Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Spárgás rizottó

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2008. május 23. péntek, 12:00 | 8 hozzászólás

Javában dúl a spárgaszezon, a Kaisersben hétszázról kétszázötvenre esett egy csomag spárga ára, miközben a kezdeti vastag, fás szálak helyett zsenge, vékony hajtásokat csomagolnak bele. Itt az ideje a spárgás rizottónak! A kattintás után alkalmi vendégmunkásunk ínycsiklandó írása következik.

20080522_risotto_0.jpg

Első találkozásunk a rizottóval Velencében történt. Velencei születésű, művészettörténész végzettségű barátnőnk kalauzolt a város turisták által kevésbé látogatott részein, és ő mutatta meg azt a talponálló kisvendéglőt is, ahol – a helyeik szokásait követve – gombás rizottót rendeltünk egy kis pohár száraz fehérborral. A rizottó selymes volt, krémes, laktató, azóta is velencei látogatásunk egyik fénypontjaként emlegetjük (nem mellesleg töredékébe került annak, amit a turistáktól Velencében el szokás kérni).

A spárgás rizottót kevésbé jellemzően egy ausztriai síelésen kóstoltam először, és ez volt az a pont, ahol úgy döntöttem, hogy rizottót főzni muszáj. Előszedtem a szakácskönyveinket, végül Jamie Oliver és Antonio Carluccio receptjeiből, némi kísérletezés után (hol elsóztam, hol túl nehéz lett…) raktam össze a saját variációmat. Az alábbi mennyiség 4-5 embernek könnyed előétel, illetve ketten meg az ötéves lányunk (aki elképesztően finnyás, de ebből repetázni is szokott) éppen elfogyasztjuk vacsorára.

Érdemes még néhány szót ejteni a rizsről. A szupermarketben nem találtunk kifejezetten rizottóhoz való rizst, kedvencs sajtboltunkban pedig, amikor rákérdeztünk, nem tartottak. Így a bioboltban beszerzett kerek szemű olasz rizzsel kezdtük, és már elsőre nagyon finom lett. Aztán valamelyik nap a sajtboltban büszkén mutatták a carnaroli rizzsel teli polcot. Kipróbáltuk, és tényleg: kicsit gyorsabban megfő, kicsit lágyabb lesz a közepe – szóval, ezzel lesz igazán tökéletes. A Culinarisban, illetve az újabban gombamód szaporodó olasz delikateszekben biztos beszerezhető. Megmosni nem szabad (szeretem az ilyen recepteket :-)

Hozzávalók:

kb. 180-185g carnaroli vagy egyéb, rizottóhoz való rizs
1 csomag zöldspárga
1 kis fej hagyma
2-3-4 gerezd fokhagyma (nekem fokhagymából sosem elég, de lehet hogy van aki eggyel is beéri)
1 pohár száraz fehérbor
20g vaj
40-45g parmezán sajt (reggiano az igazi, de bevált a grana padano is)
1 zöldségleveskocka (aki nem dolgozó anyuka/apuka, az főzhet alaplevet is hozzá…)
pici olívaolaj

A spárgákat megfogjuk, majd letörjük a végükről a fás részeket (meghajlítjuk, és ahol eltörik, az alatti részt eldobjuk). Sótlan vízben megfőzzük, majd leszűrjük (a főzővizet megtartjuk). A spárgákat apró darabkákra vágjuk, a hegyüket félretesszük. Kimérjük a rizst, vajat, bort, kimérjük és lereszeljük a parmezánt, felaprítjuk a hagymát és fokhagymát. A spárga főzővizét felöntjük, hogy kb. másfél liter legyen, és beletesszük a leveskockát (illetve a puristák zöldségalaplével felöntik másfél literre).

Ezt mind előre el kell készíteni, mert az összes szakértő egybehangzóan állítja, hogy a rizottó nagy titka az állandó keverés – azaz főzés közben már semmit nem tudunk előkészíteni. Szóval, akkor valahol itt tartunk (erről a képről lefelejtettük a bort):

20080522_risotto_1.jpg

A másfél liter főzővíz+levest felforraljuk, majd visszavesszük a hőmérsékletet és hagyjuk lassan rotyogni (Carluccio szerint a rizottó lényege, hogy a lassan adagolt főzőlé mindig forrásponton kerül bele, így a rizs egyenletesen fő). Bekészítünk egy merőkanalat.

Lényeges pont még egy jó edényfogó kesztyű, ugyanis a rizst főzés közben megállás nélkül kevergetni kell, és kesztyű nélkül megsül a kezünk. (Egy kesztyűt már sikerült meggyújtanom, amikor rizottófőzéshez készülődve egy pillanatra letettem…)

A hagymát és fokhagymát olívaolajon, lassú tűzön 10-15 perc alatt üvegesre pirítjuk (ezt a lépést nem szabad lerövidíteni, mert nagyon rossz a rizottóban a ropogós hagyma :). Amikor ezzel készen vagyunk, lehet közepesre erősíteni a lángot.

Rádobjuk a feldarabolt spárgaszárakat és megkeverjük, majd belekeverjük a rizst:

20080522_risotto_2.jpg

Beleöntjük a fehérbort. Ebben a pillanatban az egész lakásban isteni illat kezd terjengeni:

20080522_risotto_3.jpg

Amikor a rizs felszívta a bort, megkérjük a párunkat, hogy terítsen, mert 15 perc múlva tálalunk. Kezdődik a keverem-kavarom: én fél merőkanalanként adagolom a főzőlevet, megkeverem, megvárom, hogy felszívja, majd folytatom a következő adaggal.

20080522_risotto_4.jpg

Ha a spárga nagyon al dente, a vége előtt valamivel a spárgák csúcsait is be lehet dobni (de ekkor számoljunk azzal, hogy 1-2 perccel tovább kell főzni); ha nem, akkor a csúcsok a legutolsó lépésben, díszítésként kerülnek a rizottóra.

Amikor a rizs megfőtt (kb. 15 perc – puha legyen, de azért lehessen harapni; nem úszik a lében, de nem is állt össze teljesen, szóval kicsit folyós állagú az egész), akkor belekeverjük a vajat, majd a parmezánt.

20080522_risotto_5.jpg

Ha még nem tettük bele a spárgacsúcsokat, akkor most jött el az ideje. Azonnal tálaljuk. A főzéshez használt fehérborral a legfinomabb (már ha elég jó borral főztük, persze). Általában nem marad belőle, de ha igen, akkor úgy végzi, hogy az ebéd után rájárunk, és hidegen megesszük.

Mónika

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Penálen, 2008. május 23. péntek, 18:36 (#)

Bocs a véleményéárt, de ha láttam már étvágyelvevő kajafotót, hát ez az :(

2

szilvus, 2008. május 23. péntek, 21:20 (#)

Mokas =) en is azt akartam mondani h az az uccso kep picit undi. Szerencsere ez tuti nem von le az izebol. Masreszt undi meg a sult ver amit Longoek ettek nalam, pff.

3

Author Profile Page ervin, 2008. május 23. péntek, 21:30 (#)

Amikor a minap a Culinarisban életemben először megláttam a carnaroli rizst - amiről korábban még csak nem is hallottam -, és persze azonnal a kosaramba ejtettem, még nem tudtam, mit fogok vele kezdeni. most már tudom.

4

Mónika, 2008. május 24. szombat, 19:27 (#)

Ervin: Ha tényleg főzöl rizottót, fényképezd, és kicseréljük a fényképeket :-).

5

woz, 2008. május 26. hétfő, 17:36 (#)

megfoztem (bioboltos jazminrizsbol). ugy nezett ki a vegen, mint a fenti kepen, de annyira jo volt, h elmondani nehez. gratula monika!

6

monika, 2008. május 29. csütörtök, 22:20 (#)

Pár napja csak csonttal együtt kaptam tanyasi csirkemellet, így a csontból meg ebből-abból ami otthon volt, leves lett. A levesből aztán, hogy ne vesszen kárba, gombás rizottót főztem (a msradék gomba felhasználásán még gondolkodom, alighanem omlett lesz belőle). A gombás rizottó még a spárgástól is sokkal gusztustalanabbul nézett ki, mert a gombától barna lesz a főzőlé (megjegyzem, egész pontosan olyan lett külsőre, mint Velencében, úgyhogy valamit csak jól csináltam). Viszont finom lett. A recept ugyanaz, csak ahol a spárgát tennénk bele, ott helyette gomba, ill. a spárga főzőleve helyett a leves ment bele, természetesen ezúttal leveskocka nélkül.

7

strvmashine, 2017. augusztus 2. szerda, 17:22 (#)

look more info

8

drywall services, 2023. szeptember 8. péntek, 03:45 (#)

That looks so good! I wanna try it too.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork