Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Főzőklub

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2009. július 7. kedd, 08:19 | 2 hozzászólás

fozoklub.jpg

Legelső cikkében még egyedül és ses néven említette ervin, hogy alkalomadtán leírja ezt a főzőklub dolgot, ha talál végre egy jobb nevet neki ehelyett a valóban kicsit gimis szakkör hangzású helyett. Nos, bő hat év alatt nem sikerült, úgyhogy ez most már marad főzőklub, vagy cooking club a magyarul nem beszélőknek.

Az egész mindössze annyi, hogy egy rakás ember főz külön-külön valamit, amit aztán együtt elfogyasztanak. Amellett, hogy enni mindenki szeret, ez ráadásul még elég jó közösségi esemény is tud lenni, úgyhogy pár jótanácsot adnánk a szervezésre vállalkozóknak. (Ervin utólag, dőlt betűkkel ír bele.)

  • Minél többen vagytok, minél szerteágazóbb társaságból, annál jobb. Érdemes legalább 8-10 emberrel kezdeni, az ideális, ha egy nagy asztalt körbe tudtok ülni - az "aki ahova tud, leül, kezében a tányérral" jellegű dolgok nem annyira jók, inkább kérjetek kölcsön pár széket a szomszédtól. (Nálam 8-10 ember körül van az ideális létszám. 12 környékén már kezdem elveszíteni a fonalat, le sem tudok ültetni ennyi embert, ráadásul házigazdaként, ha törődni akarok a vendégekkel, akkor az folyamatos meló, mert mindig mindekinek kell valami. Ha nagy társaságra vágytok, akkor szervezzétek önellátónak a cuccot, Illetve ne akarjatok házigazdáskodni, még akkor se, ha ti vagytok azok, hanem csak élvezzétek a programot, mint a többiek, aztán majd lesz valahogy.)
  • Érdemes valamennyire összehangolni az ételeket, hogy ne három levessel és öt desszerttel vágjunk neki a fogyasztásnak. Ha sikerült egy-egy külföldit is levadászni, értelemszerűen velük hazait célszerű főzetni. (Így van, és ez többfordulós telefonos egyeztetést jelent, amit ki lehet hagyni, de nem érdemes. Ja, és az italokat is érdemes egyeztetni, hogy ne mindenki rozét hozzon, mert "arra úgyse gondol más". A házigazda pedig számítson rá, hogy neki előre be kell szerezni egy kör mindent, ami már a legelején hűtve várja a vendégeket.)
  • Az bizonyult a legjobb gyakorlatnak, ha a házigazda készült egy nagy adag rizzsel, így az ételek többségéhez köretet már nem kellett hozni. A helyben főzés ritkán kivitelezhető, érdemes olyan ételeket választani, amiket a helyszínen már csak melegíteni kell, így is némi koordinációt igényel, hogy minden egyszerre legyen fogyasztható hőmérsékletű.
  • Ha valaki ragaszkodik hozzá, hogy márpedig ő nem tud főzni, de mégis szeretnétek meghívni, érdemes nem erőltetni az összekínlódott csirkemellcsíkokat, bízzátok inkább az illetőre a desszertet, egy jó cukrászdát vagy fagyizót csak ismer. (Aztán van olyan is, hogy a magyar vendég megretten attól, hogy csupa külföldi főz majd mindenféle egzotikus dolgokat, és olyat ő nem tud, tehát ciki van. Pedig semmi gond: tessék bátran magyart főzni, mert minél több a külföldi, annál nagyobb sikere szokott lenni az echte magyar ételeknek. Nálunk például volt már óriási sikere krumplis tésztának is.)
  • Gyakori kérdés szokott lenni, hogy ki mennyit főzzön. A logika azt diktálná, hogy ha mindenki mindent megkóstol, akkor fejenként elég, ha egy adagot készítenek, de ezt felejtsük el, senki nem áll le főzőcskézni egy-két adagért. Hozzanak nyugodtan 3-4 főre, akkor jut mindenkinek rendesen, a maradékot meg fel lehet majd pakolni. (Mondjuk eddig ahány főzőklubot csináltam, az utána következő szűk hétben nem volt gond ételre.)
  • 10 ember fölött már tényleg senki nem fog megharagudni, ha műanyag a tányér, a pohár, és eldobható papír az asztalterítő is. (Késsel nem érdemes spórolni.) Még így is valószínűleg hegyekben fog állni a mosatlan a sok edény és evőeszköz miatt. (A lányok között mindig akad, aki hősiesen felajánlja, hogy bevállalja a menet közbeni kisebb (vagy nagyobb) mosogatási meneteket (ha nincsen mosogatógép). Kínos, nem kínos, a felajánlást el kell fogadni, mert az egész buli működése összehasonlíthatatlanul simább lesz tőle.)
  • A kezdési időpontot 1 körülre érdemes belőni, azzal, hogy akinek melegítésnél jelentősebb konyhahasználatra van szüksége, az jöjjön korábban. Így jó esetben késésekkel, kavarásokkal, ismerkedéssel együtt 3 körül már farkaséhesen el tudtok kezdeni enni, és aki akar, estére még csinálhat más programot magának. (Így van, de ennek ellenére az így időzített főzőklubok jó része is hajnalban ér véget, mondjuk egy kiadós kártyázás és addigra már többszöri étkezés után.)
  • Étkezés közben az ízlelőbimbók védelmében ajánlatos a gyengébb, finomabb ízektől a brutális csípős felé haladni, fordítva nem sokat fogtok érzékelni a puhább darabokból.
  • A reggelit saját érdeketekben felejtsétek el, vacsoráig viszont ha kibírja a társaság, el szoktak fogyni a szimpatikus maradékok is csendben.

Cooking club

Én egy csomó nagyon érdekes ételt és embert ismertem meg főzőklubokon, érdemes belevágni. Jó étvágyat, jó szórakozást!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Orosz Péter, 2009. július 7. kedd, 18:14 (#)

„…érdemes olyan ételeket választani, amiket a helyszínen már csak melegíteni kell, így is némi koordinációt igényel, hogy minden egyszerre legyen fogyasztható hőmérsékletű.”

A fene tudja miért, de eszembe jutott egy almás pite, ami legalább három órát sült egy tetőcseréppel módosított sütőben. A fene tudja miért.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. július 7. kedd, 18:16 (#)

azért van, amire érdemes várni... :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork