Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Chateltérítés

Ervin cikke a Blog rovatból, 2003. július 3. csütörtök, 18:27 | 1 hozzászólás

Ma egy vadonatújdonsággal ismerkedünk meg. A chateltérítésről fogok mesélni.

Már a nyelvi korlátokat áthágó szóösszetételből sejteni lehet, hogy itten a számítástechnikához kapcsolódó fogalomról van szó. A chateltérítés (röviden CET) - amely szóval szerénységem gazdagította nyelvünket - önszórakoztatási technika, amellyel oly módon szerezhettek magatoknak kellemes perceket, hogy közben még alá is tesztek barátaitoknak, ismerőseiteknek. Dupla öröm!

A ceteléshez mindössze egy internetre kapcsolt számítógépre meg a rajta futó chatprogramra van szükségetek. Megteszi az icq, aim, msn vagy bármely más hárombetűs programocska. Sőt, figyelmetekbe ajánlom a Trillian nevű kis csodát, amely ezeket egyetlen közös felületen tudja kezelni, megsokszorozva CET-potenciálotokat.

A cetelő a chatprogramok két jellemző tulajdonságát használja ki.

Az egyik az, hogy a beérkező új üzenet automatikusan felugrik a képernyőre és aktív ablakká válik. Ez azt jelenti, hogy bármit is írt éppen a címzett abban a pillanatban, azt az üzenet felbukkanásának pillanatában az új chatablakban fogja folytatni. A másik pedig az, hogy az Enter gomb lenyomásakor az odáig beírt "válasz" automatikusan visszajut a feladóhoz. Ezt a jelenséget némi horgászanalógiával kapásnak nevezzük.

A fenti elméleti háttérismeretében nincs más teendő, mint begyakorolni a technika lelkét, a halálpontos időzítést. Térképezzétek fel barátaitok pontos chatelési szokásait. Ne legyetek restek jegyzeteket készíteni: ki mikor szokott beszélgetni főnökeivel, ismerőseivel, és legfőképp barátjával/barátnőjével. Az így kialakuló időtérkép alapján aztán a megfelelő pillanatban élesítsétek be a chatprogramotokat, írjatok be egy semmitmondó kezdő mondatot ("Szia, van egy kis időd?"), majd rövid koncentrálás után küldjétek el az üzenetet.

Mivel a cetelési kísérlet vakon történik, némi szerencsére is szükségetek lesz. Fel kell készülni arra, hogy a másik oldalon ülő barátotok épp senki mással nem beszélget, viszont untakozik és van ideje beszélgetni. Ilyenkor néhány udvarias mondat után hivatkozzatok a főnökötökre és fejezzétek be a beszélgetést, hogy másutt újra tudjatok próbálkozni.

Ha viszont szerencsével jártok, akkor néhány másodperc múlva egy fontos és titkos Word-dokumentum vagy egy másik, éppen folyó beszélgetés szaftos részlete fog megjelenni az ablakban. Kapás van! A sikeres fogást rendszerint kisvártatva mentegetőzés követi, amelynek hangvételéből nagy pontossággal következtethettek az elcsípett foszlány kínossági fokára. A horogra akadó zsákmány néha csak egy értelmezhetetlen szóvégződés, de nektek a nagy fogás lebegjen a szemetek előtt: adott esetben egy egészben elcsípett mondat révén akár élet-halál uraivá válhattok!

A tapasztalat azt mutatja, hogy CET-et leginkább a gyakorlott chatelők ellen érdemes bevetni. Ők gyakorta egyszerre több ablakot is nyitva tartanak, és párhuzamos beszélgetéseket folytatnak. Figyelmük elaprózódik, így kevésbé veszik észre, ha menet közben új ablak bukkan fel a képernyőn.

Végezetül, a saját próbálkozások ösztönzésére, csokorba gyűjtöttem nektek néhány gyöngyszemet a legsikerültebb magyar CET-akciók eredményei közül:

- - -

"... mlegesd folyton a férjemet. Én téged akarlak!"

"...ért lenne baj? Csak nem attól a nyúlagyú [a cetelő neve]-től félsz? Sose fogja megtudni, hogy mi tettük oda."

"...ost mondjam meg neki, hogy én a fiúkat szeretem?"

"...kkor legalább a Pap Rita CD-t hadd kérjem kölcsön."

"...gyon jóóó... aaaahh... én közben lassan lehúzom az alsónadrágomat, és láthatod, hogy már akkora, mint egy francia kifli!"

- - -

Sok sikert kívánok, gyakoroljatok szorgalmasan!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

ses, 2004. január 28. szerda, 10:50 (#)

Kutatócsoportunk időközben előállt egy egyszerű, de hatásos ellentechnikával: a notórius chateltérítők ellen úgy védekezhetünk a legkönnyebben, ha nyitunk egy ablakot velük, majd azt minimalizáljuk. Ezt követően legfeljebb taskbaros villogást tudnak elérni a képernyőnkön, pontot már nem szereznek.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork