Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hahó Magyarország!

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. február 12. csütörtök, 10:42 | 5 hozzászólás

Szürreális érzés egy olyan országba költözni, amelynek beszélem a nyelvét, de ahová nyolc évig csak látogatóba jártam. Először a szagok csapnak meg: műanyag pohárba kitöltött forralt bor és olcsó cigaretták füstje, rosszul beállítot dízelmotorok és olcsó cigaretták füstje, illetve olcsó cigaretták füstje tisztán.

Újabb érdekes felfedezéseket teszek, amikor szombat reggel először autóba ülök. Közelítek az első piros lámpa felé, amikor az váratlanul zöldre vált. "Micsoda véletlen!" - gondolom, és autózom tovább. A következő lámpa megintcsak zöldre kapcsol az orrom előtt. A tizediknél már kezdek gyanút fogni, hogy valami ármány lehet a dologban. Három és fél év alatt, amíg Dublinban nap mint nap megtettem a CityWest - Sidney Parade utat, összesen két alkalommal fordult elő, hogy a Morehampton Road és az Appian Way sarkán a jelzőlámpa zöldet mutatott . A dublini autósok átlagosan ötszáz méterenként érnek egy-egy újabb piros lámpához, akkor is ha az éjszaka közepén próbálnak autózni a város valamelyik főútvonalán.

Éppen itt járok az elmélkedésben, amikor jobbról index nélkül elémvág egy öngyilkosjelölt. Később is látok még pár ilyet. Úgy látszik, létezik ebben a városban valamiféle akció, amelynek keretében a sofőrök minden egyes veszélyes manőverért plusz pontokat kapnak, amelyeket aztán a TESCO-ban levásárolhatnak. Nem tudom még, hogy hol lehet a játékra jelentkezni, de fel fogom hívni a TESCO közönségszolgálatát.

Közben azonban találtam egy ennél is szórakoztatóbb játékot: a bürokráciát. Bé nejem, aki nem magyar állampolgár - az ilyenre rötgön összehúzott szemöldökkel néz a hivatal - kénytelen munkavállalói vízumhoz folyamodni. Hiába van érvényes szerződése, és jár dolgozni minden reggel mint bárki más, igazolnia kell, hogy van hol laknia, és valaki eltartja addig, amíg megkapja az első fizetését. Ehhez be kellett szereznie a földhivatlatól a lakásom tulajdoni lapját, nekem pedig egy fejét csóváló közjegyző előtt nyilatkoznom kellett, hogy hajlandó vagyok házastársamat kerek harminc napig eltartani.

A konzulátusnak azonban ez sem volt elég: nem látták biztosítottnak azt, hogy én őt a lakásomba be is fogadom, ezért erről két tanú előtt külön nyilatkoznom kellett. Eljátszottam a gondolattal, mi lett volna, ha megtagadom az aláírást? A hivatal szerint ebben az esetben a családom női fele a ház előtt fog tanyázni a parkban, mert a lakásomba be nem teheti a lábát, én pedig napjában háromszor ételhordóban hordom le a kaját, hiszen köteleztem magam az eltartásra. Még a tisztálkodás menetét is kidolgoztam: a harmadik emeleti ablakból vödörrel önteném ki a melegvizet az ablak alatt álló külföldi állampolgárra, szigorúan a hivatali gondolatmenet szerint. Na jó, annyit elárulok: lehet, hogy megesne a szívem rajta, és ledobnék neki egy darab szappant!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

ses, 2004. február 12. csütörtök, 11:33 (#)

Welcome to Hungary! Próbáljatok elköltözni a Havannáról. :P

2

inSay, 2004. február 12. csütörtök, 15:35 (#)

Ha nem rokonunkkal tortenik el sem hiszem: Hasonlo szituacio, csak vizumkerelemhez. A kedves burokratak eccer csak becsongettek, hogy akkor ok most jottek ellenorizni, hogy vajon tenyleg eltudna-e tartani x napra a kulfoldi latogatojat. benyitottatak a hutobe, spajzba van-e eleg kaja... majd aztmondak ok. es elmentek.

3

Boca, 2004. február 13. péntek, 12:45 (#)

Stsmork, nem a magyar burokracia vedelmeben, de irj arrol is lecci, hogy mukodik az EU burokracia nem-EU allampolgarok hasonlo ugyeinel. Dublinban hogy mukodott a koltozesetek, munkavallalasotok?

4

stsmork, 2004. február 13. péntek, 13:14 (#)

Írországban a munkaadódnak kell intéznie a munkavállalási engedélyt, neked csak annyi dolgod van, hogy a kész engedéllyel a kezdeben egy évben egyszer elmész az Aliens Registration Office-ba, ahol beütnek egy pecsétet az útleveledbe. (Ez korábban több órás hajnali sorbanállással és fél napos várakozással telt, mostanra megnagyobbították az irodát, és így kb. fél óra alatt el lehet intézni.)

Nehezebb a dolgod, ha vízumra is szükséged van (nekem nem kellett); ez megint egy félnapos sorbanállás, de itt is sorszámot adnak, úgyhogy nem kell egész nap ott ácsorogni. Nem tudom pontosan, hogy milyen papírok kellenek hozzá a munkavállalási engedélyen kívül, azt hiszem elég, ha beviszed a szerződésed.

(Zárójelben: egész más a helyzet, ha állampolgárságot akarsz kérni; én nem akartam, így nem tudom, hogy mennyi a papírmunka vele, de azt hallottam, hogy nem sietik el a döntést.)

Bankszámlát is simán tudtam úgy nyitni, hogy bemutattam az útlevelem és a munkaszerződésem, meg egy levelet a cégtől (fejléces levélpapíron), hogy náluk dolgozom. Az áramszolgáltató és a gázművek kekeckedik, ha korábban nem volt a neveden villany-, illetve gázszámla, és pár száz eurós depozitot kérnek, amit ha jól viselkedsz, egy év múlva visszaadnak. Ez is megkerülhető, a a munkaadód kezességet vállal, hogy ki fogod fizetni a közüzemi számláidat: ez egy aláírásba kerül az erre a célra szolgáló formanyomtatványon, és a személyzeti osztály minden további nélkül aláírja.

Közjegyző által hitelesített dokumentumra sosem volt szükségem, igazából azt sem tudom, hogy mondják a közjegyzőt angolul ;-)

5

dmiki, 2004. február 13. péntek, 14:02 (#)

Pedig ezt magyarul is mondjuk: nótárius (notary)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork