Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sic transit Gloria Jean's

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2009. március 15. vasárnap, 10:12 | 21 hozzászólás

Bezárja valamennyi budapesti kávézóját a Gloria Jean's Coffees. A cég honlapján már a búcsúzó üzenet fogadja a látogatót. A hírek szerint a teréz körúti és hősök terei üzlet ma van nyitva utoljára, a Mammutban levő pedig a hónap végéig marad üzemben.

A tulajdonosok a válsággal és az elviselhetetlen költségekkel indokolják a lépést; akárhogy is legyen, a nálunk mostanában kialakuló kávézóműfaj legdrágább, legszebb üzleteket nyitó és egyik legjobb kávét kínáló versenyzője dobja be a törölközőt.

Esetleg érdemes megfontolni egy utolsó látogatást, ha például nem voltatok még a Hősök terén levő egységükben, és ma a Liget felé jártok, megéri.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

Benny Lava, 2009. március 15. vasárnap, 12:12 (#)

Sztem inkább az tett be nekik, hogy jó egy éve ehelyt panaszkodtam a kihelyezett játékok hiányos voltára :)

2

shadai, 2009. március 15. vasárnap, 15:43 (#)

Ez nem csupán hazai történet, a válság mélyülésével egyre több a probléma az ezerforintos kávé koncepcióval. A Starbucks pl. az elmúlt egy évben közel 1000 kávézója bezárásáról döntött és tizezreket tettek lapátra.

3

tallian.miklos, 2009. március 15. vasárnap, 17:44 (#)

Kár érte.

Shadai, világjelenség, ahogyan a válság is, de gondolom, sokat árthat egy ilyen láncnak az is, hogy az import-alapanyagot dollárért / euróért veszik, a bevételeik azonban forintban keletkeznek.

Meg gondolom, a Starbucks is eléggé erőn felül növekedett. A "prémium" szegmens nyilván nagyot fog szívni, talán csak mondjuk a Ferraritól felfele nem lehet érezni a hatást - mert ugye Enzo Ferrarinak volt az a koncepciója, hogy nem lehet olyan nagy szarban soha a világ hogy ne lenne legalább ezer ember, aki tud Ferrarit venni...

4

Orosz Péter, 2009. március 15. vasárnap, 22:09 (#)

E blog szerzői rángattak el először, méghozzá a Mammut bevásárlóközponti üzletbe, amin először forgattam a szemem, hogy a faszom fog bevásárlóközpontban kávézni, aztán rájöttem, hogy a hipercukros szirupkávét egyszerűen senki nem csinálja jobban. Illetve az üzlet kellően izolált. És ekkor még nem is láttam a Hősök terei csodálatos egységet, ami olyan volt, mintha a tulajdonosa elhagyott volna egy nagy régi villát, és egyszerűen beköltözött volna valaki kávéfőző készülékekkel.

A hely varázsa persze – miszerint nagy, magas, teljesen üres termekben lehetett órákig ülni és olvasni – folyamatosan sugározta a modell tökéletes tarthatatlanságát. Bár azért drukkoltam, hogy ideig-óráig lesz fizetőképes kereslet a minimálbér 2%-át kitevő kávékra. Nos, izé.

És akkor most látom, hogy még holnap reggel utoljára se ülhetek ott egy délelőtt. Szomorú. Viszont a legjobb cuccuk (BJ’s Iced Coffee) jellemzően annyira kiütötte az egyébként is labilis szénhidrát-háztartásomat, hogy utána jellemzően két óráig halálszürkén ültem és folyt rólam a víz.

Egy klassz dologgal kevesebb, viszont lehet, hogy két évvel elnapolódott a megvakulás, a láblevágás és a veseátültetés.

5

pblue, 2009. március 16. hétfő, 13:14 (#)

bazmeg ez a posztcim :D

6

rof, 2009. március 16. hétfő, 14:17 (#)

#5 így múlik el a farmer dicsõsége...

7

Pécsi Ferenc (pollner), 2009. március 17. kedd, 09:32 (#)

Hülye neve van (volt), sokáig azt hittem, hogy valami ruhabolt és nagy ívben elkerültem.
Hősök Tere: Többször jártam ott (nap közben) - mindig pangott az ürességtől. (Inkább egy étteremnek való hely.)
Nem szeretem az olyan helyeket, ahol 1)letegeznek 2) megkérdezik, mi a nevem, hogy aztán név szerint szólítsanak. Felesleges bizalmaskodás, amitől semmivel sem lesz erősebb a kötődésem a céghez/márkához.
Lehet, hogy "nomád" munkához jó a hely, de kávé sok helyen van jobb. És olcsóbb is.
Azért persze kár érte. "Tetszettek volna nem válságot csinálni."

8

Author Profile Page ervin, 2009. március 17. kedd, 09:52 (#)

Feri, egy-két helyet abból a sok jobb kávésból igazán felsorolhatnál, közszolgálatilag.

9

Pécsi Ferenc (pollner), 2009. március 17. kedd, 10:12 (#)

Hát, bajban leszek a pontos címekkel:
1. Semiramis (?) kávézó a Régiposta utcában (egy udvarba van, a házszámot nem tudom.
2. Csokibolt a Semmelweis u,. és a Tanács (Károly) krt közötti átjáró udvarban
3. Spinoza (Dob u.)
4. Tranzit (Kosztolányi D tér (Itt régen helyben pörkölt saját keverék volt, de a mostani helyzetet nem ismerem. A többi felsorolttal szemben klasszikus nomád hely.)
5. Csészényi (Krisztina krt.)
6. APACuka (Horánszky utca) - Shadai kedvéért:)
(A lista távolról sem teljes.)

Emlékeim szerint többségükről ti is írtatok már.
Azt hozzátenném, hogy én nem a literes papírpohárban árult "amerikai" kávéért élek-halok, ha valaki azt szereti, nem valószínű, hogy ezeken a helyeken megtalálja.

10

Author Profile Page ervin, 2009. március 17. kedd, 17:15 (#)

ahogy sejtettem, egyik sem a Gloria-féle "angolszász" kávékban utazik, amint azt a végén te is megjegyzed. ezért aztán nem egészen helytálló az összehasonlításod az első kommentedben. merthogy *ilyen típusú* kávé nincs (nem volt) sok helyen jobb pesten, sőt szerintem konkrétan sehol.

11

krampusz, 2009. március 17. kedd, 23:33 (#)

na banyek ha megszeretek egy helyet egyből bezár...

Kezdek aggódni a balatonfüredi Karolina miatt. Azonnal próbálja ki mindenki amíg még van.

12

Zeo, 2009. március 19. csütörtök, 23:39 (#)

Feri, mi is kérünk nevet, nem kötődés vagy ilyenek miatt, hanem hogy megtaláljunk a kajával-itallal. Ez neked is érdeked, nem? :)

Gloriánál talán nem, a Hősöknél soha nem voltak sokan, de pont ezért kellemes el tudtam lenni azzal, akivel éppen ott voltam, nem tömegnyomorban. Nekem jó, nekik kevésbé…
Talán ma voltam utoljára a mammutiban, kaptam egy kártyát is, hátha összejön 31-ig :)

13

LacKac, 2009. március 24. kedd, 19:42 (#)

Az első találkozásom a Gloria Jean's-szel: http://neonomad.hu/2007/12/06/gloria-jeans-hosok-tere/ és az egyik utolsó tegnap este volt. Számomra picit csalódás volt az utóbbi pár hónapban, amikor elvetődtem feléjük, mivel romlott a minőség és a háttérzene is inkább tinidiszkóba illő volt sokszor. De még így is sajnálom, hogy már nem lesz.

A héten azért mégegyszer elnézek, mivel végiglyukasztotta még a Hősök teréről megismert pultoscsaj a kedvezménykártyámat. :)

14

ethrnz, 2009. március 27. péntek, 11:36 (#)

A Mammutban nem igazán fog úrt okozni, a Mammut II-ben azonos szinten levő Café Bridge-ben nagyságrendekkel jobb kávét lehet kapni, és 500 Ft-rt, nem műanyagpohárba kapod az espressot... Nem reklámnak szántam, de tényleg így van, szörnyű, de kb. az egyetlen a hely az összes bevásárlóközpontban, ahol normális kávét lehet kapni...

15

tekatana, 2009. március 29. vasárnap, 23:40 (#)

nekem ugyan azt mondták, hogy 31-ig a mammutban még nyitva lesz, de már tegnap se volt, úgyhogy oda ne fáradjatok hiába. úgy tűnt a szomszédos bitterakármi egység vette át. egyébként az árak úgy emlékszem nem maradtak el az gj-étől, de feltételezem a minőség igen, bár ezt soha nem tudjuk meg, mivel hamar leléptünk (bár a kilátás most is tetszett, 10 perc várakozás után otthagytuk a gj maradványait, a néha felénk pillantó, haverjával kedélyesen csevegő felszolgálóval együtt).

16

tekatana, 2009. március 29. vasárnap, 23:43 (#)

14 - persze ízlések és stb., de sztem az ottani kávé meg sem közelíti a néhai gj kávéit (csupán árban)

17

Orsi, 2009. május 29. péntek, 00:17 (#)

Én ma szembesültem a szomorú ténnyel, hogy (a munkám miatt az utóbbi időben sajnos kicsit elhanyagolt) kedvenc kávézóm nem csak a Hősök terén, de már a Mamutban is a múlté. Valami BitterSweet "csokoládézó és grill" nevű szörnyedvény van a helyén. Fura, de nekem a két profil nem nagyon jön össze... Azért adtam egy esélyt a helynek, gondoltam, érdeklődöm a kávé választékról, meg iszom egy jó eszpresszót, de a kelletlen és buta pincérnő elvette az egésztől kedvem :( Kár, hogy a jó dolgok mindig megszűnnek, a kommersz meg egyre inkább tért hódít. Tény, hogy kicsit drága volt, de úgy gondolom, van ami minden pénzt megér. Nekem a GJ ezt (is) jelentette... Jó volt munka közben kilógni meginni egy nagy mályvacukros forrócsokit vagy egy dark moccachinot. A kellemes, meghitt randevúkról már nem is beszélve...

18

juliavas, 2009. június 6. szombat, 19:33 (#)

Nem nevezném 'szörnyedvénynek' a bittersweet csokoládézót és éttermet, mivel 2 éve itt dolgozom. A minőség nem marad el a gloriáétól, sőt... koffeint nem tartalmazó,kávénak nevezett italokat árusítottak a gloriában ezresért. Nálunk 350 Ft az Illy espresso. Érdemes megnézni jobban az árakat, mielőtt kritizálnak, és a válság a mammutban senkinek sem tett jót, ahogy nekünk sem.

19

juliavas, 2009. június 6. szombat, 19:46 (#)

A 'mekik' emlékeztetik Önt Nyugat-Európára??? Minden sarkon egy meki éktelenkedik Budapesten, mely több milliós napi bevételével a magunk fajta családi, MAGYAR kisvállalkozóktól veszik el a bevételt. A minőség a mekiben?? Jó étvágyat kívánok a tartalmas étkezéséhez a mekiben. Számomra a nyugat-európai színvonal az általam vezetett étteremben a nyersanyag-beszerzésünkben nyilvánul meg. Első osztályú ételeket készítünk, szenvicseink és kávéink a desszert-különlegességeink mellett nem utólérhetők holmi franchise multi ihatatlan és ehetetlen kínálatával. Kérném a negatív reklámozás előtt a 'feltételezem' stb. szavak kihagyásával az információ szerzést előzetesen.

20

Author Profile Page ervin, 2009. június 6. szombat, 21:28 (#)

Kedves Júlia (18-19), én kipróbáltam önöket, úgyhogy akkor mondanám is.

Egy szendvicset ettem, az adag meglepően óriási volt, a minősége a közepes és a jó között, semmi panaszom. A kiszolgálás kulturált és természetesen udvarias, a környezet kellemes, emelem a kalapom a személyzetük előtt. A csoki is olyan, amilyennek lennie kell.

A kávéjuk viszont - Illy ide vagy oda - a fasorban nincs a(z egykori) Gloriáéhoz képest.

21

juliavas, 2009. június 6. szombat, 23:26 (#)

Köszönöm, Ervin, h reagált! Nagyon jól esett. Napi 14 órában fáradozunk a kollégáimmal, h elégedettek legyenek a Vendégeink. Persze hibátlan munka nincs. A gloriát egyébként mi is nagyon kedveltük, és mivel más közönséget vonzottunk, nem is tekintettük egymást konkurenciának. Sőt, egy időben közös munka is szóba került. Mi szállítottuk volna nekik a desszerteket, de a mi picike cukrászatunk nem volt erre alkalmas. Jó viszonyunk a mai napig megvan!
Sajnálva nézi az ember, ha a szomszédos vendéglátó bezár, hisz ugyanazoktól a gondoktól szenvedünk, melyek őket a Mammut elhagyására késztették.
A kávészerető embereknek pedig széles skálán mozog az ízlése! Szerencse, h minden igényt kiszolgálnak ma már.
Igyekszünk továbbra is jól szolgáltatni!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork