Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


l'Est

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2008. június 14. szombat, 15:58 | 10 hozzászólás

Komolyabb helyen még nem nagyon voltunk, mióta itt lakunk, épp ideje volt már használatba is venni a Michelint, és kinézni egy bib gourmand helyet a közelben. Ezek ugye elfogadható áron adnak kiváló kajákat, szóval pont ideálisak nekünk. A választásunk kis lapozgatás után a hét lyoni lehetőség közül Paul Bocuse brasserie-láncának egyik tagjára, a Keletre esett.

kívülről

A hely egy régi, már nem használt vasúti pályaudvar egyik szárnyában került berendezésre, és ez is volt a vezérfonal: a plafonon kis modellvasút fut körbe a konyha beszállítóinak vagonjaival, és az egésznek van egy kicsit jó értelemben vett váróterem hangulata. Sok fa, még a padló is, nyitott konyha, ahol folyamatosan látjuk a gondterheltnek tűnő szakácsokat, és rengeteg, tényleg rengeteg pincér. Kell is: minden talpalatnyi helyet kihasználtak, elég zsúfoltan, de még épp nem kényelmetlenül ülünk. (Amíg meg nem érkezik a szomszéd asztalhoz egy hölgy a kiskutyájával...)

Ha már a pincérek: muszáj kiemelni, mennyire profi, kedves, mosolygós mindegyik. Nem tudom, hogy ez valamilyen értelemben a helynek köszönhető, vagy csak szerencsénk volt, mindenesetre nagyon kellemes élmény. Angolul sajnos az étlappal egyetemben nem nagyon beszélnek, de megoldjuk. Egyébként stimmel az "olcsó" kategória: választhattunk volna korrekt kis két (€20,5) vagy háromfogásos (€22,8) menüt is, de inkább szemezgettünk az étlapról.

Vékonyra szelt Serrano sonkával és "piaci salátával" kezdünk. Az utóbbi klasszikusan házi salátát jelent az éppen beszerzett friss dolgokból: madársaláta, hámozott paradicsom, avokádó, lapos zöldbab, édeskömény és egy szép darab friss kecskesajt. A sonkához kis agyagedényben fa csipesszel zsenge csemegeuborkákat hoznak, és egy egyszerű tányérka sima charente-i vajat. A kétféle kenyérrel egyszerűen tökéletes a négyes. A saláta is rendben van, de semmi kiemelkedő, hozza az elvártakat.

Főételnek marhafilé zöldbabbal, krumplival illetve Pata Negra szeletek friss spenóttal és újhagymás rizottóval. A marha egyszerűen tökéletes. A Csalogányban ettem utoljára hozzá foghatót: pontosan sütött, omlós, zamatos, szép darab. Vissza kell fognom magam, hogy ne fogyjon el mégis pillanatok alatt. A sertéssel sincs gond, nagyon finoman kicsit ropogósra sült a széle, a friss spenót egyszerűen mennyei, a rizottó viszont valahogy "túl krémes", ha szabad ilyet egy rizottóra mondani.

Borral kicsit gondban voltunk, mert az impozáns borlap mégimpozánsabb árakkal párosult, de úgy döntöttünk, a kevésbé elsőosztályú helyről drágább darabot rendelni jó ötlet lehet, így maradtunk egy üveg 2006-os Brouilly-nél Beaujolais-ből, 20 euróért. Nem volt rossz, bár nekem kicsit gyenge, mégis meglepően tartotta a friss, szinte édeskés ízét. Utólag azért lehet, hogy egy bordói jobb lett volna a marhához.

Mire mindennel végeztünk, desszertre egyszerűen nem marad erőnk, fizettünk, összesen a fentieken kívül még 1-1 aperitívvel együtt 101 eurót.

Értékelés (0-7): 6 - egy kicsit lehetett volna olcsóbb és jobb, de bőven visszajövős hely.

belülről

l'Est
14 pl. J. Ferry (gare des Brotteaux)
Tel: 04-37-24-25-26

(Képek: Nordsudbrasseries, kivételesen nem nagyon fotóztam.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Penálen, 2008. június 14. szombat, 23:13 (#)

Egy kérdés: az értékelési skála kompatibilis az itthon alkalmazottal? Vagyis, amelyik helynek itthon te 7 pontot adtál, az szerinted jobb, mint ez?

2

dincsi, 2008. június 14. szombat, 23:25 (#)

Mindenképp beugrom, ha arra járok. :-D

3

Penálen, 2008. június 14. szombat, 23:29 (#)

Egy hatpontosba???

Nyárspolgár... :D

4

Author Profile Page eszpee, 2008. június 15. vasárnap, 01:31 (#)

Penálen, nagyjából igen. Igyekszünk a teljes élményt pontozni mindig.

5

Penálen, 2008. június 15. vasárnap, 18:17 (#)

OK.

6

tekatana, 2008. szeptember 10. szerda, 13:46 (#)

tényleg elképesztő volt a sürgés-forgás (a teraszon kaptunk asztalt, ami a nyári melegben különösen jól jött, de érdemes benézni a konyhapulthoz), a "nagyüzemi pörgés" viszont egyáltalán nem érződött az ételeken, mind nagyon finom volt. és a creme brulée 7-est érdemel! :)

7

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 10. szerda, 16:51 (#)

tényleg, elfelejtettem mondani, hogy visszamentünk, pedig életem legjobb tonhala volt a jutalom! és megyünk ma is. :)

8

Benny Lava, 2008. szeptember 10. szerda, 19:12 (#)

A "pedig" kötőszót nem értem.

9

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 10. szerda, 19:15 (#)

Hát hogy annak ellenére el tudtam felejteni, hogy egyébként mennyire jó élmény volt az, hogy visszalátogattunk.

10

Benny Lava, 2008. szeptember 10. szerda, 23:04 (#)

Aha. Úgy olvastam, hogy az elmenetel és a jutalom közötti összefüggést jelzi.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork