Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hogy szólítsalak Önt?

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. november 20. szombat, 22:17 | 11 hozzászólás

Tegye fel a kezét, aki el tud igazodni, hogy ebben az országban kit, mikor hogyan kell szólítani? Meg tetszene mondani, hogy tegezzem-e Önt, vagy önözzelek-e téged?

Egyáltalán nem mindegy! A nővérem anno azzal lopta be magát leendő férje édesanyjának szívébe, hogy a bemutatáskor kezicsókolomot köszönt neki, ellentétben a sógorom korábbi barátnőivel, akik lejónapotkívánokozták. De az a vendéglátóipari egység is két hellyel lejjebb kerül a besorolásban, ahol letegez a pincér, pedig tulajdonképpen büszkének kellene lennem, hogy milyen fiatalnak látszom.

Talán az segítene, ha táblával a nyakunkban közlekednénk az utcán, rajta a szükséges eligazító szöveg, mondjuk így: férfiak, 30 év alatt - helló; 30 és 40 közt - szia; 40 felett - jónapot kívánok... Ennek hiányában mindenféle öszvérmegoldások születnek, a "szervusz-jónapotkívánok", "helló-jóestét" és egyebek.

Nemrég egy különösen ötletes megoldást sikerült megfigyelnem. A velem egykorú eladó használta a zöldségesnél, mikor megkérdeztem, hogyan tudok vásárolni a kirakott krumpliból. "Ott van egy köteg nejlonzacskó, abból el kellene venni egyet, abba bele kellene szedni a krumplit, utána ott a mérleg, arra rá kellene tenni, meg kellene nézni, hogy mennyit mutat, azt be kellene diktálni nekem, utána ide kellene hozni a lemért árut a pulthoz, és itt ki kellene fizetni."

Pazar, nem? Talán ha azt válaszolom, hogy "nem kellene ennyi kellenét használnod, ha tegeznél bazmeg", akkor aznap 20%-kal több vevőt tudott volna kiszolgálni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Haszprus, 2004. november 21. vasárnap, 01:30 (#)

Azt mondtam a pizzafutárnak elköszönés gyanánt, hogy viszlát, erre besértődött, még hallottam hogy a lépcsőházban azon morog hogy leviszlátoztam... :Đ

2

tjp, 2004. november 21. vasárnap, 02:18 (#)

hogy gyulolom, amikor mekdonaldszban tegeznek, aztan megkerdezik hogy 'elvitelre lesz-e'

3

Gr0, 2004. november 21. vasárnap, 20:57 (#)

Sztem az ember difóltból elsajátítja 15-20 között ezt a technikát, hogyan kell valakit sem tegezni, sem magázni. Olyankor az ember még nem tudja, felnőtt-e már, vagy sem, még nem lehet tutira menni :)))

Amúgy arra sosem voltam háklis,ha letegeztek, de az IKEÁban nekem is kinyílik a bicska azsebemben... nemtom, miért, de ki.

Gr0

4

wice, 2004. november 22. hétfő, 10:31 (#)

helosziaszevasz!

5

Blogadmin, 2004. november 22. hétfő, 18:28 (#)

Illemkönyvekben pontosan leírták már, hogy mikor mit kell köszönni, de szerintem nincsen értelme. De nyelvművelő könyvekben is van erről szó, kedvencem a csókolomozás.

6

Peter Orosz, 2004. november 24. szerda, 18:06 (#)

Van egy idős úriember (http://tinyurl.com/6mz53) aki még 1948-ban lépett le Magyarországról Amerikába, egy nyáron nála laktam amikor abban a városban dolgoztam ahol lakik. Nem sokkal azután hogy megismerkedtünk, éppen autóztunk és ezt mondta: "Péter, az egyik legjobb dolog az angolban hogy elhagyták ez a magázós-önözős hülyeséget. Mivel már te is felnőtt vagy, javaslom hogy tegeződjünk." Azóta tegeződünk. Ő 85, én 24.

Annyival megkönnyít mindent, könnyebb telefonálni, könnyebb emailt írni, napsugarasabb lesz a világ.

7

ses, 2004. november 24. szerda, 19:17 (#)

Támogatom a szokás átvételét, azzal a megkötéssel, hogy mi ne a tegezést hagyjuk el és a magázást terjesszük ki mindenkire, mint az angolok, hanem fordítva. :) Bár, amikor megtörténik, akkortól már mindegy, csak nálunk jóval nehézkesebb lenne az a verzió az állandó tetszikezés miatt :)

8

bla, 2004. december 16. csütörtök, 18:12 (#)

Lássuk be, az angol nyelv egyik erőssége ez (a kevés közül).
Tud valaki még másik olyan nyelvet, ahol nincsen Önözés?
A japán nyelvben tudom, hogy nyelvtanilag (az ige alakját tekintve) nincs Önözés, ellenben amikor a beszélgetőpartnerrel kapcsolatosan szólunk, akkor a névhez hozzá kell tenni a -san (kb. Úr) szócskát, akkor is ha a legjobb barátunk az illető. Ez mondjuk tizenéveseknél igen zavaró...
"Hogy vagy Péter Úr?"

9

eszpee, 2004. december 16. csütörtök, 18:17 (#)

Japán az egészen más tészta, külön könyvek vannak a hivatali nyelv szabályairól...

10

ses, 2004. december 16. csütörtök, 18:27 (#)

Hehe, a balinézhez képest ezek még szimplák. Ott egyből három nyelv van, attól függően, hogy akihez beszélsz, az feljebb vagy lejjebb áll a ranglétrán hozzád képest, esetleg ugyanott. És a különbség nem más ragozást jelent, hanem konkrétan külön szavakat és megfogalmazásokat - egy másik nyelvet. Ne kérdezzétek, hogy hogyan tudnak egyszerre több, vegyes társadalmi beállítottságú emberhez beszélni - gondolom, beosztják vagy arra ott az indonéz :)

11

Nünüke, 2005. május 2. hétfő, 15:08 (#)

Ne reklamáljatok,engem vadidegenek rendszeresen letegeznek,és elkérik a személyim ha piát veszek,vagy cigit a tesómnak!Hát tehetek én róla,hogy 10 ével fiatalabbnak néznek?Arról nem is beszélve,hogy rühellem a kezitcsókolomozást!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork