Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Taj Mahal 350

Ervin cikke a Blog rovatból, 2004. szeptember 27. hétfő, 17:21 | 2 hozzászólás

taj mahal in fogÉs akkor mi van? A sesblog meg 1000. De azért tiszteljük a kort, úgyhogy a következőkben mégis inkább Indiáról lesz szó. Ajándékokat becsomagolni, az úticél Agra.

A Taj Mahalt, a világ egyik csodáját, az örök szerelem emlékművét és még ki tudja, hány giccses cím birtokosát a XVII. században építtette Shah Jahan, Észak-India ötödik mughal uralkodója. A 14 gyermeket szülő feleség, Mumtaz emlékét megtisztelni hivatott mauzóleum körülbelül 20 ezer munkás és mester együttes erőfeszítésének eredményeképpen 22 esztendő alatt épült fel. 1648-ban készült el. Én a saját tajmahalos történetemmel tisztelgek az ünnepelt előtt.

Még az előző században, a boldog hátizsákosbarát korszakban jártam Agrában, amikor nem kértek minden külfölditől brutális összeget a Taj kertjébe való bejutásért. Sőt. A közvetlenül odavezető utcák sem voltak még lezárva, mint mostanában gyakorta; elannyira nem, hogy nekünk az egyik kapu közvetlen szomszédságában sikerült szállást találnunk. Ez nemcsak szimbolikusan volt jó pozíció, hanem gyakorlati okokból is. Házigazdánk ugyanis tisztázatlan eredetű ismeretséggel bírt a Taj kapuőreinek körében.

Indiában a külföldi meg nem értheti, hogy ki kivel milyen rokonságban van, ezért ezt nem is nagyon firtattuk. Valahogy úgy működik a dolog, hogy aki tök idegen, az friend; akivel életedben egyszer, ha találkoztál, az cousin; minden ennél közelebb álló ember pedig automatikusan brother vagy sister. Nos, házigazdánk kuzinjai némi kuncsorgás árán korán reggel, már nyitás előtt és ráadásul belépő nélkül beengedtek bennünket a gyönyörű kertbe, ahol a középső medence mögötti, exkluzív pozíciót elfoglalva vártuk a napfelkeltét.

Az jött is. És vele a csoda. Utólag elmagyarázták, hogy az általunk megtapasztalt jelenség akkor fordul elő, állítólag ritkán, ha párás, hideg hajnal után felhőtlen égen bukkan fel a nap, és elég gyorsan felmelegíti a levegőt.

Az első vörös sugarak megcsillantak a tornyok kupoláin, mindenki élesítgetni kezdte a fényképezőgépét. Egyszer csak köd szakadt fel a Taj márványtalapzatáról. Lassan gyűlt, és gomolygott felfelé, mint a befújt szárazjég a koncerteken. Köröskörül a kertben mindenhol tiszta maradt a levegő, csak középen, a mauzóleum márványtömbje burkolózott fehér felhőbe.

Nem törődve a kiáltozó őrökkel, futásnak eredtünk, és rohantunk, hogy közelebbről is megnézzük a jelenséget. Mire odaértünk, így nézett ki a látvány:

taj mahal in fog

Izgatottan körbejártuk az épületet, tapogatóztunk a fehér ködben, a felszakadó párában egykettőre csurom vizesen. Mire körbeértünk, a felhő nagy része felszállt vagy elpárolgott, úgyhogy a másik oldalról már ez a kép tárult elénk:

taj mahal cleared

Akkor azt hittem, hogy ehhez foghatót életemben nem látok többé. Egy darabig így is történt. Azaz nem történt. De azután egy szép napon ugyanez a mirákulum a szemeim előtt lejátszódott visszafelé is, ám ezúttal a Machu Picchu domboldalán. Azt részletesen majd akkor mesélem el, ha a peruiak is elfelejtenek valami fontos évfordulót.

Az egész Taj-születésnap legörvendetesebb momentuma egyébként minden kétséget kizáróan az a körülmény, hogy a szervezés hamisítatlan indiai stílusban zajlik. Először is, az ünnepségsorozat hat hónapig fog tartani - egy hatezer éves civilizáció hova rohanjon. Másodszor, egyetlen szóbajöhető komoly forrás sem állítja, hogy a Taj most lenne 350 éves: a valódi időpontot, ahogy azt a szemfüles olvasó a fentiekből már leszűrhette, az indiai hivatalosságok alaposan lekésték. De a jelentéktelen történelmi tények errefelé, nagyon helyesen, senkit sem hoznak ki a sodrukból. Előbb-utóbb mindennel szépen elkészülnek majd, és akkor kezdetét veszi az Agrában amúgyis mindennapos kavalkád turbósított változata, hogy a világ figyelmét még jobban odavonzza erre a fantasztikus épületre és a csodálatos Indiára.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

stsmork, 2004. szeptember 28. kedd, 12:54 (#)

A BBC Online képei az eseményről. Szépek, de a seséi exkluzívabbak :-)

http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/3694914.stm

2

mzperx, 2004. október 3. vasárnap, 16:09 (#)

Ses,

az indiai képeid miért nincsenek fent a underground-on?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork