Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Apaklón és az anyakönyvi hivatal - II. felvonás

Mónika cikke a Blog rovatból, 2004. április 13. kedd, 14:56 | 2 hozzászólás

Tizenegy hónapos kislányunk magyarországi anyakönyvezését éppen kilenc hónapja indítottuk el, azaz bátran állíthatom, hogy ebben az országban egy gyereknek könnyebb kistestvért ajándékozni, mint anyakönyvi kivonatot.

Lehet hogy emlékeztek rá, az első körben azért buktunk, mert nem anyakönyveztettük a házasságunkat. Február vége felé értesültem arról, hogy ehhez már minden szükséges papír megvan, kellő frissességű és formailag is megfelel, de mivel a harminc nap ügyintézési idő nem járt le, még véletlenül se számítsak arra, hogy az anyakönyvezés előbb megtörténik.

Március derekán, miután a harminc nap már régen lejárt, és házasságlevélnek se híre se hamva, kezdtem nyugtalankodni.

Kikészítettem egy adag nyugtatót, ittam egy pohár vizet, vettem egy mély lélegzetet, és felhívtam az anyakönyvi hivatalt. Házasság? Már régen megtörtént. És miért nem kaptuk meg? Hát igazából nem tudja. Kiküldték? Igen. Hova küldték? Hát ez a kérelem Dublinból érkezett... Igen, de mi már két hónapja Magyarországon élünk, és erről értesítettük is a nagykövetséget, és a kérelmünkhöz csatoltuk az itteni címünket. Hát mi ezt nem kaptuk meg.

Mély lélegzet, nyugodt vagyok, nyugodt vagyok, nem, nem száll el az agyam, igen, udvarias leszek, most a jógatanfolyamokra gondolok, lemerülök alfába, összeszedem minden tudásomat a Zen-buddhizmusról, nyugodt vagyok, nyugodt vagyok...

Jó, nem gond, ezt majd kiváltjuk valahogy, de a kislányunk... Határidős. Ez mit jelent? A házassági... Ami már régóta megvan. Megadom a hölgy nevét.

A hölgy sosincs ott, amikor keresem, végre ma a harmadik érdeklődésre sikerült egy kolléganőjével beszélnem, aki kiderítette, hogy a gyerekünket nem lehet anyakönyvezni, mert nem nyilatkoztunk, hogy mi lesz a vezetékneve.

Itt álljunk meg egy pillanatra.

A lányunknak van már egy Írországban kiállított anyakönyvi kivonata, amiből világosan kiderül, mi a vezetékneve. Van egy Írországban kiállított útlevele is (örökké hálás leszek az íreknek, mert ha nem adnak neki születése jogán állampolgárságot, még mindig nem tudnánk vele utazni, azaz pl. hiába kapom meg én a mostani állásomat Budapesten, nem tudtunk volna ideköltözni). Az útlevelén is szerepel a vezetékneve. Amikor a dublini magyar nagykövetségen kértük a házasságunk anyakönyvezését, a kérdőíven - nagyon jól emlékszem - szerepelt egy kérdés a születendő gyermekek vezetéknevét illetően, amit természetesen ki is töltöttünk. De ezek szerint még mindig nem nyilatkoztunk eleget.

De ha már így válogatni lehet, felhívom a Sesblog olvasóit, indítsunk szavazát. Mi legyen gyermekünk vezetékneve? Mit szóltok például a Habsburghoz? Esetleg (a kötőjelezési szabályokat szigorúan betartva) Medgyessy-Orbán?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

eszpee, 2004. április 13. kedd, 17:17 (#)

javaslom ne álljatok majd itt meg, vágjatok bele egy lakáseladás - lakásvétel kombóba, az még tud meglepetéseket tartogatni.

esetleg vezessetek róla postokat nálam kitartóbban - hogy gyorsan elvegyem ses ziccerét is :)

2

ses, 2004. április 13. kedd, 17:50 (#)

eh. és tényleg.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork