Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nem! Nem! Soha!

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. május 16. vasárnap, 22:23 | 1 hozzászólás

A nyugalmazott távolságibusz-pályaudvar a Kosztolányi Dezső tér szomszédságában lakik. Kocsiállásaiban fák nőnek, hatvanas éveket idéző vonalvezetésű vasbeton oszlopairól itt-ott hámlik már a festék. Ha az üvegen keresztül bekukucskálunk az egykori váróterembe, szocialista-optimista mozaikot csodálhatunk meg a falon. Egy ideig rövid közlekedéstörténeti fotókiállítás volt itt, főleg amatőr fényképekből összeválogatva; telt idomú szocialista háziasszonyok pózoltak fekete Volgák előtt, rövidnadrágos lurkók feszítettek a nagypapa motorkerékpárjának oldalkocsijában, lekerekített szélű Ikarus buszok sütkéreztek valahol a napfényben – ilyenek. Szüleim fiatalkorát idéző képek ezek, nekünk is van pár ilyen odahaza a családi fényképalbumok mélyén.

A műemléki védettséget élvező épület ad helyszínt a Bukarest utcai plakátháborúnak, amelynek legújabb fordulatairól, logisztikai okból – itt járok keresztül minden reggel – első kézből értesülök. A dolog azzal kezdődött, hogy akadt egy vállalkozó, aki kávéházat szeretne nyitni a használaton kívüli épületben. Köztudott, hogy egy vendéglátóipari egység, főleg, ha ilyen félreeső helyen van, csak akkor él meg, ha ott alkoholt is mérnek. Az italmérési engedély volt az a casus belli, ami a háborút kirobbantotta. Egyik nap a következő szövegű lézernyomtatott plakátot ragasztotta ki valaki a néhai váróterem ajtajára:

Kedves környéken lakók! Tudomásunkra jutott, hogy az önkormányzat át akarja adni a Bukaresti úti buszpályaudvart egy vállalkozónak, hogy az kávéházat üzemeltessen itt. Ez még nem volna baj, de a vállalkozó játékautomatákat is fel akar szerelni, ezek pedig ide vonzanák a környék összes csavargó lumpen elemét. Emeljük fel tehát a szavunkat és tiltakozzunk!

Hogy ezt a pénznyerő automata dolgot honnan szedték, nem tudom. Nem is került elő többet a későbbi plakátokon. Mint ahogyan a plakát maga is nyomtalanul eltűnt, huszonnégy órán belül. Megjelent viszont helyette egy másik, az alábbi üzenettel:

Miért kell minden új dolog ellen tiltakozni? Miért ne lehetne itt egy jó hely, ahová érdemes lejárni? Legyen nálunk mini-mindentudás egyeteme! Legyen jó a hangulat! Legyen kávézó!”

A „nem” párt erősítést vetett be. Kerítettek egy vödör tapétaragasztót, és akkurátusan teliragasztgatták „NEM az alkoholra!”, „NEM a szeszre!” illetve „NEM a kávézóra!” szövegű A4-es lapokkal valamennyi oszlopot. Amire az igenesek frappáns, főképp pedig takarékos, választ adtak. „IGEN” feliratú keskeny csíkokat nyomtattak, és letakargatták velük az ellenséges plakátok elutasító NEM szavait. Az ellenlépés nem késett soká: fáradhatatlan kezek újabb sorozatot nyomtattak a tiltakozó plakátokból, de ezeken most már a NEM szót, nyomatékosítás végett, egy dühödt fekete vonal húzza alá. Ezek takarják most az alattuk lapuló „igenesített nem” plakátokat.

Most itt tartunk. Érdeklődve várom a következő lépést. Lesz-e vajon kávézó vagy sem? (Ez különben nem csak engem érdekel, hanem a környéken lakó hajléktalanokat is, akik jelenleg éjszakai szállásként használják a használaton kívüli buszpályaudvart.) Ígérem, a harc újabb fordulatairól híven beszámolok!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

stsmork, 2004. augusztus 30. hétfő, 08:14 (#)

Újabb fejlemény: a váróterem előtt megjelent két raklapnyi Porotherm tégla, pár zsák cement és egy építkezési törmelékkel teli konténer. Megkezdődött a felújítás, amelyet az "Alibi kávézó!" illetve "Parkot akarunk, nem kávézót!" feliratú, frissen kihelyezett plakátok sem tudtak megakadályozni. Úgy tűnik, az ellenzők tábora vesztésre áll, de nem hiszem, hogy ez lesz az utolsó plakát a csatában.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork