Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Aranyozás, még

Ervin cikke a Blog rovatból, 2003. július 30. szerda, 21:23 | 2 hozzászólás

Így kell elkiabálni a dolgokat. Ma reggel magabiztosan beígértem a Szigetet, és lám, annak rendje és módja szerint nem is jutottam ki oda. Mivel a mai ígérkezett az egyik legjobb napnak, már legalábbis szerintem, lehet, hogy idén nem is szagolok bele az ottani levegőbe.

Legalább van időm megírni a másik két dolgot, ami tegnap oly nagy kedvre derített.

Első, tehát összsorrendben második a foci. A futballszakíróval szólva, a szokásos kedd esti szeánszunkon bmiki barátom és én egyaránt nagy kedvvel játszottunk, és folyamatos veszélyt jelentettünk az ellenfél kapujára. Önfeledt sportélvezetemben ördöngös cseleimmel ordas tengerészcsomókat kötöttem az őrzésemmel megbízott védők lábára: a mai aggódó telefonhívásaim nyomán azonban kiderült, hogy hála istennek azóta mindannyian jobban vannak, sőt egyiküket már haza is engedték az ortopéd sebészetről.

Játék után hazafelé a kocsiban, győzelemittas hangulatban üvöltöztem a TILOS reménytelen remixére. Egyszer csak szórakozottan, utólag azt mondanám, megérzésből, átkapcsoltam a Kossuthra. (Fiksz/Civil - Kossuth - Bartók - BBC - Rádió C - TILOS: az emelkedett tudatszint autórádió-beállítása.) A Nemzetközi vallási híradó, vagy valami ilyesmi címet viselő műsor, amibe betévedtem, instant kedvencemmé avanzsált.

Tekintsük csak a legfontosabb híreket. Teréz anyát októberben boldoggá avatják. Ennek ismeretében meglepő, hogy a macedónok által felajánlott és elkészíttetett szobrát máig nem állították fel Rómában. Az ok prózai: a macedóniai albánok fellázadtak, hogy a szobor tervezett felirata - "Agnes Gonxha Bojaxhiu, Macedónia leánya" - elfedi Teréz anya albán származásának tényét. Mi tagadás, tényleg. Na de ez a vita még csak-csak rendezhető lenne, gondoljuk jóhiszeműen.

Ám ekkor még nem tudunk a macedóniai románokról.

Úgy tűnik, Teréz anya holtában még kelendőbb, mint életében volt. Rendjének tagjai nemrégiben nyilatkozatot tettek közzé, amelyben az anya nevének kommersz kihasználása ellen tiltakoztak. A felhívás hatására állítólag többen megígérték, hogy felhagynak a meglehetősen sunyi gyakorlattal: a bűnbánók között volt egy zug-terézanya egyetem és egy csokigyár (!) is.

A derék macedóniai románok talán ezen okulva döntöttek úgy, hogy a kihasználás helyett rögtön a kisajátítással próbálkoznak. Vezetőjük kifejtette, hogy Teréz anya valójában román származású, és eredeti családneve - alighanem Bojaciu vagy Boiaci - csak az ádáz elalbánosítás miatt fest ma úgy, mint egy betűrejtvény.

Mi, magyarok a Hunyadiak és Petőfi Sándor esete után már gyakorlottak vagyunk az efféle szomszédpraktikákat illetően. A macedónoknak azonban - meg az albánoknak is - leesett a bajszuk a váratlan akció okozta meglepetéstől. Itt tartunk most, füleljetek a végkifejletre. Csodálom, hogy még senki nem jött rá, hogy Teréz anya valójában magyar, mint mindenki, aki számít a világon.

Volt aztán még két kisebb hír, amire felkaptam a fejemet. Befejezésként ezeket tárom elétek.

Az egyik így szól: a tavalyi esztendőben több zsidó vándorolt be Németországba, mint Izraelbe. Hoppá. Nem tudom, mit gondoljak erről, azt érzem, hogy kommentálni felesleges, mindenesetre elképedtem rajta.

A másik információ a horvát püspöki kar intellektuális klasszisát domborítja ki előttünk. A derék egyházfiak a minap kiáltványban tiltakoztak az ellen, hogy a horvátországi iskolákban engedélyezzék a jóga oktatását. Értitek: a jógáét. Az indokuk az volt, hogy ez a cselekedet elősegítené a hinduizmus amúgy nemkívánatos terjedését. Azt gyanítom, ezek a jeles urak titokban sajnálják kicsinyt, hogy az inkvizíció már nem tartozik az érdekérvényesítés társadalmilag elfogadott módszerei közé.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

dmiki, 2003. július 31. csütörtök, 11:50 (#)

Pedig jó volt a Karányi (Wan2), a Makám, Nitin Sawhney és persze Ibrahim Ferrer is... A Shopping and Fucking-ra pedig lehetetlen volt bejutni.

2

eszpee, 2003. július 31. csütörtök, 12:30 (#)

nitin sawhney 1.5 szám alapján unalmas langyos műanyag volt, beteszteltem még pár dolgot tegnap, de csak a satöbbi volt képes felhőtlenül szórakoztatni, ezek 15 éve semmit nem változtak :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork