Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szanalmas.us

Ervin cikke a Blog rovatból, 2004. február 2. hétfő, 11:11 | 2 hozzászólás

A terveknek megfelelően, idén is lezajlott a Super Bowl. A terveimnek megfelelően, idén se néztem meg. Kezembe került viszont egy anyag, amely a játékkal kapcsolatos jogokat, vagy inkább jogfosztást tárgyalja. Teljesen beteg, figyeljetek.

A Leventhal Senter & Lerman ügyvédi iroda korrekt, közérthető formában közrebocsátotta a releváns tudnivalókat. Nem is a formával van a baj. Amerikai jogi dokumentum ritkán sikerül ennyire követhetőre, az ínyencek számára ezért mellékelem a pdf linkjét. Amúgy pedig nézzük a lényeget.

Alaphelyzet: a Nemzeti Futballszövetség (NFL) mindent birtokol. Az eseményt, a Super Bowl nevet, a Super Sunday nevet, a logokat, közvetve a résztvevő csapatok neveit, meg a beceneveit is, de még a sisak és mez designját is. Ezeket (azaz semmit) nem lehet felhasználni előzetes engedély nélkül, amit történetesen nem ingyen adnak.

Az NFL birtokolja ezen felül az NFL nevet is, tehát még a fenti körülmények kritizálásához is engedélyt kell kérni tőlük, legalább a saját nevük használatára. Rutinos :)

A jogi gyermekcipőben tipegő európai agyunk számára meglepőnek tűnik, hogy még a jegyek viszont- és továbbeladását is tiltják, elannyira, hogy pl. egy rádióállomás nem hirdethet olyan vetélkedőt, amelynek a fődíja két jegy a döntőre - még akkor sem, ha a két jegyet legálisan vásárolták.

A jószándékú ügyvédek kerülő utat javasolnak. Külön szószedetben emelik ki, hogy milyen szavakat lehet használni. Eszerint a villamosszék közvetlen veszélye nélkül megemlíthetjük, hogy volt Houstonban egy futballmérkőzés, amelyet x és y városból érkezett csapatok vívtak, megdöbbentő módon elárulhatjuk a mérkőzés időpontját is, sőt, az igazán vakmerő egyedek még azzal is vicceskedhetnek, hogy a ki nem mondható szavakat csakazértis kimondják, viszont kibeepelik a közvetítésben. A lehetőségek hazája!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

rof, 2004. február 2. hétfő, 19:22 (#)

Én megnéztem.
Janet cickója jó volt :))
Különben a meccs sem rossz, ha van jó társaság és elég sör.

2

rof, 2004. február 2. hétfő, 19:30 (#)

Apropó, te kértél tõlük engedélyt, hogy itt emlegesd õket? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork