Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szabadkai joghurt

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2009. október 28. szerda, 08:57 | 6 hozzászólás

Gyerekkoromban sokkal izgalmasabb dolog volt a szomszédos országokban vásárolni, mint manapság. Csupa idegen és ismeretlen áru állt a határon túli boltok polcain; az ABC-ben az ember a tejen és a kenyéren kívűl másról nem is nagyon tudta eldönteni, hogy micsoda. (Hazafelé még az is fokozta az izgalmakat, hogy vajon észreveszi-e a vámos a zsiguli hátsó ülése alatt rejtőző három pár gyerekcipőt?) Mára vége a sokszínűségnek: az Európai Uniónak és a globalizációnak köszönhetően ma akár egész Európát keresztülutazhatjuk, ha az út végén betérünk egy sarki ABC-be, ugyanazt a tejet, pelenkát, szappant és csokoládét találjuk, mint ahonnan elindultunk. Elhiszem, hogy a multinacionális cégek által gyártott és Európa-szerte terített termékek olcsóbbak és jobb minőségűek, mint amit a béketábor a legnagyobb jóakarattal elő tudott állítani, én mégis némi nosztalgiával emlékszem vissza a globalizáció kora előtt uralkodó sokszínűségre.

Akad azért még egy szomszédos ország, ahol a városok határában nincsenek ipartelep méretű hipermarketek, a tejet helyi tehenek adják, a sarki pék meg olyan sós perecet süt, hogy hazafelé fel szoktuk vásárolni az egész készletet: háború tépázta déli szomszédunkról, Szerbiáról van szó. Ne értsetek félre, nem azt akarom mondani, hogy Szerbiában minden szép és jó, csak azt, hogy ők még nem érkeztek el a gazdasági fejlődésnek abba a stádiumába, mikor már semmit sem gyártanak helyben, mert mindent olcsóbb Kínából behozni. Vannak termékeik, amelyek jó minőségűek és egyediek. Mint például a szabadkai joghurt (amit a Vajdaságban h nélkül, jogurtnak ejtenek), és amiből minden magyarországi ismerősöm fel szokott tankolni, mielőtt hazaindul. Ahogy Vranacból is, mert ilyen olcsón ennyire iható vörösbort Magyarországon nem kapni. (A bor egyébként nem szerb, hanem montenegrói, de a lényegen ez nem változtat.)

De nem csak az enni- és innivalók között lehet egyedi és meglepően jó minőségű termékeket találni. Hihetetlenül hangzik, de Szerbia a gyerekruhagyártásban nagyhatalom. Vagy láttam egyszer egy műanyag építőkocka-készletet, amely a Legó által üresen hagyott piaci résbe nyomult be, olyan méretű kockákkal, amelyeket egy olyan gyerek is össze tud rakni, akinek a Duplo kockákhoz még nem elég ügyes a keze.

Előfordul, hogy egyik-másik hazai gyártmány külsőre feltűnően hasonlít valamelyik világcég termékére, de ezeket mégiscsak helyben, rendszerint kézi munkával állítják elő, a belföldi piac igényeinek kielégítésére. Figyeljétek meg, nem kell hozzá tíz év, és Szerbia belép az Európai Unióba. Ehhez Karadzsics után nyilván be kell majd cashelni Radko Mladicsot is, de ennyit simán megér az ügy.

Sőt, ha minden jól megy, húsz év múlva az eurót is bevezetik majd. Nálunk abban az évben még mindig a forint lesz a hivatalos fizetőeszköz, és a kormány nagyszabású ünnepségsorozat keretében ünnepli meg a jubileumi, századik megszorító csomagot. Az eseményen, amelyet a parlament dísztermében tartanak, tombola is lesz majd, a fődíj nyertese lehet egy hónapra Magyarország miniszterelnöke.


» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

tüske, 2009. október 28. szerda, 10:13 (#)

Így igaz. A múltkor valahol a Király utcában találtam egy vajdasági házaspár által működtetett pékséget, ott lehetett kapni olyan kifliket, amik legalább hasonlítottak a szerbiai puha, sós tejjel megöntözött eredetire :-)
És a fonott kalács, itt olyan sincs, csak valami száraz fadarabokat lehet kapni. :-(

2

Zs, 2009. október 28. szerda, 10:59 (#)

"ugyanazt a tejet, pelenkát, szappant és csokoládét találjuk, mint ahonnan elindultunk."
Látszólag:( Pl. Nutellából van lengyel és olasz gyártmányú a lengyelnek van mellékíze az olasznak nincs. (itthon elsősorban lengyelt kapni)
Érdemes megnézni a minőségi különbséget ugyanolyan márkájú mosópor, tejtermék stb. esetében attól függően, hogy pl. osztrák vagy magyar boltban veszed. Globalizáció ide vagy oda nem ugyanaz a minőség.

3

Jon Bon Johnny, 2009. november 1. vasárnap, 13:45 (#)

Messziről nézve akár érdekes is lehet Szerbia, de ott élni nyomorult dolog. Megvernek csak mert magyar vagy, az ország fele vadbarmokból áll. Finom a joghurt. Tényleg az. Ettől lesznek EU tagok, miközben az országot a maffia irányítja?

4

Genken, 2009. november 10. kedd, 16:28 (#)

Nekem a kedvencem a zöld AB jogurt, hiányzik is amikor huzamosabb ideig vagyok HU-n, és itt sajnos hasonló sincs a piacon, talán a kefír, de brr...Amúgy a szerb pékárú sem igazán szerb, általában a Szerbiában található pékek zöme albán, őket nevezik siptároknak és tényleg nagyon értik a dolgukat...
Borászatilag meg nem tudom hogyan lehet összehasonlítani a két országot, Magyarország 20 fényévvel előrébb van borkúltúrában, a legtöbb szerbiai bor ihatatlan lötty a magyar borokhoz képest.

5

Benny Lava, 2009. november 10. kedd, 18:09 (#)

Sziasztok,

nemtom,m emléxik-e valaki, jó 8-10 éve egy ideig lehetett kapni itthon a boltokban az úgynevezett "Jumbolit", ami ilyen bazi vastag virsli volt, méretben köbö félúton a normál virsli és a krinolin között. Valszín egyedül én vásároltam az országban, mert elég hamar eltűnt a polcokról és azóta sincs semmi hasonló termék helyette. Mintha akkoriban azt mondta volna valaki, hogy látott ilyet más országban is. Ha valaki netán tudna arról, hogy valahol lehet még Jumbolit kapni a "környéken", az szóljon, nagyon hálás lennék!

6

bangkok charlie, 2009. november 18. szerda, 10:57 (#)

Jártam én is sokat régen jugóba, ellentmondásos dolog volt. Jugoton lemezek, eurocrem, cipiripi, burek, az királyság. De maga a hely, még a Vajdaság is nagyon nyomasztó és szürke. Jó volt kishatárátlépővel kiugrani, de legalább olyan jó volt visszajönni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork