Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Cukkinis-csicseriborsós csirke

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2009. június 26. péntek, 18:59

Chili & Vanilia hívta fel a figyelmemet a Simple to Spectacular című könyvre, ahonnan ez a recept is ered. A könyv szerzői különféle alapreceptekre adnak négy-öt variációt, az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladva. A most következő recept a sautéed chicken chunks legbonyolultabb változatának általam némileg visszaegyszerűsített verziója.

Kell hozzá:

- 300g csirkemellfilé
- 2 tk őrölt római kömény
- 2 tk frissen őrölt kardamon
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 db csicseriborsó-konzerv
- 0,5 kg cukkini
- 2 db paradicsom
- 1 db zöldségleveskocka, fél liter forró vízben feloldva
- kuszkusz

Fontos, hogy a kardamont frissen őröljük, mert úgy sokkal markánsabb az íze. Ez némi pepecselést igényel; szét kell feszegetni a magházakat, kikaparni a kis fekete magokat és egy dörzsmozsárban megőrölni őket, de megéri a vesződséget.

Ha ezzel megvagyunk, akkor mossuk meg a csirkemellet, vágjuk kockára, öntsünk rá egy evőkanál olajat, és keverjük össze a fűszerekkel. Ha van időnk rá, hagyhatjuk állni egy-két órát (a könyv szerint legalább 15 percet), hogy a hús minél jobban átvegye a fűszerek ízét.

Bontsuk ki a csicseriborsó-konzervet, öntsük ki a tartalmát egy tésztaszűrőbe, mossuk le hideg víz alatt, és tegyük félre. A cukkinit mossuk meg és vagdossuk fel fél centi vastag szeletekre. Mossuk meg a paradicsomot is, és vágjuk fel apró kockákra. (A paradicsomot egyébként teljesen ki is hagyhatjuk, az étel ízén gyakorlatilag nem változtat, inkább csak optikai tuning szerepe van.)

Mielőtt a húst elkezdenénk főzni, készítsük el a kuszkuszt. Ehhez előbb ell kell zarándokolnunk a Ferenc körútra, a Corvin mozi mellé, hogy az arab élelmiszerboltban kuszkuszfűszert vásároljunk. (Elképzelhető, hogy van máshol is, csak nekem nem sikerült még rábukkanni.) Ebből egy teáskanállal kell majd a vízbe tenni, amiben a kuszkuszt főzzük.

A témában folytatott több éves kitartó kísérletezéseim eredményeként arra jutottam, hogy a kuszkusz elkészítésének legtutibb módja, ha elolvassuk a használati utasítást a doboz oldalán, és pontosan azt csináljuk, ami oda le van írva. Minden más módszer, amit eddig kipróbáltam, rosszabb eredményt hoz, általában nagy gombócokká állnak össze a kuszkuszszemcsék. Ha megvagyunk a kuszkusszal, tegyük félre és fogjunk hozzá a hússütéshez.

Egy jó nagy (ha lehet, öntöttvas) serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanál olajat. Dobjuk bele a húst, és egy fakanállal kezdjük el kevergetni, hogy le ne ragadjon az edény aljára. Két-három percig folytassuk ezt a műveletet, amíg a hús el nem kezd barnulni. Most zúdítsuk rá a cukkinit, öntsünk rá kb. egy decit a zöldséglevesből, takarjuk le az edényt, és vegyük le kicsire a gázt. Időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk tovább az egészet, amíg a cukkini meg nem puhul. Ha szükséges, öntsünk még hozzá a zöldséglevesből.

Mikor a cukkini megpuhult (úgy 5-15 perc kell neki, attól függően, hogy mennyire zsenge, illetve hogy milyen vékony szeletekre vágtuk), öntsük rá a csicseriborsót és a paradicsomot, keverjük meg, és pároljuk tovább még néhány percig, aztán tálalhatunk.

Az egész főzés nem tart tovább har...negy...na jó, negyvenöt percnél. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők (ugyan csicseriborsóért meg kuszkuszért lehet, hogy fel kell keresnünk valamelyik fűszerest), a maradék eláll a hűtőben és másnap felmelegíthető, úgyhogy igazán praktikus recept hétközbeni estékre.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork