Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kis magyar rögvalóság 4.

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. november 25. csütörtök, 00:04 | 2 hozzászólás

Megkerültek a betörőink! Az igazságügyi kárbecslő szakértő hívott fel, aki a tárgyaláshoz gyűjti a pontos kárfelméréshez szükséges adatokat. Annyit sikerült kihúznom belőle, hogy egy nagyobb társaságról van szó, akik összesen vagy negyven hasonló betörést követtek el Budapesten.

A notebookom persze ettől nem lett meg, de polgári peres úton kaphatok kártérítést az elkövetőktől. Gondolom, majd részletekben levonják a börtönfizetésükből.

Időközben (másfél hónap alatt) a rendőrök becserkészték a neppert, aki annak idején a notebookomat árulta, és ki is kérdezték, de az könnyűszerrel lerázta őket. Azt mondta, hogy annak a gépnek, amit ő eladott, törött volt a képernyője (egész pontosan az állt a hirdetésben, hogy "szép, karcmentes állapot"), magyar billentyűzete volt (ezt a leírásban elfelejtette megemlíteni, pedig minden egyéb részletre aprólékosan kitért) és különben is, már két hete nála állt, amikor elkezdte hirdetni. A puszta véletlen műve, hogy pont a betörés éjszakáján adta fel a hirdetést.

Mint ahogyan az is csak a véletlen műve, hogy a geciláda egyedül ezt a hirdetést kapta le az aprónetről közvetlenül azután, hogy a gépen túladott; az összes korábbi és későbbi hirdetési még hónapokkal a feladás után is kint virítottak. (Végeztem egy kis kutatómunkát.) No de ártatlanság vélelme rulez, senki sem bűnös addig, amíg ezt kétséget kizárólag be nem bizonyítják róla.

Két nappal a betörés után, délelőtt tíz óra tájban leszólított egy csávó az utcán, amint épp a buszmegálló felé igyekeztem. Messziről kiszúrt, pedig nem is estem az útjába, mintha egyenesen lesett volna rám. Van infravörös távcsöve eladó, nem érdekel-e? Egy távcsövet lóbált a jobb kezében, a balban pedig egy kék reklámszatyorból egy nagyobb fekete doboz kandikált ki, talán fényképezőgépé vagy mikroszkópé. Archaikus kiejtéssel beszélt, zárt "a" hangokkal, mint a dublini taxisofőrök, és nagyon forszírozta, hogy legalább nézzek bele a távcsövébe, az nem kerül pénzbe.

"Távcső nem érdekel!" – mondtam kissé bátortalanul. "Mi érdekel?" – kapott rajta azonnal a szórendben rejlő burkolt hajlandóságon. Egy pillanatig erős késztetést éreztem, hogy kivágjam, "számítógép!", hátha elővarázsolja valahonnan a bokrok alól a notebookomat, de aztán visszafogtam magam – ahogy elnéztem ezt a figurát, még képes és lop nekem egy másikat.

Nemrég óta laktam még akkor Budapesten, nem tudtam, hogy a távcsőnepperek ugyanolyan szerves részei a város életének, mint a hajléktalanok, vagy a posta előtt lebzselő alkalmi árusok. Most már tudom, de azóta sem tudok egészen szabadulni a kényszerképzettől, hogy talán épp ez a csávó mászott be hozzánk látogatóba azon a balszerencsés péntek éjszakán.

Eddig tart a történet. Sajnálom, hogy nem szolgálhatok happy endinggel. A tanulság az, amit egyszer egy kis táblára láttam kiírva egy lezuhant Kamov helikopter összetört vezetőfülkéjének műszerfalán: A TÉTLENSÉG VESZÉLYES. Ha pontosan tudtam volna, hogy mit kell ilyen esetekben tenni, akkor az első huszonnégy órában még lett volna esélyem a megbugázott cuccok egy részének visszaszerzésére. Sajnos nem találtam senkit, aki akkor és ott hasznos tanácsot tudott volna adni. Ennek a cikksorozatnak a célja éppen az, hogy az utánam következőknek már legyen.

Vége

<< harmadik rész

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

stsmork, 2005. február 17. csütörtök, 07:41 (#)

Egy Cambridge-i fickó webkamerát szerelt fel a lakásában, miután néhány évvel ezelőtt valaki kirámolta a lakását. Nemrég újra betörtek hozzá, és így most kiváló minőségű képei vennak egy baseball sapkás csávóról, amint kesztyűs kezével nyúl a kameráért...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/cambridgeshire/4272041.stm

A szoftver e-mailben küldte a képeket egy központi címre, így hiába lopták el a gépet és a kamerát is, a képek megmaradtak.

Nem szól viszont arról a cikk, hogy vajon megkerültek-e a megbugázott cuccok, és arról sem, hogy a Cambridge-i rendőrségen is csaknem egy hétig tart-e, mire kiszignálják az ügyet egy nyomozóra?

2

zassz, 2006. július 26. szerda, 00:29 (#)

Hát tudod, láttam már én is egy, smást. Benne vagyok a szakmában, bár (eddig még) ügyvédként, kvázi a jó oldalon)Ügyfeleim egyrésze sértettje valamilyen bűncselekménynek. Ezt persze nem reklámként írom, adataim úgysem jelennek meg (remélem). Amit átlapolgár nem tud: a rendőrség rabja a saját statisztikájának, ami persze évről-évre javul(!). 2004. novemberi eset: a tetem többször hátbaszúrva, a sérülések nagyrésze EGYENKÉNT is halálos, Szegény ezekután becsomagolva, begöngyölve egy szőnyegbe. A szőnyeg többször átkötve, s ez a csomag akkurátusan becsúsztatva egy asztal alá. A BRFK xx Műveleti Alosztály Vez. a helyszínen (rendőr olvasók, ha vannak, Sz. Alb.)közli: "öngyire" ! kéne venni az ügyet. Börtönlakó ügyfeleim mondják: na erre varrjá' gombot vazze. Tehát itt tartunk. A mobilszolgáltatóknak törvényi kötelme kiadni az adatokat,(a tudakozójuknak kb. 10.mp. )de a törvényalkotók, a szekfű-tulipán-narancs, stb, elfelejtett a törvényben erre határidőt tűzni, mondjuk a klasszikus, lsd a cikkben esetre, ami forrónyomos. rendőrségi bikkfanyelven: halaszthatatlan nyomozati cselekmény. Hofi mondta anno.ez az ország arra büszke, hogy okosabb, mint a rendőrei. De ő ezt 1980 körül adta elő. Csak a legutóbbi példa: vasárnap egy Simon Tibor jellegű kivégzés tanúja voltam. Kis kitétel: nem a foci miatt, nem Simon emberi, vagy bármilyen tulajdonságai miatt ez a példa. Nem szeretek focizni, nem is értek hozzá, de emberek emberrel nem bánhatnak így. Na egy fürdőhelyen előttem zajlott egy hasonló eset. Én hívtam mentőt, rendőrt. Mire kiértek a sérült akár reinkarnálódhatott volna, de erős volt még fektében is. Aki segített neki, hét nyolc "bézbólütőnyi" nyommal a hátán nyilatkozott a fakabátoknak. Tíz perccel az eset után, nyílván el tudtam mondani, ki mit csinált, milyen szempontok alapján kezdjen a rendőrség dolgozni. A sérült addig a mentőben kűzdött. Amit a rendőrök ott leadtak, hát azért a Jogon úgy kirúgnak, hogy legfeljebb a környékére járhatsz utána. És az a story nem egy laptop, amit, ha ellopnak esetleg vehetsz, lophatsz másikat. Ez egy emberi élet története, persze ügyvédi és rendőri szemmel, ami eltér. De, ha ott a srác meghal, az már média este, meg a helyiek, mivel gyilkosság, átadhatták volna a megyeieknek, mivel az már rájuk tartozik. A helyi statisztika meg nem romlott... Reggelig ragozhatnám, mert innen is- onnan is látok példákat, bár még csak 1991. óta csinálom. Most éppen szabin, ezért is volt időm egyáltalán ennyit írni a kirabolt ember esetére. Remélem, ha többen összefogunk, ha nem veszük "ócsót" előbb utóbb a források is elapadnak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork