Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bad press day

Ervin cikke a Blog rovatból, 2003. szeptember 7. vasárnap, 22:59 | 8 hozzászólás

Ma úgy hozta a sors, hogy csupa elrontott cikket vettem a kezembe.

A kávéházi Népszabadság azzal kezdett, hogy cruelitynek írta a kegyetlenséget, ami apró hiba, de minek hősködik a szerző, ha nem tud rendesen angolul. A HVG viszont nagypályán égette magát: az Andrew Vajnáról készített cikkben a "Deadly china doll" filmcímet Halott kínai babának gondolta fordítani, ami egyértelműen B. Tóth László Poptarisznya-számfordításait idézi a nyolcvanas évek elejéről.

Végül aztán a National Geographic törte össze a szívemet. Pont ők! Überpatrióta szerzőjük, Kevin Krajick Portlandról igyekezett nyálas cikket írni, ami elannyira sikerült neki, hogy többek között a következőket találta mondani:

"Néha elveszett Paradicsomként látom magam előtt a régi Amerikát: határtalan erdők és folyók, ahol a vadonból kialakított farmokon megfért egymással a bárány és a farkas, és az emberek békében éltek a természettel - és egymással."

Krajickot ezek szerint hidegen hagyják az indiántörténetek. Később egy meglepő fordulattal romantikus elemként csempészi be a képbe az iparváros mindennapjait:

"A távoli hajókürtök és a tehervagonok ütközőinek csattanása felhallatszik hozzánk, kellemesen ellenpontozva a madárdalt."

Már elnézést kérek: anyád.

Lefekvés előtt elolvasok majd egy oldal Dawkinst, ő legalább nem üt mellé.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

eszpee, 2003. szeptember 8. hétfő, 00:52 (#)

nem akarok én védeni senkit, de az ominózus filmet nem lehet, hogy a magyar forgalmazó fordította kreatívan? nem ez lenne az első eset, sőt...

2

madbal, 2003. szeptember 9. kedd, 10:27 (#)

Nem értem a NasGeó iránti bálványozást. Csupán kivitelezésben haladja meg az Élet és Tudományt, http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/ ami viszont népszerüsítö tudomány szempontjából igényesebb. A NasGeó volt ugye az a TV is, ami egy piramismélyedést adott el nekünk világméretü felfedezésként, valamint a címlapfotói ( http://www.naturart.hu/downloads/NatGeo.pdf ) is kétes eredetüek. (A kérészéletü szót sajnos most nem sikerült stilszerüen elsütnöm, pedig milyen jó lett volna)

A NasGeó csiricsáré, "érdeklödö" butamerikaiaknak való magazin, ami azonban a fodrászszalonok várópadján elhelyezve képes lehet még az emberek szemléletén alakítani.

bless
_maga_ nzanga madbal

(véleményemen még az sem tud változtatni, hogy a NasGeó TV müsorai közül jópárat fordított Íd Renk nevü kedves barátom)

3

eszpee, 2003. szeptember 9. kedd, 10:36 (#)

Fiatal vagyok én ahhoz, h ezt meg tudjam itélni, de azért a régi NG-k között volt pár, ami mai szemmel is érdekes, értékes anyagokat nyomott. Sok helyről hallom, hogy elkurvult teljesen mára az újság, és ezzel kb egybevág a tv csatornájukról alkotott véleményem is. Spektrum/Discovery valahogy nem ennyire bulvár.

4

ses, 2003. szeptember 9. kedd, 10:55 (#)

Szeretem az NG-t olvasni. Meg nézegetni. Nem tartom cikinek, hogy egyes fotósaik zseniálisak. A cikkek jó része megfelel butamerikai érdeklődésemnek. A magyar nyelvű kiadás egyetlen vitatott címlapja alapján való automatikus általánosítást meghagyom a népszerűsítő tudomány szempontjából nálam igényesebb madbalnak. A tévécsatornájukat nem ismerem.

5

SznobBal, 2003. szeptember 9. kedd, 11:04 (#)

Belátom, a NATURE sokkalta bonyolultabb, és szakmaibb, de nálam az az etalon, de a nature napi frissitésü rövidhireit http://www.nature.com/nsu/ a szüleimnek is merem tálalni, annyira rövidek, érthetöek. Nézzetek arra néha ti is szemlézni!

(És különben is. Tudományos berkekben nemhogy ciki, de vérlazító a NasGeóra hivatkozni.)

6

eszpee, 2003. szeptember 9. kedd, 11:10 (#)

azért a butaamerikai és a tudományosberek között vannak vállalható célözönségfokozatok szerintem...

7

SznobBal, 2003. szeptember 9. kedd, 12:00 (#)

"vállalható célözönségfokozatok"

azt hivják nature-nek. vagy a science is jó. imho.

8

Ladó, 2003. szeptember 9. kedd, 15:46 (#)

A Búvár magazin nektek semmi? Említésre sem méltatjátok?

Ses! Megkaptad az emailem?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork