Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Főzzek egy jó kávét? – 2.

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2008. október 16. csütörtök, 06:24 | 33 hozzászólás

Ahogy az előző részben ígértem, ma a legerősebb kávéról lesz szó, illetve ezt megdobjuk még egy érdekes alternatívával. A megdobás kis híján szó szerint értendő, hiszen érintőlegesen még a frizbi és a bumeráng is szóba fog kerülni.

Ha a kellő mértékben érdeklődésfelkeltőre sikerült az előző mondat, akkor kattintsatok. [Az ilyen kattintós átvezető mondatokat lassan el lehet felejteni, a feedünket olvasók számára ugyanis nincs semmi értelme – a szerk.]

Előzmény: 1.rész

French pressAz „erős kávé” meghatározását azzal kezdjük, hogy kíméletlenül rámutatunk a szerző önellentmondására. A múltkori írás végén beígért, és ma bemutatandó erős kávé ugyanis valóban a koffeintartalom szerinti erősségre utal – ahogy azt több olvasói hozzászólásban helyesen olvashattuk is -, nem pedig az eszpresszó-féle ízorgiára, amelyről később egy saját válaszkommentben beszéltem. Összekevertem a szezont a fazonnal, a saját értékítéletemet az objektív tényekkel. Zárjuk le annyival a dolgot, hogy legközelebb igyekszem az első kávé után a billentyűzet elé ülni, amikor ilyen fontos témáról esik szó.

Ma tehát a koffein tekintetében legerősebb kávéról lesz szó, ami a francia dugattyús vagy népies nevén „lenyomós” főzővel nyerhető, a készülék az angolban French press vagy coffee plunger néven ismeretes. Ha nagyon mélyre hatolunk a kávétudományban, akkor találhatunk még ennél is erősebb kávéváltozatokat – ha jól tudom, a török kávé például még durvább, ha úgy főzik -, de a magyar közönség számára széles körben elérhető alternatívák közül ez a listavezető.

A lenyomós kávét igazából nem is főzik, hanem leöntik forró – de nem forrásban lévő – vízzel, majd 3-5 percig áztatják. A koffein vízben oldódik, ezért van, hogy a hosszan ázni hagyott kávé brutális lesz. Fontos szempont, hogy a lenyomós kávéhoz durván őrölt kávészemekre van szükség, a boltban vásárolt, előre csomagolt őrölt kávék többsége tehát nem megfelelő a célra. Kávézókban vagy szaküzletben persze kérhettek megfelelő őrlést, de az előre megőrölt kávé közel sem olyan jó, mint a főzés előtt frissen őrölt, úgyhogy hosszabb távon tényleg jobban jártok egy saját őrlővel, főleg ha többféle kávéfőzési módszert szeretnétek kipróbálni, amelyek különböző őrlési méretet igényelnek.

A dugattyús főző egyszerű és olcsó alkalmatosság, szerintem érdemes beszerezni egyet még alkalmi használatra is, főleg azért, mert tea is kiválóan készíthető benne. Sőt, ha felváltva főzzük a kétféle italt, akkor azzal mind a kávé, mind a tea puristáit magunkra haragíthatjuk, és akkor máris megérte a dolog.

Térjünk át most a frizbire, ehhez az Aerobie céget kell megismernünk. Ők frizbiket, bumerángokat és egyéb hasonló játékokat gyártanak, és a hírnevük leginkább abban áll, hogy övék az ember által legmesszebb dobott tárgy Guinness-rekordja (406 méter, elég komoly). A frizbihez tehát értenek, az nem vitás: más kérdés, hogy ennek mi köze van a kávéfőzéshez. Nem tudom a választ, mindenesetre a cég a sokféle dobójáték mellett nemrég végrehajtott egy bizarr irányváltást, és kifejlesztett egy teljesen műanyagból készült, egyszerű elemekből összerakható kávéfőzőt is.

AeroPress

Az AeroPress nevű szerkezet a kávégépek túlnyomásos technikáját ötvözi a lenyomós megoldás áztatásos technikájával. A közepes méretűre őrölt kávéra forró vizet öntünk, majd azt némi állásidő után a manuálisan generált sűrített levegővel nyomatjuk keresztül a kávén, így meglepően sima és finom főzetet kapunk, valahol a French press és az eszpresszó között félúton, néha még egy kis krémet is sikerül a tetejére varázsolni.

Rendes eszpresszót persze nem lehet így készíteni, e tekintetben a cég weboldala kissé túloz, vagy talán az amerikai átlagolvasó ismerethiányára bazírozik. De az Aeropress ezzel együtt tényleg finom kávét ad; én az olcsósága miatt megkockáztattam egy ilyen kütyüt, hogy tesztelhessem, és nem csalódtam benne. Néhány amerikai kávéguru-oldalon egyenesen ezt ajánlják értékarányos alapon azoknak, akik nem akarnak beruházni az eszpresszókészítésbe.

Ennyit mára a kávéfrontról, legközelebb visszakanyarodunk a kotyogós főző felé, de egy kis csavarral.

(Kép: French press - Wikipedia)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

deejayy, 2008. október 16. csütörtök, 07:20 (#)

Van valami összehasonlító képed, hogy méretben mi a különbség a bolti őrölt és a durván őrölt kávé között? Te hol és mennyiért szerezted be ezt a plungert? Alkalmi kávézó vagyok, és nem ittam még nekem eléggé erős kávét, tehát a gép számomra ideális választás lehet.

2

MoT, 2008. október 16. csütörtök, 09:01 (#)

tudom OFF, de email-re nem reagaltok...

a feedetekben mindig csak 1 cikk van, az utolso... igy hetek ota feedrederben nem lehet normalisan olvasni... van ennek valami konkret oka, vagy csak valami hiba a rendszerben?

http://feeds.feedburner.com/kispad

3

Author Profile Page NagyGa1, 2008. október 16. csütörtök, 09:19 (#)

Ez az AeroPress lehet, hogy jó kávét főz (és követi a CamelCase-t :)), de RONDA!!!

Hmmm, vajh mi lehet a csavar...

4

tallian.miklos, 2008. október 16. csütörtök, 09:28 (#)

"akkor azzal mind a kávé, mind a tea puristáit magunkra haragíthatjuk, és akkor máris megérte a dolog." - Ó, igen, sikerült. :D

(Jó, nekem már az is sok, ha egyáltalán bármit raknak az espressoba, még a cukor meg a tej is eretnekség, a teát pedig teahőmérővel ellenőrzött vízzel főzöm, szóval ultraortodox vagyok mindkét iskolában.)

5

Author Profile Page eszpee, 2008. október 16. csütörtök, 09:38 (#)

MoT, off, ismert hiba, még mindig köhögünk, elnézést: http://kispad.hu/blog/200809/szolgalati-kozlemeny-kohog-a-kispad-motorja.html

6

Author Profile Page ervin, 2008. október 16. csütörtök, 10:10 (#)

deejayy, ilyen lenyomós készüléket bármelyik kávé- vagy teaszaküzletben kapsz, de szerintem megvan - valószínűleg olcsóban - minden vasedényben meg szupermarketben is. annyira egyszerű, hogy szerintem nehéz elrontani, vedd a kezedbe, és ha a dugattyú elég szoros, akkor hajrá.

áztasd a kávét, ameddig akarod, tetszőleges erősségűre. ha még az sem felel meg, akkor próbáld a török vonalat.

összehasonlító képem nincsen, pedig jó kihívás lenne erről makrót készíteni. lényeg, hogy ne porrá őröld a kávét (illetve a töröknél igen!), hanem durvább szemcsésre.

7

Author Profile Page ervin, 2008. október 16. csütörtök, 10:13 (#)

nahát miklos, örülök, egy ilyen szép kettős találatra nem is számítottam!

azért cukrot az olaszok is tehetnek az eszpresszóba, úgyhogy nem kell túllőni rajtuk, pláne ilyen családnévvel. ezzel együtt az ilyen mértékű meg nem alkuváshoz csak elismerésemet tudom kifejezni, élőben nem is látszik meg rajtad. :)

8

tallian.miklos, 2008. október 16. csütörtök, 10:26 (#)

A cukortalanság az már az én abszolút purista hozzáállásom, de mondjuk tényleg nem tudom cukorral meginni sem a kávét, sem a teát. (Carlo általában nem is ad már cukrot a kávé mellé, egyszer valaki kérdezte tőlem, hogy micsoda dolog, nem kapok cukrot, nem zavar-e, mondtam, hogy nem, ez a fícsör, hogy tudja, hogy nem kell.)

A teánál meg talán még fontosabb a vízhőmérséklet meg az idő mint a kávénál, mert a túl meleg vízzel főzött / túláztatott tea nem tea lesz, hanem tiszta kesernye, semmi más.

9

k3y, 2008. október 16. csütörtök, 10:32 (#)

Köszi, legalább megtudtam, hogy hogy hívják amit itthagytak nekünk a főbérlők a lakásban :)
A plungerba én sima bolti őrölt kávét toltam, de a kiöntő résznél remek mikrofilter van, ami megfogja a felesleges "kávéport".

10

Author Profile Page NagyGa1, 2008. október 16. csütörtök, 12:51 (#)

Nem tudom, nekem a tea akárhogy csinálom, mindig keserű lesz.

Közelébe sem sikerül kerülni a zokniban forrázott teának, amit a teázókban adnak.

11

Author Profile Page stsmork, 2008. október 16. csütörtök, 16:34 (#)

NagyGa1, teáskannában főzöd, vagy bögrében?

12

tallian.miklos, 2008. október 16. csütörtök, 21:10 (#)

NagyGa - nekem a következők a tapasztalataim. Sok teaházban szintén elbasszák egyébként.

Szóval a fekete tea melegebb vizet is elbír, 95-100 C közt jó neki, tehát megforralod a vizet, megvárod, míg kicsit lecsendesedik, és felöntöd. A túláztatástól viszont ez is megkeseredik. Úgyhogy ha csomagolt filtert / leveleket veszel, a jobb minőségűeket (pl. Twinings) is próbáld kicsit kevesebb ideig áztatni, mint amennyi a filterre / dobozra van írva. Dilmahnál vagy Twiningsnél gyengébb minőséggel nem is érdemes próbálkozni egyébként.

A zöld teánál kísérletezd ki az optimális hőmérsékletet. Készítési módnak mindenképp azt javaslom, hogy végy egy kis külön edényt (a célhardver neve gaiwan) vagy kis hőálló üvegkancsót, nem sokkal nagyobbat, mint amennyi teát egyszerre készíteni akarsz. Ebben öntsd fel vízzel, és rövid ideig áztasd, majd szűrd le.

Az ízt és az erősséget a teamennyiséggel, és ne az áztatás hosszával szabályozd. Inkább tegyél bele bőséggel teafüvet, és áztasd rövidebb ideig. A kevés fű - sok áztatás nem ugyanazt az eredményt hozza.

A jó minőségű szálas tea egyébként többször leönthető, úgyhogy érdemes többet használni belőle, mint amennyit amúgy egy pohár teához szánnál. Első, de van, amelyik második leöntésre adja a legjobb ízt, az igazán jó ötször-hatszor áztatható, a jó "csak" háromszor-négyszer, és mikor a leszűrés után rajtmaradó melegvíztől elkezd keseredni, akkor kell kidobni.

13

speed, 2008. október 16. csütörtök, 22:47 (#)

A lenyomossal keszult kaveban hany mg koffein van, azt lehet tudni? (oké, átlag 50-70 mg/100ml, ha jol tudom)

14

Nat, 2008. október 16. csütörtök, 23:00 (#)

Apropó teakészítési és fogyasztási trükkök (kapcsolódva Miklóshoz) - arról sem érdemes megfeledkezni, hogy az angolok - akik a világ elsőszámú teaivói, a maguk éves 160.000 tonnás fogyasztásával- véleménye erősen megoszlik arról, hogy vajon a teába kell a tejet önteni vagy fordítva, hisz az ízhatás merőben más lesz, már csak a dolog kémiája miatt is. Igaz mindez nem lipton vagy pickwick egy perces ázadványra vonatkozik.

15

Orosz Péter, 2008. október 16. csütörtök, 23:04 (#)

az angolok […] véleménye erősen megoszlik arról, hogy vajon a teába kell a tejet önteni vagy fordítva

Tragikus gondolat, hogy a héttel ezelőtti munkahelyem Londonban felnőtt igazgatója ezt megtanította nekem 2000 nyarán, de tökéletesen elfelejtettem.

16

Author Profile Page ervin, 2008. október 16. csütörtök, 23:28 (#)

Nat (14),

"az angolok - akik a világ elsőszámú teaivói"

csak szeretnéd :) a törökök szépen rájuk vernek, pedig még többen is vannak, tehát több felé oszlik el a teljes fogyasztás, úgyhogy mind fejenként, mind totálban ők az igazi tea-májerek: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tea_consumption_per_capita

(azt már csak zárójelben mondom, és persze szubjektív vélemény, hogy az átlagos török tea sokkal finomabb is, mint az átlagos angol, és akkor azt még nem is számítjuk, hogy a britek még el is rontják a tejjel)

17

Author Profile Page NagyGa1, 2008. október 17. péntek, 03:35 (#)

stsmork: bögrében. Beledobom a teazacsit (ált kettőt egy bögrébe, Lipton, nem tudom az milyen), majd az ásványvizes konténerből ráengedem a forró vizet. Hagyom kb 10-15 másodpercet, kicsit megrángatom, esetleg megnyomkodom, majd kiveszem.

Miklos: köszönöm, kipróbálom. Zöld teával nincsenek gondjaim, igaz ritkán is iszom, mert nem lehet bele tejet rakni. :)

Hongkongban egyébként pont úgy csinálják, ahogy írod: a porcelánkancsó aljába x mennyiségű tealevelet dobálnak, majd felöntik igen forró, de már nem forrásban lévő vízzel, majd az ott ázik ítéletnapig (na jó, az étkezés végéig, meg amíg ki nem töltöd).

Ervin, te minden, a hozzászólásokban szereplő tényállítást leellenőrzöl? :)

18

tallian.miklos, 2008. október 17. péntek, 06:59 (#)

Az ásványvizes ballon fekete teához szerintem nem elég meleg, legalábbis ami nálunk van, abból max. 80 fokos víz jöhet. Bár undorító, de talán jobb eredményt ad, ha megküldöd kicsit mikróban, míg el nem kezd forrni, és utána lógatod bele a filtert vigyázva az esetleges túlhevülés miatt.

19

Author Profile Page ervin, 2008. október 17. péntek, 08:11 (#)

Gábor (17),

"Ervin, te minden, a hozzászólásokban szereplő tényállítást leellenőrzöl? :)"

miért, akkor mostantól óvatosabb leszel? :) egyébként nem, csak Nat mondatára felfigyeltem, mert azt hittem, hogy a törökök meg talán a bangladesiek tuti lehagyják az angolokat. ezért néztem utána. továbbra is hiszek a bangladesiekben is egyébként, csak biztos nem mutatja ki a statisztika. :)

20

Author Profile Page ervin, 2008. október 17. péntek, 08:12 (#)

miklos, az "undorító mikró" - te egyre inkább egy békebeli gentleman vonalát viszed. :)

21

k3y, 2008. október 17. péntek, 09:42 (#)

Angol tej/tea ügyben: Én úgy tudom (disclaimer: lehet, hogy UL), hogy először a tejet öntik a csészébe, mert akkor látszik ha savanyú, és nem öntik rá a teát.
Ennek oka pedig, hogy anno domini nem volt fridzsider, ezért a tej néha megsavanyodott, ellenben a tea Kelet-Indiából jött, ezért rohadt drága volt és vigyáztak rá, ne pazarolják.

22

tallian.miklos, 2008. október 17. péntek, 13:33 (#)

Én és a béke, haha. Egyébként a mikrónak megvan a maga praktikus felhasználása, csak a pohár vizet abban melegíteni macerás, nehéz kivenni, és vagy kiforr belőle, vagy nem lesz elég meleg, hogy egyik se történjen meg, ott kell állni előtte, és nézni.

Vagy még van az, hogy túlhevül a víz, mikor kiveszed a csészét, tök simának látszik, de mikor beledobod a filtert, hirtelen megforr, és fröcsög mindenfelé, az is elég kellemetlen. Ehhez képest a sima vízmelegítő megforralja a vizet, és mikor kikapcsol, a kattanásból tudod, hogy lehet önteni.

23

Guczó, 2008. október 18. szombat, 21:28 (#)

A zold teat altalaban tobbszor forrazzak, sot, az elso levet sokszor le is ontik rola. Ez olyannyira beleivodott a kinaiakba, hogy pl. a baratnomet nem birom lebeszelni amikor Magyarorszagon vagyunk, hogy kicsit ciki ujabb forrovizet kerni a (filteres) teajara. Megszokhato mondjuk, es tkp. miert is ne.

Nagyga1: valami levlistan offtopic kifejtette egy angol pasi hogy a zacskos teat hogyan kell csinalni: egy percig aztatni lefedve, mozgatni a zacsit kifejezetten tilos. A vizforralasrol is volt valami hosszadalmas okfejtes de arra nem emlekszem, egyebkent is valami ezoterikus suttyosag volt.

Ontopic: Balin (Indoneziaban) szinten torokosen fozik a kavet, meglepoen jo. Mondjuk nekem nincs ilyen kave-fixaciom mint Ervinnek ugyhogy meg az is lehet hogy tulajdonkeppen szar volt amit ittam :)

24

tallian.miklos, 2008. október 19. vasárnap, 11:18 (#)

Igen, a nagyon jó zöld teák a második felöntésre a legjobbak.

25

mami, 2008. október 21. kedd, 10:22 (#)

Hardcore teázó lévén kicsit beleszólnék én is a teaügybe. Azzal az axiómával kezdeném, hogy a filteres tea a praktikusságon kívül más erényt nem tud felmutatni, egyszerűen a tea párizsija, élelmiszeriprai melléktermék. Ha valaki rászánja magát (és a pénzét) igényes szálas tea vásárlására, akkor érdemes kicsit tanulmányozni a teakészítés fortélyait. A zöld teák esetében pl. fajtája válogatja a vízhőmérsékletet, a zöld puerh gyakorlatilag 95 fokkal is mehet, míg a gyokuro esetében akár 70-ig is vissza kell hűteni. Az áztatási idő tapasztalati kérdés, kellő gyakorlattal nem lehet keserű folyadékot előállítani.
Annyit említenék még, hogy nem lehet közvetlen arányosságot felállítani a tea minősége illetve aközött, hogy hányszor önthető le. A csúcsminőségű japán zöldteák szinte mind megállnak 3-4 felöntésnél, míg sok puerh kibír 15-20 fordulót is.

26

pollner, 2008. október 22. szerda, 20:54 (#)

tallian.miklos: A filteres tea hogyan egyeztethető össze "purizmusoddal"??? A filteres tea csak vészhelyzetben vethető be, egyébként emberi fogyasztásra alkalmatlan. A zacskókban levő por teatörmelékből, egyéb, granulált raktári szemétből és "engedélyezett adalékanyagokból" áll. (Hasonló a helyzet az előre darált, csomagolt kávéval.) Ehhez még hozzáadódik a zacskó és a madzag saját íze is. Több megbízható teabolt is akad Budapesten, de szerintem a legprofibb az 1000tea, ahol pontosan tudják, hogy melyik tea hány fokon, milyen vízzel, hány perc áztatással a legjobb, melyiket hányszor lehet felönteni. Előfordult, hogy a kiválasztott teából nem tudtak adni, mert az a gyenge évjárat miatt abban az évben nem vettek belőle...

27

wths, 2009. február 10. kedd, 17:36 (#)

Igy feburar kozepe fele egyre turelmetlenebbulv arom a folytatast kave fronton. Persze, lehet csak a holnapi szigorlat miatt. Addig is iszom teat.

28

Author Profile Page ervin, 2009. február 11. szerda, 23:59 (#)

wths, nyomd csak a teát, az kedvezőbb hatású vizsgahelyzetben. :) vettem az adást, csak időm nincs, de már fejben majdnem megvan a következő rész. kezdése.

29

mami, 2009. február 13. péntek, 13:28 (#)

Hiába nyomatná a teát, ugyanis stsmork még nagyobb lemaradásban van a főzzekegyjóteát sorozattal.

30

mry314, 2009. június 10. szerda, 17:55 (#)

Lehet, már nem aktuális, de megkérdezhetem, mikorra várható a következő rész?

Engem érdekelne...

31

Author Profile Page ervin, 2009. június 10. szerda, 18:07 (#)

mry314, most, hogy eszembe juttattad, remélhetőleg nemsokára. :)

32

edhellon, 2011. március 1. kedd, 13:53 (#)

Kiprobaltam az Aeropresst. Erdekes, de nem eszpresszo. A gyari drip kvnal viszont fenyevekkel jobb. Valahol a ketto kozott, ha ennek igy van ertelme.

Egy problemam van: amire elkezdem kevergetni ill. amig kevergetem, a viz szerintem majd fele lecsorog a szuron, pedig finomra (eszpresszonak) orolt kvt rakok bele. Az utasitas szerint "valamennyi" viz normalis hogy lecsorog ezalatt, a videokon is ugy tunik hogy lecsorog valamennyi, de nekem soknak tunik a mennyiseg ami nalam atcsorog a szuron, alig marad valamennyi amit "nyomni" lehet. Otletek hogy mit csinalok rosszul?

Ja, es lesz harmadik resz azert valamikor? :)

33

Kis Géza, 2015. május 21. csütörtök, 11:47 (#)

Ez egy tök jó anyag a vízről és a kávéről:
https://www.youtube.com/watch?v=olUAx6iTbJ8


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork