Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53912 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tollas

Ervin cikke a Blog rovatból, 2004. március 7. vasárnap, 15:11 | 70 hozzászólás

Rögtön az elején szögezzük le, hogy ez a világ legjobb labdajátéka. A fineszes focistáknak, karakán kosarasoknak és fáradhatatlan fallabdásoknak azonban bocsássunk meg: nem tudják, mit cselekszenek.

Folytatásképpen azután szögezzük le azt is, hogy a bevezető bekezdést csupán klikkgeneráló provokációnak szántam. A tollas, mint játék tényleg nehezen verhető; ám lényegétől elválaszthatatlan, hogy a legkevésbé sem tör látványos vezető szerepre. Csak úgy van. Többek között pont ezt szeretjük benne.

A squashketrecek pénzügyileg fejlett harcosainál sokszor még az edzés utáni tusfürdő márkájának gondos megválasztása is alapértelmezett cselekedet. Ezzel szemben a tollaspályák - kivétel nélkül iskolai tornatermek esti műszakban - vidám, kellemesen visszafogott képet mutatnak. A testresimuló sportszerelés békésen megfér a kitérdelt, kétcsíkos, katonakék melegítőnadrággal. Ráadásul az utóbbi ruhadarab kopaszodó, enyhén pocakos viselői általában észrevétlenül slattyognak be a terembe, hogy utána méretes alázásban részesítsék alkalmi ellenfeleiket, akik későn eszmélnek, hogy egy újabb kiöregedett magyar bajnokkal van dolguk. Odakint, a parkolóban sorakozó járművek láttán pedig egyértelműen nem gondoljuk azt, hogy az épületben a brókerkamara vagy a BMW viszonteladói hálózata tart összejövetelt. Valahogy úgy alakult, hogy az amúgy elegáns pedigrével rendelkező tollaslabda manapság a közember sportja, aminek az én pozitív világlátásom felhőtlenül örülni képes.

Ott van azután az a meglepő tény, hogy a tollaslabda mind kooperatív, mind versenyszerű játékra egyaránt alkalmas. Ezzel más labdajáték nehezen tud vetélkedni: a foci kifejezetten unalmas ellenfél nélkül, a kosárlabda olyan öt percig bírja, a pingpongot ne is említsük, az egymás mellé állított két fallabdás barátkozási kísérletei pedig egyenesen nevetségesnek tűnnek. Ugyanakkor tollasban egy szélmentes nyári napon minden valamirevaló általános iskolás páros simán elmegy ezerig. Ez a körülmény valamennyire keresztje is a sportágnak, mert a legtöbb ember számára a tollas kizárólag ezt a zsibbasztó ütögetést jelenti. Hadd nyugtassam meg a kétkedőket: a tollas kőkemény versenysportként is űzhető, és amint háló kerül az ütögetők közé, máris elképesztő távlatok nyílnak a rosszindulat valamennyi árnyalatának kibontakoztatására.

A sokoldalúság titka a játék technikájában és magában a labdában rejlik. A lehelletfinom ejtések itt alapvető eszköznek számítanak, nem úgy, mint például a teniszben, ahol a két Robocop a meccs tekintélyes részét az alapvonalon állva tölti, ahonnan 347 km/órás ütésekkel bombázzák egymást. A tollasban mindennapos esemény, hogy iszonytató csapásokkal indul a menet, majd az egyik naivnak látszó labda hirtelen megáll a pálya közepe fölött és függőlegesen beesik az ellenfél területére, aki ilyenkor már hiába rohan és a sikertelen bevetődést követően a fogsorát is úgy kell kibogozni a hálóból.

A tollaslabda utolérhetetlen mesterei az indonézek. A jelző találó voltát igazolja, hogy még a tévéközvetítések profi kamerásai se nagyon tudják követni őket. Egy indonéz tollaslabdabajnokság döntőjének televíziós megtekintése végtelenül frusztráló élmény. A nézőt csak az vigasztalja, hogy a lassítások jóvoltából még mindig többet lát, mint a helyszínen szurkoló társai, akik semmit. A képernyőn látható jelenetek leginkább a hollywoodi trükkfilm kategóriába sorolhatók. Egy páros mérkőzésen, ami még gyorsabb, mint az egyes és a sok kéz miatt még zavarosabb is, nagyjából a következő történik.

Szerva. Feláll a négy ember, az adogató kezében a labda, ami egyszercsak a másik térfélen landol anélkül, hogy bárki megmozdult volna. A földet érés előtt egy milliméterrel alákerül egy ütő és a labda visszasüvít a másik oldalra. Innentől kezdve a kamera reménytelenül kapkod össze-vissza, mintha csak egy gellert kapott golyót próbálna követni. Azután egy véletlenszerű pillanatban kihirdetik a pontot, és jön a lassítás, ahol megnézhetjük, mi történt valójában. Kiderül, hogy az adogató egy másfél milliméteres csuklómozdulattal lövi át a labdát a másik térfélre, a padlóról mentő ellenfél pedig úgy üti vissza, hogy egyből le is csapja, ami fizikailag egyébként lehetetlen. Minden lecsapást lecsapással mentenek a csapatok, majd a végén az egyik játékos elemelkedik a talajtól, három méter magasságban hátrahajlik úgy, hogy a kinyújtott kezében lévő ütője a cipője sarkát érinti, majd teljes testéből visszacsapódik és a labda még a lassításban is eltűnik a képernyőről. Megvan a pont, apró lúdtollpelyhek libegnek a levegőben; ekkor megjelennek a pályasegédek, és egy ügyes kis célszerszámmal az ellenfél térfelének sarokpontjánál kiássák a pályából a belefúródott tollaslabdát. Jöhet az új szerva.

Mindeme nosztalgikus rajongásnak az ad aktualitást, hogy a napokban eszpee meggondolatlan ösztökélésére előkerestem a szekrény mélyén porosodó ütőmet és vagy két esztendő után először, újra elmentem tollasozni. Reménykedem benne, hogy hagyományteremtő megmozdulásról van szó. Az első este mutatott teljesítményem még sajnálatos módon tükrözte a hosszas kihagyás és az azt megelőző képzetlenség jeleit, de optimista tekintettel meredek a jövőbe. Mindent összevetve azt kell mondanom, hogy ígéretesen cikáztam az öntöttpadlón, és eredményességemre utal, hogy a megfelelő arcméret birtokában én írom ezt a postot, nem pedig sanyarú sorsú ellenfeleim. Finom ejtéseim túlnyomórészt a labdára és nem az ütőre vonatkoztak, a lecsapások egy kicsiny de növekvő része már a háló fölött haladt át, és a tornatermekre jellemző, igen zavaró multivonalazás ellenére is kis szórással sikerült betartani a pálya korlátait.

Viszont a kétcsíkos melegítőnadrág, az még hiányzott.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (70)

1

eszpee, 2004. március 7. vasárnap, 18:07 (#)

ó jee. :)

2

dmiki, 2004. március 8. hétfő, 08:58 (#)

:-)))))))))))))

Olyan vagyok mint a tikkadt homok, csak úgy szívom magamba soraidat...

Ervin, mikor adod már ki a könyveidet!?

Na jó, én is belekezdek a tollasba. Reszkessetek, mert jó tanárom lesz...

3

eszpee, 2004. március 8. hétfő, 09:11 (#)

dmiki, és hol? a milyenk kispesten van, és nagyon tele, tudsz esetleg jobbat?

4

dmiki, 2004. március 8. hétfő, 13:39 (#)

A szenszej aszonta, műjegyetem

5

eszpee, 2004. március 8. hétfő, 13:46 (#)

lyó! :)

6

sbodi, 2004. március 8. hétfő, 15:33 (#)

Ez alapján kell rádöbbennem, hogy squashos karrierem nagy valószínűséggel azért tört meg, mert semmiféle autóval nem rendelkezvén gyalog jártam edzésekre? Hmmm... Majd szólok az embernek is, hogy a kivénhedt pólóit cserélje le, mert különben esélye sincs feljebb kerülni a ranglistán. :)

7

mzperx, 2004. március 8. hétfő, 21:08 (#)

Ses és többiek, egy újrakezdő, aki valaha nagytehetségű, de szerénységre a játékban kevésbé hajlamos Ses szerkesztő urat is komoly erőfeszítésre késztette ezúton játékra jelentkezik!

8

eszpee, 2004. március 9. kedd, 11:21 (#)

Nos, akkor legyen egy kis író-olvasó találkozóval egybekötött izzadás, van még két helyünk csütörtök délutan 18-19 óra közöttre, kispestre. Fejenként 500 forint, akit érdekel, az eszpee@underground.hu -n jelezze. Igyekvés!

9

eszpee, 2004. március 9. kedd, 12:51 (#)

a cikk eredeti témájának audiovizuális megalapozása: http://mail.worldbadminton.com/videos/

és ha az elmélet már megvan, még írhattok a gyakorlatra is csütörtök délutánra.

10

eszpee, 2004. március 9. kedd, 16:18 (#)

tollas betelt, köszönjük minden jelentkezőnek, és itt is elnézést a lemaradóktól.

11

diab, 2004. december 17. péntek, 02:42 (#)

johetnetek megint :) voltam ma is voltam kispesten, ket orat toltuk..

12

Volley, 2005. április 12. kedd, 10:58 (#)

Ez odabaszós kis cikk volt! Én is nyomom az ipart, teljesen előttem voltak a kis ugribigri indonéz fiatalok!

13

Ali, 2005. április 12. kedd, 12:01 (#)

Több, mint egy hönapos késéssel olvasom a cikket, de nem avul, könnyeztem a röhögéstől olvasás közben, köszönöm! Alig várom, hogy a gyerkőc elég nagy legyen a tollashoz, máris megyünk ki ütögetni!

14

eszpee, 2005. április 12. kedd, 12:04 (#)

Mármint több, mint egy év és egy hónap, hm? :)

15

bede, 2005. április 12. kedd, 12:06 (#)

Erre a cikkre csak most bukkantam. A 2005-ben már ciki brókerezést leszámítva tök jó :-)

16

Era, 2005. május 18. szerda, 23:15 (#)

Éljen a DIABOLO!:D:D

17

eszpee, 2005. május 19. csütörtök, 08:46 (#)

bede, szerencsénkre a cikk 2004-ben íródott :)

18

Fragma, 2005. május 19. csütörtök, 15:31 (#)

Én szeretnék játszani,,de nem találok megfelelő pályát,,,ebben szeretnék segítséget kérni a következő e-mail címre: fragma@vipmail.hu

Előre is nagyon-nagyon megköszönöm !!!

19

Szászvárosi Sándor, 2005. július 24. vasárnap, 09:37 (#)

Hol lehet pálya méretekről olvasni?

20

ses, 2005. július 24. vasárnap, 12:15 (#)

Kedves Sándor, a weben! :) Például úgy, hogy beírod a Google-be a megfelelő kifejezést: http://href.hu/x/eft

Sok sikert a játékhoz!

21

Zsuzsi, 2005. szeptember 5. hétfő, 14:17 (#)

Nagyon örülök, hogy végre olvashattam 1 jó cikket a tollasról, igaz, másfél év késéssel! Köszi!

22

ses, 2005. szeptember 5. hétfő, 14:38 (#)

ha már idejutottál, akkor nézz körül nálunk, hogy a következő jó cikkre ne másfél év késéssel kelljen ráakadnod!

23

Csab, 2005. szeptember 17. szombat, 20:04 (#)

Sziasztok!

En is palyat keresnek az I.,XIV. vagy a XVII. kerletben esti jatekra.

24

Ági, 2005. szeptember 19. hétfő, 11:19 (#)

Mindenkinek, aki pályát keres: a badminton.hu weboldalon van néhány hely. Lehet érdeklődni, nekem egyszer már sikerült... :o)

25

kéner krisztián, 2005. szeptember 20. kedd, 08:11 (#)

nagyon elégedett vagyok az irományoddal*
*általában semmivel nem vagyok "nagyon" elégedett!*
*ide nem értve a tollast

megjegyzés: mi az, hogy "a tollas a világ legjobb labdajátéka"?
ez nagyon beszűkült gondolkodásmódot tükröz!
a helyes megfogalmazás:
"a tollas a világ legjobb sportja"
a tökéletes megfogalmazás pedig:
"a tollas a világon a legjobb!"

Egyébként sosem tudtam és már nem is fogok tudni rendesen tollasozni, de nagy kedvet kaptam, hogy elmenjek néhány turiba kék csíkos mackónacit keresni.

26

ses, 2005. szeptember 20. kedd, 08:29 (#)

kedves krisztián,
köszönöm az értő kritikát. majdnem egyetértünk. a tollas tényleg az *egyik* legjobb dolog. de azért nézd meg egyszer a lányokat is.

27

eszpee, 2005. szeptember 20. kedd, 08:37 (#)

na de lányokkal tollasozni!!! whoaaaa!!! :)

28

ses, 2005. szeptember 20. kedd, 08:42 (#)

eszpee, nem mindenkit ver el a barátnője tollasban.

29

Gr0, 2005. szeptember 20. kedd, 13:31 (#)

Illetve, nem mindenkit tollasban :PPP

Gr0

30

ses, 2005. szeptember 20. kedd, 14:20 (#)

Gr0, az esztétikai bizottság nevében tisztelettel arra kérünk, hogy ne írd alá kétszer a hozzászólásaidat.

31

birop, 2005. szeptember 20. kedd, 14:58 (#)

Én nem szeretek lányokkal tollasozni, mert akkor soha nem sikerül a labdára koncentrálnom. :) De azért ha van rá lehetőségem, azért csak csinálom. És csak sok-sok zárójelben jegyezném meg, hogy a tollasnál sokkal jobb labdajáték az ötlabda ( http://otlabda.hungary.org/ ), de még annál is jobb sport az ultimate frisbee ( http://frisbee.hu/ ). Viszont még a frisbeenél is jobb a forró csoki, amiról köztudott, hogy a második legjobb dolog a világon.

32

Gr0, 2005. szeptember 20. kedd, 15:28 (#)

ses,
igyexem, de nehezen fog menni, jópár éves beidegződés, hogy a beszólás végére odanyomom - ezért sem merek másodnickekkel próbálkozni - vagyis csak ritkán - úgyis aláírom reflexből (és ez be is szokott következni, ugyebár :)

33

Gr0, 2005. szeptember 20. kedd, 15:29 (#)

Továbbá egy javallat: ha a komment tetjére rakjátok a kommentező nickjét/hozzászólás időpontját, akkor nem lesz kétszer egymá után ott a nevem.

34

gabi, 2005. szeptember 22. csütörtök, 13:16 (#)

II kerületben tudtok pályát?

35

DoDo, 2006. január 18. szerda, 18:49 (#)

Nagyon jó ez a cikk!!! Tök kedvet kaptam tőle! :)) Tudnátok ajánlani egy jó pályát/csapatot/edzőt ahol a tollast el lehet kezdeni? (remélem nézitek ezt az oldalt 2006ban is! :) )

36

ses, 2006. január 18. szerda, 19:08 (#)

Dodo, itt keresgélj: http://tollaslabda.lap.hu/

37

Agent Bauer, 2006. február 3. péntek, 14:43 (#)

Kedves ses,

Most találtam meg ezt az oldalt és mint régi rajongód, nagyon tetszett.
Úgy tűnik, a keresőkbe örökre beégett ez a poszt, szerintem lassan kikerülhetne a címoldalra is :-))
Mikor megyünk tollaspálya-romokat fotózni??

38

Tiv, 2006. február 21. kedd, 16:35 (#)

Jópofa cikk, életem első tollaslabda meccse előtt úgy gondoltam megnézem a szabályokat, úgy akadtam rá erre, kinyomtatom és elviszem a haveroknak ;)

39

német, 2006. március 6. hétfő, 17:00 (#)

Kó játék csak kevés helyen játszák

40

Author Profile Page eszpee, 2006. június 26. hétfő, 21:01 (#)

Örvendetes, hogy a youtube-on a sok amatőr között ki lehet fogni pár korekt felvételt is:

http://www.youtube.com/results?search=badminton

41

csipux, 2006. július 17. hétfő, 13:14 (#)

A tollaslabda egy ixonyú jó sport.Én már 8 éve csinálom és nem tudom megunni!De xerintem nem is nagyon lehet!Ismerek egy nagyon helyes tollasozó srácot és már csak miatta is megéri!Amúgy egy mindent megmozgató játék és akár párban is játxható!! (: K.B.

42

csipux, 2006. július 17. hétfő, 13:15 (#)

A tollaslabda egy ixonyú jó sport.Én már 8 éve csinálom és nem tudom megunni!De xerintem nem is nagyon lehet!Ismerek egy nagyon helyes tollasozó srácot és már csak miatta is megéri!Amúgy egy mindent megmozgató játék és akár párban is játxható!! (: K.B.

43

Author Profile Page ervin, 2006. július 17. hétfő, 14:02 (#)

Csipux, egyből is értjük. Köxi.

44

tekla, 2006. november 7. kedd, 16:29 (#)

hát ez csúcs megfogalmazás :)

45

Frenksekeli, 2007. március 23. péntek, 20:38 (#)

A cikk csakis kizárólag az igazat írja le :)
Ennél jobbat ruhában nem is tudnék elképzelni mint mozgást :DDD
Látok ismerősöket akiket a pályán is láttam már:)
Ezentúl talán többet tanyázok errefelé, de inkább maradok a tornatermek mélyén:)))
Sziasztok!

46

Author Profile Page NagyGa1, 2007. március 24. szombat, 04:01 (#)

Gr0 #33: ez azóta megtörtént.

Tényleg, most milyen néven is futsz? :)

47

Csabi, 2007. augusztus 7. kedd, 16:23 (#)

Sziasztok!

Pár éve még nem, de ma már vitatkoznék Ses állításával. Mármint, hogy ez a világ legjobb labdajátéka. :) Számomra az új király a gyorstollas! (Speed Badminton vagy hívhatjuk csak Speedmintonnak)
Amióta Speedmintonozom, már teljesen leszoktam a tollasról. Csak a Speedminton, ahol és amikor csak lehet. :)
Akár kint, akár bent, akár nappal, de akár sötétedés után is lehet játszani. Próbáljátok ki!

Üdv.

Csabi :)

48

Penálen, 2007. augusztus 7. kedd, 18:52 (#)

Jól látom, hogy ez a speedminton tulajdonképpen teniszpályán, squash-ütővel és tollaslabdával játszott valami? :)

Mennyivel és miben jobb ez, mint a tollas - azon kívül, hogy neked jobban bejön?

49

Penálen, 2007. augusztus 7. kedd, 19:05 (#)

Van ugyan Speedminton.hu oldal, de a belső linkjei, mint pölö az árlista, már egy német oldalra mutatnak. A legolcsóbb ütőjük 25 euro - ez, mondjuk, nem drága. A 60 euros már azért inkább, de tollasütőt is lehet platinaárban kapni.

Amit nem vágok egyelőre, az az, hogy tulképp ez mitől jobb. Amint látom, más az ütő, amolyan squash-ütő féle. Nyilván kicsit más a laszti is, de az kinézetre nem lehet nagyon újszerű. A pálya is másképp néz ki.

A szabályok nem újak, csak az adatokat változtatták meg. Attól, hogy nem rontott szervánként, hanem 3 szervánként változik az adigató személye, nekem nem lesz se szimpatikusabb, se kevésbé az. Abban, hogy nem 15, hanem 16 pontot kell szerezni, én, személy szerint nem látom a rációt, de biztos van benne.
Szal nekem így, a magyar honlap átfutása után nem tűnik olyannak, ami mögött népmozgalmat látnék, de, persze, lehet, hogy ha egyszer játszanék, mást mondanék. Így, "papíron" nem látom a tollastól eltérő izgalmat, ami miatt vennék egy új ütőt meg labdákat és nekiállnék szabályos speedminton-pályát keresni (bár, a honlap nagyon rutinosan megemlíti, hogy teniszpályán is lehet játszani :)

Bpesten hol lehet pályáttalálni, illetve ütőt bérelni?

50

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 7. kedd, 19:08 (#)

Penálen, szerintem pont az a lényege, hogy nem kell "pálya" hozzá, bárhol kitűzhetsz két téglalapot, és kész is. Nekem legalábbis ez szimpatikus benne így első olvasatra.

51

Guczó, 2007. augusztus 7. kedd, 20:11 (#)

Erről a cikkről lemaradtam, "katonakék melegítőnadrág", legjobb :)
Azt azért tegyük hozzá hogy a tollas kifejezetten térdigényes: mindkét ismerősömnek akik versenyszerűen űzték (az egyik válogatott volt) szétment a térdük, én meg már évek óta nem merek tollasozni, mert (tollastól függetlenül) kifordulásra hajlamos lett a térdem.
Mindenesetre egy tollas-meccset tudok élvezettel követni tévén, ellentétben a tenisszel.

52

Penálen, 2007. augusztus 7. kedd, 22:29 (#)

eszpee,
és ettől miben különbözik a normál tollastól? Azt is lehet bárhol, ugyanúgy maszekon kijelölt pályán játszani.

Miről maradok le?

53

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 8. szerda, 09:24 (#)

Penálen, szerintem arról, hogy a normál tollashoz kell egy háló is, illetve szélben nekem sokkal kevésbé tűnik ellenállónak, mint a nehezebb labdás.

54

Csabi, 2007. augusztus 8. szerda, 11:03 (#)

Sziasztok!

Speedminton. Szóval a különbségek és hasonlóságok:
Leginkább a tollasra hasonlít :) ez az egyik legjobb tulajdonsága. ;)
Egy kisebb méretű speciális anyagú, "tollaslabdával" játsszák.
Az ütő a squash ütőhöz hasonlít, de annál rövidebb nyelű, és nagyobb fejű. Ja és sokkal-sokkal könyebb.
Egy hosszában elfelezett teniszpálya a hivatalos pálya, persze háló nélkül, ezért bárhol játszhatsz, ahol elég hely van.

És ami a lényeg, a kicsi labda miatt nagyon gyors a játék, hihetetlen pörgős labdameneteket lehet vele nyomni.
Ja és éjszaka is lehet játszani, mert van hozzá világító patron és éjszakai laszti. De ezt biztosan láttátok a Speedminton.hu -n
Ki kell próbálni, akkor lehet igazán érezni a különbséget :)

Remélem ez nem minősül reklámnak, de Penálen, ha itthoni árakat akarsz, akkor nézd meg a www.speedmintonsport.com -ot.

Ha játszani szeretnél, akkor jelezd nekem. Minden érdeklődőt szívesen látunk ingyen és bérmentve :) egy kis játékra Budapesten. Mi tegnap este is játszottunk két órát, egy forgalommentes kis zsákutcában. :)

Üdv,

Csabi
csekker@torzsasztal.hu

55

Author Profile Page ervin, 2007. augusztus 8. szerda, 11:14 (#)

Ez a bárhol játszhatóság nekem is tetszik, a tollas egyik nagy hiányosságát küszöböli ki.

viszont - ha jól értem - ezzel egyben az egyik legnagyobb poént is megölik: a tollas sava-borsát adó finom ejtések itt értelemszerűen nem játszanak, és ebből fakadóan az a dinamizmus sem, ami a nagy távoli ütések és a gyors pici ejtések közti ide-oda váltásból adódik. nézzétek meg, a mintavideókon is csak püföli mindenki a labdát, ahogy az ütőn kifér.

szóval összességében kipróbálni biztosan érdemes, de első benyomásra nekem olyan, mintha néhány squashos rájött volna, hogy a tollas sokkal jobb játék, de még nem mernék teljesen felvállalni. :)

56

Csabi, 2007. augusztus 8. szerda, 11:20 (#)

Kedves Ervin!

Próbáld ki!
Igen nagy szívatásokat éltem én már át finom ejtésekből kifolyólag:)
Ugyanúgy működnek itt is a módszerek, pl. amivel hátra szorítod az ellenfeledet a térfelén, aztán lezseren adsz neki egy rövid lasztit (Sanyi barátom kedvelt módszere) :)

Egyetértek veled! A Squash-osok tényleg rájöhetnének már, hogy sokkal jobb a tollas! :)

57

Author Profile Page ervin, 2007. augusztus 8. szerda, 11:35 (#)

Csabi, de hát nem olyan a pálya, hogy a térfelek között egy nagyobb lyuk van? Ha igen, akkor áll, amit mondok (én arról az ejtésről is beszélek, amikor az ellenfél öt centiről nézi a szemedet, miközben hogy megalázod), ha nem, akkor félreértettem valamit.

58

Penálen, 2007. augusztus 8. szerda, 11:45 (#)

eszpee (#53),

ilyen alapon a futás a világ legjobb sportja, mert ahhoz tulképp semmi sem kell... Sztem egy sport nem attól lesz király, hogy mennyire kellékigényes.

Ettől, persze, még lehet nagyon májer dolog a speedminton, nempróbáltam még, nem tudom.

59

Author Profile Page eszpee, 2007. augusztus 8. szerda, 11:47 (#)

Penálen, nem azt kérdezted, hogy mitől király, hanem hogy miben különbözik a tollastól.

60

Csabi, 2007. augusztus 8. szerda, 11:47 (#)

Igen van egy távolság a két "játékmező" között. Az alázás is stimmel, de nem tudsz öt centiről a szemébe nézni. ...bár a játéktereden kívülről is bármikor beleüthetsz a labdába:), ha épp oda érkezik a laszti. Az nem hiba.

61

Penálen, 2007. augusztus 8. szerda, 11:47 (#)

Csabi,

"Minden érdeklődőt szívesen látunk ingyen és bérmentve :)"

Aha, így már értem. Ha az elején szólsz, hogy tulajdonképpen szolgáltatást reklámozol, másképp álltam volna hozzá.

62

Author Profile Page ervin, 2007. augusztus 8. szerda, 11:48 (#)

Csabi, köszi az infót. Nálam egyelőre a tollas uralkodik, de ha majd lesz személyes élmény, akkor szívesen revideálok, ha indokolt lesz.

63

Penálen, 2007. augusztus 8. szerda, 11:51 (#)

Amúgy egyetértek ervinnel (#55): számomra a tollasban pont azok a dolgok a legélvezetesebbek, amik a magas hálóból erednek. A videoból nekem inkább egy fal nélküli squash jött le.

Ettől, persze, még mindig lehet ez egy jó játék.

64

Penálen, 2007. augusztus 8. szerda, 11:54 (#)

Eszpee (#59),
igazad van, viszont, mivel az volt a felütés, hogy ez királyabb játék, mint a tollas, logikusnak tűnt, hogy attól jobb, amiben más - vagyis ez esetben a kettő elvileg ugyanaz.

65

Csabi, 2007. augusztus 8. szerda, 12:03 (#)

Szia Penálen!

Szó sincs szolgáltatás reklámozásról. Ha azt reklámoznék, akkor írtam volna, hogy itt és itt lehet játszani és XFt a pályabérlet és YFt az ütő bérleti díja, vagy ára. Még véletlenül sem szeretnék itt semmilyen szolgáltatást reklámozni (már könyvelést sem vállalok:))

A jelenlegi "kemény magból" alakul az egyesületünk, és örülnénk neki, ha minél több emberhez eljutna ez a sport. Ha csak néhány embert meg tudunk mozgatni, akkor már örülünk az eredménynek. És ha valaki többet tud mozogni, mint korábban, akkor is megérte. A lényeg a sport és a mozgás! És nekem ez a sport a legjobb! Ha te ortodox tollasos vagy, de ha nem, akkor sem szertnélek "megtéríteni". A te dolgod. Élvezd a tollast. Ha pedig valakit érdekel, szívesen segítek kipróbálni. Erről szól. Mivel új sport, ha valakinek felszerelésre van szüksége, azt is meg tudjuk oldani.

66

Penálen, 2007. augusztus 8. szerda, 12:12 (#)

Csabi,

OK, visszavonom és bocsánat.

67

Csabi, 2007. augusztus 8. szerda, 12:44 (#)

Ne viccelj, nem sértettél meg. Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. :)

68

steevee77, 2007. október 17. szerda, 15:11 (#)

Hi!

Reklám: Ezúton keresek tollashoz minden Csütörtökön este 6-tól partnert! Helyszín: a XI. ker. Orbánhegyi úton levő magyar-osztrák suli.
Akit érdekel: ciczkany@hotmail.com

69

Hook, 2007. december 11. kedd, 14:45 (#)

Sziasztok!

A tollas sport után érdeklődőknek egy kis extra:

http://web.mac.com/lelehel/

Ezen a linken szép fotókat láthattok a Magyar Nemzetközi Tollaslabda Bajnokságról, de még Lin Dan-ról is a jelenlegi világbajnokról.

Jó nézegetést tollas barátok!

Hook

70

szekelya, 2008. október 20. hétfő, 20:41 (#)

Ha lehet egy cikkre 3 évig kommentelni, akkor én is megkísérlem 10 hónap inaktivitás után. Tudtok az újlipótváros központú monnyuk 5-10 km sugarú körben olyan helyet, ahol hétvégente 7 éves gyereket lehet tollasozni tanníttatni? Ha közben a szülők is égethetik magukat egy félreeső (lefüggönyzött vagy mégikább hangszigetelt) pályán, az mégjobb.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork