Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


"Will the highways on the

Ervin cikke a Blog rovatból, 2003. június 9. hétfő, 13:37

"Will the highways on the Internet become more few?"

Ez kérem zárja a szöget. És szándékosan nem a legjobbat választottam ki, hogy érdemes legyen elkattintani a Slate-re, ahol szorgos kezek folyamatosan dokumentálják a tényt, hogy a világ szuperhatalmát jelenleg nem Cicero vezeti.

Végre meleg van.

Itt az évszak, itt van újra, amikor ellenségeim száma átmenetileg gyarapszik. A jelenleg is megélhető, kvázi-trópusi időjárásról tett, feldicsérő kijelentéseim ugyanis nem szoktak osztatlan sikert aratni. Holott lubickolni kellene a napfényben és irigykedve gondolni azokra, akiknek ez egész életükben alapbeállításként megadatik.

Erről egyébként mindig az a problémakör jut szembe, amely sötét fellegként borul a megértésem máskor oly tisztán kéklő egére, és alapvető kétségeket ébreszt bennem fajunk megítélését és távlati lehetőségeit illetően.

Gondoljatok bele: kialakult az ember, a séma szerint valahol Afrikában. Élt kedvére, vándorolt, terjedt. Lassan elfoglalta a bolygó valamennyi vidám életre alkalmas területét, azaz az Egyenlítő környékét és az attól nem túl távol eső, még feltétlenül meleg területeket. A létezés itt szép volt, jó volt, kényelmes volt, élvezte azt az ember módfelett. Az idő múltával egészen ígéretes civilizációs kísérleteket is bemutatott, strukturált társadalmat alakított ki, feltalálta az írást, számolást és egyéb hasznosnak vélt dolgokat.

Vajon miért nem tudott ott nyugton maradni?

Miért döntöttek értelmes emberek úgy, hogy célszerűbb olyan helyen élni, ahol fél évig sötét van és a másik fél évig is hó, vagy ahol egyenesen levegőt se lehet venni (hopp, találtam is egy képet La Rinconada-ról, amely a maga tengerszint+5400 méterével a legmagasabban fekvő állandóan lakott település a földkerekségen). Miért vállalták mindezt, amikor ott a melegben olyan jól ellehettek volna?

Az egyik gyors válasz az, hogy túl sokan lettek és mind többen kiszorultak a jó helyekről. Hulljon a férgese. De lám csak, a hidegbe száműzöttek utódai sokkal erősebbnek és találékonyabbnak és aggresszívebbnek bizonyultak, mint a diadalmas elűzőkéi. Gyarmatosították azokat, máig gazdagabbak, egészségesebbek náluk. Tanulság: a sanyarú sors hosszú távon ösztönzőleg hat az emberre. Hm... ha igen.

De legalábbis erre gondoljatok, amikor - mához hasonlóan - legközelebb megint ünnepnapon fordultok be a szupermarket töküres parkolójába.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork