Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


SEGÍTSÉG!!!

Ervin cikke a Blog rovatból, 2003. július 2. szerda, 16:52 | 3 hozzászólás

Hol lehet Pesten igazi pulled beert kapni?

("Mi a túró az a pulled beer?")

Hát tudjátok, az *igazi* angol sör (real ale) az, amelyet nem csapolnak, hanem húznak. Azok kedvéért, akik a sörfogyasztás nemes hagyományának szaknyelvét illetően kihívásokkal küzdenek: csapolás az, amikor az unott arcú a pult mögött elforgatja a kart, és a szénsav magától felnyomja a sört a tankból a pohárba. Húzás az, amikor egy nagy karral pumpálják fel a sört, mert nincs benne túl sok szénsav, hogy magától feljöjjön.

Tegnap este akkora kudarcot vallottam egy sikeresnek remélt próbálkozással, hogy ki kell írnom magamból.

Felkerestem a Winstons nevezetű egységet, amely angol pubnak hirdeti magát, és - az alagsori elhelyezkedéstől eltekintve - könyvtárias megjelenésével tulajdonképpen elfogadható szinten hozza a külcsínt.

Ámde.

A "Milyen angol sörük van?" felütésre először egy kétjegyű számot kaptam válaszul, de konkrétan a csapolt sörökre rákérdezve a választási lehetőségem a következőkre szűkült: Stella, Leffe, Borsodi. Konkrét. Ezek melyike angol, érdeklődtem. Viszont sok belga sörünk van! De angol, az akkor nincsen. Hááát, így konkrétan, momentán, tulajdonképpen.

Pedig elegendő egyetlen halovány gondolatfoszlányt a témára pazarolnunk, hogy belássuk: a húzás, mint technológia felsőbbrendűsége megkérdőjelezhetetlen, és mindenhol csak ilyen sört szabadna mérni.

A sör nemes ital, a gabona felhasználásának talán legáldottabb megtestesülése. (A felsőfok egyértelműbb használatától csak az tart vissza, hogy eszembe jutott a single malt whisky.) Ezt a nedűt ennek megfelelően illik kezelni is. Magától feljönni a talajvíz szokott, meg esetleg a dzsuva csőtörésnél. A sört tessék felcsalogatni, munkát fektetni bele, nem csak ott álldogálni méla tekintettel a csap mellett.

Lássuk már be, emberek, hogy a szénsav hozzáadása az önfeljövetel elősegítése céljából egyenesen üdítőitallá degradálja ezt az üdítő italt!

Nem azt akarom mindezzel mondani, hogy ti mindannyian nap, mint nap másodrendű lónyálakat döntötök magatokba korsószám, pedig igen. De ezt most hagyjuk: könyörögöm, valaki szánjon meg, és mondja meg, hol találni egy normális sörözőt Pesten, ahol húzott sört mérnek! Aztán húzás oda.

Ne hagyjatok cserben.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

Rigoletta, 2003. július 7. hétfő, 09:48 (#)

Mr. Sör, sörfőzde a Régifóti úton.

2

ses, 2003. július 7. hétfő, 15:14 (#)

Natessék. Ezek után meg ne kérdezd, hogy akkor miért is költöztem el, tudatlanul, a Mr. Sör közvetlen közeléből néhány hónapja? :) Megnézem, amikor legközelebb arra járok. Köszi!!!

3

ses, 2003. augusztus 23. szombat, 07:42 (#)

Kedves Rigoletta, a Mr. Sörben egy nagy túrót van húzott sör. :( Legalábbis nekem nem árulták el. Viszont megpróbáltak lehúzni a visszaadásnál. Úgyhogy húztunk is el. Jól felhúztam magam.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork