Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53923 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Olimpia étterem

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2009. április 8. szerda, 08:19 | 13 hozzászólás

Nem szaporítom a szót, mert a neten hegyekben állnak az étteremet méltató kritikák, csak csak azt írom le, hogy nekem mi tetszik ebben a helyben.

Update: Mi meg ervinnel akkor a teljesség jegyében csak azt írjuk le a végén, hogy mi nem tetszett ebben a helyben.

Tetszik, hogy nincs állandó étlap (sőt, semmilyen sincs), mert minden nap mást főznek, annak függvényében, hogy aznap reggel mit lehetett kapni a piacon. Amatőrszakács-pályafutásom kezdetén én is hamar eljutottam a felismerésig, hogy ha jó minőségűek az alapanyagok, onnan kezdve igazán nagyot hibázni már nem nagyon lehet.

Tetszik, hogy a séfben nincs semmi naidenézzetek-ezmegmilyenkülönleges! kényszer, amely betegségben egyébként számos kollégája szenved. Amikor ott jártunk, rántott csirke volt az egyik fogás, uborkasalátával és sültkrumplival, tiszta retró kaja, a középiskolai menzát juttatta eszembe. (Aztán, amikor megkóstoltam a húst, mindjárt kiderült, hogy ez a változat igen messzire esik a Központi Leánykollégium szakácsainak hasonló néven futó termékétől.) Medvehagymával pedig még csak az erdőben találkoztam, ilyenkor tavasszal az egész Mecsek tele van vele. (Megkérdeztem, a nekünk felszolgált medvehagymát aznap reggel hozták Pécsről.)

Tetszik, hogy igyekeznek minden alapanyagot helyben beszerezni. Nem azért, mert nagy hazafi vagyok, hanem mert azt gondolom, hogy ha egyszer igazi angol steaket szeretnék enni, akkor inkább elutazom érte Angliába, de Magyarországon mégis inkább magyar dolgokat ennék legszívesebben. Kiváló boraik vannak, de nem azoktól a borászoktól, akikkel az összes közért tele van. De nem a bor a legnagyobb meglepetés, hanem a sajt, amely az összes általam eddig megkóstolt francia sajtot kenterbe veri. Valahol Nagykőrös mellett készítik egy tanyán, de többet nem sikerült megtudnunk az eredetéről.

Tetszik, hogy Csongrádi Csaba úgy jár-kel az asztalok között, és olyan figyelemmel bánik a vendégekkel, mintha régen látott jóbarátai lennénk, akiket odahaza vendégel meg a saját szórakoztatására.

Tetszik, hogy nem zavarja cigarettafüst az ételek élvezetét. Nincs ugyan nagy, piros "dohányozni tilos!" felirat, de sehol nem látok egy darab hamutartót sem. Látok viszont az utcán cigarettázó vendégeket, akik felállnak és kimennek arra a pár percre. Fogalmam csincs, hogy az étterem vezetése ezt mivel érte el, de remélem, hogy legalább ezt az egy dolgot ellesi majd tőlük a többi vendéglátós is.

Ervin és eszpee: még valamikor nyár végén próbáltuk ki egy ebéd keretében a helyet, mi tagadás, elég izgatott várakozással, a híre már több helyről is elért minket. Ehhez képest szinte folyamatos csalódás volt, a fenti stílusban listázva:

Nem tetszett, hogy egyszerűen elkavarták a foglalásunkat, ami persze előfordulhat a legjobb helyen is, de az egész szituációt abban a "biztos, hogy minket hívott? kivel beszélt?" gusztustalan, feszélyező stílusban adták elő.

Nem tetszett, hogy az összes ételt összevissza rakta le a pincér. Három főnél talán nem akkora feladat megjegyezni, hogy ki mit kért, pláne egy deklaráltan minimalista menüből.

Nem tetszett, hogy ezen felül még az egyik étel helyett mást is hozott, majd csak duzzogva volt hajlandó kicserélni.

Nem tetszett, hogy az előző események hatására a konyhából kijövő személyzet, miután elnézést kért a pincérért, letolt bennünket is: azért "artikulálhatnánk rendesen" a rendelésnél.

Nem tetszett, hogy a desszert, amit kértünk, egyszerűen értelmezhetetlen volt, valami szinte vizezett tej "sűrűségű" csokin volt egy habfolt, ha jól emlékszem.

Nem tetszett, hogy a fizetéskor a visszajáró közt a forgalomból már rég kivont ezrest próbáltak elsütni.

A végén mégis azt mondtuk, hogy kifőzdének az egyik legjobb, amit valaha láttunk - nade valami csodának ez rettenetesen kevés. Lehet, hogy az a tanulság, hogy nem délben kell menni.

Értékelés 0-7: stsmork: 7, ervin + eszpee: 3.

Olimpia étterem, 1076 Budapest, Alpár utca 5, telefon: 321 2805. Takács Lajos és Csongrádi Csaba étterme. Étlap nincs, a vendégek csak a fogások számát választhatják ki. Minden nap mást főznek (kedden halnap), s az alapanyagok neveit krétával felírják egy nagy táblára.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

gergely, 2009. április 8. szerda, 08:44 (#)

es hol van ez helyileg, vagy csak en nem lattam a bejegyzesben? :)

2

Author Profile Page stsmork, 2009. április 8. szerda, 11:16 (#)

Update: beírtam a cikk végére a címet és a telefonszámot.

3

Author Profile Page eszpee, 2009. április 8. szerda, 12:51 (#)

És újabb update, kritizáltunk mi is ervinnel. Súlyos szavak. Vigyázzatok.

4

Author Profile Page eszpee, 2009. április 8. szerda, 13:01 (#)

Ja és szerintem az a parasztság minősített esete, aki itt rágyújt, elég sűrűn vannak az asztalok.

5

k3y, 2009. április 8. szerda, 13:02 (#)

És egyébként te mit kerestél a leánykollégiumban? :)

6

Author Profile Page eszpee, 2009. április 8. szerda, 13:12 (#)

gondolom csirkét. :)

7

gaba, 2009. április 8. szerda, 13:52 (#)

- Este érdemes menni.
- Régebben azt volt az elméletem, hogy a itt a húsok a jók, azokra kell menni, a leves és a többi néha egész jó, néha határozottan rossz, de mostanra már megdőlt ez az elméletem, mert abból is kaptunk nagyon gyengét. Most már inkább azt mondom, hogy szerencse kérdése, hogy jót eszel-e vagy nem.
- A személyzet két felszolgáló férfitagja (Csongrádi, meg a fiatal) borzalmas volt minden alkalommal, tipikusan nem tudták az étel nevét, és ha rákérdeztünk, akkor "viccelődőses" azt mondták: "Majd rájön.", meg hasonlók. Egyszer a fiatalabb arra hivatkozott, hogy igen, hallotta, amit egymás között beszélgettünk (tudniillik, hogy társaságunk egyik tagja nem eszik húst, csak halat).Egyedül a hölgyre nem volt sosem panaszunk.
- Takács Lajos baromi kedves és szimpatikus ember, vele érdemesebb inkább beszélgetni, a vége felé ki szokott jönni.
- Mindig nagylelkűek az adagokkal, valójában többet adnak, mint amit fizetsz. Kvázi, ami friss van, azt mindenképpen felszolgálják.
- Mindig van legalább egy-két nagyon jól sikerült fogás. Ezek kedvéért hajlandó vagyok elfeledkezni a kellemetlenségekért.
- Az asztalfoglalással mindig szerencsénk volt, kedvesek és előzékenyek voltak, egyszer például várólistán voltunk, és felhívtak, amikor ürült hely (más napon, nem volt jó sajnos baby sitter hiányában).
- Összefoglalva, pozitívan fogalmazva: ha szerencséje van az embernek, akkor baromi jól sikerülhet egy ilyen este, fantasztikus élményben lehet része, ha közben nagylelkűen elfeledkezik a személyzetről, és a kevésbé jól sikerült fogásokról.

8

Author Profile Page stsmork, 2009. április 8. szerda, 14:40 (#)

#5: A Központi Lánykollégium (a.k.a. tyúkól) alsó szintjén volt a menza, középiskolás koromban oda jártunk ebédelni.

9

Nz, 2009. április 8. szerda, 18:32 (#)

Régóta tervezem, hogy ajánljam a Roosevelt téri önkiszolgáló éttermet. Egy éve a kedvencem.

10

mzperx, 2009. április 8. szerda, 23:29 (#)

Ervin,

este menjetek, ég és föld, ahogy a Csalogányban is. A kézműves borok nagyon jók és Csaba jó ízléssel párosítja a fogásokhoz.

11

Bacsa, 2009. április 16. csütörtök, 23:15 (#)

Nekünk elfelejtettek szólni,hogy kedden halnap van.Ott derült ki.A párom nem rajong érte!De!Szt.jakab kagylót kivéve mind megette!!!Friss tengeríz ,vaníliás olívaolaj,mellé sült körte,nem bántam,hogy kettőt kellett ennem.Zseniálisan jó volt.Langyos volt a közepe(üveges)Tökéletes. Szardínia,tintahal,polip(kanállal lehetett enni!Skorpiohal sorrendben jött, minden jó volt!A pincér mogorva volt kicsit,4 helyett ketten mentünk.Lajos kijött,beszélgetett,volt aki megtapsolta!!!Szimpatikus ember.Őszinte konyhát visz,vihet,SZERENCSÉS!Sok sikert nekik!

12

yamaguchi, 2009. július 6. hétfő, 13:41 (#)

Jártam az étteremben, nagyobb társasággal. Úgy alakult, hogy hamarabb kellett mennem, az előételeket követően mert valami közbejött, ezért szóltam az egyik pincérnek.
Negatívum, hogy a főpincérre kellett várnom, (mert ő dönti el, hogy mennyit fizessek) aki nem jött oda. Amikor szóltam neki, hogy rá várok sértődötten valami általánosságot mondott, de nem közölte, hogy fizessek-e vagy sem. Szívesebben fizettem volna az addigi fogyasztásom, mert minimum így tartom korrektnek. Végül arra következtettünk, hogy nem kéri, igaz ezt normálisan nem közölte, vagyis nem állt szóba velem!
Az ételről a többiek jót mondtak és a többi pincér kedves volt.
Én biztos nem térek vissza annak ellenére, hogy az ételek mások egybehangzó véleménye szerint jók.

13

Author Profile Page eszpee, 2010. január 28. csütörtök, 17:33 (#)

Nos, kipróbáltam az esti, összes fogásos menüt. Bár borokkal együtt szemérmetlenül drága volt, így is simán megérte, egyik legjobb éttermi élményem.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork