Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kéretlen reklám: Kaledonia skót pub

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2008. augusztus 1. péntek, 06:32 | 26 hozzászólás

Kaledonia

Ennek a budapesti, Oktogon-közeli egységnek a jelentősége messze túlnő önmagán, legalábbis azok számára, akik - hozzám hasonlóan - az angolszász sörhagyomány kedvelői. Ugyanis, drága barátaim, veszedelmes időket élünk sörfronton.

A klikkgeneráló címlapi bevezető után lássunk hozzá, varrjuk el a szálakat. Először is, veszedelmes idők. A brit sörfogyasztás fölött már több ízben megkongatták a vészharangot, és most az Economist is beállt a sorba. Dráma ez a javából, hölgyeim és uraim. A cikk olvastán olyan antiutópisztikus idők rémképe vetül föl előttem, amelyben a sörivás netovábbját a nagy szupermarketek polcain időnként elkapott, a szokásosnál kicsit érdekesebb nevű márkák jelentik majd, a hazai szórakozóhelyeken pedig egységesen csak Drehert és Pilsner Urquellt lehet kapni - ez utóbbi jelenség máris terjedőben van Budapesten.

Pedig nem kell ennek így lennie, sőt, már volt ez másképp is. A rendszerváltást követő időszak boldog káoszában gyakorlatilag a Földön gyártott összes sörfajta megjelent Magyarországon. Hogy az angolszász területre összpontosítsuk figyelmünket, volt egy egész láncnyi John Bull, volt Churchill és még ki tudja, hány hely, ahol viszonylag korrekt angol söröket mértek, sőt, én még ittam csapolt Beamisht is valahol az Üllői úton - szerintem a legjobb stout, agyonveri a Guinnesst, csak hát a marketing, a marketing.

Szóval volt itt minden, de aztán a gazdasági racionalitás, meg valószínűleg a magyar közönség minőséghez való hozzáállása nagy csattanással lehúzta a rolót. Mára oda jutottunk, hogy minden helyet meg kell becsülni, ahol legalább a brit élményekre emlékeztető söröket szolgálnak föl, neadjisten tovább merészkednek az áthághatatlannak hitt Guinness-Kilkenny határon.

Most érkeztünk el a Kaledoniához. A kósza információim szerint valódi skót tulajdonosi háttérrel (is) rendelkező pub zavarba ejtő logójában ugyan nem tudja eldönteni, hogy C-vel vagy K-val írja a nevét, de ez az egyik gondom velük és összesen kettő van, tehát nem súlyos a helyzet. A barátságos személyzet finom söröket csapol (illetve palackozott továbbiakat szolgál föl), a közönség soraiban többnyire érdekes brit dialektusokat fedezhet föl az érzékeny fülű látogató. Konyha is van, de e téren az első tapasztalataink nem túl kedvezőek: az étkek kinézetre teszetősek, de például a több fogásban is megjelenő kolbászkák leginkább szigeteléstechnikai melléktermékekre emlékeztettek. Más kérdés, hogy a hely még ebben is hasonlít a skóciai viszonyokra, ahol időnként szintén fogyasztottam efféle, emberi fogyasztásra csak sztoikus ráhagyással alkalmas készítményeket.

Belhaven BestEzzel azonban le is tudtuk a második gondunkat, innentől szabadon szárnyalhatunk. Az első látogatásunk alkalmával például kiderült, hogy egy külön whiskyszoba is található a pubban (ezzel megmagyaráztam a címlapi képünket), ahol ottjártunkkor épp egy fizetős bemutatót tartottak. Két jelentkező nem jelent meg, erre felajánlották nekünk a részvételt, ingyen. Az előadó ugyan rettenetesen művi szófordulatokkal tűzdelte tele a beszédét, viszont amiről mesélt, és amit közben kóstoltunk, azzal nem volt probléma.

Ilyen kezdés után hozzájuk jártunk EB-meccseket nézni. Mivel a szigetországi csapatok közül egyik sem jutott be a döntő körökbe, volt helyünk, és megúsztuk az angol futballszurkolás szépségeit is, amire annyira nem vágytunk volna. Szép lassan törzsvendégnek kezdtem számítani magam.

Na de a végére fókuszáljunk ismét: sör. Amint végeztetek a sokféle kipróbálható palackos verzióval, javaslom az áttérést a házi csapolásra. A Belhaven Best igazi, kellemes brit sör - akarom mondani, skót sör. Kevésbé szénsavas, kevésbé hideg, kellemesen krémes, szóval megvan benne mindaz, amit sosem fognak megtapasztalni azok, akik csak a germán-szláv-belga tengely mentén hajlandóak elképzelni a folyékony kenyeret. Slusszpoénnak pedig ott van a teljesen életszerűtlen meglepetés: a dobozos Best.

Minden sörivó tudja, hogy a dobozos/palackos sörök a legjobb esetben is csak tisztességes emlékeztetői az igazi - tehát csapolt - nedűnek. A sörgyárak marketingesei ugyan észbontó szlogenekkel igyekeznek feledtetni ezt a tényt, de ez az igazság. Nos, a Best valahogy megoldotta a dolgot. Döbbenetes. Nem tudom, mit csinálnak, de életemben először tapasztaltam olyat, hogy egy dobozból kiöntött sörnek gyakorlatilag ugyanolyan textúrája, habja, aromája és állaga van, mint a csapolt változatnak.

Helyet kellett csinálnom neki a kamrában, mert amúgy nem szoktam itthon sört tartani.

Kaledonia
1066 Budapest
Mozsár utca 9. (Utcakereső link)
tel/fax: 06-1-311-7611

(Képek: photoblog.hu és Belhaven)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

Author Profile Page NagyGa1, 2008. augusztus 1. péntek, 07:50 (#)

A dobozos gyömbérük meg annyira ütőske, hogy Ervin már ki is felejtette. :)

2

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 1. péntek, 08:59 (#)

Nem, hanem arról külön akartam írni. Püff neki. :)

3

Benny Lava, 2008. augusztus 1. péntek, 10:10 (#)

Még két pluszpont: egyrészt, mikor megkérdeztem, hogy a díszítésként bőven alkalmazott skót zászlókból van-e nékik esetleg egy eladó példányuk, adtak nekem egyet ajándékba - tehát ingyen. Pedig először voltam ott, tehát még csak sokéves hű odajárásomat sem jutalmazhatták vele :)

A másik pedig az egyik pincér barátnője...

4

Author Profile Page NagyGa1, 2008. augusztus 1. péntek, 10:35 (#)

Ooopsz, akkor bocsi.

5

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 1. péntek, 10:44 (#)

már késő, elrontottad :)

6

ern0, 2008. augusztus 1. péntek, 12:17 (#)

Én már akkor is boldog lennék, ha minden boltban lehetne normális, fogyasztható sört kapni (nálam a Heineken még nem esik ebbe a kategóriába). Most boldog vagyok, mert kisfalunkba' a bótba' van Pilsner Urquell - legyen ez így sokáig.

7

wice, 2008. augusztus 1. péntek, 15:50 (#)

a magyar kozonseg minoseghez valo hozzaallasaval szerintem alapvetoen nincs baj (amennyiben persze van penze minosegibb sorre, pl aki teheti, az a soproni es a pilsner urquell kozul tobbnyire az utobbit valasztja), egyszeruen errefele a nemet tipusu sorok hagyomanyosan nepszerubbek. biztos vagyok benne, h angliaban is csapolnak bizonyos helyeken nagyon szar stoutot, a torzsvendegek valszleg megis inkabb azt valasztanak, mint a pilsner urquellt. ez van, izleskulonbseg, itthon pl a dr pepper se terjedt el, mert a legtobben nem szeretik, en meg szomorkodom, mert en igen.

8

wice, 2008. augusztus 1. péntek, 15:55 (#)

ja, es tegyuk hozza, h sokaig a pilsner urquellrol itthon meg csak nem is hallott senki (max uj peter irogatott rola neha, multba revedo konnyes szemekkel), ahhoz kepest most egesz jo a helyzet.

amugy koszi a cikket, a helyet mindenkeppen tesztelnem kell.

9

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 1. péntek, 16:12 (#)

Közben folt a hely becsületén! Mesélem:

Két vendég bemegy, kér egy-egy dobozos gyömbérsört (ld. 1. hozzászólás), de már szaladnának is vele tovább. Pincér tanácstalan arccal el, majd vissza: a főnök nem ad, csak ha beülnek. Vendégek frusztráltan el. Ez néhány nappal ezelőtt történt.

Persze, ez sokkal inkább hülyeség a részükről, mint genyóság. Én tuti didaktikusra vettem volna a figurát: mosolyogva azt mondtam volna, hogy semmi gond, majd leültem volna egy asztalhoz, és kértem volna két gyömbért meg a számlát, majd fizetés után a két bontatlan dobozzal látványos lassúsággal távoztam volna.

Nem is értem, mit akartak ezzel elérni, de hát semmi ne tökéletes.

10

Author Profile Page NagyGa1, 2008. augusztus 2. szombat, 01:35 (#)

Akkor ezek szerint Kingának megint nem jött össze. :|

De nem értem, milyen az vendéglátóhelyen, hogy "nem ad"?

Újabb bizonyíték bukkant fel a skót-magyar rokonság ügyében.

11

Fintan O'Donoghue, 2008. augusztus 2. szombat, 17:00 (#)

A cegtar szerint egy magyar maganszemely az egyeduli tulajdonos.

12

Fintan O'Donoghue, 2008. augusztus 2. szombat, 17:04 (#)

Es ha mar Kilkenny, akkor inkabb Beamish Red.

Egyebkent a nagy kulonbseg az, hogy a Beamish az Cork-i, a Guinness Dublin-i es hat Guinnesst hamarabb vittek at Angliaba, habar a Beamish kb 30 evvel oregebb.

13

zs, 2008. augusztus 2. szombat, 17:14 (#)

lehet hogy velem vam a baj. de az itthon gyártot sörök elég gyengék

14

tallian.miklos, 2008. augusztus 2. szombat, 20:26 (#)

Szadizzátok itt az alkoholtól eltiltottakat...

(Bár azon a véleményen vagyok, hogy aki a cseheken kívül sört főz, azt inkább büntetni kéne.:) )

15

Author Profile Page eszpee, 2008. augusztus 3. vasárnap, 19:24 (#)

Miklós, ilyen véleménnyel hidd el, sokkal kevésbbé fájdalmasabb az eltiltás, mint lehetne. ;)

16

Benny Lava, 2008. augusztus 3. vasárnap, 20:21 (#)

Ajjaj, Miklós, vigyázz... Volt nekem az egyetemen egy ismerősöm, aki hozzád hasonló módon csak a cseh sört minősítette ihatónak, aztán csoptársak jól megviccelték - szereztek valami spéci cseh sört, kiitták és a helyére sima Kaisert töltöttek aztán megitatták vele, ő meg dícsérte szépen, hogy igen, ezek a csehek tudják, hogy kell sört csinálni :D

17

Zs, 2008. augusztus 3. vasárnap, 21:05 (#)

#16 magyar vegyszerizű kaiser volt, vagy osztrák iható?;)

18

Benny Lava, 2008. augusztus 3. vasárnap, 23:37 (#)

Nemtom, csak mesélték, nem voltam ott. De 90es évek második fele, koleszes anyagi helyzet, tehát valszínűbb az előbbi :D

19

Köz, 2008. augusztus 4. hétfő, 18:17 (#)

A hely számomra abban különleges, hogy igazi Kelta környezetben lehet a vendég jó kiszolgálás mellett. Az étel, amit ettem finom volt és laktató. Igaz, hogy csirkés wrap volt, nem pedig sausage vagy black pudding. Egy alkalommal whiskey-ztünk, és kimondottan megsértődött a magyar pultoskisasszony, hogy Ír Whiskey-t választottunk. Azért kiadta. :)

Sajnos cider itt sincs, amit óriási hibának tartok!

Mindenesetre egy üde színfolt, paraszt angolok nélkül. :D

Go Ireland!

20

wice, 2008. augusztus 5. kedd, 14:45 (#)

Koz: nincs cider? ez kulonos, mert mindenhol gaymers original cider reklamok voltak a falon, a sorunket is gaymerses alateten hoztak ki, es emellett ha jol remlik, az itallapon is lattam vagy negyfelet belole.

21

rof, 2008. augusztus 5. kedd, 19:29 (#)

C vagy K dilemma - Szerintem egyszerû: angolul C-vel írja a nevét a hely, magyarul K-val. A logo meg frappánsan kétnyelvû.

22

Benny Lava, 2008. augusztus 5. kedd, 20:44 (#)

És magyarul is rövid o-val?

23

Köz, 2008. augusztus 5. kedd, 21:33 (#)

wice, először azt hittem viccelsz. De nem.

Gaymers az angoloknak, Bulmers az Íreknek! :P

24

rof, 2008. augusztus 5. kedd, 21:46 (#)

#22 Benny, a magyar nyelvû honlapjuk szerint igen, azzal.

25

Benny Lava, 2008. augusztus 5. kedd, 21:49 (#)

Köz,
ha azt várod el, hogy egy skót kocsmának ír ciderje legyen, akkor meg is érdemled :D

rof,
köszi.

26

jobbunko, 2008. augusztus 6. szerda, 14:03 (#)

Az lehet, hogy pesten Drehert es Pilsnert irnak a csapokra (esetleg Aszokot), de ettol fuggetlenul ugyanaz folyik mindbol. En Pesti Csapoltnak hivom. Nem mintha gondom lenne vele ...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork