Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Főzzek egy jó kávét? - 1.

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2008. szeptember 23. kedd, 06:50 | 33 hozzászólás

Amennyire tudom, nekem a kávé nem segít a felébredésben vagy az ébren maradásban. Nem is ezért iszom, hanem azért, mert szeretem az illatát és az ízét. Az elmúlt évek során sokféle módját kipróbáltam az otthoni kávékészítésnek, és a most kezdődő, néhány részesre tervezett sorozatban az érdekesebb vagy jellemzőbb változatokat fogom összefoglalni.

A leírásom a teljesség és a szakszerűség igényétől - sőt, minden hasonló, magasztos igénytől - teljességgel mentes. Lesz szó kávékról, masinákról és készítési technikákról, összevissza és vegyesen. Ha akad közöttetek kávérajongó, talán hasznosítani tudja egyik-másik ötletet, vagy épp megkíméli magát egy felesleges csalódástól. A cél ennyi, és nem több: beadni egy kicsit a közösbe, hiszen én is a weben olvasgatva, mások írásaiból merítettem a legtöbb előzetes információt a témáról.

A hagyományos magyar kávé

Ha kávéról van szó, a Gombóc Artúr-iskola követője vagyok. Szeretem a rövid kávét, a hosszú kávét, a tejes kávét, a konyakos kávét, a zaccos kávét, és egyáltalán mindenféle kávét, feltéve hogy van némi ereje. Ebből az következik, hogy kiesik a körből az a filteres-csöpögtetős, híg lötty, amit a világban sokfelé (például Németországban és Amerikában, de meglepő módon még Brazíliában is) isznak az emberek. Az angolul drip coffee néven ismert ital teljesen kiesik a látókörömből, ezért arról írni sem fogok ezen a bekezdésen túl. Minden más viszont jöhet.

Kotyogós

Ha nem csal a szimatom, akkor Magyarországon az otthoni kávéfőzés alfája és omegája továbbra is a kotyogós gép. Ezzel meg a boltban darálva vásárolt Omniával (a márkanév nem preferenciát, csak hagyományos ismertséget sugall) tisztességes kávét lehet előállítani. Aki ehhez szokott hozzá, és szereti, az becsülje meg a jó dolgát; még ha semmi mást nem is próbál ki életében, akkor sem döntött rosszul. A kotyogósban főzött kávé nemcsak otthonra felel meg, hanem még mindig számtalan olyan vendéglátóipari egység van szerte az országban, amelyik jobban tenné, ha ilyen gépet használna a barna mosogatólevet készítő, olcsó kereskedelmi gépek helyett.

Komoly hitvita tárgya, hogy hogyan kell a kotyogós gépben kávét főzni. Nem hiszem, hogy létezik tökéletes stílus, meg hát kit érdekel a módszer, ha a végeredmény jó ízű. Én a magam részéről a legkisebb égőn és a legkisebb lángon operálok, majd a szörcsögés kezdete után néhány másodperccel lekapcsolom a gázt, és hagyom, hogy magától kifolyjon a kávé. Egyetlen kikötésem van: mindig frissen őrölt kávét használok - egyébként nemcsak itt, hanem minden más kávéfőzési változatnál is. Teljesen más illata és íze van az eredménynek.

Vannak, akik egyéb trükkökre esküsznek. Meg kell nedvesíteni a főzőbe helyezett kávét, mielőtt elkezdődik a főzés. Nagy lángot kell használni, vagy nagyot és utána kicsit, vagy valami abszolút titkos algoritmus alapján dinamikusan változtatni kell az erősséget. Végig nyomni kell alá a tüzet, és gyorsan kifolyatni. Eleve forró vízzel kell kezdeni a főzést.

Én is kipróbáltam néhány ilyen emelt szintű trükköt, de egyik sem ragadt meg a repertoáromban. Akinek megvan közületek a saját technikája, amire esküszik, gyorsan írja meg a hozzászólásokban, hadd tanuljunk új dolgokat. Én pedig ezen a ponton véget vetek az első résznek. Legközelebb azzal a főzési technikával folytatjuk, amellyel a legerősebb kávé készíthető. És ami nem az, amire valószínűleg a legtöbben tippelnétek.

Következik: 2.rész

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 23. kedd, 09:10 (#)

Az olaszoknál is népszerű a kotyogós főző, ami azért tényleg sokat elmond róla.

2

jobbunko, 2008. szeptember 23. kedd, 09:33 (#)

Csak a kotyogos! Kis langon, hogy ugy tunjon, soha nem fo le. Viszont en nem zarom el alatta, amig le nem jon.

Valahol hallottam, hogy keves sot kell tenni a kave tetejere, es ugy kell lefozni. Kiprobaltam, marhasag.

3

Author Profile Page NagyGa1, 2008. szeptember 23. kedd, 09:51 (#)

A hétvégén sikerült kotyogóssal egy órát főznöm a kávét, ami folyékonyból ismételten por alakúvá alakult vissza.

Érdekes módon a guminak semmi baja nem lett, pedig azt vártam kifolyik az oldalán, de nem.

4

ern0, 2008. szeptember 23. kedd, 10:03 (#)

Most csak figyelek, de ha kitérsz a La Pavoni kávéfőzőkre is, akkor beszállok az ódákat zengő karba.

Egyébként egyszer véletlenül - na jó, előfordult máskor is, de most arról az egy esetről írok - véletlenül nem őrölt kávét vettem. Időpont: egy őszi délelőtt. Helyszín: Pest, Kodály körönd. Feladat: egy zacskó kávét ledarálni. Majdnem egy órát futkostam vendéglőből vendéglőbe, de mindenhol kombó készülék volt, ami darál ugyan, de ehhez a "gyártósorból" ki kellett volna venni az ő kávéjukat stb. Végül a legközelebbi kis kávézóban lett megoldva, ahová eleve csüggedten léptem be, mert már kintről észrevettem a "kávégyárat", előkapták a halványzöld színű pótkészüléket.

Visszamentem az irodába, és betápláltam a La Pavoni-ba, egyik legjobb kávé lett, amit főztem, vagy akár csak ittam valaha.

Na és: tejjel, tejszínnel vagy anélkül? (Feltételezem, hogy kifinomult olvasóitok a cukor kérdésében eleve a helyes álláspontra helyezkednek.)

5

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 23. kedd, 10:07 (#)

ern0, az igazi kávérajongó természetesen tart saját darálót otthon, és szemeskávét vesz. ( bénább darálók már vannak tényleg párezer forintért, a komolyabbakat majd leírja ervin. :) )

6

Vix, 2008. szeptember 23. kedd, 10:19 (#)

Valaki esetleg tud olyan helyet, ahol lehet tisztességes, amolyan régimódi kotyogóst venni, ami rozsdamentes acélból van (és nem alumíniumból), továbbá olyan gumit adnak hozzá, amitől nem lesz gumiíze a kávénak?

Sajnos én úgy vettem észre, hogy ezek a trendi, játék-presszógépek teljesen kiszorították a kotyogóst, és már csak kínai gagyit lehet kapni, gumiban dettó. Ha az ember nem örökölt egyet a nagymamájától, akkor megette a fene.

Más. Eretnekség, tudom, de a filterkávét se temessétek el. Csak frissen darált kávéból kell csinálni azt is, továbbá kézzel, nem géppel. Osztrákiában lehet hozzá venni megfelelő filtertartót, filléres műanyag készség egyébként. A processz annyi, hogy a filtertartót ráteszed egy kancsóra, bele a filtert, amibe megfelelő mennyiségű frissen darált kávét teszel, majd egyenletesen leöntöd forró vízzel (érdemes felforralni a vizet, és hagyni hűlni, amíg előkészíted a többi készséget, mert a közel forrásban lévő víztől savanyú lesz a kávé). Ügyelni kell rá, hogy a filterbe szórt kávé egyenletesen átnedvesedjen, és felkavarodjon a ráöntött víztől; na ezt nem tudja a csöpögtetős gép.
A végeredmény kétség kívül egy hosszúkávé, amiből bögrényi a fogasztási egység. Ha hígabb is mint az eszpresszó, ugyanolyan finom, csak máshogy. Nekem speciel hideg időben jobban esik egy ilyet elkortyolgatni, mint bedobni egy fejlövést. Melegben persze én is presszót iszom, vagy török kávét... :)

7

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 23. kedd, 10:28 (#)

Vix, ha külföld is játszik, Olaszországban a nagyáruházakban szép méretválaszték is van nagyon pöpec Bialetti kotyogósokból az egyszemélyestől a családosig.

8

jobbunko, 2008. szeptember 23. kedd, 10:40 (#)

Vix, en tesomtol kaptam egyet 2 eve. Eredeti szarvasi, es ha nem tevedek a Vasadenyben vette. (Azota egy vendeg kinyirta, es vett helyette egy masikat, ami valoszinuleg mar az altalad emlitett kategoria: http://bolygohollandi.blog.hu/2007/03/12/r_i_p )

9

Zs, 2008. szeptember 23. kedd, 10:48 (#)

félig off mellékkérdés: a darált Omnia miért olcsóbb mint a szemes?
Max a helytakarékos csomagolás mellett tudnék érvelni.

10

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 23. kedd, 10:59 (#)

Zs, akinek van pénze otthoni darálóra, az bizonyára a kávéra is többet tud áldozni. :)

11

Author Profile Page eszpee, 2008. szeptember 23. kedd, 10:59 (#)

Zs, közgazdaságtan, a szemesért többet hajlandóak fizetni a vevők.

12

wice, 2008. szeptember 23. kedd, 11:13 (#)

anyukam egeszen a legutobbi idokig egy, a kotyogoshoz hasonloan a gazra helyezendo, de "csőrös" kavefozot hasznalt (fembol keszult, hengeres, a tetejet egy csavarral kell raszoritani, az oldalabol egy lefele hajlo cso jon ki, abbol folyik ki a kave). nemtudja vki, van ennek vmi kulon neve, es van barmi kulonbseg a kotyogossal ill az ezzel keszult kave kozott?

13

Charlie Brown, 2008. szeptember 23. kedd, 11:27 (#)

wice:

Semmi különbség nincs, az is kotyogós, csak a tartály nincs a tetejére gyártva. Ha jól emlékszem, az alja és a belső szervei egy az egyben ugyanazok. Faterom is ilyen csőrössel kotyvasztja a kátrány sűrűségű mérgeit :)

14

Mohikan, 2008. szeptember 23. kedd, 12:05 (#)

Ha jól tudom (hangsúlyozom, _ha_ :) ), a drip coffe koffeintartalma magasabb, mint a presszókávéé.

Írás közben utánanéztem, a találtak is ezt támasztják alá, egy példa a házipatikáról:
A "fekete leves" koffeintartalma nem csak az alapanyagtól, az elkészítés módjától is függ. Az újabban népszerűvé vált, "német" kávét főző, filteres masinákkal gyártott kávé - bármily meglepő - általában több (mintegy 560ľg/mL) koffeint tartalmaz, mint az eszpresszó (480 ľg/mL)."

forrás: http://www.hazipatika.com/services/bloodpressure/articles/Kavebarna_energiaital?aid=20031216174958

15

k3y, 2008. szeptember 23. kedd, 12:28 (#)

Nekem kávédaralálsra a turmixgépem alkalmas. Pedig valami kínai dzsunkatech, de van hozzá kávédaráló feltét (a "kancsó" helyére lehet felrakni és a tengely a daráló kését forgatja).
Szóval vegyetek az asszonynak turmixgépet, amihez van kávédaráló feltét, és akkor nem reklamál a kiadás miatt :)

16

k3y, 2008. szeptember 23. kedd, 12:32 (#)

Na megnéztem, nem annyira dzsunkatech, de majdnem. Konkrétan errlől van szó:
http://www.dyras.hu/termekek.php?Action=ProductDetails&ProductId=6&Lang=hu

17

freak, 2008. szeptember 23. kedd, 13:52 (#)

En is a kotyogosra eskuszom: a daralt kavet mindig lenyomkodom, mikor kanalazom bele, eztan megszurkalom villaval (olasz ismerosom szerint igy kell eroset fozni, igy jobban atjarja a viz a daralt cuccot). Hofokot a leheto legalacsonyabbra, en is csak a vegen szoktam lezarni (mert akkor veszem eszre, hogy lefott :)

18

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 23. kedd, 18:09 (#)

freak, a villás trükk alighanem városi legenda, merthogy pont nem pozitív a hatása - legkésőbb az utolsó részben igyekszem írni valamit ezzel kapcsolatban, majd szólj, ha esetleg elfelejteném. :)

19

wths, 2008. szeptember 23. kedd, 19:57 (#)

Mohikan, igen, magasabb a koffeintartalma mivel hosszabb ideig oldja belole a viz. A legalacsonyabb koffeintartalma a ristrettonak van, legmagasabb pedig a torok kavenak amit ugye labosban foznek a kaveval egyutt. Bar Ervin minden bizonnyal kijavit ha van meg ennel erosebb verzio is.

20

Kepler, 2008. szeptember 24. szerda, 10:40 (#)

kávé témáról jut eszembe, ezt az oldalt ismeritek?
http://kave.freeblog.hu/

21

Mohikan, 2008. szeptember 24. szerda, 20:45 (#)

wths, akkor megnyugodtam :)
Így már "jogos" az értetlenkedésem a cikkben szereplő ellentmondás miatt, miszerint a drip coffenak nincs ereje.

22

Author Profile Page ervin, 2008. szeptember 24. szerda, 22:32 (#)

Mohikan, egyetértek: jogos az értetlenkedésed, mert ezek szerint mást értünk az erő alatt. Ami nem baj, de akkor én most tisztázom az én verziómat.

Az én fogalmaim szerint egy tüzes ristretto erősebb, mint egy három hónapig ázni hagyott híg drip coffee, függetlenül attól, hogy az utóbbinak esetleg időközben másfél milliószor akkorára nőtt a koffeintartalma. Nálam a kávé "ereje" az ízhez, a pörköléshez, az aromához kapcsolódik, a koffeintartalomhoz talán csak annyiban, amennyiben ez érezhető, miközben iszod.

23

stirlitz, 2008. szeptember 26. péntek, 13:20 (#)

9:
miért olcsóbb a darált mint a szemes?

Egyszerű: darálj össze szemes kávét és rakjad mellé a gyárilag őröltet. Furcsa módon nem lesznek azonos színűek. A gyárilag őröltbe mindenféle "pótlóanyagot" raknak. Ez az Omnia kategória fölött általában már nincs így, de egy Palománál még remekül látszik.

24

Mohikan, 2008. szeptember 29. hétfő, 14:31 (#)

ervin: igen, erre tippeltem én is, amint leírtam amit :)

Érdekes egyébként, hogy mennyire más ízvilága tud lenni ugyanannak a kávénak kifőzési módtól függően.

25

pollner, 2008. szeptember 30. kedd, 12:03 (#)

@Vix: Az Elektrowordben szokott lenni acél kotyogós (olasz), többféle méretben is.
@Zs: A darált Omnia azért olcsóbb, mert a kávé mellett még van benne ez-az.(Ahogy a filteres teában is.)

26

Tamas, 2008. szeptember 30. kedd, 19:53 (#)

Kávé ügyben szerintem legjobb magyar összefoglalás:
http://eszpresszo.com/

27

pollner, 2008. október 14. kedd, 11:49 (#)

Ervin, várom az új részt! Különösen a kávé - víz - főző összefüggések érdekelnek! (+ lehet-e igazán jó kávét főzni "amatőr" - nem nagy nyomással működő) főzővel?)

28

Author Profile Page ervin, 2008. október 14. kedd, 12:15 (#)

pollner, köszönöm a motivációt, jól jön. :) igyekszem.

29

yorka, 2008. október 15. szerda, 13:07 (#)

Nemrég nyitotta meg kapuit az első magyar kávés portál. A folyamatosan bővülő tartalommal bíró oldal célja a magyar kávézási kultúra fejlesztése. Nézzetek be, érdemes! www.kavekorzo.hu

30

yorka, 2008. október 15. szerda, 13:18 (#)

Óvatosan a turmixgépes darálással. A késes darálók a nagy forgási sebesség miatt megégetik a kávészemeket, és mindemellett nem is darálják elég apróra ahhoz a kávét, hogy igazi eszpresszó készülhessen belőle. Az eredmény elKESERÍtő lehet. Legolcsóbb jó megoldás egy kézi daráló beszerzése. A gépi kúpos darálók már kissé többe fájnak.

31

Author Profile Page ervin, 2008. október 15. szerda, 13:19 (#)

yorka és Tamas, köszi a kapcsolódó linkeket.

Első pillantásra az eszpresszo.com jóval használhatóbbnak, informatívabbnak és szembarát módon sallangmentesnek tűnik, de talán a kavekorzo.hu is levetkőzi majd a "Mennyi kávét fogyaszt ön naponta - szavazás" jellegű dolgait, és átláthatóbb is lesz.

sikereket mindkét csapatnak!

32

yorka, 2008. október 15. szerda, 13:39 (#)

A két oldalt tartalommal megtöltők közt van némi átfedés, viszont a céljuk más. Az eszpresszós egy informatív jellegű, statikus tartalommal bíró oldal, ahol néhány kávékedvelő által felgyülemlett információ és tapasztalat lett összegezve. Én is ott fertőződtem meg. A másik inkább egy dinamikusabb, napi aktualitásokkal tűzdelt közösségi oldal szeretne lenni. Valóban gyerekcipőben jár még, de a lehetőség adott, hogy alakítsuk hozzászólásainkkal.

33

Author Profile Page ervin, 2008. október 15. szerda, 14:53 (#)

Hajrá! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork