Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53842 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A mindenevő százas listája

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2008. augusztus 28. csütörtök, 21:19 | 40 hozzászólás

Ez jó, tetszik. A Very Good Taste blog összerakott egy százas listát azokról az ételekről, amiket minden valamirevalő mindenevőnek ki kell egyszer próbálnia. A feladat annyi lenne, hogy másolja be mindenki a blogjára a listát, vastagítsa be, amiket már evett, és húzza át, amiket sose kóstolna meg. Ehhez én pár megjegyzést is fűzök, és lesz, ahol az angol fordítással való bírkózás helyett vonatkozó Wikipédia oldalakat linkelek. Lássuk:

1. Vadhús - bár nem a kedvencem, a Susogó óta nagyon jó emlékeim vannak egy őzdarabról.
2. Csalántea - semmi tudatosság, mindig is kiváncsi voltam rá, milyen, csak sose jött szembe.
3. Huevos rancheros - ezt még soha, pedig egyébként bármikor!
4. Tatár beafsteak - legutóbb több éve ettem, pedig szeretem.
5. Krokodil - semmit nem tudok róla, milyen az íze, félek nagyobb a füst mint a láng.
6. Véres hurka - ez azt hiszem sajnos fejben dől el, nekem nem megy.
7. Sajt fondü - őszintén szólva egyáltalán nem egy nagy szám szerintem, a raclette ezerszer jobb.
8. Ponty - nyamm!
9. Borscs - azt hiszem Kalmár Évi csinált egyszer egy olyat, hogy (minden szempontból) másnap ha lehet, még jobb volt, imádom.
10. Baba ghanoush - ennek se tudom a magyar nevét sajnos, a franciák caviar d'aubergine-nek, padlizsán-kaviárnak hívják, egyszer kaptam egy tonhal-steak mellé, és hihetetlenül jó olívás-padlizsános íze volt.
11. Tintahal - kimaradt, régen nem ettem annyiféle halat, mint mostanában.
12. Pho - ramen fél pontért? azt ráadásul imádom is... vagy az ugyanaz? kínos.
13. Mogyoróvajas - dzsemmes szendvics - a mogyoróvajat sajnos eleve csak sós kajákban bírom megenni.
14. Aloo gobi - nyamm!
15. Hot dog utcai árustól - szerintem hozzá kellett volna tegyék, hogy részegen, úgy az igazi.
16. Epoisses - de nagyon jól hangzik, legközelebb veszek egyet a piacon.
17. Szarvasgomba - jó is nagyon.
18. Gyümölcsbor nem szőlőből - almabor mondjuk, cidre ideszámít? mert akkor pláne.
19. Sertéshúsos gőzölt tésztabatyuk - a legjobbakat a Momotaro Ramenben.
20. Pisztáciafagyi - egyik kedvencem.
21. Heirloom tomatoes - még csak nem is hallottam róluk mostanáig.
22. Friss, vad erdei gyümölcsök - szamóca!!!
23. Foie gras
- nagyjából egy hete először, és azzal együtt, hogy nem szeretem a májat, isteni volt.
24. Rizs babbal
- leginkább köretként.
25. Disznósajt - ez is fejben dől el, itt ráadásul nem is az enyémben, ehh... de ennek egyszer lehet, hogy adok egy esélyt.
26. Nyers Scotch Bonnet paprika - bogyiszlói volt a műfajban csak, az is eléggé odatesz.
27. Dulce de leche - pedig nagyon közel voltam hozzá, legközelebb.
28. Osztriga - ezzel is muszáj lesz megbírkóznom.
29. Baklava
- ráadásul itt Lyonban egy fűszerboltban nagyságrendekkel jobb van, mint amit otthon valaha ettem.
30. Bagna cauda - de nagyon jól hangzik!
31. Wasabi borsók - de miért ne.
32. Clam chowder in a sourdough bowl - ennek a fordításnak neki se ugrok inkább, valami kagylóleves kenyér-tányérban.
33. Sós lassi - de az édeset jobban szeretem.
34. Sauerkraut - jawohl!
35. Root beer float - nem is hangzik valami jól...
36. Konyak vastag szivarral - pedig jól hangzik.
37. Clotted cream tea - először a legutóbbi londoni úton, szerencsére Mikolaj elcipelt, orgazmikusan nagyon jó a clotted cream scone-nal, ezúton is köszönöm!
38. Vodka jelly/Jell-O - hát nem Amerikában voltam tinédzser, bezzeg ha VBK lett volna a listán!
39. Gumbo - nem volt hozzá szerencsém.
40. Ökörfarok - ha szembejön, nem fogok nemet mondani!
41. Kecske curry - kimaradt.
42. Egész rovarok - hát, ezt maximum egy nagyon meggondolatlan pillanatban.
43. Phaal - elég durvának is tűnik.
44. Kecsketej - pedig megkóstolnám.
45. Maláta whisky legalább húszezer forintos üvegből - erre pedig nagyon kíváncsi vagyok, mert a "sima" whisky nagyon nem ízlik, és csomóan mondják, hogy egyszer kóstoljak meg egy drágát, utána érteni fogom.
46. Fugu - a nagyonmérgező hal! muszáj lesz egyszer.
47. Chicken tikka masala - oh yes.
48. Angolna - kimaradt, de semmi ellenérzés.
49. Krispy Kreme doughnut - még csak nem is hallottam sajnos róluk.
50. Tengeri sün - hmm.
51. Kaktuszgyümölcs - majd Dél-Amerikában.
52. Umeboshi - majd Japánban.
53. Abalone - ezt még csak nem is tudom, hol lenne érdemes.
54. Paneer
- paneer-naan vagy spenótos paneer, ó igen.
55. McDonald's Big Mac Meal
- a célnak tökéletesen megfelel.
56. Spätzle - ezt a Wikipédia szerint Magyarországon is eszik, de én még sose hallottam... persze ha ez valójában galuska vagy nokedli, akkor jó hogy, szeretem is.
57. Martini-koktél - pedig jó lehet!
58. 8% fölötti alkoholtartalmú sör - ott kezdődik az élet!
59. Poutine - ez is érdekes lehet.
60. Szentjánoskenyérfa chips - wow.
61. S'mores - pedig ez tök jó lehet a szabadtűzön grillezett mályvacukor alapján...
62. Borjúmirigy - pedig ez Lyon környékén állítólag nagyon megy. Nekem nagyon durván hangzik.
63. Kaolin - ???
64. Currywurst - Berlinben kötelező, meglepő módon egészen rendben van.
65. Durian - de érdekes lehet.
66. Békacomb - TUDOM! Meglesz.
67. Beignet, churro, elefántfül vagy funnel cake - churro a legjobb spanyol utcai édesség!
68. Haggis - amíg a disznósajt nem dőlt el, addig ez nagyon magas szint.
69. Fried plantain - ezt is meg kéne kóstolni.
70. Chitterlings, vagy andouillette - az utóbbi nagyon lyoni büszkeség, muszáj lesz belevágnom.
71. Gazpacho - de meglepő módon nem nagyon szeretem
72. Kaviár and blini - érdekes lehet...
73. Louche absinthe - ajjaj, ajjajjajjajjajj.
74. Gjetost, vagy brunost - régen, és nem nagyon ízlett.
75. Roadkill - ez olyan szép rövid angolul, meghagytam. Egészségügyi okok inkább.
76. Baijiu or shaojiu - de simán bármikor.
77. Hostess Fruit Pie - még csak hallani se.
78. Csiga - lásd béka.
79. Lapsang souchong - egyszer, nekem túl füstös, mintha egy konkrét szalonnát innék.
80. Bellini - de nem lehet rossz.
81. Tom yum - ez is jól hangzik.
82. Eggs Benedict - úristen, de jó reggeli lehet!
83. Pocky (Európában Mikado)
- veszélyes, doboznyitás után nem lehet abbahagyni.
84. Kóstoló-menü egy háromcsillagos Michelin étteremben - muszáj lesz.
85. Kobe marha - ez is a muszáj kategória, már csak kiváncsiságból is.
86. Nyúl
- de olyan régen volt, hogy nem is nagyon emlékszem már rá.
87. Gulyás
- kicsit országimázs?!
88. Virágok
- salátában, vagy cukkínivirág külön is.
89. Ló - majd egyszer.
90. Criollo csoki - pedig Chuao volt, az zseniális volt!
91. Spam - pedig a hazai vagdalt hús konzervért gyerekkoromban oda voltam!
92. Puhapáncélos rák - eleve nem vagyok nagy rákrajongó sajnos.
93. Rózsa harissa - nagyon érdekes lehet!
94. Harcsa - nyamm!
95. Mole poblano - sose találkoztam vele sajnos.
96. Bagel és lazacfilé - ez is kimaradt eddig...
97. Lobster Thermidor - ez is elég jól hangzik pedig.
98. Polenta - puliszkaként meg pláne.
99. Jamaican Blue Mountain coffee - ráadásul egy ideje már nem is kávézom, erről valószínűleg lemaradtam.
100. Kígyó - valószínűleg marha jó húsa lehet.

Hát így, kicsit érződik a lista angolszász súlya, de azért van benne pár érdekes találat.

Most pedig szerkesztőtársaimat rendhagyó módon ezúton a nyilvánosság előtt hívnám fel, hogy ha van kedvük, bátran bővítsék a cikket a Serious Eats mintájára saját listájukkal - én is ott találtam a tippet egyébként. Hozzászólásokban lehet vitázni, comingoutolni, gyalázkodni, illetve ha viszitek ti is tovább a listát, akkor is kommentezzetek ide bátran, hadd lássuk!

Ervin: állok a kihívás elébe, nézzük. Elöljáróban annyit, hogy nálam áthúzás nem lesz, mert még nem láttam olyansmit, amit mások megesznek, és én nem kóstolnék meg. Nem állítom, hogy el sem képzelhető ilyesmi, de amióta Thaiföldön végigettem a valódi (non-tourist) rovarpiacot, nagy az arcom.

1. Vadhús - bár nem kedvenc.
2. Csalántea - de azért gyerekkorban direktben nyelvre tenni nagyobb macsóság volt.
3. Huevos rancheros - simán egy kicsit fancy tojásételnek tűnik.
4. Tatár beafsteak - ha jó, nagyon szeretem.
5. Krokodil - Floridából emlékszem rá, bár az akkor inkább alligátor, eh, meg talán tévedek is. Szóval ez csak félig félkövér.
6. Véres hurka - ah! (Eszpee, ezen ponton wicével együtt meg se próbállak megérteni.)
7. Sajt fondü - poénnak jobb, mint komoly kajának.
8. Ponty - a legkevésbé kedvenc halaim között van.
9. Borscs.
10. Baba ghanoush - hát persze, hogy ettem, ld. 28. hozzászólás.
11. Tintahal - volt levesben, sütve, nyárson.
12. Pho - méghozzá Vietnámban! De csak az a májer, aki a levét is ki tudja propellerezni pálcikával (én nem).
13. Mogyoróvajas - dzsemes szendvics - más kombináció is tök jók a maple syrup/jam/peanut butter vonalon. SŐT: fantasztikus találmányom a mogyoróvaj+nutella kombó, ínyenceknek banánra kenve - föltételnül próbáljátok ki.
14. Aloo gobi - imádom az indiai kaját, de nem értem, miért ezzel kezdtek azon belül.
15. Hot dog utcai árustól - a régi szép idők a Moszkva téren!
16. Epoisses.
17. Szarvasgomba - nem tudok hasra esni tőle általában, néhány konkrét megvalósításától viszont sikerült.
18. Gyümölcsbor nem szőlőből - alma, körte, illetve egzotikus helyi kísérletek Délkelet-Ázsiában.
19. Sertéshúsos gőzölt tésztabatyuk - Momotaro, pont eszpeével, illetve a 7 Eleven boltok Thaiföldön.
20. Pisztáciafagyi.
21. Heirloom tomatoes.
22. Friss, vad erdei gyümölcsök - vadmálna, és az a híres bogyó fönt Északon Norvégiában.
23. Foie gras - a máj az egyik kedvenc ételem minden formában és szinten.
24. Rizs babbal - eddig csak köretként.
25. Disznósajt - "ezt nem adom, ez disznósajt!" - ugye-ugye?
26. Nyers Scotch Bonnet paprika.
27. Dulce de leche - Dél-amerikai helyi verzióban.
28. Osztriga - Párizsban kóstoltam, pont akció volt a vendéglőben, amikor odaérkeztünk, és kifejezetten nem szeretem. Takony sós lében. (Eszpee, te is ott voltál, web-konferencia: ezek szerint nem kóstoltál bele az enyémbe?).
29. Baklava - egy török út végén minden maradék aprópénzünket elvittük az isztambuli vasútállomás melletti kis utcában működő baklaváshoz, kiöntöttük a pultra, és azt mondtuk neki: adjon ezért baklavát, indul a vonatunk és legutolsó élménynek ezt akarjuk Törökországból. Az ember ránézett a pénzre, majd elnevette magát, számolás nélkül besöpörte a fiókba, és becsomagolt annyi baklavát, hogy a pénzünk a felére se lett volna elég. Azt mondta, azért kapjuk, mert ilyen rajongók vagyunk, aztán jó utat kívánt.
30. Bagna cauda.
31. Wasabi borsók - kedvenc snack itthon, amikor nem felejtünk el venni.
32. Clam chowder in a sourdough bowl.
33. Sós lassi - a mangós és a keralai szofisztikált überlassik sokkal inkább.
34. Sauerkraut - még szép.
35. Root beer float.
36. Konyak vastag szivarral - a szivarrésze még hányzik, de nem is vágyom rá.
37. Clotted cream tea - vagy nem volt, vagy nem emlékszem rá Angliából.
38. Vodka jelly/Jell-O.
39. Gumbo.
40. Ökörfarok.
41. Kecske curry - és ez nem is annyira India, mint inkább Indonézia, legalábbis nekem.
42. Egész rovarok - hehe, az elején pont ezzel kezdtem. Legalább tucatnyi különböző a chiang mai piacon, a végén egy óriás bogár a korona, annak a fejét kellett letörni és csak a zöld levet kiszopogatni belőle.
43. Phaal - pedig mit hajtottam!!! Egyszer szeretném megpróbálni, bár félek, fel fogom adni.
44. Kecsketej - csalódás volt.
45. Maláta whisky legalább húszezer forintos üvegből - ez így túl sznobul hangzik, hogy csak az árát állítják a középpntba. Viszont a whisky számomra az "acquired taste" legjobb példája. Minél füstösebb és erősebb, annál jobban imádom. Az Islay régió a király.
46. Fugu.
47. Chicken tikka masala - tudtátok, hogy ez nem is igazi indiai-indiai kaja, hanem már Angliában találták ki, és onnan szivárgott vissza?
48. Angolna - megvolt, kipipálva, nincs toplistán.
49. Krispy Kreme doughnut.
50. Tengeri sün.
51. Kaktuszgyümölcs - egy főzőklubunkon volt. Tanács: ne fehér ingben próbáljátok elkészíteni..
52. Umeboshi.
53. Abalone.
54. Paneer - shahi, saag és palak a három kedvenc elkészítési módja.
55. McDonald's Big Mac Meal - no comment.
56. Spätzle - ha jól emlékszem, a MOM Park Paulaner sörözőjében kóstoltam ilyen néven, nokedli néven persze valamivel több helyen is.
57. Martini-koktél - miért pont ez van a listán? Persze miért ne.
58. 8% fölötti alkoholtartalmú sör - egyértelmű.
59. Poutine.
60. Szentjánoskenyérfa chips.
61. S'mores.
62. Borjúmirigy - lehet, hogy ezt ettem a Susogóban, de inkább nem merem bejelölni.
63. Kaolin.
64. Currywurst.
65. Durian - önmagában, fagyiban, cukorkában, rágóban. Irány Indonézia, vagy ha az messze van, akkor Thaiföld! Ez az egyetlen gyümölcs, amelyet a tigris szeret, mondták a bölcs helyiek.
66. Békacomb - a nagy zsinagóga melletti egykori olasz pénzmosó étteremben tök finom volt.
67. Beignet, churro, elefántfül vagy funnel cake - churro néven.
68. Haggis - a disznósajtunk veri.
69. Fried plantain - asszem, Floresen röhögtek ki, amikor nyersen akartam megkóstolni a sütő/főzőbanánt. Elkészítve jobb volt. Ghánában is fincsire csinálják.
70. Chitterlings, vagy andouillette.
71. Gazpacho - steril csalódás, mit esznek ezen annyira?
72. Kaviár and blini - a blini blincsiki néven futott, de most utánanéztem, ugyanaz.
73. Louche absinthe - egy ausztrál lány mutatta itt Pesten, és egy fél perccel ezelőttig még azt hittem, hogy a cukorgyújtás is része a rituálénak, pedig nem.
74. Gjetost, vagy brunost.
75. Roadkill.
76. Baijiu or shaojiu - lehet, de a neve alapán nem emlékszem.
77. Hostess Fruit Pie.
78. Csiga - ezt meg a Fővám téren levő Stopban csinálták finoman egykoron.
79. Lapsang souchong - nekem minden füstös jöhet, ezt is szeretem.
80. Bellini.
81. Tom yum - de inkább Tom Ka, kókusztej-rajongó vagyok.
82. Eggs Benedict.
83. Pocky (Európában Mikado).
84. Kóstoló-menü egy háromcsillagos Michelin étteremben.
85. Kobe marha.
86. Nyúl - csak az maradt meg, hogy ettem ilyet.
87. Gulyás - na azért.
88. Virágok - bolgár lekvárban.
89. - kolbászban.
90. Criollo csoki.
91. Spam.
92. Puhapáncélos rák.
93. Rózsa harissa.
94. Harcsa - túrós csuszával, kicsit?
95. Mole poblano.
96. Bagel és lazacfilé - Autumn in New York!
97. Lobster Thermidor.
98. Polenta - puliszka, igen.
99. Jamaican Blue Mountain coffee.
100. Kígyó - ez is Vietnám, de az asztal alól kellett kérni.

stsmork: itt az én listám is:

1. Vadhús - Szarvast és vaddisznót.
2. Csalántea - Tea? Véletlenül nem leves? Nagyapámék főztek csalánlevest a hadifogolytáborban, úgyhogy olyan sok kedvem nincs megkóstolni.
3. Huevos rancheros
4. Tatár beafsteak - Igen, és szeretem is, bár ritkán szoktam enni.
5. Krokodil
6. Véres hurka
7. Sajt fondü
8. Ponty
9. Borscs.
10. Baba ghanoush.
11. Tintahal - Grillezve nagyon finom, de ha nem jól készítik el, akkor olyan, mint az elrághatatlan rágógumi.
12. Pho - Többször is, habár nem Vietnámban, de vietnámiak által üzemeltetett étteremben. A levesben úszkáló dolgoknak csak kb. feléről tudtam kideríteni, hogy micsoda.
13. Mogyoróvajas - dzsemes szendvics
14. Aloo gobi
15. Hot dog utcai árustól - Száraz kifliben.
16. Epoisses.
17. Szarvasgomba - Nem értem, mi ez a nagy felhajtás körülötte.
18. Gyümölcsbor nem szőlőből.
19. Sertéshúsos gőzölt tésztabatyuk - Eszpeevel és Ervinnel, ugyanakkor, ugyanott.
20. Pisztáciafagyi.
21. Heirloom tomatoes.
22. Friss, vad erdei gyümölcsök - Szeder, málna, szamóca, áfonya.
23. Foie gras - Ahogya Orosz Péter írta: ez olyan. mintha az autó használt olajszűrőjét sütnék meg neked.
24. Rizs babbal - Kubában alapételünk volt, talán kongrisz (?) néven futott.
25. Disznósajt - Nézni is rossz!
26. Nyers Scotch Bonnet paprika.
27. Dulce de leche
28. Osztriga - Ettem többször is, sós tengervíz íze van, semmi több.
29. Baklava - Egy időben otthon is csináltam, egy bosnyák barátnőnk útmutatásai szerint. Döbbenetes mennyiségű cukor megy bele, ezért is szoktam le róla.
30. Bagna cauda.
31. Wasabi borsók
32. Clam chowder in a sourdough bowl.
33. Sós lassi- Eddig még csak az édeset.
34. Sauerkraut
35. Root beer float
36. Konyak vastag szivarral - Kubában próbált egyszer a vendéglátónk rábeszélni, hogy próbáljam ki a híres kubai szivart, és zavarban voltam, amikor meg kellett magyaráznom, hogy még soha életemben nem gyújtottam rá, és szeretném, ha ez a jövőben is így maradna.
37. Clotted cream tea - A Hunters Hotelben, Dublin mellett. Egy tizennyolcadik századi "Coaching Inn", ami ma szállodaként üzemel, de teára is be lehet ugrani, és ha jó az idő, a kertbe hozzák ki tálcán a teát és a frissen sütött sütiket. A kert is nagyon szép (persze könnyű ott kertészkedni, ahol annyit esik az eső, mint Írországban), a körletrendre egy udvarias tábla figyelmeztet, a következő szöveggel: The ladies and gentlemen will not and others must not pluck the flowers in this garden.
38. Vodka jelly/Jell-O.
39. Gumbo.
40. Ökörfarok - Leves formában Angliában rendszeresen ettem és nagyon ízlett.
41. Kecske curry
42. Egész rovarok - Svábbogár ínye ínyenc módra? Ezt meghagyom Ervinnek, köszönöm szépen.
43. Phaal
44. Kecsketej - Feltételezem, hogy ugyanolyan az íze, mint a kecskesajtnak. Édesanyám a háború alatt volt gyerek és kecsketejet ittak (volt egy undok, öklelős kecskéjük), mert nem volt más. Egyszer vittem neki kecskesajtot mutatóba, de megszagolta és azt mondta, hogy nem tudja megenni, mert a háborúra emlékezteti.
45. Maláta whisky legalább húszezer forintos üvegből
46. Fugu
47. Chicken tikka masala - Igen, és saját magam is szoktam csinálni.
48. Angolna
49. Krispy Kreme doughnut.
50. Tengeri sün
51. Kaktuszgyümölcs
52. Umeboshi.
53. Abalone.
54. Paneer
55. McDonald's Big Mac Meal
56. Spätzle
57. Martini-koktél
58. 8% fölötti alkoholtartalmú sör - Hirtelen halál?
59. Poutine
60. Szentjánoskenyérfa chips.
61. S'mores.
62. Borjúmirigy
63. Kaolin.
64. Currywurst.
65. >Durian
66. Békacomb - A családunkban valakit (talán a nagyapámat, nem emlékszem már) etettek meg egyszer vendégségben békacombbal úgy, hogy nem mondták meg neki, mi volt az. Amikor kiderült, hogy mégse rántott csirkét evett, kiment a ház mögé és kihányta az egészet.
67. Beignet, churro, elefántfül vagy funnel cake
68. Haggis
69. Fried plantain
70. Chitterlings, vagy andouillette.
71. Gazpacho
72. Kaviár and blini
73. Louche absinthe
74. Gjetost, vagy brunost
75. Roadkill
76. Baijiu or shaojiu
77. Hostess Fruit Pie
78. Csiga- Ezt nekem tiltja a vallásom, egyébként is, Bacher Iván szerint semmi íze sincs.
79. Lapsang souchong
80. Bellini.
81. Tom yum - Igen, többször is, kedvenc thai éttermemben.
82. Eggs Benedict
83. Pocky (Európában Mikado)
84. Kóstoló-menü egy háromcsillagos Michelin étteremben - Szerintem van az a pénz, amit nem érdemes ételért kiadni, mert annyira nem lehet jó, hogy megérje. De egy alacsonyabb fokozatú Michelin éttermet kíváncsiságból azért egyszer szívesen kipróbálnék.
85. Kobe marha
86. Nyúl
87. Gulyás
88. Virágok
89. Ló
90. Criollo csoki
91. Spam
92. Puhapáncélos rák
93. Rózsa harissa
94. Harcsa
95. Mole poblano
96. Bagel és lazacfilé
97. Lobster Thermidor
98. Polenta - Puliszka az, kérem. Gyerekkoromban édesapám szokta volt főzni - és enni is, mert rajta kívül senki sem szerette. Ő azt mondta, amikor gyerek volt (a harmincas években), választhatott, hogy puliszkát eszik vagy semmit - így szerette meg. Én mostanában télen szoktam csinálni, sült kolbász mellé ideális.
99. Jamaican Blue Mountain coffee
100. Kígyó

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (40)

1

tallian.miklos, 2008. augusztus 28. csütörtök, 21:39 (#)

Borscs.

2

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 28. csütörtök, 21:41 (#)

Tényleg, köszi, beírom!

3

illustrativo, 2008. augusztus 28. csütörtök, 22:22 (#)

ahhoz kepest, hogy 50 kilo vagyok, a gasztronomia egyaltalan nem erdekel es kizarolag a sutemenyek izgatnak, illetve azokban vagyok jo (fel- is kitalalo is), szoval ezen a listan egeszen jol teljesitek.

4

ferenc, 2008. augusztus 28. csütörtök, 22:34 (#)

Jamaican Blue Mountain coffee

na, ezt ne sajnald, kuncsaft hozott jamaikai nyaralasbol, es kenyszerbol reggeli presszokaveba alkalmazva elemesztettem. A mezei kozert kave n-szer jobb volt, igaz sem a porkoles, sem a daralas nem volt presszos jellegu.
Omnia szint alatt teljesitett.

5

katmandu, 2008. augusztus 28. csütörtök, 22:43 (#)

A 10. ételhez:

Tudtam, hogy ismerős valahonnan. Csak a nevét nem így írták le, hanem fonetikusan (babaganús). Némi tüprengés után magabiztosan leemeltem a polcról a megfelelő kötetet, így most megoszthatom (ha már blogom nincs, ide gerillaposztolok orvul):

"Tripoli különlegességének számít a mezzé három elmaradhatatlan fogása: a kubbe, a tabúle és a babaganús (...)
Utóbbira eleinte csak csóváltuk a fejünket: szürkésfehér kása, szaga meglepően emlékeztetett a füstölt húsra. A pincér, látva tanácstalanságunkat, meghívott a konyhába, ahol a kuktagyerek nyílt láng felett sötét ibolyaszín törökparadicsomot [padlizsánt] sütött. Egyik kezéből a másikba dobálta, megvizsgáltva, elég puha-e már a bele, aztán lekaparta a megperzselődött héjat, és a sült padlizsánt felaprította egy szitás aljú káposztagyalun. A szürkésfehér kására lecsapott a kollégája, megsózta, leöntötte szezámolajjal, apróra vágott fokhagymát kevert belé és citromlevet csepegtetett rá. Kész a babaganús, tessék megkóstolni."

Echte libanoni babaganús-recept :)

forrás:
Hanzelka - Zikmund*: Fordított félhold. Szlovákiai Szépirod. Kiadó, 1962. Tóth Tibor ford.


_________
* Katmandu kedvenc cseh globetrotter újságírói a 20. századból.

6

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 28. csütörtök, 22:50 (#)

A Túró Rudi hiánya ugyan egyértelműen elárulja, hogy amatőrök készítették a listát, de azért neki fogok ugrani, ígérem.

7

katmandu, 2008. augusztus 28. csütörtök, 22:59 (#)

Túró Rudi :) tényleg, vajon a nyugatiak mennyire fogadják el, hogy itt egy ország falja vígan az ét- (csakis!) csokiba töltött citromos túrót?

Nekünk és sok káeu népnek (Baltikum pl.) természetes. De szegény nyugatiak? Iszen nekik még a túrót is kölrül kell írni, hogy hát az olyan sajtszerű, csak szétesik.

Egy ánglius vendégemnek meg anno hosszasan és aprólékosan el kellett magyaráznom a tökfőzelék szerkezeti felépítését és készítését, hüledezett, hogy a tököt így készítjük el és biztatni kellett erősen, hogy egye csak meg, mert ez nálunk tök hétköznapi, tök egészséges és különben sincs más vacsorára :)

8

katmandu, 2008. augusztus 28. csütörtök, 23:03 (#)

Ha már sajt, akkor azért az se lenne semmi, egyszer végigenni az összes sajtot, amit Cleese felsorol a Monty Python "Cheese Shop" szkeccsében. A little fermented curd would do the trick. :)

9

Horasz, 2008. augusztus 28. csütörtök, 23:46 (#)

Root beer float. Az amerikai alkholomentes udito a root beer, eleg erdekes ize van de meg lehet szokni. a root beer float nem mas mint vanilia fagyi leontve ezzek a root beer-rel es osszekeverve. Letezik coke float is, and so on...

10

Sura, 2008. augusztus 29. péntek, 03:51 (#)

Spätzle itthon nokedli néven fut, köretként vagy tojással illetve sajtal a tetején. Bajoroknál rengetegszer ettem, sajnos meguntam pedig finom.
Másik német alap ebéd (vagy vacsora, vagy nasi esetleg az egyéb étkezések közti két üres percekben bármikor) a berlini Currywurst. €1 és €3.50 (utóbbi nagyon súlyos lehúzás szerintem) között árulják főleg arabok az S-Bahn/U-Bahn állomásokon és a nagyobb tereken. Ezt bármikor bármilyen mennyiségben megfelelő hideg sörrel :-) . Ahogy láttam a Berlinben töltött egy hónap alatt a túristák nagyon kedvelik - legalább annyira, mint a helyiek.

11

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 29. péntek, 08:46 (#)

Sura, ez tényleg a nokedli lenne?! Tök nem úgy néz ki a képeken...

12

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 29. péntek, 09:33 (#)

Bár a knöpfle tényleg olyan... na jó, frissítem a cikket, köszi!

13

gargoyle, 2008. augusztus 29. péntek, 11:03 (#)

gasztronomiai furcsasagok kishazankban rovat ellovasa nalam a kanadai vendeg aki amikor elmagyaraztatta mi a halaszleben a haltej, hirtelen spenotzold szinu lett (: belegondolva eleg jogosan .) kozben meg rohincselunk a kozep azsiai birkaszemeken ugye (:

14

edhellon, 2008. augusztus 29. péntek, 11:56 (#)

A 45.-nel nem lehet hogy a single malt whiskey-re gondolnak (bar ebben az arkategoriaban asszem ez alap :) ? Egyebkent en is egy buliban ivott szamozott hordobol valo, szamozott uvegben levo "limited edition" 10+ eves single malt scotch utan ertettem meg, mi a jo a whiskeyben, szoval van benne valami hogy ki kell probalni egy dragat es utana erted miert jo.

Tintahalbol meg nem ettem jot, de az igaz, hogy eddig csak olcso helyeken ettem ilyet.

A Spätzle tan nem teljesen az itteni nokedli, de ahhoz nagyon hasonlo valami.

15

wice, 2008. augusztus 29. péntek, 12:05 (#)

dobbenetes ismerni vkit, aki nem hajlando megkostolni a veres hurkat. nem ertem, hogy tudtad elkerulni gyerekkent, nekem (es valszleg a magyarok tobbsegenek) tok termeszetes, mert meg akkor ettem eloszor, amikor nem voltam kelloen onallo ahhoz, h eldontsem, mit vagyok hajlando megkostolni.

egyebkent meg kibaszottul finom, persze csak ha jol megsutik, ropogosra.

16

edhellon, 2008. augusztus 29. péntek, 12:08 (#)

Tenyleg, veres hurka. Eszpee, az hogy van hogy a full english breakfastban a black pudding OK, a veres hurka meg nem? :)

17

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 29. péntek, 12:11 (#)

Az enyimben vagy nem volt black pudding, vagy csúnyán át kell értékelnem a listámat. :D

18

wice, 2008. augusztus 29. péntek, 12:16 (#)

ja, a levesbe fott marhalabszarcsont velője, kiutogetve, piritossal szerintem nagyon hianyzik a listarol.

19

varanusz, 2008. augusztus 29. péntek, 13:35 (#)

Nekem a Spätzle-cikk alapján az a benyomásom, hogy ez simán a bármilyen tojással készült főtt tészta. Nokedli, csipetke, száraztészta, bármi.

20

varanusz, 2008. augusztus 29. péntek, 13:59 (#)

13. A peanut butter az szerintem magyarul mogyoróvaj. Azaz mogyoróolajból köpült margarin. (Nem tudom, ez miért olyan extra.) Én a mogyorókrém alatt nutellára gondolok. Ez utóbbit ha nem is szendvicsen, de palacsintán simán kombóznám lekvárral.

21

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 29. péntek, 14:15 (#)

Varanusz, persze, elnézést, kapkodva fordítottam. Pedig a mogyoróvajra gondoltam, Nutellát szívesen nyomok akár magában is. (Ellenben sós kajákban nehezen tudom elképzelni.)

Köszi, javítottam!

22

varanusz, 2008. augusztus 29. péntek, 15:50 (#)

A saját listám:
http://varanusz.blogspot.com/2008/08/mindenev-szzas-listja.html

23

tallian.miklos, 2008. augusztus 29. péntek, 17:15 (#)

Ellophatom a listát? Mármint a fordításaidat, meg a linkeket, persze forrásmegjelöléssel.

24

kisvirag, 2008. augusztus 29. péntek, 17:36 (#)

Jó ez a lista, én is átvettem és megírtam.

http://kisviraginitaly.freeblog.hu/archives/2008/08/29/Mindenevos_Top_100/

25

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 29. péntek, 18:21 (#)

Az én verzióm is megszületett, ott van a cikk végén.

26

Sura, 2008. augusztus 29. péntek, 18:39 (#)

Varanusz: Nem olvastam a cikket, a német éttermek és saját tapasztalatok alapján mondom (írom).

27

vik, 2008. augusztus 29. péntek, 20:58 (#)

azert sztem a 'black pudding' nem egyenlo a vereshurkaval. utobbit nagyon szeretem, de a black pudding nem nagyon csuszik le...
a Spätzlenek pedig ha jol tudom tenyleg hasonlo a tesztaja a nokedlihez, de megvan a sajat kis szaggatojuk hozza, es ilyen hosszukas nudlik lesznek belole.

28

Zuzu, 2008. augusztus 29. péntek, 21:23 (#)

Ervin, baba ganusht már ettél, mert tavaly nyáron azt vittünk nektek pitával. Nem emlékszel? Nyílt lángon sütött padlizsán tahinával, fokhagymával, citrommal, fekete köménnyel.....

29

tallian.miklos, 2008. augusztus 30. szombat, 00:06 (#)

Az a Beignet, churro, elefántfül vagy funnel cake, az nem valahol a magyar fánkféleségek rokona? Az egyik szalagosfánk-félének, a másik meg a csörögefánk / farsangi fánk rokonának tűnik.

30

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 30. szombat, 11:38 (#)

Zuzu, köszi, javítom, a kajára emlékszem, a névre nem. Könnyen lehet, hogy bújik még egy-két hasonló eset a listában. :)

31

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 30. szombat, 11:48 (#)

Közben stsmork is beszállt, így a szerkesztőség most már teljes számban színt vallott.

32

stapke, 2008. augusztus 30. szombat, 17:31 (#)

A lista forrasanal a magyar paradicsom, amit otthon szedsz, vagy a piaciak heirloomnak szamitananak szerintem. Bar mar itt is minden kertesz veszi a magot vagy a palantat, azert akad nem korai szedesre es tartos izetlensegre optimalt magyar fajta.

Abalonet en Tajvanon ettem tobbszor is parolt kinai kellel. Utolag megnezve derult ki, hogy nem csak egy jobb fajta szalkamentes tengeri hal.

33

ősi homár, black zebra tulajdonos, 2008. augusztus 31. vasárnap, 04:04 (#)

21. Heirloom tomatoes
mostanában az Interspárban látom néha
http://store.tomatofest.com/PhotoGallery.asp?ProductCode=TF%2D0066
a váci pacon is árusítja egyéb hasonló szintű dolgok mellett egy őstermelő házaspár, mi tőlük könyörögtünk ki három palántát, (reggeli előtt csak kimegyek a kertbe, hehehe)
nem arról van szó hogy finom, más világ

34

ősi homár, megjegyzések, 2008. augusztus 31. vasárnap, 04:37 (#)

azér én a borjúmirigyet erőltetném! ChésV-t kérdezzétek talán, a belgáknak vannak jó receptjeik
single maltból kezdők ne ennyire drágával próbálkozzanak (az már a büdös sajt kategória legtöbbször, ugye pl. füstös), a belépőszint, általában ami Glenn-nel kezdődik, 12-16e körül kijön, esetleg még egy 16 éves Bushmills-t érdemes próbálni, bár az ugye whiskey

35

speed, 2008. augusztus 31. vasárnap, 09:19 (#)

Fugut a legkozelebb vajon hol lehet enni?

36

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. augusztus 31. vasárnap, 15:07 (#)

fugu legközelebb: Horvátország (már feltünt az Adrián)

37

katmandu, 2008. augusztus 31. vasárnap, 15:17 (#)

Ha akad itt fugulakoma-túlélő, akkor ossza már meg az élményeit (én nem merném bevállalni, mert mi van, ha pont aznap volt rossz napja a szakácsnak és nem figyelt oda?).

38

Author Profile Page Dr. Minorka, 2008. augusztus 31. vasárnap, 20:16 (#)

"While fugu connoisseurs love the taste and the texture of the fugu, many people actually find it rather bland and tasteless. Some professional chefs prepare the fish so there is a minute amount of poison in the meat, giving a prickling feeling and numbness on the tongue and the lips. " Wikipédia

39

katmandu, 2008. augusztus 31. vasárnap, 20:56 (#)

Ó, Minorka doki, wikiből könnyű :) én valami első kézből való beszámolóra hajtanék.

De ha már idézünk, hadd osszak meg én is egy érdekes(ebb), magyar leírást, kedvenc orientalista domainemből, Bihari Balázs tollából ("Japán rulett"):
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/fugu.html

40

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 2. kedd, 13:24 (#)

miklos, persze, vidd csak linkkel.

ervin, borscsot egyutt ettunk, fozoklub. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork