Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53848 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Maradékkonyha: penne póréhagymás-tejszínes-currys gombaszószban

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2008. november 24. hétfő, 06:55 | 16 hozzászólás

Maradékkonyha

Több mint egy esztendeje már tettem egy kísérletet a reziduális konyhaművészet magasztalására (remélem, a linkkel hamarosan uralni fogjuk ezt a remek kifejezést a Google-ben). Ma újabb kalandra indulunk, és megint abból főzünk, ami épp akad itthon.

A kamra és a hűtő átkutatása alapján az alábbiak állnak rendelkezésünkre: Madrigál sajt, gomba, póréhagyma, újhagyma, tejföl, tejszín. Zsír, currykrém és tészta pedig alapértelmezésben van mindig. Jól hangzik, fogjunk hozzá.

Egy serpenyőben kevés zsírban (igen, zsírban, néhány hónapja újra felfedeztem a disznózsírt!) megfuttatom a currykrémet, csak amíg kicsit eloszlik és szimatolhatóvá válik az aromája. Rádöntöm az apróra vágott póréhagymát, megfonnyasztom. Jöhet a gomba, szintén viszonylag apróra vágva, illetve jelzésértékű só és bors.

A kevergetések között felteszek egy tányérnyi tésztát főni, alig-sós, lobogó vízben. Az al dente állapot előtt egy egészen kicsivel fogok megállni. Ezt gyakori harapópróbával időzítem be; nem tudom fejből a szükséges főzési időt, mert nem mindig ugyanazt a tésztát használom (ha már itt tartunk, Gyermelyen végre-valahára rájöttek, hogy tojás nélkül is lehet tésztát gyártani, úgyhogy most már lehet magyar tésztát venni az efféle fogásokhoz is, a Vita Pasta álolasz márkanevet keressétek a boltban).

A tészta lassan kész, mostanra a gomba is korrekt a serpenyőben. Utóbbit egy kis tejszín bevonásával szószosítottam közben, de nem hagyom túlpuhulni, úgy szeretem, ha még lehet harapni, nem foszlik szét a nyelvem alatt. Kicsit sűrűbb a szósz, mint szeretném, úgyhogy egy kis tejföllel krémesítem, és megint felforralom, összekeverem.

Leszűröm a tésztát, majd bedöntöm a serpenyőbe. A célegyenesben vagyunk. Padlógázt adok neki, közben heves kevergetés, oda ne égjen, viszont pirulni azt igen, barnuljunk együtt. Sistereg az összekevert matéria, szépen pirul, néhány perc alatt kész, a tészta ezzel a ráadással lesz pont tökéletes állagú - szóval ezért kellett egy kicsit alulfőzni, döbben rá a figyelmes olvasó.

Tálaláskor tejföl, sajt és újhagyma kerül a tetejére. Egy kis pohár vörösbort ajánlok hozzá. Jó étvágyat!

(Nézd meg az összes maradékkonyha-cikket)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. november 24. hétfő, 08:45 (#)

Tálaláskor tejszín lesz az szerintem, mondatja velem az analitikus énem, akinek feltűnt, hogy nevezett anyag a címen és a hozzávalókon kívül sehol nem szerepel... de hát nyilván ez nem egy laza maradékkonyhás attitűd, elnézést. :)

2

Author Profile Page ervin, 2008. november 24. hétfő, 08:51 (#)

nem, a tejszín csak ott volt velük! :)

na jó, hibáztam, javítottam a cikket, köszönöm az észrevételt. a végén tényleg tejföl kerül rá, a tejszín a szószba kell. de amúgy igazad van, valószínűleg fordtva is érdemes kipróbálni, ha valaki úgy kedveli.

3

Author Profile Page eszpee, 2008. november 24. hétfő, 09:02 (#)

Ezoterikus szakácsművészet? A tejszín jelenléte kell az ízek összeéréséhez? :)

4

Author Profile Page ervin, 2008. november 24. hétfő, 09:36 (#)

proximity katalizátor!

5

Benny Lava, 2008. november 24. hétfő, 17:06 (#)

Ami a "reziduális konyhaművészet" kifejezést illeti, drukkolok nektek az egyeduralomért :)

(Bár, a MAD magazin egyik 80as évek beli számában ár volt egy "leftover meals" cikk, hasonló indíttatásból :D)

6

kergezerge, 2008. november 24. hétfő, 17:17 (#)

Aztán jöhetnek a reziduált cirmosok.
Jó az a disznózsír!

7

Author Profile Page ervin, 2008. november 24. hétfő, 18:34 (#)

kergezerge, ördögöd van: cirmos is lesz, majd a következő részben.

8

Author Profile Page eszpee, 2008. november 24. hétfő, 18:45 (#)

Tyű, az elég kétségbeesett konyha, ahol már csak a macska marad a főznivalók közül. :)

9

Author Profile Page ervin, 2008. november 24. hétfő, 18:58 (#)

eszpee, enyhén szólva sem vettél számításba minden lehetőséget! :)

10

Author Profile Page eszpee, 2008. november 24. hétfő, 19:13 (#)

Jogos! :)

11

Koránkelő, 2008. november 25. kedd, 22:42 (#)

Ez olyan, mint Stahl Judit recepjei, hogyaztmondja "(...) találtam egy kis darab parmezánt, meg egy jó kilós bélszínt, meg friss epret a hűtőmben (...)"?

Nálunk romlott sonka és penészes baracklekvár szokott lenni. Ebből mi készíthető?

12

Author Profile Page ervin, 2008. november 25. kedd, 22:48 (#)

(11) - mondjuk olyan maradékokért eleve nem érdemes korán kelni.

Elég emelt szintűnek tűnik a feladat, de ha van megoldása, ki vele, szabad a gazda.

13

kergezerge, 2008. november 26. szerda, 14:21 (#)

Én egyszer kétszer fél kiló feketeribiszkét találtam a hütőben leghátul, egyszerűen nemtaláltam korábban, mert használtuk vagy tízen a hűtőt,azt hittem, megevődött, aztá egyszer csak meglett,az már penészes volt kicsit, talán egy hónapja figyelt ott, ne baj, megmostuk meleg vízzel, vöröskáposztát, vörösbort meg nem emlékszem mit hozzá, olyan de olyan saláta lett! :) Szobatársam hozott korábban Kárpátaljáról pirosribiszkés-kapros fehérkáposztát eltéve, az adta az ötletet.

14

Benny Lava, 2008. november 26. szerda, 18:18 (#)

Anno egyszer nyáron egy kisboltban dolgoztam. Néha azzal szórakoztunk, hogy abból, mit vett valaki, megpróbáltuk összeállítani, hogy mi lesz náluk vacsira.

Aztán, mikor valaki vett egy csomag kávét, mustárt, répát meg fogkrémet, feladtuk :)

Gr0

15

Ratoth, 2008. november 29. szombat, 08:00 (#)

Hol is lehet körikrémet venni? Itt az újpesti piacon nincs.
Koszi

16

Author Profile Page ervin, 2008. november 29. szombat, 12:32 (#)

Ratoth, Fővám téri piac Ázsia bolt, indiai bolt a Wesselényi utcában vagy a Culinaris boltok.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork