Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53842 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Újévi lencse

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2009. január 1. csütörtök, 16:28 | 6 hozzászólás

Pénzt hoz ugye az egész évre, és bár kőmaterialisták vagyunk, azért néhanapján még az általános szkepticizmusunkban is kételkedhetnénk. Ha így sem megy, a lencse mindenféle babona nélkül az év bármelyik napján is nagyon finom, van benne egy rakás protein, B1 vitamin, vas, kihagyhatatlan. Ha ezt megírtam, neki is állunk főzni egyet, addig is jön a recept Nathalie közreműködésével.

Kezdjük azzal, hogy mi szerencsések vagyunk, és az eredetvédett puy-i zöldlencséhez nem kell az egész várost bejárjuk, a nagyobb áruházakban is rendszeresen kapható. Érdemes ezt a fajtát használni, nem fő szét, és nagyon intenzív íze van. Negyed kilóval számolok.

Fogunk tíz deka füstölt szalonnát, ezt és egy hagymát felvágva egy kis vajon vagy olívaolajon főzzük egy kicsit, aztán mehet bele a lencse egy-két babérlevéllel. (Mi nem szoktunk, de ha van kedvetek, itt mehet bele egy kis répa, szemesbors is.) Felöntjük hideg vízzel, de nem kell neki sok, kb. kétszer annyi, mint a lencse. Mehet bele egy-két hámozott felvágott paradicsom is, egy gerezd fokhagymával. Lassú tűzön főzzük, hogy ne lobogjon, nagyjából 20-25 percet. Nem is szoktuk leszűrni, friss kenyérrel tunkolva nagyon finom a leve. Ha maradt szilveszterről valami jóféle virsli, az is belefőhet a végén.

A másik variációt, amit csinálni szoktunk, egy arab sráctól tanultuk még Barcelonában. A különbségek: zöld helyett vörös lencse, rövidebb főzési idő (a vörös lencse marha hamar szétmegy, de végülis úgy is finom), értelemszerűen szalonna nem kerül bele, viszont római kömény és paradicsomszósz igen, valamint sok sok fokhagyma. Ha kész van, mehet rá egy kis friss petrezselyem vagy koriander.

Jó étvágyat, nekem már az összeírástól is megjött.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Edina, 2009. január 1. csütörtök, 16:54 (#)

Nálam így készült ma (avagy vegaverzió): a vöröslencsét egész hagymával sós vízben megfőztem, a végén pedig borsikafűvel, gyömbérrel, fokhagymával és oregánóval ízesítettem (őrölt koriandermagból kifogytam, de az is ment volna bele), majd egy kis tejfölt is tettem bele (kihagyható). Mindelfogyott. :)

Boldog új évet, Kispad!

2

gója, 2009. január 1. csütörtök, 21:53 (#)

A lencse undorító, a közeli patakban látható békalencse jut róla eszembe.

3

Author Profile Page eszpee, 2009. január 1. csütörtök, 22:44 (#)

részvétem!

4

Author Profile Page ervin, 2009. január 2. péntek, 11:29 (#)

LOL

5

NagyGa1, 2009. január 2. péntek, 11:41 (#)

Szar lehet, gondolom kimarad még pár dolog, pl telbegríz, spenót, brownie :)

6

deKata, 2009. január 2. péntek, 13:50 (#)

lehet, hogy ez ilyen egyéni családi szokás, de nálunk úgy tartják, hogy mindegy, hogy mi az újévi első fogás, csak aprószemű legyen. Ez általában tarhonyát jelent nálunk és icipici pogácsákat, és pénzre való hatásában eddig ez sem bizonyult kevésbé sikeresnek a lencsénél... ;)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork