Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


És tényleg!

sbodi cikke a Blog rovatból, 2003. szeptember 15. hétfő, 12:30 | 8 hozzászólás

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

eszpee, 2003. szeptember 15. hétfő, 16:09 (#)

a fél internet tele van ezzel már egy ideje, ezert hogy tovább alapozzuk a sesblog értéknövelt szolgáltatásainak hírnevét, gyorsan postoljuk a fenti szövegeket előállító weblap címét:

http://www.lerfjhax.com/funky.php

2

BiBi, 2003. szeptember 15. hétfő, 19:13 (#)

hát mindez nagyon szép, és tényleg jól is működik, egészen addig, amíg a t. olvasó nem abba a kategóriába tartozik, amelyik nem szóképes olvasást tanult. aki szótagolva (vagy akár betűnként) tanult olvasni, kötve hiszem, hogy rendesen meg tudja érteni a szöveget.

3

ses, 2003. szeptember 15. hétfő, 20:28 (#)

Az eleven cáfolat cáfol. Azt se tudom, mi az a szóképes olvasás, de a szöveg nem jelent nehézséget. :)

4

BiBi, 2003. szeptember 15. hétfő, 20:53 (#)

nem ellentmondani akartam, tényleg így van, ahogy ez meg vagyon írva, kipróbáltam.
valamilyen közvélemény-kutatást kéne végezni, hogy ki hogyan tanult meg olvasni, és mennyi idő alatt olvas el egy ilyen scramble oldalt.
a szóképes olvasás az pont az, amiről szó van, tehát akik így olvasnak, átfut a szemük egy szón, és annak betűhalmazából ugrik be a buksijukban az értelme. mások, akiket a másik módszerrel tanítottak meg olvasni, felnőtt korukban is szótagonként olvasnak, tehát amikor először találkoznak a 'dezoxiribonukleinsav' szóval, minden gond nélkül elolvassák.
a 'szóképes' csapat - többek közt én is - egy hosszú, idegen szónál meg kell hogy álljanak és szépen végigbetűzniük, hogy az első olvasás után fejből visszamondják és ne jegyezzék meg rosszul. az utóbbi kategória viszont hajlamos a gyorsabb olvasás képességére.
ezek az előnyök és hátrányok:)
mondom mégegyszer távol áll tőlem a kötözködés, csak erre a kis különbségre szerettem volna rávilágítani :)

5

Timberhohvandi, 2003. szeptember 15. hétfő, 21:56 (#)

Ha jól emlékszem, szótagolva tanultam olvasni, de mégsem okoz gondott a szöveg megértése. Csak azt nem tudom, mi az a szímát?!

6

Boca, 2003. szeptember 15. hétfő, 23:33 (#)

Egy gimis osztalytarsnom szerint az o apja meg csavarintott egyet a dolgon: nem szavankent, hanem mondatonkent olvasott. Nemtom, mennyire igaz, mondhatnank, hogy hulyeseg, de az apa es lanya is eleg okos, komoly emberek, tehat hajlamos vagyok hinni, legfeljebb kis tulzasnak velem. Mondjuk azt, hogy a faszi terben olvas, nehany szo sugaru kornyezetben, azaz nem epszilon. ;)
Amugy nekem is a szotagos olvasast nyomattak a korszaknak megfeleloen, de figyelmesen kellett olvasnom, hogy ertsem a poent, kulonben atsiklottam folotte :)

7

TéGé, 2003. szeptember 16. kedd, 16:04 (#)

Szerintem tökmindegy, hogy annak idején hogyan kezdte az ember a betűkből szavak, majd mondatok összerakását. Én annak idején szótagolva ta-nul-tam olvasni, sőt azt is elárulhatom, hogy első írás élményem az volt, hogy jó mélyen koncentráltam arra, hogy mit szeretnék papírra vetni, és girbegurba vonalakat huzigáltam a papírra. A hülyék meg nem tudták elolvasni :) Szóval a lényeg az, hogy ma már nem szótagolva olvas az sem aki úgy kezdett tanulni. Aki még ma is szótagol, az bizonyára nem érti majd meg, hogy mi az hogy ientelletukláuis, viszont ez a társadalom számára kicsíny veszteség :)

8

ses, 2003. szeptember 16. kedd, 19:46 (#)

3 főszerkesztői pont TéGé kommentjére! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork