Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Időközben egy sokkal közelebbi országban...

Bede cikke a Blog rovatból, 2004. november 4. csütörtök, 17:20 | 9 hozzászólás

Ha jól számolom, 1997 óta nem voltam néhány óránál többet olyan kelet-európai nagyvárosban, ami nem Budapest volt. Lengyelországban pedig egyáltalán soha nem voltam, a mostani néhány napos krakkói kiruccanásig.

Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy senki ne becsülje le a Budapest-Krakkó autóút nehézségét. Ugyan csak 340 kilométer, viszont ebből csak húsz az autópálya, a többi egysávos döcögés a Sahy-Zólyom-Besztercebánya-Rózsahegy-Krakkó útvonalon, ami már akkor is borzasztó lett volna, ha kifelé nem tévedünk el annyira, hogy még a kevéssé festői Bielsko-Bialát is meg kellett tekintenünk. Nagyon érdekes egyébként a különböző országok kresztábla-politikáját összehasonlítani: míg a szlovákok nem szeretik szomszédos országok nagyvárosait táblákkal jelezni, addig a lengyelek betegesen irtóznak attól, hogy kiírják, hány kilométerre van a következő vagy az eggyel odébbi település.

Krakkó után csak még jobban biztos vagyok abban, amit azért eddig is sejtettem, nevezetesen hogy Budapest végérvényesen és reménytelenül el van veszve. Na nem azért, mert nekünk nincs egy hatszor hat utcából álló, valóban csillogó-villogó középkori belvárosunk. Arról senki nem tehet, hogy a történelmi előzményekből kifolyólag Pesten ilyen nem maradt. A külvárosok meg egyformán szomorúak arrafelé is, lakótelep meg villamosokon kókadozó rendszerváltás-vesztes lakosság az egész.

Akárcsak Nyugat-Európában, Krakkóban is lehet viszont érezni, hogy legalább néhány dolog normálisan működik. Lehet például hétvégén hajnalban ordibálni a belvárosban anélkül, hogy nyugdíjasok öntsenek nyakon húggyal, vagy a rendőrség zárja be örökre azt a helyet, amelyiknek volt pofája kiszolgálni alkohollal. A helyi fiataloknak biztos vannak rémtörténeteik, de én azért hadd higgyem azt néhány ott töltött éjszaka után, hogy náluk nem lep el mindent ez a hülyére rendszabályozott kispolgáriság, mint Budapesten. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy Krakkó lényegesen olcsóbb, 200 forintból például kiváló sört lehet venni az éjjelnappaliban, és a cigaretta sincs 500 forint, hogy csak a leglényegesebbeket említsük. (Egyébként a szállás és az éttermek is olcsóbbak.)

Krakkó legviccesebb látványossága az egykori zsidónegyed. A város szinte valamennyi zsidója a környék számtalan koncentrációs tábora közül valamelyikben végezte, ennek ellenére a helyi turisztikai hivatal mindent elkövet azért, hogy úgy tűnjön, Krakkónak ma is vibráló zsidó kulturális élete van. Egymást érik a zsidó éttermek, komplett utcákat újítottak fel a régen elnéptelenedett boltokkal. Zsidó giccs, bár azt nem tudtam eldönteni, hogy ez szerencsétlen halottak emlékének végső meggyalázása, vagy inkább posztmodern vicc, amelynek keretében a ravasz zsidó kereskedők még haláluk után is képesek bevételt generálni.

Aki Krakkóba megy, az általában elgondolkodik azon, hogy elmenjen-e az ötven kilométerre lévő Osviecim-be, megnézni Auschwitzot, ahol nagyon-nagyon sok ember meghalt. El tudom fogadni a látogatás mellett és ellen szóló érveket egyaránt, minket végül az indított el az egykori haláltábor felé, hogy az időjárás nem tűnt optimálisnak egy tátrai túrához.

Auschwitz borzasztóan szomorú hely, bár talán nem azért, amiért lennie kellene. Először is ott van a görcsös igyekezet, hogy a hely ne múzeum legyen, hanem annál több, az emberiség kollektív emlékezete, vagy valami hasonlóan magasztos megfoghatatlan izé. Ezért nincs belépő és ki van írva, hogy mindenki igyekezzen tiszteletteljesen viselkedni. Viszont autóbusz-parkolónak meg hotdogosnak (ehetetlenül rossz kajával!) muszáj lennie, és néhány láthatóan meghatódott öreg lengyelen kívül nem kegyeletet jön ide leróni senki, hanem egyszerűn kíváncsi arra, hogy hogy néz ki a hely, ahol megöltek egymillió embert.

Az egyes nemzeteknek leosztott barakkok közül messze kiemelkedik a magyar. Bár erős kétségeim vannak affelől, hogy maga a kiállított anyag színvonalas-é, viszont legalább az ide látogató nem-magyarok a sok kivetítő meg üvegfal meg monitor között azt gondolhatják, hogy lám, mégis van erre egy ország, amelyik képes megadni a tiszteletet zsidó halottainak. Jól becsaptuk őket, de azért mégis jobb így, mint mondjuk azzal a lengyel barakkal szerepelni, amelyben a zsidó áldozatok valahogy elsikkadtak, és inkább a politikásokra és a halált önként választó katolikus papokra koncentrál. Végül pedig vannak a szemüveg-, bőrönd- és cipőhegyek, hatvan éve változatlanul, málló, nyelvtanilag helytelen angol magyarázatokkal. Nekem az egész nem a holokausztról, hanem Kelet-Európa esetlen nyomorúságáról szólt.

Végül egy jótanács: a Wieliczka-i sóbányába csak az menjen, akit az átlagnál jobban érdekelnek a kizárólag lengyelül beszélő idegenvezetők, az ízléstelen sószobrok, a lengyel történelem tragikus eseményeinek fény- és hangjátékban interpretálása vagy két óra csigalassú gyaloglás. A teljesen lerohadt bányalift viszont hatalmas élmény, a vidámpark és a sci-fi fantasztikus keveréke.

Az almás zsubrovka pedig nagyon jó, bár minden nyolcadik után érdemes egy sört beiktatni, mert a sok gyümölcslétől összeragad az ember szája.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Anikóóó, 2005. április 19. kedd, 15:35 (#)

Hello,17 éves vagyok.
Jövőhéten megyek Krakkóba,csereprogramba.Remélem jó lesz!
Nem tudjátok h egy zloty hány forint???Kb mennyi pénzt vigyek szerintetek???Előre is köszi!!!

2

Boca, 2005. április 19. kedd, 15:53 (#)

Kb 70.

3

Fec, 2006. január 18. szerda, 16:31 (#)

Wielickában nem csak lengyelül beszélő idegenvezető van, sőt kifejezetten érdekes az idegenvezetés. Ha esetleg csak lengyelt sikerült találnod, akkor valószínűleg nagyon megszívtad, vagy eléggé béna vagy ahhoz, hogy ne találd meg az angol nyelvű csoportot. Pedig külön díjat kell érte fizetni. Nehéz lesz így Etiópia.
Auswitzba pedig valóban nem azért járnak az emberek, hogy kegyeletüket róják le. Ahhoz már elég idő eltelt. Mindenesetre a magyar pavilon kiemelkedik valóban. Összeségében borzongató a hely.

4

Pocakos, 2006. január 18. szerda, 23:55 (#)

Meglehetősen egyéni beszámoló. Én 1963-64-65 nyarán autóstoppal jártam be Lengyelországot, a többi magyar gimnazistához hasonlóan. Biztos azóta sok minden változott, de sok minden nem. A magyarok kedvenc találkozó helye volt a Jaszczury - ott volt egy nagy bőrfotel (kanapé), ahol magyarok ültek. Különben ma is megvan ez a klub a főtéren.

Auschwitz lengyel vonatkozsát, NEM szabad így "lecikizni". Ha nem tudnád, ez a terület valamikor (osztrák-magyar) Galicia volt. Kelet-Galicia fővárosa Lemberg/Lvov/Lviv/Lvóv, Nyugat-Galicia fővárosa pedig Kraków. Galicia legnyugatibb határvárosa (Poroszország, Szilézia felé) pedig Auschwitz. Az ottani laktanyát alakították át táborrá a nácik 1939-ben, amikor nyugatfelől lerohanták Lengyelországot (a szovjetek meg keletről szept. 17-én). A lengyel ellenállókat - köztük sok papot - tartották itt fogva. A "halálgyár" építését csak 1942-ben kezdték el. Addig bizony sok lengyel hazafi lelte itt halálát.

Wieliczka pedig arról híres, hogy harmadik Béla lánya Hedwig/Jedwiga alapította. A magyar-lengyel közös múlt sok emléke található Kraków-ban. Például Stefan Báthory István sríja a Wawel-ban, amelyen mindig van friss virág. Akár csak Pilsudski sirján.

Bocs, ha hosszúra sikerült. Még sok mindenről tudnék beszélni, irni, így 40 év távlatából..... Jó volt nosztalgiázni. ;-)

5

Dr. Minorka, 2006. január 19. csütörtök, 00:51 (#)

Krakkó Kis-Lengyelország központja. 1846-tól volt az osztrák Galícia része, mint Krakkói Nagyhercegség.

6

Zempléni nő, 2006. augusztus 21. hétfő, 15:52 (#)

Kedveseim!
A férjemmel és 2 fiunkkal több éven át mentünk el nyáron Lengyelországba.Csodás Krakkó, Wielicska, a sóbányája, . Ami nekünk rengeteget jelent lelkileg, a Czestochowwai Bazilika, a Lengyel lelki központ.Ott több napot szoktunk tölteni.Roman atya magyarul megtanult, hogy magyar mise is legyen a zarándokoknak. Többször mentünk el Ausvitzbe is, és Brzsezinkára ami 2 km kb Ausvitzhez. Lehet a helységnév nem okés, de bocsi. Nekem mindannyiszor nagyon megrázó volt a haláltábor, belebetegedtem, mert magamra és a családomra vetítettem, és átéreztem valahányszor a nagy borzalmat! Ha valaki oda elmegy, akkor kéretik Szent komolysággal venni a helyet, ahol rengeteg ember halt meg értelmetlenül!Láttam én is nevetgélő, jól szórakozó embereket. Had ne mondjam, nagyon visszataszító volt. Mindennek megvan a maga helye! Kívánok szép nyarat ill. kirándulást mindenkinek.
sziasztok

7

bandeeraz, 2006. december 3. vasárnap, 13:50 (#)

hát a poszt írója Wielickában valszeg rossz sorba állt be, mert én nyáron, szüleim ősszel voltak ott, és mindkétszer kifogástalan angolsággal, nulla szláv akcentussal beszélő idegenvezetőnk volt. Az biztos, hogy csak lengyelül van kiírva, hogy angol idegenvezetés, de sztem az angielski szó nem cseng olyan ismeretlenül, és még azt, hogy polski is felismerjük. Amúgy is hemzseg a rosszindulat megjegyzésektől. Látom viccesen odamondós akarsz lenni, de stílusod inkább bunkó! Azért köszi a beszámoló!!:))))

8

lantosjoli, 2007. október 27. szombat, 19:04 (#)

Kedves fiatal! mert ugye az vagy?Természe-
tesen neked mást jelent Auschwitz, mint ne-
kem.A barátnőm családját hajtották éjjel az
állomásra.Az emberek mindent tudtak,de a ro-
lo mögül lestek kifelé, szolni nem mertek.
FÉLTEK! A 12 tagú családból senki sem jött haza!!
Meg álltál a halálfal előtt?Mit éreztél a
kazánoknál? Megrendült a lelked?Ugye igen?
Szeretettel üdvözöllek:Nagyi


tették.Soha ne tudd meg mit élhettek át az-
ok az emberek és ártatlan gyerekek

9

Gergő, 2009. április 16. csütörtök, 10:48 (#)

Ha Neked nem tetszett a sóbánya, az ízlés dolga, ezen nem fogunk vitatkozni, de hadd jegyezzem meg, hogy nagyon nem értek egyet. Sóból faragni igenis művészet, főleg ha nemcsak szobrocskákról, hanem egy komplett templomról is szó van.
***
Auschwitz kapcsán bődületes történelmi műveletlenségről tettél tanúbizonyságot, ott ugyanis nagyságrendileg hasonló számú lengyelt öltek meg, mint zsidót, úgy nagyjából az egész akkori lengyel értelmiséget (leszámítva azokat, akiket az oroszok öltek meg), úgyhogy hadd legyen már joguk a saját halottaikra emlékezni akkor is, ha a világ "csak" a zsidók holokausztjáról vesz tudomást!
***
Krakkó meg valóban összeszedettebb város, mint Budapest, de nem értem, miért az lenne ennek a fokmérője, hogy lehet-e hajnalban ordibálni, ez utóbbi nekem inkább tahóságot sugall, mint igényes szórakozást.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork