Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fót hátán fót...

Ervin cikke a Blog rovatból, 2004. október 21. csütörtök, 00:01 | 7 hozzászólás

A Fóti tavat tönkretették. Nem akarok árnyékolni, szó szerint ez volt az első gondolatom, amikor a minap gyanútlanul látogatást tettem, és szembesültem a látvánnyal. Képes beszámoló következik.

Amikor két évvel ezelőtt hevenyészett albumban emlékeztem meg a kedvenc kis tavacskám őszi mindennapjairól, nem gondoltam, hogy emlékkönyvet kódolok:

A minap, a rettenetes skandináv napok utáni első napsugár megint eszembe juttatta, hogy ideje egy kicsit kilélegezni a városból, és erre itt, Észak-Pesten változatlanul a Fóti tó a legalkalmasabb helyszín. Biciklik és elszántság híján szégyenszemre autóba pattantunk, és irány a tó.

A parkolóban még nem fogtunk gyanút, de aztán beléptünk a kerítésen, és a szemünk elé tárult ez:

Valami elvetemült alak vagy szervezet kivágatta a tóparti domboldal összes fáját. Helyükbe csenevész alibi facsemetéket dugdostak, amelyeket máris benőtt a gyom. Az árnyas, erdő szegélyezte tóból sikerült lemeztelenített, szomorú víztározót csinálni.

A parton néhány horgász ült kókadtan, az egyikből kérdésünkre kitört a szitokáradat a favágást elvégző vállalkozó és a fóti önkormányzat ellen. Nem tudom, mennyire volt helytálló az információja, de bárki művelte ezt, nagy barbár lehet.

Meg aztán azt sem értem, hogy ilyenkor hol vannak a zöldek. A kiváló metróperrel voltak elfoglalva? Máskor egyetlen fához is odakötözik magukat. Ekkora erdőt nem lehet egyetlen éjszaka alatt, suttyomban kivágni; a horgászok és a környéken lakók tehát napokon át némán asszisztáltak a pusztításhoz. Pedig az ő tavuk ment tönkre, az ő ingatlanjuk értéke esett jókorát. Vajon mire vártak?

Hacsak valamelyikőtök nem tudja és ide nem írja az igazságot, sosem fogom megtudni, mi történt pontosan. De azt hiszem, egyik Fóti tóhoz sem megyek többé. Ahhoz az igazihoz már nem tudok, ehhez a mostanihoz meg nem akarok.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

eszpee, 2004. október 20. szerda, 23:57 (#)

:(

2

balage, 2004. október 21. csütörtök, 09:58 (#)

mondanám, hogy balkán, de ez lassan sértő a balkáni országokra nézve :-(

3

Szasza, 2004. október 21. csütörtök, 10:15 (#)

A kepek magukert beszelnek... :(

4

lipilee, 2004. október 21. csütörtök, 20:45 (#)

ez hianyzott a ma esti hangulatomhoz :(
remelem legalabb volt ott valami egyedi noveny- vagy allatfaj is... (nem, nem remelem.)

5

eszpee, 2004. október 21. csütörtök, 20:55 (#)

Annyira magyar, eső után köpönyeg:

http://href.hu/x/3yu

6

jano, 2006. december 16. szombat, 14:20 (#)

Én fóti vagyok. Sajnos mi is későn értesültünk erről. Egy biztos szervezett formában vágták ki. Az erdészeti hivatal vastagon benne volt, ők ítélték betegnek a fákát, ők rendelték el a fák kicserélését. Sajnos nálunk nem az első ilyen eset. Az esetet követően jött létre a környezetvédelmi egyesületünk, amelyet sajnos belülről tönkretettek az "elvtársak". Sajnos nekünk se sikerült őket kiszúrnunk.
Ám a harcot nem adjuk fel. Most a fóti patak melletti területre vetették ki a szemüket. Erről már tudunk, és ezt meg is akadályozzuk.
Amúgy az esetet követően az alpolgármestere lemondott Fótnak, így némi részsikert elértünk.

7

sanna, 2006. december 17. vasárnap, 12:58 (#)

a gyerekvárosban a tórendszer szintén el van susnyásítva, pedig vagy 15-20 éve még gyünyörű volt. Ma is pecázgatnak ott a gyeriben, és azért ma is szép (csak hát szebb volt, több vízzel).


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork