Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A lyoni bouchonok bemutatása a Café des Fédérations példáján keresztül

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2009. május 8. péntek, 19:17 | 5 hozzászólás

borosüvegRégóta készülök erre a cikkre. Tavaly nyár végén látogattuk meg grunddal és tekatanával a címben szereplő éttermet, azóta. Nem akartam elkapkodni, többet érdemel annál.

A bouchon Franciaország nagy részében dugót jelent, a szó alkoholzárolási és közlekedésszituációs értelmében is, Lyonban viszont egy kis, barátságos, tradícionális konyhájú éttermet, ahol valahogy nem giccs a kockás abrosz, és a pincérlányok mosolya is teljesen őszinte. Talán azzal lehet legjobban érzékeltetni a helyet, hogy amikor belép az ember, önkéntelenül köszönne a már ott vacsorázó többi vendégnek. Hazai viszonylatban esetleg a "kifőzde" szóhoz lehetne hasonlítani, az arra csapódott összes negatív felhang nélkül.

Elég sok van ilyenből Lyonban, az egyik leghíresebb a Café des Fédérations.

Indulásként egy helyi aperitív: communard, a kir vörösboros változata. A kir valamilyen gyümölcslikőr (általában feketeribizli - cassis, vagy szeder - mûre) és fehérbor keveréke, a communardban ehhez általában a környékbeli vörös Beaujolaisből használnak. Jó kezdés.

Közben már ki is hoztak némi harapnivalót, kis tálkákban friss töpörtyűt (grattons) kapunk, hadd ropogtassunk amíg főételt választunk. Az étkezés itt nem teljesen éttermi hagyományok szerint megy: nincs étlap, egy menü van, amiben a pincér felsorolásából kell fő fogást választani, minden más fix lesz. (Cserébe a végösszeg se változik, minden ugyanannyiba kerül, persze borok nélkül.) A lehetőségek pedig, mint azt a cikk elején írtam, a tradícionális lyoni konyha legszebb darabjai, azok pedig nem érzékeny lelkeknek lettek kitalálva: véres hurka almával (boudin aux pommes), disznógyomros kolbász (andouillette), borjúfej (tête de veau), pacal (gras-double, "dupla zsír"), szárnyasmáj (foie de volaille), halas gombóc (quenelle), borban főtt kolbász (saucisson au vin), ecetes csirke (poulet au vinaigre), ennyi. Válogatunk kicsit, hogy mindenki mást egyen, tudjunk kóstolgatni, kérünk egy üveg helyi bort (a ház kimért borában nyugodtan meg lehet bízni), és hátradőlünk egy kicsit töpörtyűt majszolva.

máj
Máj

Sok időnk nincs mélázni, jön az első előétel: buggyantott tojás vörösboros-szalonnás szószban (oeufs en meurette). Egy kis tálka az egész, de valami elképesztően finom, pillanatok alatt elfogy. Jól is teszi, mert jön a következő adag: egy lyoni hidegtál, lencsesalátával (caviar de la croix rousse). Ezen felvágottak, terrine, kis salátalevéllel, a szalámi (saucisson) nagyon finom, de a legjobb mégis a lencse, az éhségünk nagyjából elmúlt. Kár, az előételek legjobbika csak most érkezik: lyoni saláta (salad lyonnaise), benne szép nagy szalonnadarabokkal és tojással. Pihegünk.

pacal
Pacal

Pedig még csak most jönnek a főételek, nagyon finom minden, de itt már tényleg kezdünk kifeküdni. Körbekóstoljuk becsületesen, a quenelle és a máj is eltűnik azért, viszont a dupla zsírnak legalább a fele megmarad, bár nem az íze miatt. Némi küzdelem után bedobjuk a törölközőt, de nem engednek ilyen könnyen.

sajtok
Sajtok

Sajttál következik, a környék felhozatalából válogatva, és azt kell mondjam, meg tudtak lepni, a törkölyös borítású darab hiába vagyok franciasajt-rajongó, nagyon nem ízlett. A maradék 5-6 féle persze bőven mentett, de igazából nem nagyon volt már hely bent. Pedig hátra volt még a desszert is, választhatóan házi fagyi valami alkohollal, és csokikrém (mousse au chocolat), nem túlzok, addig és azóta is életem legjobbja a műfajban, súlyos, tömény, brutális kegyelemdöfés.

csokimousse
Csokimousse

Az egészért borok nélkül fejenként 25 eurót fizettünk. Aki ismeri a helyi árakat, az tudja igazán átérezni, mennyire olcsó ez egy ilyen vacsoráért.

jóllakott szerző
A jóllakott szerző vidáman sétál be a képbe

Értékelés (0-7): 7, kötelező.

Le Café des Fédérations
8-10 rue Major Martin
69001 LYON
tél. : 04 78 28 26 00

Fotók: grund, köszi szépen!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Author Profile Page ervin, 2009. május 8. péntek, 22:12 (#)

huh. :)

2

tekatana, 2009. május 10. vasárnap, 00:47 (#)

az utolsó félórában pontosan ennyit tudtam kinyögni, csak ültem buta mosollyal az arcomon, miközben arra gondoltam, ha sikerül is felkecmeregni az asztaltól, a bringára tuti nem fogok tudni felmászni. aztán valahogy mégis sikerült hazatekernünk. súlyos gasztronómiai élmény volt. azt hiszem a buggyantott tojás és a mousse volt a legfinomabb. na de az a törkölyös sajt - meggyőződésem, hogy azt ember nem bírja megenni, csak azért hozták ki, hogy a turistákon röhögjenek a konyhaablakból.

3

Author Profile Page eszpee, 2009. május 10. vasárnap, 10:32 (#)

az volt a baj, hogy engem kisérteties pontossággal főiskolai hányásra emlékeztetett az íze.

4

Guczó, 2009. május 20. szerda, 00:51 (#)

Itt a megoldás hogy miért hívják a legjobb ilyen kockásabroszos francia éttermet itt Le Bouchon-nak!
Mondjuk kihagynak egy-két elemet a fentebbiekből és helyi viszonylatban eléggé drágának számít az a 20-30 euro amit otthagy az ember, de amúgy minden stimmel.
Lehetetlen helyen van, csak az találja meg aki ismeri, picike - mégis tele van minden este már jó tíz éve.

5

Author Profile Page eszpee, 2009. június 22. hétfő, 15:43 (#)

Azóta még kétszer voltam, leszek még, plusz tapasztalat, hogy este érdemes menni, az ebédmenü kisebb, gondolom a délutáni munkavégzésnek legalább látszatesélyt adandó. Sajnos csokimousse nem volt, helyette fondant, az se volt rossz, de a körtepálinkás körtefagyi nagyon elverte. Továbbra is kurvajó hely.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork