Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kaisers: akikre büszkék vagyunk

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2009. január 7. szerda, 11:59 | 44 hozzászólás

Kiskereskedelmi Innovációs Díjunk virtuális változatát szeretném átnyújtani a Nyugati téri Kaisers húspultjában dolgozó szakembereknek, akik egészen ötletes megoldást találtak a felvágottak végeinek értékesítésére:

A párizsi trükk

A szeletek feltornyozásakor gondos kezek ügyesen beépítik a végeket a teljes szeletek közé, úgy, hogy a vásárló már csak otthon veszi észre a turpisságot. Véletlenről szó nincsen, többféle felvágottat vettem náluk a minap, és mindegyiknél ugyanez a trükk játszott.

Többet ugyan nem megyek hozzájuk, de a fifika előtt le a kalappal.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (44)

1

Author Profile Page eszpee, 2009. január 7. szerda, 12:12 (#)

Elképesztő. :(

2

Cigiző, 2009. január 7. szerda, 12:20 (#)

Nem csak ott, máshol is ismerik ezt a trükköt, már régóta. Akkor nem jársz így, ha egy megkezdett rúdból kérsz, és ott vágják le előtted. Találkoztam olyannal is, hogy még nem volt megkezdve, és szeletelés közben igazította így a véget a többi közé, úgy, hogy nem láttam.
Azóta figyelek.

3

AZso, 2009. január 7. szerda, 12:26 (#)

Itt a vége, fuss el véle! Mindig is trükköztek, mindig is gond volt... :-(

4

__tom_, 2009. január 7. szerda, 12:28 (#)

Maga az eljárás tényleg nem túl etikus, de úgy általában mi a gond a végekkel? Én max. házikolbásznál nem szimpatizálok az üres becsomózott béllel, de spec párizsinál...?

5

methan, 2009. január 7. szerda, 12:29 (#)

egy outsider (szinte soha nem kerülök felvágottak közelébe) nyilván szentségtörő kérdése: az esztétikai problémán kívül mi is konkrétan a gond a végekkel? ugyanaz az anyag, kisebb keresztmetszettel.

mindezzel nem vitatom a bolt akciójának szánalmasságát, mennyire aránytalan már erre időt, energiát pazarolni, pláne, hogy már rövid távon is kontraproduktív; tényleg elképesztő.

6

rgranc, 2009. január 7. szerda, 12:35 (#)

a) nagyon sok helyen így csinálják
b) az én gyerekeim speciel össze szoktak verekedni azon, kinek jut a "virág"... :D

7

Author Profile Page ervin, 2009. január 7. szerda, 12:45 (#)

A végekkel a fogyasztást tekintve - legalábbis szerintem - semmi baj. A *sunyizással* van a baj. Nyilván azért dugdossák ezeket a darabokat, mert a vásárlók egy része amúgy nem szeretné elvinni őket.

Ez lehet, hogy indokolatlan para az adott vásárlók részéről, de a boltnak értelemszerűen nem úgy kéne reagálnia a létező jelenségre, hogy en bloc átver mindenkit. Megtehetné például azt, hogy összegyűjti és olcsóbban adja a végeket, ami egyrészt pozitív megoldás, másrészt ezzel magához tudná édesgetni az értelmes de kispénzű vásárlókat.

rgranc, a virág nagyon jó! :)

8

k3y, 2009. január 7. szerda, 12:47 (#)

Én sem teljesen értem a problémát. A párizsit dekára veszed, nem szeletre, vagyis nincs átverés a dologban, az alumínium lezárót meg nem csomagolják bele.

9

Author Profile Page ervin, 2009. január 7. szerda, 12:53 (#)

k3y, ha nincs ezzel gond, akkor szerinted miért szánnak extra időt és munkát arra, hogy eldugják a végeket? statikailag így stabilabb a torony a pultban?

10

BB, 2009. január 7. szerda, 13:07 (#)

ervin,
a vég eldugásának praktikus oka, hogy így jobban néz ki a szeletekből álló torony a hűtőben... Még akár megkockáztatom azt is, semmi szándékosság nincs benne, az eladó szépen sorban szeleteli a felvágottat, amikor a végére ér, az utolsó szelet kisebb, ráteszi, majd félbevágja a következő rudat és folytatja a szeletelést...
Egyetértek ky3-mal, dekára megy, az íze ugyanolyan, simán elhoznám szó nélkül.

11

lorien, 2009. január 7. szerda, 13:12 (#)

Kérek húsz kiló párizsit szeletelve, de vége ne legyen benne! :)
Félre a viccel, végül is majdnem tök mindegy a párizsi esetében, hogy a vége benne van. Az viszont nem mindegy, hogy hülyének nézik a vásárlót.
És ami a legszomorúbb, hogy még mindig a Kaiser's, illetve gazdája, a SPAR a legigényesebb a nagy láncok közül.
Ne aggódj, a másik lánc meg mással trükközik, egyik sem különb. Ezért kell hentésnél meg szakboltban vásárolni. Kicsit drágább, de ott nem fognak becsapni.

12

Author Profile Page eszpee, 2009. január 7. szerda, 14:00 (#)

Volt ezeknek a végeknek egy nevük (sercli rémlik), és ahogy Ervin is írta, anno dobozba gyűjtötték, és lehetett kilóra venni. Valami novellában volt, hogy ott méretett meg igazán az ember, hogy a húsz deka vegyes végbe miket rakott a hentes, mert ugye egy áron ment az egész.

Szerintem simán kivitelezhető lehetne ez ma is, és úgy gondolom, profitábilisabb is lenne, mint ez a sunyi dugdosás.

13

gyjucus64, 2009. január 7. szerda, 14:50 (#)

nem egyedi az eset, a többi multi is ugyanezt csinálja....

14

Author Profile Page deejayy.myopenid.com, 2009. január 7. szerda, 14:54 (#)

Felháborodnék, ha:
- nem azt a minőséget kapnám (pl. háromnapos szeletekkel összefésülve)
- nem azt kapnám (másikfajta párizsit is belekevernének pl.)
- nem azon az áron (elcímkézés, "félreütés", megesik néha)

Itt egyik problémát sem látom, akkor most miért is lennék átverve?

15

Author Profile Page ervin, 2009. január 7. szerda, 15:33 (#)

eszpeevel közben összeraktuk, Bacher Iván novellájára gondolt (12). (Bocs, nincs meg fejből az umlautos a betű).

Mindazoknak, akik nem érzik ezt a gyakorlatot átverésnek: a cikkben és a kommentekben én is, mások is leírták, mi a gond szerintem/szerintünk az eljárással, fölösleges ismételten rákérdezni. inkább olvassátok el az okfejtéseket, aztán ha nem értetek egyet vele, az is teljesen rendben van.

16

sercli, 2009. január 7. szerda, 15:36 (#)

A sercli az a kenyér vége. Amit sokan úgy neveznek, hogy a sarka. Pedig a keyérnek nincsen sarka.

17

rof, 2009. január 7. szerda, 15:39 (#)

A serclit én csak kenyérvég értelemben ismertem, de arról is megoszlanak a vélemények. Vannak akik kerülik mint a tüzet, mások meg összeverekednek érte.

A konkrét esettel kapcsolatban pedig, örömmel mennék vásárolni minden olyan boltba, ahol ez a legnagyobb "trükk" amivel bepróbálkoznak.

Egyébként azzal a hozzászólóval értek egyet, aki szerint teljesen természetes módon keverednek a végek a toronyba (naivak vagyunk, tudom). Szeletelik a rudat ameddig vágható/ehetõ, aztán jön rá a következõ. A végeket kiválogatni, félrerakosgatni plusz meló lenne.)

18

rgranc, 2009. január 7. szerda, 16:26 (#)

BB, rof, ha tényleg a vágás természetes sorrendje szerint kerülne be a rúd vége, akkor nem így nézne ki (két teljes méretű szelet között egyetlenegy jóval kisebb), hanem szépen exponenciálisan csökkenne a szeletek átmérője, nem?

19

rof, 2009. január 7. szerda, 16:48 (#)

rgranc, igazad van, ha össze-vissza kerülnek különbözõ méretek a teljes szeletek közé, akkor az valóban mesterséges beavatkozásra utal.

Az exponenciálisban viszont nem vagyok biztos, én inkább lineárisra tippelnék, de ennek eldöntéséhez ismerni kéne a párizsivéget leíró egyenletet... :)

20

nyelv-ész, 2009. január 7. szerda, 18:36 (#)

Én inkább a végek helyett azon aggódnék, hogy vajon 20 deka párizsiból otthon hány deka párizsi, és hány deka víz lesz. Mert hogy gondos kezek kilónként 7-8 deka vízzel "megitatják", az egészen biztos.

Fokozottan igaz ez a gépsonkára és még néhány olyan felvágottfélére, amelyik "szereti a vizet".

21

Author Profile Page eszpee, 2009. január 7. szerda, 19:13 (#)

nyelv-ész, akkor ne nézz utána, hogy a párizsinak eredendően mekkora része víz. :)

22

joco, 2009. január 7. szerda, 21:11 (#)

A parizervég neve absnicli. Régi üzletekben ez a felvágottnak egy olcsóbb formája volt és jól írja Ervin, kispénzű vásárlók számára volt kitalálva.
De gondoljuk át közben: a teljes bevétel megléte csak akkor biztosított, ha az olcsóbban adott absnicli mellett a teljes értékű szeleteket drágábban adjuk. Ez viszont versenyhátrány lesz azokkal a boltokkal szemben, ahol két szelet szép parizer közé bedugnak egy-egy szelet absniclit és olcsóbbad adják az egészet. A baj nem a boltokkal van, hanem velünk, igénytelen vásárlókkal.
A húsárú vizezése az 50-es években is ment már, nagyanyám ABC-ben dolgozott egész életében, ő mesélte, hogy kék tejesládákban áztatták a párizsit, ha kezdett rosszul kinézni.

23

Author Profile Page ervin, 2009. január 7. szerda, 21:21 (#)

joco, ezt a versenyhátrányt gondold át még egyszer. ha az absniclik miatt mondjuk a környék összes kispénzű nyugdíjasa a te boltodba jár, akkor célszerűen minden mást is ott fognak venni - pl. az unokának szánt ajándékokat, amin jellemzően nem spórolnak -, úgyhogy a megtérülés számítása nem annyira egyszerű, mint ahogy mondod.

a parizervég akár "loss leader" is lehet - így hívják azokat a termékeket, amelyeket akár költség alatt is értékesítenek a boltok, csak hogy becsalogassák az utána reményeik szerint mást is vásárló ügyfeleket.

arról nem is beszélve, hogy egy ilyen nyílt stratégiának a többi vásárló is jobban örül, mert tudják, hogy nálad soha nem kell attól tartaniuk, hogy absnicli kerül a csomagba, ha nekik meg az számít. az elégedettség meg vissza fogja hozni őket is, illetve ők meg megveszik az absniclit a macskának (ez is Bacher Iván után szabadon).

24

joco, 2009. január 7. szerda, 21:33 (#)

Valahogy mégsem ezek a boltok maradtak felül a versengésben, hanem azok, ahol dugdossák a szeleteket. A kispénzű nyugdíjasoknak egyébként ideje, mint a tenger, és kiszimatolják, hogy mit hol érdemes megvásárolni, aztán egész komoly körbevásárlásokat visznek véghez - ennyit a "minden mást is" stratégiára épített üzletekről.

25

Author Profile Page ervin, 2009. január 7. szerda, 22:15 (#)

volt már olyan idő, hogy magyarországon megéltek az ilyen boltok is. megint lesz majd. most viszont már és még nem annyira.

26

Author Profile Page ervin, 2009. január 7. szerda, 22:18 (#)

isti és t3Ch (megosztás): bocs, de ti olvastok is, vagy csak share-with-note-oztok fogalmatlanul? csak mert olyanokat kérdeztek, ami a cikkből egyáltalán nem következik.

27

Charlie Brown, 2009. január 8. csütörtök, 02:59 (#)

Trükk?! Nem értem, mi a gond, ez így teljesen logikus és igazságos! Ha én pultos lennék, én is elosztanám a végdarabokat szépen, egyenletesen a köralakúak közé. Így mindenki egyforma arányban kap véget, legrosszabb esetben is maximum egy-egy darabot, és nem fordulhat elő az, hogy annak a peches Rothschildnak, aki pont a végénél ér oda a pulthoz, majdnem mind a tíz deka parízere csupa vég legyen.

Ha meg a végek középpel együtt való szerepeltetése fáj valakinek, akkor árulja már el: ha vesz egy egész rúd parízert, de akár kolbászt, szalámit, akkor levágatja a végeit?! A kenyérből is csak a közepét, a szép egész szeleteket vásárolja meg? Naugye. Akkor a szeletelt felvágottban ugyan miért ne volna benne a két -ráadásul bevallottan a közepével egyenlő élvezeti értékű- vége ugyanolyan arányban, ugyanolyan magától értetődően? Én inkább azt nem értem, hogy lehet ezen egyáltalán fönnakadni.

Ami meg a pékáruk végének népszerűségi anomáliáit illeti, a képlet szerintem igen egyszerű: amíg a cucc egészen friss, addig a jó ropogós héja a legjobb része, de az idő előrehaladtával rágóssá válik, és a bele lesz relatíve élvezhetőbb. Ha valaki a serclit utálja, az talán azért lehet, mert többnyire nem friss kenyeret fogyaszt, ellentétben szerencsésebb, sercliimádó polgártársainkkal.

28

Author Profile Page ervin, 2009. január 8. csütörtök, 08:59 (#)

Charlie Brown, (függetlenül attól, hogy egyetértek-e veled) az a helyzet, hogy a vásárlók nem a pultos igazságérzetét tesztelni mennek a boltba, hanem megvásárolni azt, amire szükségük van. Szerencsés esetben a boltos akkor él meg, ha kiszolgálja őket, nem pedig akkor, ha modellezi nekik az általa ideálisnak tartott elosztási rendszert. Nálunk ma nem feltétlenül vannak erre rászorítva az üzletek, de az eszpee által említett régi példa (12) azt mutatja, hogy amikor erre volt igény, akkor ki is szolgálták azt.

sercli-ügyben ma is van erre működő péda: a Pinczi-húsüzletben ( http://kispad.hu/bilagit/200607/pinczi-hus-hentesaru.html ) külön polcra teszik a sima kenyérszeletet meg a serclit, aki azt szereti (pl. én), azt kéri és kapja, a többiekre nem sózzák rá. mindenki boldog. szerintem ez lenne a normális megoldás a párizsinál is, nem a te önjelölt igazságosztásod.

(közben szolgálati közlemény - mielőtt megint megkérdi valaki: nekem ugyan semmi bajom a párizsi végével, ugyanolyan íze van, mint a közepének, meg is eszem. a dugdosást viszont sunyinak tartom.)

29

k3y, 2009. január 8. csütörtök, 12:15 (#)

"absnicli" a felvágottvég, rendes sváb gyereknek ezt kell tudni :)

30

k3y, 2009. január 8. csütörtök, 12:22 (#)

Most látom hogy joco a (22)-ben már bedobta a megfejtést :)

Nejem hozzáfűzése: az ő gyerekkorában (80-as évek közepe) is lehetett még kapni így absniclit és nápolyimorzsát is (a kimért nápolyi alól ami megmaradt) 10-20 fillérért sokat :)

31

Penálen, 2009. január 8. csütörtök, 18:05 (#)

Ejnye, igazán idézhetted volna koszorús kecske-szerzőtársad, CSABEE vonatkozó zsengéjét:

Igaz, hogy szép ma a téliszalámi,
De miért csomagolja a szélit alá, mi?

32

Author Profile Page ervin, 2009. január 8. csütörtök, 19:42 (#)

Most akkor hol van Benny Lava?

33

Charlie Brown, 2009. január 8. csütörtök, 20:20 (#)

ervin:

Csakhogy a dugdosás ténye maga is kérdéses. Az egész problémafelvetésed logikailag szerintem ott hibás, hogy a saját, szubjektív véleményedre -miszerint a parízervég valamiféle dugdosnivaló, a szabályos köralakú szeletek közül kivetendő dolog- premisszaként alapoz. Mivel te így gondolod, ezért nyilván a boltos és az összes vásárló is így kell gondolja, ergo a boltos motivációja nyilván nem is lehetett más, mint a "dugdosás", aminek bűnéért ezzel a lendülettel rögvest el is ítéled.
Van azonban a dolognak egy olyan olvasata, miszerint a parízervég az egész rúd parizerhez hasonlóan a fölszeletelt terméknek is ugyanúgy része, körszelet és virág: két egytestvér, és a többi -nagyobb, szabályosabb alakú- szelet között van a természetes helye, ez esetben a "dugdosás" értelmezhetetlen vád. Ezen iskola szerint a parízernek, mint leghitványabb húsipari terméknek nem képezi leglényegét a makulátlan kör keresztmetszet, ezért a vevőnek nincs erkölcsi joga csupa szabályos kerek szeletre igényt tartani.
A végszeletek szétosztására pedig a geometriailag tökéletlen szeletek homogén eloszlására való törekvés szerintem elég racionális, és erkölcsileg is pozitív magyarázat.

Az valóban vitán felül áll, hogy egy prémiumnak mondott üzletlánc lehetne egy hajszálnyival nagyvonalúbb, és a "vevő a király" elv mentén kiszolgálhatna egy ilyen apró igényt, de túlzásnak érzem a fölzúdulást azért, ha mégsem teszi. Az is előfordulhat, hogy a pultos kezét valóban a dugdosás aljas szándéka vezérelte, de ez a fentiek miatt kétesélyes, addig pedig megilleti őt az ártatlanság vélelme. És különben is, válság van.

34

Author Profile Page eszpee, 2009. január 8. csütörtök, 20:26 (#)

Charlie Brown, ha tényleg nem volt semmi szándékos dugdosás, akkor hogy került ez a szelet két teljes közé? Ahogy már mások is írták, ha nem matattak volna külön vele, akkor egy kisebb és egy nagyobb vég között kéne legyen, ahogy sorban vágták, nem két teljes között.

35

Author Profile Page ervin, 2009. január 8. csütörtök, 20:40 (#)

Charlie Brown, csakhogy nekem van még egy lap a kezemben. :)

Nemcsak neked, hanem az összes "spontán alakult így" elméletesnek mondom: mindkét felvágottnál úgy nézett ki a dolog, hogy 5-6 szeletenként el volt rejtve egy ilyen vége-virág. Nem egy darab tehát, hanem legalább 3-4 mindkét felvágottban. Itt a kollégák már elmondták, hogy egyetlen szelet esetén sem lehet szó véletlenről, de ennyinél pláne nem.

Egyáltalán nem valami előfeltevésből indultam ki, ahogy levezetted, hanem egyszerűen észrevettem ezt a furcsa jelenséget mindkét felvágottnál, és megpróbáltam magyarázatot találni rá. Ha valaki tud jobbat, elő vele, a véletlen sajnos nem nyert.

36

bicskei, 2009. január 10. szombat, 10:02 (#)

már előre félek ervin azon felismerésétől, amikor egy paradicsomot felszeletelve rájön, hogy aljas módon annak a végeit is megvetették vele

37

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. január 10. szombat, 13:48 (#)

Aham. Gondolom, ha szeletelt, szárított paradicsomot veszel, és csupa végét kapsz, akkor elégedetten mosolyogsz.

38

Author Profile Page ervin, 2009. január 10. szombat, 15:38 (#)

bicskei, tök jó, ez eddig a legjobb poénod!

ha folytatásban is gondolkozol, a kiflit meg a banánt tudom kapásból ajánlani, azok még képletesebbek is, mert tényleg van végük, ellentétben a paradicsommal.

39

bicskei, 2009. január 10. szombat, 18:27 (#)

most én is rádöbbentem; a paradicsom CSAK VÉG

40

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. január 10. szombat, 22:27 (#)

Akkor ez új kezdet lehet neked:)

41

Dimi, 2009. január 11. vasárnap, 19:25 (#)

Honnan vesznek ennyi veget?

42

adélka, 2009. március 28. szombat, 22:55 (#)

szerencsétlen eladó csak azt tette amit munkaadója megkövetelt: ha nem tudja eladni a szalámi véget ki kell fizetnie...hát eladta

43

BAMbi, 2014. április 1. kedd, 18:10 (#)

Kedves Fogyasztók!

Az az érdekes az egészben, hogy ha belegondolunk az a szerencsétlen felvágottvég ( vagy éppen az eleje) is hozzátartozik a felvágotthoz, és ugyan abból az összetevőből áll mint a termék "közepe"! Ha szépen fel van szeletelve ,miért is nem tudjuk elfogyasztani? Én soha nem szoktam ezen fennakadni, ha minőségi kifogásolhatóság nincs a termékben. ezzel az erővel már pl. egy sertéscombnak is a közepét fogjuk kérni?

44

Balthus, 2014. május 3. szombat, 08:42 (#)

A parizervég nagyon is jó a karéj elkeskenyedő végének tökéletes lefedésére. Amikor itthon egy rúd parizert vagy szalámit vágok, még örülök is, ha nem minden szelet egyforma, mert lecsúszott vagy csálé. Baromság, hogy az emberek zöme ilyen előítélettel viseltetik a végek ellen. Ez vagy a lakosság proliságát és butaságát, vagy pedig a heideggeri értelemben vett halálközeliség félelmetes voltát igazolja, ehhez idomul csak a bolt árupolitikája.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork