Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kis magyar rögvalóság 2.

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. november 11. csütörtök, 00:05 | 10 hozzászólás

Töröm a fejem, hogy hogyan akadhatnék ellopott dolgaim nyomára. Talán az interneten? Hmm, lássuk csak... aha...a www.apronet.hu-n az első keresés mindjárt fel is hozza a notebookomat. Még tizenkét óra sem telt el a betörés óta, és már hirdetik!

A nepper alapos munkát végzett. Minden apró részlet stimmel: a memória és a merevlemez mérete, a gép típusa, műszaki állapota, kiegészítők, még a gép aljára ragasztott Windows-licensz matrica sem kerülte el a figyelmét. Nem hiszek a szememnek! Épp hogy csak a gyári számot nem írta be a szövegbe. A hirdetés alján egy mobilszám és egy keresztnév.

Végiggondolom, hogy mit tehetek, és mindjárt alábbhagy a lelkesedésem. Legszívesebben felhívnám a számot, megbeszélnék egy találkozót a nepperrel, ahol megjelennék két markos barátom kíséretében és aztán hárman addig ütnénk a kis gecit, amíg bírjuk szusszal. Ezt a verziót azonban, bármilyen csábító is, kénytelen vagyok elvetni; egyrészt nincsenek izomagyú barátaim, másrészt mi van, ha a nepper is ismer egy-két kemény kötésű fazont, akik aztán viszonoznák nálam a látogatást.

Maradjunk csak a törvényes úton. Felhívom a rendőrséget, hogy kiszignálták-e (ez az ő szavuk) már az ügyet valamelyik nyomozóra, mert ha igen, szeretnék beszélni vele. Még nem, érdeklődjem holnap. Érdeklődöm holnap; még nem, érdeklődjem holnap. Érdeklődöm holnap...folytassam? Valahol szerda magasságában veszítettem el a kitartásomat. (Emlékeztetőül: a betörés péntek este történt.)

Persze felhívhatnám a neppert és közönséges vevőnek kiadva magam, megvásárolhatnám tőle a gépemet, de valahogy nincs ínyemre, hogy egy kazal pénzt fizessek olyasmiért, ami az enyém. (Mert ha fizetek, a pénzt soha nem látom viszont, efelől nincsenek illúzióim.)

Végre csütörtökön délután cseng a telefon, Pék törzszászlós úr jelentkezik, aki "éppen ebben a pillanatban kapta meg az ügyet", és kérdezi, hogy be tudnék-e menni hozzá kihallgatásra. Mikor? Jövő héten kedden.

– Nem lehetne esetleg korábban?
– Nem, mert hajókiránduláson leszünk.

Búcsúzáskor ellát hasznos tanácsokkal: ha van internetem, akkor nézzek körül egy pár apróhirdetős webszájton, hátha árulják a gépemet valahol. Mondom, hogy már megtettem, és meg is találtam. Azt mondja, hívjam fel a neppert és beszéljek meg vele egy időpontot (nyolc és négy között) és kijönnek velem.

Felhívom a neppert, de már elugratta a notebookomat.

Megvan viszont a telefonszáma. Magyarországon csak személyi igazolvánnyal lehet mobiltelefont venni, tehát ennek alapján elvileg be lehet cserkészni a gyereket. A rendőrségen azonban felokosítanak, hogy aki a zavarosban szeret halászni, az lemegy a legközelebbi térre, felkarol egy hajléktalant, becipeli a legközelebbi telefonszalonba és vesz neki egy telefont. Pár ezer forintért akármelyik hajléktalan hajlandó elveszíteni a frissen vásárolt telefonját, és azt is elfelejteni, hogyan nézett ki az a barátságos idegen.

Mindenesetre megígérik, hogy lekérik a telefonszám alapján a nepper adatait, de másfél hónapig fog tartani, mire a szolgáltatótól bejön a válasz. (Hozzávetőlegesen másfél másodpercig tart kikeresni a mobilcég adatbázisából a szükséges adatokat, ne kérdezzétek, hogy a többi idő mire kell...)

Felvetem, hogy esetleg a gép hálózati kártyájának fizikai címe alapján is kereshetnék a gépet. Alaplapra integrált hálókártya volt a gépben, szerencsére tudom a MAC címét, és ha valaki feldugja egyszer egy ADSL vonalra, akkor a címnek nyoma marad. Annyit kéne csak tenni, hogy írnak egy-egy hivatalos levelet a legnagyobb szolgáltatóknak. (Küldenek egy átiratot, ahogy ők mondták.) Legyintenek, hogy túl sok az internet szolgáltató Magyarországon, ezen a módon nem jutunk előre.

Lógó orral távozom a kihallgatásról. Szoknom kell még ezt a koncepciót, miszerint délután négy óra nulla-nulla perckor a betörő kezében megáll a pajszer, az autótolvaj leteszi az álkulcsot, a zsebes meg visszadugja a félig már kihúzott pénztárcát a balek zsebébe; mintegy varázsütésre az összes bűnöző becsületes állampolgárrá válik és kerüli a bűnt egészen másnap reggelig – pedig a rendőrségen láthatólag ezt feltételezik. Isten malmai szuperszónikus darálók a rendőrségi bürokráciához képest.

<< első rész | harmadik rész >>

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

CsasZ, 2004. november 11. csütörtök, 01:17 (#)

Egy valamit meg kellene szoknod. Nincs olyan, hogy majd holnap. Ha nem tudod menedzselni a dolgot, akkor véged.
Globálisan kell nézni a dolgot. Tudhatod, hogy itt nincs rendőrség, oktatás, vagy egészségügy.
Magadnak kell megszervezned a felderítést, az elfogást, stb. Legyen jogászod, könyvelőd, orvosod, autószerelőd, stb. Mert nincs egyenes hivatalos út. Csak a megkent.
Welcome to Balkán.

Aki ezt nem tanulta meg, azt hívják szakszóval a rendszerváltás vesztesének. Ebben persze vannak fokozatok a hajléktalantól a jól kereső alkalmazottig.

Máskor hívd fel Tomcat-et, vagy valami hasonló embert. Komolyan. Csak azt ne mond, hogy nem tudod a számát. :)

2

napos2600, 2004. november 11. csütörtök, 22:58 (#)

mar a 4ik hozzaszolasomat torlom. nem tom mit irjak. CsasZ nagyon jol leirta. nem hiszem el, hogy nincs senki akit fel tudnal hivni, legalabb valaki olyan aki fel tud hivni valakit! (vagy olyan vlaki aki ismer valakit aki fel tud hivni valakit)
csak ennyi. remelem azert meg megkerul az a noti, mert bar nem tudom mennyire vagy jo hazudozo a telefonban, de lehet elarultad te vagy a "volt" tulajdonos...

3

eszpee, 2004. november 12. péntek, 00:40 (#)

A verőlegényeket könnyű így távolról a billentyűzet mögűl javasolni, de gondoljatok már bele, hogy a célszemély tudja, hol laksz, hányéves kisgyerekkel, stb... annyit nem ér egy notebook se.

4

sbodi, 2004. november 12. péntek, 09:25 (#)

Nálunk anno szépen lezárták az ügyet, miután a személyleírások alapján kifejtették, hogy igen, ismerik a környéken garázdálkodó "bandát", de nem tudnak mit tenni ellenük. Ezen kívül felkészítettek arra is, hogy a betörők x idő elteltével - amikor a kedves tulaj valószínűleg már pótolta a "hiányzó" tárgyakat -, vissza is szoktak járni.. és ha esetleg ott találod őket, inkább csak húzd meg magad. Ja, és örülj, hogy csak elloptak dolgokat, magát a lakást nem tették tönkre, "csak úgy".

5

CsasZ, 2004. november 12. péntek, 10:04 (#)

Félreértések elkerülése végett én nem verőlegényeket javasoltam. Bár van, amikor szükség van az erő sötét oldalára. :)
Én aktív, a rendőrséget bevonó önvédelmet javasoltam.

És a beszariság nem véd meg.
Tudják hol lax, de azért nem ők a mafia. Lásd tomcat sztorijai.

6

Ali, 2004. november 12. péntek, 10:30 (#)

CsasZ, ez a Tomcat valami globalis elintezoember, "jo oldalon" (kinek mi a jo persze) allo keresztapa, vagy mi? Tudom, tajekozatlan vagyok, de a fegyveres fenyegetessel kicsikart bocsanatkeressel (kerdes, mit er a nem oszinte bocsanatkeres) kapcsolatban hallottam eloszor a neverol. (Apache kapcsan persze regebbota. :))

Stsmork persze jol fesziti az idegeinket, tehat nem tudni meg, mi lesz a tortenet vege. Laktam en is sulyosabb helyeken, az egyiknel a foberlomet, aki zenesz (is) egyszer kipakoltak, de a cucc harmadnapra csaknem hianytalanul visszakerult (ami nem, az azert, mert tonkretettek) es nem arulta el, hogy csinalta. Azert erdekelt a dolog, mert nekem is ott lapult akkori egyetlen vagyonom, a PC-m, de megnyugtatott, hogy azoknak a fiuknak nem fog eszukbe jutni az ismetles, a tudatlansagnak ara van. Eleg vesztjosloan hangzott. :)

A MAC address sajnos nem tuti, fillerekert lehet ma mar kis routereket kapni.

A mai budapesti helyzet sajnos tenyleg erosen emlekeztet a Piedone filmek egykor volt Olaszorszag-kepere. De az onkentes "igazsagosztok" megjelenesevel sem lesz jobb a helyzet, mert a legkisebb hatalom erzete is csunyan torzitja a legtobb ember jellemet. Tevedni emberi dolog. Mi a garancia arra, hogy egy-egy ilyen igazsagoszto holnap nem teged fog-e "megfegyelmezni", csak mert osszetevesztett valakivel, vagy mert valaki hamis szinben allitott be teged elotte? Akkor keresel te is magadnak "igazsagosztot", esetleg kettot is? Hol van ennek a vege? A rendszeres utcai bandahaboruknal megall a dolog, vagy eljut a polgarhaboruig?

Nekem fogalmam sincs, mi lehetne a megoldas, de a dolgok nagyon elvadultak, a legijesztobb pedig, hogy ezt latszolag el is fogadjak az emberek. Holott egyatalan nem magatol ertetodo.

7

napos2600, 2004. november 12. péntek, 14:45 (#)

nyilvan senki nem gondolt arra, hogy megkeresni, majd kivonszolni es nyilvanosan felakasztani az elkovetot dologra. de a tetlenseg a legrosszabb, ezzel csak a masik oldal nyert...
a tortenet folytatasat mar varom nagyon, szeretnek hepiendet. a jellemet az a "hatalom", hogy visszaszereztem ami az enyem, nem hiszem, hogy annyira befolyasolja, hogy a kesobbiekben nyithat belole egy buszke "tibi bacsi elintezi" ceget es mindhol hangoztatja majd o A behajto! csak okosan ahogy a zenesz ismeros;)
akivel pedig ilyen dolgokat el lehet intezni az nem fog utanna hatbaszurni, mert van annyi gogyija, hogy most o segitett legkozelebb rajtad a sor. igy mindenki jol jart kiveve a felelslegesen "dolgozo" piti tolvajt...

8

CsasZ, 2004. november 12. péntek, 18:37 (#)

Tomcat említése hülyesség volt a részemről. Inkább forras gyanant javasolnám, nem az aktuális baromsága miatt, ami a tökkelütött index miatt lett félreértett bulvárhír és hiradóspot. (Ez külön megér egy misét, hogy lehet ilyen hülye k****g az index, hogy eljuttatja odáig a kereskedelmi TV-ket, hogy bemutathassák, hogy ez az Internet, ahol az egyik internetes le akarja lőni a másik internetest.)

Szóval ha vegigolvasod a blogot (istenem, par nap :), akkor rajössz mire gondoltam.
A mentalitásra.
Arra, hogy nem állunk meg. Ha nem ismerünk valamit, akkor keresünk segítséget. Nem hiszünk el semmit bemondásra.

Ez még nem jelent verőlegényeket. Egy notebook vagy párszázezer forint tényleg nem ér meg egy háborút. Az drágább. Blöffölni lehet esetleg. A rendőrség a legjobb. Családunk sérelmére is volt rablás nemrég. A tettest elkapták. Tettenérés, nála volt a pénz. Visszaeső. Most totál be van szarva, mert letöltendő lesz a vége. Rimánkodik és fenyegetőzik, hogy ne tanúskodjanak ellene. De nem csinált semmit fél éve! Nem törte be az ablakot, nem vertek meg senkit. Be is fogják csukni. Egyszerűen tanúskodni kell, mint Tomcat is írta a saját korábbi esetében.

Nem a görények miatt tart itt az ország. Azok mindig voltak és lesznek. Azért tart itt, mert nincs az emberekben szolidaritás, nem merik vállalni magukat az ilyen patkányok ellen. Félnek. Pedig csak így lehet megfordítani a dolgot. Oda kell állni. Demokrata az, aki nem fél. Ugyebár.

9

Blogadmin, 2004. november 13. szombat, 10:29 (#)

Ez igen kemény. Én haverokkal kerestem volna meg, de azt is tudom, ez rossz megoldás. Tényleg hihetetlen.

10

Anrab, 2006. október 4. szerda, 09:25 (#)

Hozzá kell szoknunk, ez Magyarország! Ha sztár vagy és van neved, akkor mindent azonnal, ha nem akkor egy kávé és cigi között, kb 10 perc alatt lezárják az ügyet! Ez nem Amerika, ahol mindenkire vonatkozik a törvény! Helyedben megkeresném az ürgét és ellátnám pár jobbossal és balossal!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork