Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53884 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Apaklón és az anyakönyvi hivatal - III. felvonás

Mónika cikke a Blog rovatból, 2004. április 14. szerda, 11:25 | 1 hozzászólás

- A 15009/2003-as ügyről szeretnék érdeklődni.
- És mi a gond?
- Én is ezt szeretném tudni, tekintettel arra, hogy már kilenc hónapja indítottuk.
- Ez ugye apasági nyilatkozatos ügy, tehát a gyermek házasságon kívül született?

Éppen nemrég ünnepeltük a házassági évfordulónkat, olyan jó éttermet találtunk hozzá, hogy még a Sesblogon is megemlékeztünk róla.

- Ez a gyermek házasságból született, a házasságot már anyakönyveztük, iktatószáma 657/2004. (Hiába, aki készült, az készült.)
- Nem nyilatkoztak arról, hogy a gyermek keresztnevének anyakönyvezését a hazai vagy a külföldi helyesírás szerint kérik. (Érdekes, tegnap még a vezetéknév volt az, amiről nem nyilatkoztunk.)

Miután erősködöm egy kicsit, hogy a nyilatkozatot csakis a helyszínen vagyok hajlandó megtenni, nem a lakóhelyem szerint illetékes anyakönyvi hivatalban (hogyne, hogy onnan is két hónapig tartson, amíg átér a fővárosi fősóhivatalba), elárulja, mikor van félfogadási idő. Megkérdezi, hogy a férj magyar állampolgár-e, mondom hogy igen, jó, akkor nem kell tolmács. Azt már nem is merem mondani, hogy ÉN vagyok a külföldi állampolgár, igaz, egy ideig eljátszom gondolatban azzal, mi lenne, ha berendelnék bosszantásul egy tolmácsot. Aki - ha a Rigó, ill. Bajza utcai minőségből indulunk ki - valószínűleg gyengébben beszélne szerbül, mint én.

Érdekes módon az ír (gael) nyelvben van ékezetes Á betű, az ír anyakönyvvezetők pedig kedves emberek; szívesen segítenek, ha tudnak, és ehhez nem is kell ezer példányban nyilatkozni. Így Márta Lilla tökéletes magyar helyesírással lett Dublinban anyakönyvezve. Vagyis mindegy. De azért nyilatkoznunk kell. Holnap reggel megyünk.

Folyt. köv.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

dmiki, 2004. április 14. szerda, 16:14 (#)

Javaslom, keressétek fel országgyűlési képviselőtöket (természetesen fogadóidőben) és ööö...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork