Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Segal

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2008. március 31. hétfő, 20:22 | 12 hozzászólás

Segal

A Segal egy ideje már az Ó utcában van, de még mindig kicsit belakatlannak tűnik a hely, például a megközelítése sem teljesen kiforrott. Egy apartmanház forgóajtaján kell behatolni az előcsarnokba, és onnan lehet bejutni az étterembe, viszont erre a tényre az utcára nyíló, ám bezárt ajtók egyikén sem történik írásos vagy képszerű utalás.

Tekintsük ezt amolyan belépő jellegű intelligenciatesztnek.

Mi a vasárnapi ebédet költöttük el Segal úrnál, és tényleg úgy érezhettük, hogy személyesen nála: már akkor megjelent köszönteni bennünket, amint leültünk az asztalunkhoz, és később még egyszer visszatért, hogy a hogylétünk felől érdeklődjön. A small talk közben teljesen mellőzte a sok helyen már itthon is fertőző, amerikai stílusú műmodort és műmosolyt. Igen kedvező benyomást tett ránk.

Mivel előre tudtuk, hogy nem olcsó helyre jövünk, az árakat illető sopánkodást megspóroltuk magunknak. Én a sokfogásos házi ízelítőt kértem, Kinga az étlapról rendelt, az italokat illetően pedig mindketten a sommelier úrra bíztuk magunkat. Ez hibátlan döntésnek bizonyult.

Már-már összeesküvés-elméletek kidolgozására ad alkalmat az a rejtélyes körülmény, hogy az utóbbi időben meglátogatott nagyobb formátumú helyeken - Ráspi és Susogó - rendre a nem is rendelt, ház-ajándéka előfalatka volt az egyik gasztronómiai csúcspont. Majdnem így történt a Segalban is. Az itteni falatka ugyan teljességgel felejthetőre sikerült - izgalommentes fűszervaj középszerű házikenyérrel -, viszont a rögtön utána következő parmezánsajtos előétel-költemény ugyanabban a kategóriában indult, mint az előbb említett két étterem falatkái, és az már zseniálisan finom volt.

Innentől nem volt megállás. Ettünk libamájat, sütőtöklevest, doradofilét, párolt lazacot, borjúnyakat és kétféle csokis süteményt, közben pedig válogatott borokat ittunk (a ház vörösboraként ajánlott portugieser fantasztikus értékarány-bajnok!). Nagyon finom volt minden: Kinga egyértelműen a Segalt tette az első helyre az éttermek rangsorában, és azt hiszem, nálam is simán dobogósok.

Az adagok nem voltak túl nagyok, de nem is olyan bonsai jellegűek, mint ahogy azt korábbi kritikákban időnként olvasni lehetett. A Segal nem mennyiségi étterem, az egyszer biztos, de nem is kellett utána kitérőt tennünk a McDrive felé.

Egy kisebb és egy nagyobb panasz a végére. A kisebb az, hogy a pincérünk olyan halkan beszélt, hogy alig értettem a szavát. Mivel a múltkor ugyanezt tapasztaltam a Csalogány 26-ban, felmerült bennem a gondolat, hogy az én hallásommal lehet baj, de Kinga se értette az úriembert. Valószínűleg az udvariasság volt az oka, mert ezt az apróságot leszámítva kifogástalan kiszolgálást kaptunk.

A másik, számomra fájóbb pont a kötelező szervizdíj. Volt már erről szó a a Kispadon, úgyhogy csak ismételni tudom magamat: nem tartom ezt túl elegáns dolognak, végtére is semmi másról nincs szó, mint 10%-os áremelésről, amit - sokkal egyenesebben - közvetlenül az ételek árához is hozzábiggyeszthetnének. Ráadásul ebben az esetben még ki is szúrtak magukkal, mert magamtól ennél több borravalót adtam volna, hiszen az élmény megérte, viszont a kötelező jelleg miatt elvből nem tettem rá semmit.

További megfigyelések: én a napközbeni ritkás vendégkör ellenére is jól éreztem magam a belső térben, ami nem magától értetődő egy üres étteremben. Nagyon tetszettek a stílusos megoldások, például az étlap designjában.

A Segal weboldala nem Flash alapú, ami idehaza hatalmas fegyvertény. Még mobilról is elérhető úgy, ahogy. Viszont egy ilyen kategóriájú étterem oldalának illene saját domain alatt futnia.

Következzenek az ételfotók - ezeket ettük:

Segal

Segal

Segal

Segal

Segal

Segal

Segal

Segal

Értékelés (0-7): részemről épp hogy, de megvan a hetes (update: Penálen élő lelkiismeretként mutatott rá, hogy tőlem csak hatos járhat nekik), Kinga viszont azóta is aléltan pislog, szerinte be kéne vezetnünk a nyolcast. Miheztartás végett a figyelmetekbe ajánlom egykori vendégszakértőnk, Chili&Vanília Segalról írott kritikáját is, illetve ő további véleményeket is belinkelt.

Segal
1066 Budapest, Ó utca 43-49.
Tel.: 06-1-354-7888

(Képek: laknerkinga.hu és photoblog.hu)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. március 31. hétfő, 20:40 (#)

oh.

2

gergely, 2008. március 31. hétfő, 20:47 (#)

ertem hogy szep az oldal, de konyorgom mert frame? reg lejart az ideje..sztem. :)

3

Penálen, 2008. március 31. hétfő, 22:33 (#)

Ervin,

ezt írod:

"A másik, számomra fájóbb pont a kötelező szervizdíj. Volt már erről szó a a Kispadon, úgyhogy csak ismételni tudom magamat: nem tartom ezt túl elegáns dolognak"

A Baraka cikkedben, úgy 8 hónapja viszont még ezt:

"Az ígéretes első benyomást követően az étterem rögtön a második lépésben el is bukja a 7-es osztályzatot. Nálam (ezidáig) két olyan körülmény van, amely AUTOMATIKUSAN KIZÁRJA A MAXIMÁLIS ÉRTÉKELÉS LEHETŐSÉGÉT: (...), és ha a borravalót ("szervizdíjat") ők maguk hozzáadják a számlához." (KIEMELÉS tőlem)

Ezek szerint ez már nem áll? Mert, ezek szerint Stevennél a szervízdíj és a 7 pont is befigyel.

4

Author Profile Page ervin, 2008. március 31. hétfő, 22:43 (#)

Penálen, jogos.

őszintén szólva elfelejtettem, hogy ezt is ilyen abszolút módon ítéltem meg, arra emlékeztem, hogy a kártyával fizetést igen, erre nem.

Ha tehát következetesen gondolkodnék, akkor az épp hogy hetes helyett hatos járna nekik.

5

Hapci, 2008. március 31. hétfő, 23:01 (#)

Nem értem, miért gond a szervizdíj felszámítása, ha kulturált módon teszik (nem több, mint 10%, egyértelműen, magyarul, méretes betűkkel szerepel az étlapon, a honlapon, a számlán, és/vagy a pincér felhívja rá a figyelmet fizetéskor). A Segal mindegyik kritériumnak megfelel, nem sumákolnak. Nincs is semmi baj, maximum ezresre felkerekítjük, és rossz érzések nélkül távozhatunk.
Ervin, ha tegnap voltatok, egy picivel kerülhettük el egymást, elég későn ebédelünk...

6

qnadam, 2008. április 1. kedd, 01:42 (#)

van domainjük, segal.hu :) igaz rögtön átugrik a web.axelerora.

7

Author Profile Page ervin, 2008. április 1. kedd, 08:16 (#)

qnadam, erről beszélek.

Hapci, sumákolásról nincs szó. Engem a kötelező szervizdíj intézménye zavar, akármilyen udvariasan adják elő. Szerintem a kiszolgálás alapvető és leválaszthatatlan része az éttermi "terméknek" (hiszen ettől nem önkiszolgáló kifőzde), és ahogy egy ABC-ben sem akarok kötelező pénztárosi díjat fizetni az áruk árán felül, ugyanúgy azt is elvárom, hogy egy étterem képes legyen kalkulálni a saját megtérülését, és az ételek áraiba beleépíteni a szükséges díjakat, ne pedig többféle címen kasszírozzon. Ugyanakkor persze nem állítom, hogy neked is így kell gondolkoznod.

8

Hapci, 2008. április 1. kedd, 09:32 (#)

No igen, nagyrészt igazad van. Pár hónapja pl. hazavittem desszertet egy pizzériából, és volt pofájuk szervizdíjat felszámolni az akcióra (csak otthon vettem észre)...
Szervizdíjas helyen még nem volt olyan negatív élményem, hogy szívem szerint nem adtam volna semmit a pincérnek, de lehetne. Akkor biztos zabos lennék miatta.

9

Penálen, 2008. április 1. kedd, 10:52 (#)

Én azt utálom, amikor az étlapon nem látszik egyértelműen, hogy van szervízdíj. Persze, a számlán ott van, de lássuk be: az ember a számlán a legvégét olvassa csak el. És általában nem is tudjua előre, összesen mennyit fog fizetni, így könnyen lehet, hogy az a plusz 10% föl se tűnik - én már jártam így nem egyszer. És ilyenkor, ha adok borravalót, nem mindig szól a pincellér, hogy a szervízdíj már az árban van - ez viszont bunkóság.
Persze, valszín csak arról van szó, hogy szervízdíj terjedésével új dolog költözik a reflex-készletünkbe: megtanuljuk, hogy a számlát végig kell olvasni...

10

Penálen, 2008. április 1. kedd, 10:54 (#)

Még jó, hopgy a Segalban nem tudják, kit takar a nickem - nem terveztem, hogy megyek, de így még legalább az elvi lehetősége megvan, hogy nem köpnek a levesembe, ha betérek :DDD

11

Author Profile Page ervin, 2008. október 15. szerda, 12:53 (#)

Meg nem erősített értesüléseink szerint bebuktak. Ha valaki pontosabbat tud, ne tartsa vissza.

12

Author Profile Page eszpee, 2008. október 15. szerda, 13:32 (#)

Afrancba, ez kimaradt. :(


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork