Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Maradékkonyha: májjal töltött gomba

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2008. december 3. szerda, 06:14 | 9 hozzászólás

Maradékkonyha

Szokás szerint előkészületek nélkül tört ránk az ehetnék, de nem esünk kétségbe, már indulunk is razziázni. A kamrából és a hűtőből a következők kerülnek elő: két embertelen méretű gomba, szeletelt füstölt sajt, valami Maasdamer-jellegű sajt (mi ez és mikor vettük?), kaukázusi kefír, tojás, zöldsaláták, kenőmájas, póréhagyma, hagyma, mustár.

Első pillantásra kissé bizarrnak tűnő összeállítás, de ne veszítsük hitünket, testvéreim.

A férfitenyérnyi fejű, mutáns óriásgombák beszerzésének eredeti indokára már nem tudok visszaemlékezni, pedig én vásároltam őket. Mindenesetre grillezni már tuti nem fogunk az idén, úgyhogy nekiesek és kivájom mindkettőt úgy, hogy csak a kalap könnyűszerkezete marad belőlük. A kinyert gombaaprólékot még apróbbra vágom.

Felaprítok egy fej lilahagymát, kevés zsírban megfonnyasztom. Ezután tervezem hozzáadni az apró kockákra vágott kenőmájast (ez a szép, darabos, falusi hangulatú kiadás, nem pedig a krémesre vett kommersz változat). Ezen a ponton azonban nem várt megtorpanás hátráltatja a projektet: megjelenik Denver (öt perce még mélyaltatásban volt), és ellentmondást nem tűrő nyávogással, no meg tíz solingeni karommal megvámolja a kenőmájas-készletet. A megmentett kockákat gyorsan elkeverem a hagymával, onnan már nem kell neki adnom.

Ahogy a kenőmájas kicsit elenged, a serpenyőbe zúdítom a gombaaprólékot is, és előbb nagy lángon pirítom, majd visszavéve lefedem és párolom a keveréket. Amikor kész, akkor egy nagy bögrében hozzákeverek egy kis mustárt és ráütök egy tojássárgáját is, valamint belekockázom a Maasdamernek tűnő sajtot, ami szépen beleolvad a forró töltelékbe.

Előveszek egy üvegtálat, kizsírozom az alját. A gombakalapokba kis majonézt fecskendezek, ez most még alul van, de nemsokára felülre kerül, és akkor szépen leszivárog a töltelékbe. Legalábbis ez a terv. Megtömöm a gombákat, a maradék töltelékkel pedig megágyazok nekik a tálon.

Eszembe jut, hogy a száraz gombafejeket milyen jó ötlet lenne bekenni az imént megmaradt tojásfehérjével, baj csak nem lesz belőle, hadd szóljon. A végén a tetejére teszek egy-egy szelet füstölt sajtot, illetve dísznek egy pici póréhagymát.

A terv ekkor még az, hogy a sütő programgombját beállítom valami megfelelően egzotikus kinézetű ikonhoz, majd 200 fokon addig kínzom a gombát, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére. Azonban nem számolok azzal a nyilvánvaló körülménnyel, hogy a füstölt sajt nem szétolvad, hanem pirul és töpörödik, úgyhogy jön a B terv, simán esztétikai alapon választom ki a sütési idő hosszát. Szerencsém van.

Tálaláskor a gombát és a külön tölteléket egyaránt zöld salátaágyra helyezem, majd egy icipici rózsaborsot török rá, végül egy kis kaukázusi kefírrel leöntöm. Jó étvágyat!

(Nézd meg az összes maradékkonyha-cikket)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Author Profile Page eszpee, 2008. december 3. szerda, 10:43 (#)

Ez jópofa! Érdemes szerintem fejjel lefele lerakni a gombákat, akkor (jobban) átjárja a szósz / töltelék. A póréhagyma szép lett a végén. :)

2

__tom_, 2008. december 3. szerda, 10:50 (#)

"A férfitenyérnyi fejű, mutáns óriásgombák beszerzésének eredeti indokára már nem tudok visszaemlékezni, pedig én vásároltam őket. "

Ez elég régi beszerzésnek tűnik, fagyasztva tároltad őket eddig? Azaz lehet nyersgombát fagyasztani?

3

wice, 2008. december 3. szerda, 10:53 (#)

gyanusan hianyzik a vegerol az az informacio, h akkor ez most jo lett-e, v sem. :)

4

Author Profile Page ervin, 2008. december 3. szerda, 13:37 (#)

eszpee, na de a szépség, a szépség!

_tom_, nem, hanem én felejtek gyorsan, kb. egy hétig álltak a gombák a hűtőben, jól bírták.

wice, :) - jó lett.

5

Author Profile Page eszpee, 2008. december 3. szerda, 14:08 (#)

ervin, az tény, esztétikailag meggyőzőbb ez a variáció. :)

6

ZaZie, 2008. december 3. szerda, 14:49 (#)

Azért a kenőmájast nem nevezném májnak. :)

7

Author Profile Page ervin, 2008. december 3. szerda, 16:34 (#)

ZaZie, semmi gond, bátran használd a kenőmájassal töltött gomba kifejezést. Ebben a májasban egyébként tényleg máj volt.

8

ZaZie, 2008. december 3. szerda, 17:23 (#)

Rendben, legyünk egzaktak. :)

9

tulok, 2008. december 4. csütörtök, 22:32 (#)

Zól hangzik.
De azért a google hirdetések sem kutyák:

1., Gombás fertőzés?

2., Kímélje gyomrát A bél és gyomor méregtelenítése.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork