a keresetlen szavait nem akarom és tudom hűen idézni, talán néhány hosszabb sípszó és az öndicsőítés írja le legjobban ezt az 1-2 percet. Mindez azért, mert nem engedték be ingyen a főbejáraton fia elveszett kisautójának megkeresése céljából, ezért egy régi barát hátsó bejáratán keresztül sikerült bejutni.
Ekkor szomorodtunk el végleg, mert legyen morcos, ha úgy érzi hogy lehettek volna vele elnézőek, de az a 2 perc, ott élőben hallgatva lerombolta bennem azt a világot, hogy az a borász aki boraival egy szép világot épít, az belsőleg is biztosan nemes lélek. Nekünk sajnos ez jutott, rosszkor voltunk rossz helyen, de ekkor úgy döntöttem, hogy a polcról ha tehetem más bort választok, mert hiszem hogy vannak még idehaza jó borok és borászok.

19

tig, 2009. szeptember 21. hétfő, 21:50 (#)

a ráspi,vagy hogy hívják ezt a tökfejet egy sötét mosdatlan szájú bunkó,az egész faluban utálják

20

marcsello, 2009. november 30. hétfő, 21:57 (#)

Üdv mindenkinek!Az a mendemonda járja,hogy a RÁSPI
mester éttermet nyit december közepén a Király utcá-
ban.Érdekes lehet,mi kíváncsian várjuk.

21

Author Profile Page eszpee, 2009. december 1. kedd, 11:00 (#)

Én is, ha tudsz pontosabbat, szólj majd kérlek!

22

Jani, 2009. december 6. vasárnap, 19:29 (#)

Szerintem meg fogod bánni, ha nem mész el többet. Ezt a hangulatot, kulináris élményt, sehol máshol nem fogod tudni megkapni. És szerintem a pincét sem láttad még és nem hallottad a tulajt a földről, szőlőről, kisfiáról beszélni.
Bár lehet az elég, ha csak olyan emberek látogatnak oda, akik ezt értékelni tudják. Biztos vagyok benne, hogy vannak páran... :)

23

Benny Lava, 2009. december 15. kedd, 12:45 (#)

Itt már mindenesetre tényként írják:

http://albertgazda.blog.hu/2009/12/15/raspi_ettermet_nyit_budapesten

24

AAAAAA, 2009. december 16. szerda, 12:27 (#)

A hír bombabiztos.
A király utcában fog nyílni, még Karácsony előtt vagy utána.
Biztos nagyon magasra teszik a mércét....érdemes lesz kivárni

25

AAAAAA, 2009. december 16. szerda, 12:32 (#)

valószínű, hogy egy nagyon jó cheffel együtt nyitja, hiszen nem tartom elképzelhetőnek, hogy nap, mint nap a Ráspi főzne itt Pesten is. Akárkire meg csak nem bízza a konyhát.......
Gondolom, az irányelvek a MINŐSÉG és a különleges ételek mellett a nemdohányzás is alap lesz az étteremben:))))Tippelek.

26

stet, 2010. január 6. szerda, 17:16 (#)

Júniusi látogatásom után még szabadkoztam, hogy nem voltam mindennel megelégedve. A rossz lelkiismeret visszavitt, egy ilyen helyet nem lehet egy kóstolással lehúzni, gondoltam.
Röviden: mi voltunk az egyetlen (de bejelentett) vendégek, az étterem hűvös volt, akkor gyújtott be a főnök amikor megjöttünk.
A libaleves egyszerűen jó volt. Semmi cicó, természetes liba íz. Filozófiája az olasz konyha "utat a természetes aromáknak" szemléletét idézte.
Amit pedig jobb lett volna elhinni és hanyagolni: a "martini libasült" néven* kínált libacomb tényleg mártonnapi maradék lehetett. Állott, egy sokféle ételt raktározó hűtőszekrényből összegyűjtött ízű, átlagos fogás.
A kacsamell sült birsalmával közepes.
A gyümölcslevek finomak, a kávé jó.
Minőség/érték arány gyenge, a közelben több szerényebb étterem van, ahol kb. 30%-al olcsóbban, jobb konyhát vezetnek.
Ha mégegyszer arra járok, kikerülöm.

*Nem okoskodásból, de németül: Martinsgans, Ausztriában Martinigans vagy Martinigansl. Ebből a libát lefordítani, de Márton helyett Martinit írni nem sokat segít. Aki egyszerű sült liba helyett mártonnapi libát kínál karácsonykor, tényleg az elkészítés idejére akar utalni.

27

gab, 2011. január 15. szombat, 19:13 (#)

Nagyon vegyesek a vélemények itt, ami érhető, az ismerőseim között is nagyon megoszlanak a vélemények a Ráspival kapcsolatban...
A személyzet tényleg szedett-vedett...(butaság amit a hölgy írt, hogy sokan nem felelnek meg a mércének, lassan ott tart a Józsi, hogy bárkit felvesz aki beesik az utcáról) Szakmailag a felszolgálást nem lehet megítélni, mert egyik alkalmazottnak sincs szakképesítése(esetleg vmi 3 hónapos tanfolyama)...
Az étterem nagyon jó volt addig, amíg a Főnök Úr főzött, mert ahhoz tényleg nagyon ért... Mostanában nagyon leköti a borászat, amihez meg nem ért...
A cipész maradjon a kaptafánál...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork