Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


O tompora o mores*

Ervin cikke a Blog rovatból, 2003. szeptember 4. csütörtök, 11:41 | 1 hozzászólás

Laczkó Zoltán bejegyeztette a picsa.hu domént.

A fenti mondatban legalább egy dolog bizonyosan szemet szúr az olvasónak: a domain új, magyarosodó írásmódja. Irányítsuk azonban figyelmünket a hír tartalmi aspektusára. Átmenetileg felejtsük el az inkriminált doménnév negatív szemantikai asszociációit, mert a cikk témájánál fogva esetleg újból le kell majd írnunk ezt a régi magyar szót. Ízlelgessük hát, barátkozzunk vele. Nemsokára hivatalosan szankcionált webcím formájában látjuk viszont.

A rögvalóság e furcsa szeletkéjével (milyen lehet egy szelet kéj) akkor találkoztam, amikor néhány napja ellenőriztem a sesblog.hu bejegyzésének állapotát. Azóta furdal a kíváncsiság, hogy mi állhat e cselekedet hátterében. Miután a sesblog szellemétől távol áll az ipari kémkedés és más fű alatti technikák alkalmazása, próbáljuk spekuláció útján áthidalni az előttünk tátongó információs szakadékot.

Felmerült bennem, hogy egy ilyen írással talán az illető személyiségi jogaiba gázolok bele. Némi gondolkodás után alaptalannak ítéltem az aggodalmat. Egyfelől, az információ nyilvános forrásból származik; másrészt Laczkó Zoltán nem bújik holmi Kamunick Bt. mögé, hanem karcosan, harcosan kiáll a frontra és nevével vállalja cselekedeteit.

Amiből szerintem nyilvánvalóan következik, hogy nincs miért bujkálnia. Óva intek tehát minden olvasót attól, hogy a rendhagyó regisztrációs kérésből Laczkó Zoltánra nézve dehonesztáló következtetéseket vonjon le. Éppen elegett szenvedhetett annak idején a regisztrátorcég telefonjától, amikor az igénylőlap elfaxolását követő második percben visszahívták őt:

- Laczkó úr? Jó napot kívánok! Elnézését kérem a zavarásért, kérem, higgye el, nem telefonbetyárkodom. Jámbor Ida vagyok a DomReg Kft.-től és ebben a pillanatban kaptunk egy faxot... istenem, hogyan mondjam... uram, valakik nyilván visszaélnek az Ön nevével, esetleg ostoba diákcsínyről lehet szó...

A folytatást el tudjuk képzelni. De vajon nem lehetséges, és nem erkölcsi kötelességünk azt föltételezni, hogy Laczkó urat nemes szándékok vezérlik? Tekintsük például azt az lehetőséget, hogy ő a Parádsasvári Ifjú Cserkészek Alapítvány titkára, és a jól sikerült regisztráció után most otthonában pipázik kedélyesen, mit sem sejtve az általa kavart kiberviharról. Kevésbé valószínű, de semmiképp sem elvethető az a gondolat, hogy hősünk a piliscsabai önkormányzat megbízásából cselekszik, amely rövid, ütős, könnyen megjegyezhető névvel igyekszik megnyerni az e-government szédületes perspektíváitól megszeppent lakosságot.

És szinte magától kínálkozik az az értelmezés is, hogy Laczkó úr mások sötét próbálkozásait előzi meg a név levédetésével majd iktatóba helyezésével. Ez esetben megnyugtató gondolat, hogy a gonosz elleni küzdelmében nem áll egyedül. Pusztán a jelenlegi várólista alapján elmondhatjuk, hogy harcostársai már biztonságba helyezték a kurva.hu és éjszakaipillangok.hu neveket is, sőt egy bizonyos Kővári Krisztián nevű úr figyelme még a hanycentivagy.hu-ra is kiterjedt.

Persze nem kerülhetjük meg a kérdést: amennyiben az ilyen címen elérhető weboldalt Laczkó úr ténylegesen szolgáltatásra kívánja majd használni, mi a picsát fog oda felrakni? Mert eljön az idő, amikor a formát - esetünkben szó szerint - tartalommal kell megtölteni. És ennek kapcsán hasított csontjaimba a rettegés, hogy Laczkó Zoltán adott esetben a vakvéletlen iszonyú játékának áldozata lehet. Ez idő szerint talán szobájában ül, és megvalósíthatósági tanulmányát véglegesíti, amelynek címe: "Gyermekközpontú webes megoldások a nemsokára meginduló Pacsi játszóház számára".

* Az újlatin kifejezés néhai Freisinger Ernő tanár úr szüleménye

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

viktor, 2006. szeptember 30. szombat, 22:25 (#)

jo az a punci


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork