Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53842 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Születésnapi torta – éljen a Kispad!

Chili&Vanilia cikke a Bilagit rovatból, 2008. június 7. szombat, 15:59 | 2 hozzászólás

[Ez a cikk Chili&Vanilia vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

20080604_torta.jpg

Ha a Kispad 5 éves évfordulója alkalmából fergeteges születésnapi party-ra kaptam volna meghívót, biztosan hosszú napokon át filozofáltam volna, hogy milyen tortával állítsak be. Mert az ugye nem is kérdés, hogy valami finom nélkül be se merném tenni a lábam. Ha az ember napi rendszerességgel olvas egy blogot, akkor kialakít magában egy képet a mögötte álló emberről/emberekről, és egy icipicit megismeri a szerzők ízlését. Ha pedig még személyesen is van alkalma találkozni velük, hát pláne. Biztos megpróbáltam volna olyat alkotni, hogy a fiúk kedvében járjak, nincs is annál szuperebb, mint amikor úgy lehet sütni-főzni, hogy az ember tudja, ki, mit szeret.

Na, de nem olyan egyszerű ez, ha három szerzőről van szó – a kollektív ízlést nem olyan könnyű eltalálni. Vittem volna egy sok emeletes, meglepő, bizarr, tortát? Vagy valami nagyon elementáris, brutálisan jót, mondjuk egy almás pite típusút? Esetleg egy kifinomult, elegáns, franciásat? Ázsiait? (??) Nagy valószínűséggel addig bonyolítottam volna a dolgot, mire végül azt a tortát sütöttem volna, amelyik az egyik legbiztosabb választás, és amelyből még soha, sehol nem maradt egyetlen morzsa sem.

És megígérem, hogy ezt meg is fogom Nektek sütni. Boldog Születésnapot, kedves Kispad!

A kedvenc cheesecake-em, csak most, csak itt, csak Nektek

Hozzávalók (8-12 szelet)

25 dkg keksz darálva (én itt Brüsszelben speculoos-t szeretek használni, de bármilyen, nem
túl édes megteszi)
12,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor (csak akkor kell, ha a keksz nem édes)
70 dkg krémsajt (Philadelphia)
15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több-kevesebb)
1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 tk étkezési keményítő

A sütőt előmelegítem 180C-ra. Először elkészítem az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverem az olvasztott vajjal és belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajaztam és sütőpapírral leterítettem. Kb. 1 cm vastag sima felületet kell kapni, amit én legjobban úgy érek el, hogy egy pohár aljával és oldalával nyomkodom a masszát. Beteszem a hűtőbe, amíg készül a töltelék: A krémsajtot (aminél kulcsjelentőségű, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) kikeverem a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel (amely jó állagot biztosít) és a tojásokkal. A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyolálom több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába. Behelyezem a formát egy akkora mély tepsibe, amelyben elfér. Ekkor frissen forralt vizet öntök a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen fel. Beteszem a sütőbe és 45 percig sütöm. Ekkor még „remegős” lesz egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább. Kiveszem a tepsiből és teljesen lehűtöm. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy előző este kell elkészíteni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

methan, 2008. június 7. szombat, 16:46 (#)

boldog születésnapot, kispad.

"És megígérem, hogy ezt meg is fogom Nektek sütni. Boldog Születésnapot, kedves Kispad!"

mint tudjuk, a kispad nem csak a szerkesztőkből áll. nem tartok igényt egy egész szeletre, de fél falatnyira feltétlenül! :)

2

tekatana, 2008. június 10. kedd, 11:07 (#)

na, én ezt tegnap megsütöttem, mert már olyan régóta ki akartam próbálni hogyan sikerül a homemade cheesecake. főként, hogy itthon erre nagyjából az igaz, amit chili a tiramisuról írt, miszerint az alapvető belevalók közül valamit mindig kihagynak. (eddig a legfinomabbat brooklynban kóstoltam, de az ritkán esik útba)
kicsit nagyobb tortaforma miatt laposabb lett, meg szerintem egy kicsit erősebben érezhető a citrom, mint kéne, de küllemében és ízében is nagyon hasonlít az én fogalmaim szerinti igazi cheesecake-re.
philadelphia krémsajtot valamiért csak 125grammos kiszerelésben kaptam, és _tényleg_ macerás elkeverni, nekem még szobahőmérsékleten is :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork